Last news in Fakti

9 Юни, 2013 11:03 1 552 0

Хиляди протестираха и в Анкара

  • турция-
  • протести-
  • анкара
Хиляди протестираха и в Анкара - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора се събраха снощи в центъра на Анкара на протести срещу турския премиер Реджеп Ердоган, като едно от основните искания е управлението да се завърне към принципите на демократичната държава, положени от Кемал Ататюрк.

Сред тях се забелязваха много младежи, които носеха турските национални знамена с образа на основателя на модерната турска република. Всички скандираха "Партията на справедливостта и развитието с фес", "Не на фереджетата", "Ердоган - фашист", предаде кореспондентът на БНР в турската столица.

Към протестиращите се присъединяваха както обикновени минувачи, така и шофьори на автобуси и таксита. По улиците на Анкара, въпреки за кратко излелия се проливен дъжд, хората не се разотидоха.

Освен за спасяването на истанбулския парк "Гези", който стана и повод за вълната от недоволство, протестиращите в Анкара се противопоставиха и на тихата ислямизация в Турция.

На фона на вълната от протести управляващата партия в южната ни съседка направи известно отстъпление с изказването на кмета на Истанбул Кадир Топбаш, че в парка "Гези" няма да се строи мол или луксозен хотел.

През цялата нощ продължиха антиправителствените демонстрации и в Истанбул. Площад "Таксим" бе като море от хора, една от най-многолюдните нощи на този площад. Към протестите се присъединиха и хиляди фенове на футболните клубове "Фенербахче" и "Бешикташ". Полицията не се намеси.

Активистите от движението "Съпротива за Таксим" обвиниха правителството, че не е изпълнило нито едно от исканията, които издигнаха като условие за спиране на протестите. Вчера бе почетена паметта на жертвите на насилията, младежите Абдулах Джомерт, Мехмед Айвалъташ, а също и полицая Мустафа Саръ, който почина при сблъсъци с демонстрантите.

Предадените на 5 юни на вицепремиера Бюлент Арънч искания включват незабавно прекратяване на полицейските насилия срещу антиправителствените демонстрации, търсене на отговорност и наказване на виновните, забрана на употребата на сълзотворен газ и подобни срещу гражданските демонстрации, гарантиране на демократичните права на гражданите от всички слоеве и други.

Поради неотстъпчивостта на правителството "Съпротива за Таксим" свиква днес в 16 часа нов митинг на едноименния площад.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: