Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юни, 2022 11:00 7 296 37

„Трябва да бъдат наказани“: Кремъл за пленените американски войници в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • наемници-
  • война-
  • сащ-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • дмитрий песков-
  • наказание

Това е първият коментар на Кремъл за случая с двамата бивши военни от САЩ

„Трябва да бъдат наказани“: Кремъл за пленените американски войници в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Двамата американци, пленени в Украйна, докато се биели рамо до рамо с въоръжените сили на Киев, са "излагали на опасност" руски войници и трябва "да им се търси отговорност за тези престъпления". Това заяви вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за американската телевизия Ен Би Си, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Това е първият коментар на Кремъл за случая с двамата бивши военни от САЩ – Александър Друки и Анди Уин, посочи Ен Би Си. "Това са наемници и са участвали в незаконни действия на територията на Украйна", заяви на английски Песков. "Участвали са в обстрели и бомбардировки" на руски военни, "излагали са на опасност живота им", добави той. "Трябва да им бъде потърсена отговорност за извършените от тях престъпления. Тези престъпления трябва да се разследват", допълни говорителят на Кремъл.

Запитан за естеството на престъпленията, в които са обвинени американците, Песков призна, че още не се знае какви са били извършените от тях "престъпления", но увери, че двамата не са защитени от Женевските конвенции за военнопленниците. Двамата мъже "не са част от украинската армия, съответно за тях не важат Женевските конвенции", мотивира се той. Обстоятелствата, при които са заловени двамата бивши военни, остават неясни, както и кой ги държи в плен. Песков каза само, че са в ръцете на "властите". Запитан дали двамата са застрашени от смъртно наказание, той заяви: "Това зависи от разследването".

Руски медии разпространиха снимки на двамата американци, които според тях са били пленени, докато са се сражавали в Украйна, предаде Ройтерс. Вестник "Известия" показа видеоклип с кратко интервю с Анди Уин, 27-годишен, от Хартсел, щата Алабама. Телевизия Ар Ти (RT) излъчи снимка на мъж, когото идентифицира като Александър Друки, на 39 години, от Таскалуса, Алабама. Техни роднини казаха в сряда, че двамата са в неизвестност в Украйна от седмица и се опасяват, че може да са били пленени. В кратко видео, публикувано в приложението "Телеграм", мъж с брада и американски акцент казва пред камерата: "Моето име е Александър Друки, аз съм против войната". Той повтаря на руски: "Аз съм против войната". В друго кратко видео мъжът, идентифициран от "Известия" като Анди Уин, също казва на руски, че е против войната.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък, че не знае къде са двамата, за които се твърди, че са се присъединили към други чуждестранни доброволци, сражаващи се на страната на Киев. Говорител на Държавния департамент увери в събота АФП: "Следим отблизо ситуацията". Запитан от Ен Би Си за американската баскетболистка Бритни Грайнър, задържана в Русия през февруари за трафик на наркотици, Песков отхвърли предположението, че държана като заложничка: "Не можем да я смятаме за заложничка. Защо трябва да я наричаме заложничка? Тя е нарушила руските закони и сега е преследвана" от правосъдието, каза той. На летището в Москва в багажа на Грайнър бяха открити вещества с мирис на масло от хашиш, съобщи по-рано руската митническа служба. Застрашава я присъда от 10 години затвор. През май Вашингтон заяви, че Русия неоснователно държи спортистката под стража. От страна на САЩ със случая се занимава специалният пратеник, отговарящ за заложниците. Руски съд удължи срока за задържане на Грайнър до 2 юли.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПУТИН В ШОК

    68 10 Отговор
    А аз си мислех че са давали кафе и понички на руснаците
  • 3 Пич

    115 8 Отговор
    Щом вземат пари , за да извършват убийства , значи че са наемни убийци , а не войници !!! Такива не защитава ничий закон , дори Козяшки !!!
  • 4 Манщайн

    10 96 Отговор
    Руските жендари кво църкат нали нападнаха Украйна през Беларус..трябва да ви разредим малко май
  • 5 Хаха

    11 66 Отговор
    А хилядите руснаци в плен.САЩ могат също да си наберат орки от Либия,Чад,Сирия.

    Коментиран от #23

  • 6 Владимир

    62 8 Отговор
    Едтествено. Какъв го държат там. Те са по-виновни от украинците който се бият за родината си !
  • 7 2222

    37 7 Отговор
    Смърт! Смърт! Смърт!
  • 8 Истински високоточни бомбардировки

    39 5 Отговор
    Те и ИДИЛ си трепят пленниците..скоро ще ви обясним какво се случва със терористите
  • 9 Павел пенев

    61 6 Отговор
    Изпратете ги у нас тези американски изроди,нашите управляващи ще им направят паметник приживе и пешеходна алея с отливки на мръсните им крака.
  • 10 Соломон

    50 2 Отговор
    "Наемници - лица, действащи с цел получаване на материални награди, които не са граждани на нито една от страните в конфликта, които не живеят постоянно на тяхна територия и които не са лица, изпратени да изпълняват служебни задължения, не могат да претендират за статут на бойци и военнопленник. В редица страни наемничеството е признато за престъпление и подлежи на наказателно преследване."

    Съгласно Първия допълнителен протокол към Женевските конвенции наемниците не получават статут на бойци и военнопленници, но въпреки това трябва да бъдат третирани хуманно в съответствие с чл. 3 общи за всички Женевски конвенции.

    член 3
    Всеки има право на живот, свобода и лична сигурност.

    Коментиран от #28

  • 11 Казуар

    8 37 Отговор
    Ами ако бъдат хванати вагнеровци някъде по света какво трябва да се прави с тях.

    Коментиран от #16

  • 12 Така трябва

    48 4 Отговор
    Дайте ги на Рамзан-он си знае.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мишел

    50 4 Отговор
    Преди две нощи двадесет и няколко наемници от САЩ и Англия опитаха да избягнат пленяването си в "Азот" и посред нощ избягаха от комбината , без да се съобразят със заповедта на Зеленски да не отстъпват от фронта.
    Групата бе прехваната от милициите на ДНР и ЛНР и след кратко сражения бяха пленени 4 наемника, останалите загинаха.
    Наказанията на наемниците не са само след трибунал.
  • 15 az #Контрапропаганда

    43 3 Отговор
    Тия, а и не само тия американски наемници, заловени и които ще бъдат залавяни от руснаците в Украйна ще бъдат превърнати преди всичко в инструмент за натиск върху администрацията във Вашингтон и активно ще бъдат използвани, за да бъде загубата на Демократическата партия на междинните избори през ноември в САЩ катастрофална! 😉
  • 16 Трол

    35 2 Отговор

    До коментар #11 от "Казуар":

    С тях ще се процедира, както с наемниците от Блекуотър, май сега им казват "Академията".
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ох баня ох кеф

    37 4 Отговор
    Ще им бъде предоставена специална килия с няколко кавказки пандизчии за компания.
  • 20 Дуай Липа

    20 2 Отговор
    А не, ще ги пратим на почивка?
  • 21 А РУСКИТЕ

    4 29 Отговор
    Главорези от Вагнер иЧечня за тях какво да кажем.
  • 22 Били излагали

    8 30 Отговор
    на опасност руски войници?! По силата на тази логика са ви виновни и украинските войници. Щом има руска инвазия всички които се съпротивляват са виновни и ще бъдат съдени, така ли? Що за логика?
  • 23 1957

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Защо байдн не спасява свойте сънародници?
  • 24 Механик

    25 3 Отговор
    Кого да наказва САЩ? САЩ и ЕС малко по-горе в една статия, обявяват ,че банките им ще изпаднат в рецесия. Колко повече да се самонаказват?
    Колкото до тия НАЕМНИЦИ, то те ще бъдат съдени и ще си получат според заслугите. Па САЩ да си писукат колкото си искат.
  • 25 Гост

    2 1 Отговор
    Научете се да напишете правилно поне едно заглавие !
  • 26 ДЖУДЖЕТО ПЬЙНЕХОД

    8 6 Отговор
    ИЗВЪРШВАЛИ НЕЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА УКРАЙНА ..... А РУСКИТЕ САЛДАТКИ КОИТО БИЛИ ЗАПЛАШЕНИ , КАКВО ПРАВЯТ В ЧУЖДА ДЪРЖАВА КАТО УКРАЙНА ? МАЛКО НАГЛИЧКО ДА РАЗДАВАШ ПРАВОСЪДИЕ ТАМ КЪДЕТО ИЧ АМА ИЧ НЕ ТИ Е МЯСТОТО . НЕКА РАСИЯТА ДА СЕ ЗАХВАНЕ СЪС ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ , И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КОИТО СА НА ВЛАСТ ДА СЕ САМОНАТИКАТ В ЗАТВОРА САМИ
  • 27 Шамана на Монтерей

    2 13 Отговор
    На война,като на война.Украйна да въведе смъртно наказание за всички терористи от ДНР и ЛНР,за "тик-токърите" на Брадатият Кваказки Козел,за наемниците от "Вагнер",за разните му там буряти,тувинци и прочие недоеволюирали сибирско-азиатски дегенерати,както и за етническите руснаци,които са извършвали военни престъпления на територията на Украйна.Кремълският режим се опитва да извади дивиденти от пленяването на няколко чужди граждани,воюващи на страната на Украйна.Лъсна лъжата тиражирана от клакьорите на Плешивото Кремълско Жуже,включително и от нашите безмозъчни русофилистични нищожества,за някакви "хиляди" наемници,"генерали" от Пентагона и подобни глупости,които им набиват в кухите манерки,директно от Московията.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кирилчо

    2 10 Отговор
    Законно е Русия да влезе с военна сила и да бомбардира цяла Украйна, не е законно човек от друга националност да защити Украйна. Отивам да търся логитака.
  • 30 Сър Пичук

    1 7 Отговор
    Връх на цинизма и наглостта - да наказваш хора за това, че са защитавали нападната от агресор суверенна държава.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Стрелата

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Сър Пичук":

    Има правила които са в женската конвенция и са писани от Краварите щтом не са от украйнската армия може да ги обвенят в Тероризъм ам сол сори.

    Коментиран от #33

  • 32 мммда

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Сър Пичук":

    Само където Украйна няма точно официално признати граници и не е точно със статута на държава.
    Чудно ми е как могат да я приемат в ЕС в този и правов вариант.
    То докато и дойде редът може и да се разпадне тая пирамида ЕС.

    Коментиран от #35, #36

  • 33 Сър Пичук

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Стрелата":

    Дай да я прочетем "женската конвенция" и да видим къде го пише това.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сър Пичук

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "мммда":

    Верно ли?!?!?
    И освен в опорките ви, къде другаде го пише това?!?!?!
  • 36 Украйна обяви независимостта си

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "мммда":

    от Съветския съюз на 24 август 1991 година, след което решението бе потвърдено и от референдум. Всички украински региони гласуваха "за" независимостта, включително Донецк с 85 процента и Крим, където мнозинството са етнически руснаци, с 54 на 100. Ден по-късно няколко държави, сред които и Русия, признаха Украйна за суверенна държава. Съветският съюз престана да съществува на 26 декември 1991 година.
  • 37 Ник Путаренков

    0 0 Отговор
    До сега да си им е...и майката на украинските п...и, ама пазят мирното население. На това се казва, специална операция и хуманно отношение към руско езичното население. Напред братя РУШНЯЦИ !
Новини по държави: