Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Юни, 2022 08:00 9 933 67

Санкциите срещу Русия не дават очаквания резултат

  • санкции-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • ес-
  • владимир путин-
  • янис клуге-
  • ембарго-
  • петрол

Това позволява на Русия да продължи военните си усилия в Украйна

Санкциите срещу Русия не дават очаквания резултат - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Санкциите срещу Русия, компенсирани от неочакваните приходи от износа на енергия на високи цени, досега не са причинили достатъчно икономическа щета, за да навредят на военните усилия на Москва или да накарат президента Владимир Путин да седне на масата за преговори, пише Wall Street Journal, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Тази устойчивост не се очаква да продължи дълго, като много икономисти прогнозират дълбока рецесия по-късно тази година, нарастване на бедността и дългосрочно намаляване на икономическия потенциал на страната. Засега бавният темп на санкциите, успешните усилия на Русия да стабилизира икономиката си и способността ѝ да поддържа притока на петрол и газ в чужбина смекчават удара за Москва.

Още новини от Украйна

Това позволява на Русия да продължи военните си усилия в Украйна, казва Янис Клуге, експерт по руската икономика в Германския институт за международни отношения и сигурност. "В момента икономическите санкции не са стимул за Русия да преговаря", каза Клуге. "Кремъл е убеден, че може да издържи няколко години с лоша икономика и да изчака по-добри дни. Русия е окуражена от собствения си успех в отблъскването на санкциите на Запада”. В четвъртък някои от най-висшите икономически служители на Русия говориха на ежегодния Международен икономически форум в Санкт Петербург, на който не присъстваха обичайните световни политически, икономически и бизнес лидери. Макар да останаха позитивни, те признаха дългосрочните проблеми, пред които е изправена икономиката.

"Успяхме да издържим, ние сме силен народ и просто трябва да повярваме в себе си", заяви на форума Максим Орешкин, икономически съветник на Путин. Икономическата устойчивост означава, че Москва е в състояние да оказва натиск върху европейските държави, които зависят от нейните доставки на нефт и газ. Енергийните лостове на Русия се проявиха тази седмица, когато държавната компания "Газпром" ограничи доставките на газ за Германия и Италия, което германският министър на икономиката Роберт Хабек нарече "стратегия за разколебаване и повишаване на цените". Преди това Русия прекрати доставките на газ за Полша, България и Финландия.

Въпреки трескавите усилия на Европа да се откъсне от руската енергия, включително чрез поетапно петролно ембарго до края на тази година, Русия все още печели стотици милиони долари всеки ден от продажбите си на петрол и газ поради повишените световни цени. Дори когато европейците ограничават покупките, Москва успява да пренасочи част от петролните си потоци към Индия и други клиенти в Азия.

По-високи приходи и резерви

Добрите приходи от енергоносители позволиха на Русия да увеличи държавните си разходи и да поддържа фонда си за черни дни. В резултат на това излишъкът по текущата сметка на Русия, който е широк измерител на външната ѝ търговия, се увеличи повече от три пъти през първите пет месеца на годината до 110 млрд. долара и е на път да завърши годината с рекорден резултат, което позволява на Русия да натрупа значителни резерви. "Структурният излишък по текущата сметка на страната неизбежно намалява ефективността на санкциите с течение на времето, тъй като води до бързо възстановяване на буферите", пише в доклад от този месец Институтът за международни финанси, световна асоциация на финансовата индустрия.

Институтът изчислява, че ако цените на суровините останат високи и износът на нефт и газ от Русия се запази, Москва може да получи повече от 300 млрд. долара под формата на плащания за продажбите си на енергия през тази година - приблизително равностойни на размера на замразените от западните санкции валутни резерви на Русия. „Икономическите санкции никога нямаше да спрат действията на Русия за една нощ, но имат за цел да повишат цената на тяхното продължаване", отбелязва Институтът. "В крайна сметка цената може да достигне ниво, при което войната на Русия срещу Украйна ще стане непосилно скъпа." Кога ще бъде достигнато това ниво, не е ясно, макар че контурите на бъдещото икономическо влошаване на ситуацията вече са видими.

"Не сме свидетели на кризата на големия взрив, която много хора очакваха", казва Кристофър Милър, доцент по международна история във Флетчър Скул, който се занимава с руската икономика. "Истинското въздействие ще се усети с течение на времето." Предизвикателството пред западните страни се засилва от факта, че колкото повече затягат гайките на Русия, толкова повече рискуват да нанесат съпътстващи щети на собствените си икономики, които и без това са изправени пред бързо растящи потребителски цени. За да балансират този риск, западните държави не бързат със санкциите, свързани с енергетиката. Една от най-значимите стъпки досега беше споразумението на Европейския съюз за спиране на вноса на петрол. Санкциите обаче няма да влязат в сила до края на тази година.

"В арсенала на Запада не остана нищо друго освен санкции върху износа на енергия от Русия, които са политически неприложими за западните правителства в настоящите условия на висока инфлация и изключително свити енергийни пазари", казва Клуге. "Санкциите са опустошителни за икономическите перспективи на Русия в дългосрочен план, но засега те не подкопават хватката на Путин върху властта”. Путин омаловажи икономическото въздействие на санкциите, като заяви, че икономическият "блицкриг" на Запада се е провалил. Краткосрочната криза беше предотвратена благодарение на бързите действия на руската централна банка, на която Путин отдавна разчита, за да поддържа нормалното функциониране на икономиката.

"Ситуацията е много сложна, тя е много предизвикателна, положението непрекъснато се променя", заяви в четвъртък Елвира Набиулина, управител на руската централна банка. "Външните обстоятелства се променят от много време насам, ако не и завинаги". Междувременно въздействието на западните санкции е неравномерно. Макар че мерките във финансовия сектор - включително изключването на големи руски банки от системата за съобщения Swift и забраната на трансакции с централната банка - имаха незабавен ефект, макроикономическото въздействие ще отнеме време, казват анализатори. Високата инфлация вече подкопава реалните разполагаеми доходи, които през първото тримесечие на годината са намалели с 1,2 % в сравнение с миналата година, а равнището на бедност се е увеличило, според официалната статистика. Недостигът на вносни части доведе до затварянето на цели заводи за производство на автомобили. За да се запази производството, правителството разреши да се продават автомобили без въздушни възглавници.

Руското правителство ускорява политиката си на заместване на вноса, която има за цел да замени чуждестранните стоки с местни, въпреки че през годините не е имало достатъчно доказателства, че тази политика действително работи. Все пак официалните лица признават, че ще е необходимо време, за да се приспособи Русия към загубата на достъп до западен внос и ноу-хау. "Нашата цел е да заменим всичко, но не можем да го направим изведнъж", каза Орешкин, съветник на руския президент. Андрей Макаров, ръководител на бюджетната комисия на руския законодателен орган, призна компромисите. "Дали да провеждаме политика на заместване на вноса с по-ниско качество и повече разходи?", попита той.

Очаква се икономическото въздействие да нарасне през втората половина на годината. Анализаторите прогнозират, че безработицата, която досега оставаше стабилна, тъй като компаниите можеха да пуснат работниците в отпуск или да намалят заплатите, ще се повиши през есента. Голяма част от 1000-та чуждестранни компании, които обещаха да ограничат дейността си в страната, продължиха да плащат на работниците, докато разработваха планове за излизане. Във вторник NLMK Group, един от най-големите производители на стомана в Русия, прогнозира, че производството на стомана в страната ще спадне с 26% през втората половина на годината в сравнение с миналата година.

Като цяло очакванията са руската икономика да се свие с 15% през тази година, последвана от още 3% спад през 2023 г., което ще заличи икономическите ползи на около 15 години. Други анализатори очакват по-малък, но все пак значителен спад на брутния вътрешен продукт от около 10% през тази година. С течение на времето санкциите ще доведат до "намаляване на производителността в различните сектори и до намаляване на качеството на стоките в различните сектори", казва Милер.

Анализаторите на централната банка наричат този предстоящ период обратна индустриализация, което означава икономически растеж, основан на по-малко усъвършенствани технологии. За работниците в завода Avtotor в Калининград това вече е реалност. Миналия месец, поради така наречената "трудна икономическа ситуация", компанията, която някога е сглобявала Шевролети и БМВ, започна да раздава земеделска земя на работниците, които са в отпуск, за да засадят картофи.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР ОТ НЕБИТИЕТО

    21 59 Отговор
    То и за нас така се говореше, ама Рейгън ни съсипа....

    Коментиран от #8, #24, #63

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    85 7 Отговор
    А добро утро!
    Това го знаем, нещо ново?
  • 3 Демек

    85 6 Отговор
    Ще страдаме ние
  • 4 батко мафи

    58 5 Отговор
    Не може да бъде!!!
  • 5 ТаУмВзе

    81 5 Отговор
    Тарикатите се Глобяват сами, после кво стана.
  • 6 Сенклер

    87 7 Отговор
    Е как да не дават?Очаквам американските фашисти в България да останат патриоти и да си отидат в УСА. А не да стоят тук и да си пълнят резервоарите с бензин от лошия Путин, и да харчат ток произведен с уран от Русия и в АЕЦ построен от руснаци.Бъдете патриоти мола ви се!

    Коментиран от #9

  • 7 тц тц

    94 2 Отговор
    Точно очакваните резултати дават - драстично увеличение на руския износ /все пак Китай и Индия са 1/3 от световното население/, инфлация и мизерия /а зимата и глад и студ/ в ЕС.
  • 8 Само напомням

    87 7 Отговор

    До коментар #1 от "СССР ОТ НЕБИТИЕТО":




    "Санкциите срещу Русия, компенсирани от неочакваните приходи от износа на енергия на високи цени, досега не са причинили достатъчно икономическа щета..."



    Напротив - причиниха огромна икономическа щета. Но не на Русия, а на ЕвроГЕЙския Съюз!



    НУЛИРАТ ни ВЕЛИКО неолиберастите. Но във Франция и Андалусия през уикенда претърпяха поражения на изборите. Западното СТАДО се събужда след почти 3 години успиване. 🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑


    😉

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 НЕ БЪРЗАЙ КАТО ПЪРЛЕ

    8 27 Отговор

    До коментар #8 от "Само напомням":

    Пред баща си....има време за всичко....
  • 11 100% ЕФЕКТ

    81 6 Отговор
    АААА, ДАВАТ , ДАВАТ РЕЗУЛТАТ ,.....ЕВРОПА СИ НАПРАВИ "КАЧЕСТВЕНО" СЕПУКО .....!!!

    Коментиран от #14

  • 12 реру

    37 5 Отговор
    В началото на април ЕС наложи ембарго върху руските въглища, но едва от август 2022 г. Най-близките съюзници на Русия /Беларус и Казахстан/ обаче бързат да приложат забраната...

    Казахстан спира да пропуска руски въглища, без да чака началото на европейските санкции, след като Кремъл е блокирал /ограничил/ износа на нефт от Казахстан. Това става след изказването на казахстанският президент в Санкт Петербург ...
  • 13 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    13 45 Отговор

    До коментар #8 от "Само напомням":

    Не мисли за Запада...мисли че соца изчезна и СССР също
  • 14 ЕВРОПА

    10 34 Отговор

    До коментар #11 от "100% ЕФЕКТ":

    И САЩ не ги мисли...затова другарските синчета все натам гледат
  • 15 На дълго

    10 9 Отговор
    България трябва да си остане независима, каквато беше през последните 5-600 години!
  • 16 Комон Сенс

    41 6 Отговор
    Санкциите са зле обмислени и зле приложени.
    А потърпевшия ги е очаквал и добре се е подготивл за тях.
    От 2 месеца ви казвам ,че резултатът ще е такъв какъвто е.
    Не се поучихте, но за мсетка на това ми лепнахте 100 етикета...
  • 17 Рошко

    38 6 Отговор
    Че някой нещо друго очаквал ли е, и всичко по вина на фащ
  • 18 Бгг

    37 3 Отговор
    А бе при нас дават резултат, такова ни се мамито с цените, а и продължава. Скоро ще излезем от лицемерния гейсъюз. Ама те сами си го направиха.
  • 19 оня с коня

    11 53 Отговор
    НЕ МОЖЕ Огромна Русия да се изхранва Единствено с износ на Газ и Петрол при положение че Безработицата ВЪВ ВСИЧКИ Сектори расте Неудържимо поради Санкциите,а Разходите за Войната главоломно нарастват.Като прибавим и Психологическия натиск от 30- те ХИЛЯДИ Жертви /поне до момента/ спрямо населението,нещата в "Страната на Путин" стават доста трудни за Овладяване,независимо от Армиите Милиционери,следящи за стриктното спазване на Ограничителните закони също като при Третия райх.

    Коментиран от #47, #61

  • 20 Милен

    45 4 Отговор
    А дават как да не дават и то много добри резултати дават, благодарение на тях спестяванията на гражданите на Европа ще се стопят като ланския сняг
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Някой

    39 5 Отговор

    До коментар #1 от "СССР ОТ НЕБИТИЕТО":

    Е, има голяма разлика от тогава и сега.
    САЩ успяха да понижат много цените на нефта през 80-те години. Сега не успяват. Даже обратно.
    Тогава САЩ не бяха пред фалит, както сега са...
    Има още доста разлики, но надали ще схванеш...

    Коментиран от #31

  • 25 Мишел

    38 3 Отговор
    Санкциите дават резултат, само че той е неочакван за автора на материала.
    Инфлацията в САЩ бележи 40 г. връх до юни, а до края на годината върхът на инфлацията ще е до 1929г. Така е и за ЕС.
    Байдън казва "Путин е виновен!", но казва и "БВП на Русия е само 3% от световния и тя е малка, незначителна икономика!". Така опитва да скрие ролята на неговите санкции върху световната икономика.
    Изолирането на държава която е една шеста от сушата и много повече от световните ресурси ще се отрази зле на всички икономики и катастрофално на развитите икономики на държавите, които подкрепят санкциите.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ТО-220

    31 5 Отговор
    Санкциите работят и се усещат осезаемо - висока инфлация в т.н. колективен запАд, рецесия, и това е само началото.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ицо

    31 6 Отговор
    Санкциите ще се усетят след няколко месеца ще има студ европейците ще разберат как живеят ескимосите а Русия неможе да я уплашат с тия санкции това е богата държава която си има всичко

    Коментиран от #32

  • 30 Хе,хе...!

    31 3 Отговор
    Последното изречение кърти мивки...!Бъзикайте се с руският народ,но най-добре се смее този,който последен се смее...!
  • 31 СССР ОТ НЕБИТИЕТО

    6 22 Отговор

    До коментар #24 от "Някой":

    Остави риториката. Гледай фактите. СССР изчезнаха като държава...що така????

    Коментиран от #50, #55

  • 32 СССР

    15 8 Отговор

    До коментар #29 от "Ицо":

    И ние бяхме богата държава....

    Коментиран от #41

  • 33 132

    27 5 Отговор
    Сега Русия ще навреди достатъчно на лицемерния Запад. И с право, сами се докараха да събират съчки в горите и да пълнят туби с байдънов газ.

    Коментиран от #58

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Луд

    29 6 Отговор
    Сметката е направена Европа я чака агония и смърт.Китай и Индия плюс ресурси от Русия...това е бъдещето...за жалост.
  • 37 Биби войвода

    7 20 Отговор
    Направо го оправиха харабийската бат Пут! Кога орковете питат : Шо сме толко зле бе товариш Тупин? Он че ги лъже :"Шо имаме санкции"!
  • 38 Реалист

    8 30 Отговор
    Санкциите си работят ... След най много година московската кървава орда няма да може да вади газ и петрол, няма технологии, няма специалисти, няма поддръжка на настоящото оборудване.

    "Газпром" е "принуден да намали доставките на газ през "Северен поток-1" в сравнение с плана поради ненавременното връщане на газови компресорни блокове от ремонт от "Сименс" и открити технически неизправности на двигателя," съобщи холдингът.
    "Най-толямото газово находище на Газпром Добив в Уренгой е в пламъци.; Това обяснява спирането на природния газ за Германия и Италия. "

    Коментиран от #54, #65

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Митьо

    27 7 Отговор
    Сега ли го разбрахте? Тази Държава не може да бъде бутната! Всичко рикошира и се връща към подателите! Каквото и да са тръгнали да правят, ще го направят! Най-чистият случай, е да превземат цялата измислена държава и нещата да се успокоят.
  • 41 Ицо

    17 2 Отговор

    До коментар #32 от "СССР":

    Тогава и България беше богата държава

    Коментиран от #49

  • 42 мммда

    30 3 Отговор
    Дават и то голям. Как само расте инфлацията в ЕС и Бг. Направо с по 10% на месец. На половината от храните в Германия е вече около 30%, че и отгоре за последните 6 месеца. Стрителни инструменти и материали има вече на двойна цена(100%).

    Определено има ефект.
  • 43 БРАВО РУСИЯ!

    30 5 Отговор
    ТЪПИТЕ КРАВАРИ И ПОДЛОГИТЕ ИМ ОТ ЕС НЕ ЧУХА, НЕ ВЪЗПРИЕХА ДУМИТЕ НА ПУТИН, ДУМИТЕ НА ЛАВРОВ --- "ГОТОВИ СМЕ ДА ПОНЕСЕМ ВСЯКАКВИ САНКЦИИ"!.....СЕГА СБОГОМ ЕС! ВЕЧНА ПАМЕТ НА САЩ И НАТО!!!!!

    Коментиран от #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Сократ

    23 5 Отговор
    Не е вярно. Има ефект. ЕС се гърчи като червей. Ама ние пак на грешния влак. Гледайте Орбан. Човека е истински политик. Той мисли за унгарците, а не за европейските мис и рки. Да са ни честити поредните пр одаж ници.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Иван

    23 5 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Есента ще видиш кон боб яде ли! Ти руснаците не ги мисли, помисли за собствения си изпортен живот!!!
  • 48 ЕВРОПА

    4 11 Отговор

    До коментар #43 от "БРАВО РУСИЯ!":

    Дреме ни кво е казал Путин.....
  • 49 АЙДЕ ДЕ

    5 9 Отговор

    До коментар #41 от "Ицо":

    Като отвориха границата 1.5 милиона българи от богата България, избягаха при загниващият капитализъм...
  • 50 мммда

    13 3 Отговор

    До коментар #31 от "СССР ОТ НЕБИТИЕТО":

    До някъде заради конструкцията на икономиката, до някъде заради заради презадоволеносста от към храна и алкохол хората не са обръщали внимание каква деградация е настъпила при политиците им, нещо като при сегашните уж големи демокрации.
    Друг неуспорим факт е, че няма просъществувала дълго огромна инперия, събрала под крилото си различни етноси и религии(в момента това са щатите и западните големи Г-я, Ф-я,А-я).
    С глупавата си политика, уж демократичния запад(вижда се колко е демократична цензурата на печата) предстои подобен финал под друг модел диктатура, Дано не е по-лоша от комунизма на времето, който Бг никога не е виждал.

    Коментиран от #52

  • 51 Истината

    14 4 Отговор
    Санкциите срещу Руси удрят икономиката на ЕС !
  • 52 Възрожденец

    7 14 Отговор

    До коментар #50 от "мммда":

    На територията на РФ съществуват над 100 народа, стер които са и 2 Българии. Всички те са под колониално робство, ежедневно ограбвани и облъчване с кремълска пропаганда с цел обезличаване на род и народност.
  • 53 Луд

    11 5 Отговор
    Краварите не ги мислете...те са като Русия ...голяма територия ресурси...суровини...работещо население.
    Европа е бита карта...няма нищо от изброеното по горе.
  • 54 Лили

    2 6 Отговор

    До коментар #38 от "Реалист":

    ФАНТАЗЬОРЕ, ВСИЧКО СЕ Е СЧУПИЛО ИЗВЕДНЪЖ И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗВАЛЯ. ТА НАЛИ СЛЕД ЛЯТОТО ИДВА ЕСЕНТА😀
  • 55 Поне между ушите

    12 1 Отговор

    До коментар #31 от "СССР ОТ НЕБИТИЕТО":

    нямаш много материя ще ти обясня:
    Щото СССР нямаше икономическа база. Нямаше пазарна икономика.
    Сега Русия има пазарна икономика и интересът клати ушанката.
    От гладуващи станаха износители на храна.
    И на други неща.
    Ще имат сътресения но имат суровини, материали и потенциал и всичко ще се научат да си правят.
    Ама то човек като не може да мисли само пише разни неумности.
    Ако пак не си разбрал намери някой да ти нарисува.
  • 56 Коко

    8 2 Отговор
    От статията разбрах , че тези 15% спад ги връщало 15 години назад. Обаче така и не разбрах ние с нашите %ти колко се върнахме и колко още ще се връщаме?!
  • 57 Браво

    12 2 Отговор
    на статията, но искам да уточня! Санкциите работят! Нафтата гони 4 лева. Газта не знам колко е, защото като видя сметката, не искам да я виждам! Като вляза в магазина, ми се иска да не бях влизал. Иначе всичко ни е на ред! Да сме живи и здрави!
  • 58 Един

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "132":

    За сега вреди най-много на себе си.
  • 59 Ами

    4 1 Отговор
    Как ще дават резултат. Те са само от САЩ и ЕС.
  • 60 Напротив!

    5 1 Отговор
    Санкциите срещу Русия дават страхотни резултати-срещу тези, които ги обявиха, обаче! И срещу украинците, част от които нямат никаква вина.
    И да не рИвете! Да бяхте мислили!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 сороснерес

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "СССР ОТ НЕБИТИЕТО":

    малко е различно...защото ссср се разпадна..а тук виждаме разширяването на Русия...и вече няма комунизм...има Китай, Индия..и трудно ще е на сащ и запада да поставят на колени Русия..по-скоро те ще клекнат и ще целуват ръката на Путин..повервайти ми..всичко говори за това..
  • 64 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Блумбърг добре описва ГАДНАТА ,,,ВОЙНА,, която води западът срещу Русия по модерните правила на 21 век!!!!!!!!!!Целта ,СПОРЕД БЖЕЖИНСКИ, е да се създаде НОВ СВЕТОВЕН РЕД/НСР/ /нещо което Буш пееше непрестанно ,когато почна ВОЙНА СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА!!!!!!!/ ЗА СМЕТКА НА РУСИЯ,ВЪРХУ ОСТАНКИТЕ НА РУСИЯ,СЪС РЕСУРСИТЕ НА РУСИЯ!!!!!!!!!!....ТОй повтори ТОВА НАСКОРО!!!!!РУСИЯ ЯРОСТНО СЕ СЪПРОТИВЛЯВА ,защото ТОВА!!!!!! за нея е въпрос на живот и смърт!!!!!!!!!ТЯ ЗНАЕ ТОВА!!!!!!И хубавото е ,че и други ЗНАЯТ И И ПОМАГАТ!!!!!!!Защото ПАДНЕ ЛИ РУСИЯ,жална им майка и на ТЯХ!!!!!!!!НИЕ вече се убедихме.
  • 65 Архитектор

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Реалист":

    Тези мечти ги имаха и феновете на "германската мощ" и "техническия гений" на германците за бързата победа над " руския колос на глинени крака"
    И така си умряха, в безсилна злоба, че това не се случи.
    Сега, техните наследници отново мечтаят и резултатът ще бъде същия, защото никога няма да признаят потенциалните възможности на Русия във всички сфери.
    За много русофоби грешката на Русия, да не развива някои производства, когато може да ги закупят с печалбите от горивата, се превърна в убеждение, че Русия няма ресурс за това и като единствено достъпни за тях сравнения се превърнаха автомобилите, телевизорите, компютрите, пералните и т.н. и т.н.
    Тепърва съвременните русофоби, както и предците им ще се срещнат с възможностите на този народ и неговите качества и воля.
  • 66 ист справка

    0 0 Отговор
    Мине се, не мине сто години и Обединения запад тръгва на поход срещу Русия. И така няколко пъти. И други работи няма да минат...
  • 67 мишо

    0 0 Отговор
    МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА Е В РУСИЯ КАКВИ САНКЦИИ КАКВИ ПЕТ ЛЕВА
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания