Last news in Fakti

22 Юни, 2022 12:36 3 143 50

Чужди медии: България иска еврото, но дали еврото иска България?

  • евро-
  • еврозона-
  • ес-
  • българия-
  • пари-
  • доходи-
  • валута-
  • лев-
  • левове-
  • герб

Повечето българи искат да запазят своята валута

Чужди медии: България иска еврото, но дали еврото иска България? - 1
Снимка: Shutterstock

"България иска еврото. Но дали еврото иска България?" - под това заглавие неделното издание на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ публикува обширна статия от отличния познавач на България Михаел Мартенс. Повод е скорошното посещение на германския финансов министър Линднер в София. Още в началото на статията Мартенс уточнява изнесеното в заглавието: „Правителството се надява да се доближи до една преследвана от години цел: България желае да стане член на еврозоната. А казано по-точно: българският елит го желае“.

Действителността е по-добра от имиджа на България

Авторът посочва, че в България подкрепата за присъединяване към еврото е много ниска. Според него желанието на българите да запазят собствената си валута предизвиква облекчение в много други държави от ЕС. „Защото, предпазливо формулирано, имиджът на България не е от най-прекрасните. За това има известни основания, но някои от подозренията са несправедливи, защото имат връзка по-скоро с онзиденшната, отколкото с днешната България. Имиджът на България е изостанал с около 15 години, или казано другояче: действителността в България е изпреварила имиджа на страната с повече от десетилетие. България е всичко друго, но не и образцова демокрация, обаче тя не е и посткомунистическият рай за мошениците от 1990-те години, когато мафиотските босове си разчистваха пътя чрез поръчкови убийства. Само дето образът на България като непрокопсаник край Черно море си остава твърде жилав“, коментира Михаел Мартенс.

По повод посещението на германския финансов министър Кристиан Линднер в България авторът отбелязва, че партията на Линднер би се радвала „Продължаваме промяната“ (ПП) да се присъедини към АЛДЕ в ЕС, доколкото българският финансов министър Асен Василев заема сходни политически позиции. Мартенс цитира и българския икономист Стефан Колев, който работи в Германия и е придружавал Линднер в София.

Деликатна ситуация заради правителствена криза

Според автора на статията, от всички хора в самолета на Линднер тъкмо Колев може най-добре да отговори на следния въпрос: „Дали за България е добра идея да се стреми да въведе еврото, след като мнозинството от населението не го желае?“.

А икономистът явно не го смята за добра идея, най-вече по политически причини, пише Мартенс и обяснява, че положението в момента е деликатно, а страната е изправена на ръба заради настоящата правителствена криза.

По-нататък в обширната си статия във „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“ авторът се връща към едно свое интервю с Бойко Борисов, в което бившият премиер дава своя версия за снимките от спалнята му с кюлчетата, пачките и пистолета.

"Борисов не може да бъде смятан за ново начало в България"

„С този разговор Борисов се опита да се представи за невинна жертва, но е твърде съмнително дали е успял да постигне този ефект. Щефен Зайберт, тогавашният правителствен говорител на Ангела Меркел бил разпратил това интервю с приблизителния коментар, че онези, които се интересуват от секс и кримки, би трябвало да го прочетат. Така поне разказва човек, който тогава работел в канцлерството. Колкото до самия Борисов, той меко казано едва ли може да бъде смятан за ново начало в България – нито пък за привърженик на нулевата толерантност по отношение на корупцията. Тъй че, ако успее да събори правителството на Петков и ако се стигне до нови избори, надеждата за бързо въвеждане на еврото в България на първо време може да бъде погребана“, коментира германският журналист.

Той припомня, че миналата година българите вече гласуваха три пъти, а ако сегашното правителство падне, за реформи по пътя към еврозоната няма да може и да се помисли. Мартенс отново цитира икономиста Стефан Колев, според когото в момента нито България, нито еврозоната са готови за българско членство. Колев по принцип подкрепя въвеждането на еврото в България, но смята, че трябва да се изчака подходящият момент.

Проблемът с главния прокурор

„Още повече, че на фона на правителствената криза в София едва ли ще се стигне и до процедура срещу главния прокурор Иван Гешев, който има лошо реноме и според много хора в България представлява най-важното препятствие по пътя към една истинска съдебна реформа. „Гешев е абсолютна катастрофа, той блокира всякаква сериозна борба срещу корупцията“, казва Колев“, четем към края на обширната статия в германския вестник.

В швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“ друг добър познавач на българската действителност също писа за напреженията около въвеждането на еврото в България. В началото на месеца Фолкер Пабст отбеляза, че скептицизмът по въпроса достига дори до високите правителствени кръгове.

Разликите в жизненото равнище

„След бурните спорове относно позицията към войната в Украйна на България като страна, която членува в НАТО, но по традиция е приятелски настроена към Русия, коалицията се раздвои и по тази тема. (…) България е най-бедната страна в ЕС, тъй че разликата в жизненото равнище спрямо държавите от еврозоната е голяма“, пише авторът.

Към края на статията си той привежда и други аргументи срещу прибързаното присъединяване на България към еврото: „Да, страната има един от най-ниските дългове като процент, но бюджетният дефицит и инфлацията са над нормата и продължават да растат. По отношение на независимостта на институциите има още много да се върши, независимо от амбициозната програма за реформи на правителството.“


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъп русофил

    18 66 Отговор
    Материала е лош и си иска рублата.

    Коментиран от #13, #26

  • 2 Не не щем

    81 16 Отговор
    Не искаме никакво евро.
    Референдум, иначе управляващите вън.
  • 3 Хахаха..

    60 7 Отговор
    Еврото ни пожела,ние от 1878 сме с "левчета".Бихме ви като тъпани в 1916-1917 вас,англо-френците,ако се наложи..Знаете..

    Коментиран от #39

  • 4 ТаУмВзе

    37 4 Отговор
    НЕ! Искаме Война в която ни Набутахте! И ще я имате.
  • 5 ЕВРОТО Е В УСЛУГА САМО НА КРАДЦИТЕ

    62 10 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ТВЪРДО НЕ ИСКА СКАПАНОТО ЕВРО !

    Коментиран от #20

  • 6 такаето

    50 4 Отговор
    ама дали българите искат еврото или само някои с интереси го искат
  • 7 хахахаахахаахаааааааа

    44 4 Отговор
    Чудех се каква е тази воня, а то било веуето. Само предателите и нефелните искат еврото.
  • 8 Българин

    10 48 Отговор
    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби оказва я остана съпротива срещу приемането на еврото прикривайки се зад псевдопатриотични лозунги да запазване "на ЛЕВА последният остатък от държавния суверенитет". Колкото по-д, лго се отлага приемането на еврото, толкова банковата система ще бъде безконтролна и руската корупция ще процъфтява!
  • 9 ИСТИНА Е

    21 9 Отговор
    Предлагам вместо лев или евро държавата ни да има нова парична единица -ЕДИН ЦЪРВУЛ !!!
  • 10 баба Вуйна

    40 5 Отговор
    Еврото в България го искат , Крадците ( политиците )
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 РОДОЛЮБЕЦ

    19 5 Отговор
    Какво стана с опоркана, че запада ни искал в еврото. За да ни вземел едни 5-6 милярда или някасво злато. За да си оправели икономиката. Голям смях.

    Коментиран от #28

  • 13 Само коментирам

    32 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тъп русофил":




    "Чужди медии: България иска еврото, но дали еврото иска България?"



    А дали БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД иска еврото? И тази статия с каква цел е - да ни принудят да приемем еврото с по-лоши условия от договорените? По-лош курс ЛЕВ-евро?





    😉

    Коментиран от #17

  • 14 държава на пета скорост

    32 1 Отговор
    Еврото го иска една шепа индивиди с дебели сметки и приближени на властта от години насам. Защо в Европа има проспериращи и богати държави, които се развиват прекрасно и имат финансова свобода, без да приемат еврото?

    Коментиран от #24

  • 15 Северозапад

    25 2 Отговор
    По-точно казано - тиквите в правителството искат еврото, българите - НЕ!

    Коментиран от #19

  • 16 кара костя седеше и рубли броеше

    5 19 Отговор
    НИЕ ИСКАМЕ РУБЛАТА ЗА НАЦИОНАЛНА ПАРИЧНА ЕДИНИЦА
  • 17 Българин

    7 23 Отговор

    До коментар #13 от "Само коментирам":

    От 1997 година сме във валутен борд приятелю, което означава, че ЛЕВЪТ само формално е парична единица. Ако бяхме в Еврозоната нямаше да се случат фалити като този на КТБ и ограбване на хората. И по тези въпроси не народът трябва да се произнася а експерти и политици, които да носят оттоворност.

    Коментиран от #42

  • 18 Никакво евро

    23 5 Отговор
    Референдум за еврото
  • 19 Българин

    9 24 Отговор

    До коментар #15 от "Северозапад":

    Еврото не го искат не българите а руските подлоги като Янев и Костя Копейкин. Не бъркай русофилите с българи!
  • 20 Ти да не си мислиш...

    3 16 Отговор

    До коментар #5 от "ЕВРОТО Е В УСЛУГА САМО НА КРАДЦИТЕ":

    Че за еврото някой ще пита теб и такива кре@..е.ни като теб????
  • 21 след ковид

    16 1 Отговор
    от "позитивния" "имидж" на запада не остана нищо освен "мирис" на " латентен " фашизъм ...
  • 22 Българите със, сметки в Овшорките зони,

    18 2 Отговор
    Политици крадци, Банкери, Колектори и ЧСИ, Олигарси, Мафиоти Ченгета, Слугинаж от НПО, Магистрати корумпирани!! Това са, тези в България, които искат Еврото!! Това са 5 - 6 %от Българите, това нее България, това са, Крадците на, България, те искат Еврото!!!
  • 23 КОСТЕНБРОД ЕООД

    2 1 Отговор
    НИЕ ИСКАМЕ МАШИНАТА ДА НИ ДАДЪТ ХАРТИЯ ЩЕ СИ НАМЕРИМ 😂
  • 24 референдум

    20 1 Отговор

    До коментар #14 от "държава на пета скорост":

    Дания и Швеция проведоха по два референдума всяка, през 2000 г. и 2003 г. Населението им отхвърли еврото с голямо мнозинство, а след гръцката криза и финансирането на Италия, настроенията са още по-негативни.
  • 25 Ами сега?

    3 10 Отговор
    Разликата в жизнения стандарт е голяма, но дали няма да се задълбочава с отлагане на въвеждане на еврото и изчакване на най подходящия момент, когато всички препятствия бъдат премахнати? Дали изобщо някога ще се премахнат, докато България вместо да се доближава към ЕС, с подобни ходове всъщност се отдалечава? По важно е да се коментират фактологията в момента, а причината за това състояние и начина по който ще настъпят положителни промени. Иначе всички знаем по добре от Deutsche Welle в какво положение сме.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пъци

    7 1 Отговор
    Нещо като една приказка за жаба и кон...Кое ли сме ние в приказката?И кой ни докара до това ,и защо ,и за кого?
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 5 Отговор

    До коментар #12 от "РОДОЛЮБЕЦ":

    че то канадците не спират да ни крадат златото
  • 29 Против Еврото в България съм

    16 1 Отговор
    Да никой не го иска това Евро Минималните Български Заплати са много ниски и заради това Ще избухне по-голяма Криза в България
  • 30 Истината

    7 6 Отговор

    До коментар #26 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти да не би да си академик или някой непризнат гений? Самият факт, че се путинист е диагноза за слаба мозъчна дейност и невъзможност да възприемеш действителността!
  • 31 Иван

    11 10 Отговор
    Не България, а продажното българско правителство иска еврото! Българите не го искат, както и не искат НАТО и ЕС!!!

    Коментиран от #33

  • 32 23456

    3 5 Отговор
    Прав е човека прословутите работещи бедни няма как да взимат евро
  • 33 Българин

    9 7 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Не бъркай русофилите с българи. Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
  • 34 Сега

    2 11 Отговор
    Добре, тъпи ли сте? Една от опорките ви е, че ще "загубим суверенитет" и няма да можем да управляваме паричното предлагане (т.е. да печатаме пари). НИЕ И В МОМЕНТА НЕ МОЖЕМ. От 1997 г. не можем да печатаме пари, защото сме във валутен борд. Тоест това ограничение и сега си го имаме и приемането на еврото няма да промени нищо в това отношение.

    И другото нещо за суверенитета - всички държави, които са приели вече еврото, нещо не ги чувам да плачат, че са си "загубили суверенитета". Нещо не чувам чехи, австрийци, словенци, финландци и т.н. да се оплакват. Само на нас, великите българи, ни пречи това евро.

    Коментиран от #37

  • 35 народът

    6 5 Отговор
    Истината е, че България не иска Еврото! Еврото го искат шепа соросоидни глашатаи, които ще спечелят от това!

    Коментиран от #40

  • 36 кристиано лагардо

    3 0 Отговор
    За приемането на еврото има уния, между "Гербераст броудкастинг" и "Либераст медия груп", което прави информирането на обществото малко по-сложно.
  • 37 валутният борд пада

    14 1 Отговор

    До коментар #34 от "Сега":

    Напротив! С приемането на Еврото, отпада Валутния борд! И политиците ни могат да трупат дългове и за внуците ни! Докато държавата се срине като Гърция! Само че, Гърция има мощна икономика, а ние нямаме!

    Коментиран от #45

  • 38 Кую

    1 3 Отговор
    Обратното.
  • 39 Да да и 1945

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха..":

    Колкото и битки да спечелим ,срещу САЩ и Англия нямаме шанс. Срещу руснаците по-бихме се справили
  • 40 Българин

    2 9 Отговор

    До коментар #35 от "народът":

    Еврото не го искат единствено руските агенти на влияние като Костя Копейкин и Янев! И техните умни привърженици!
  • 41 Истината

    4 8 Отговор
    Единствено руската пета колона се бори България да не бъде успешен член на ЕС и НАТО и вовеки веков да бъде зависима от гнусната азиатска ко4ина!
  • 42 Паулу Курелю

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    като левът е само формално парична единица, приятелю, защо този зор да се махне левът и да дойде еврото, като според твоите думи ще е същото, приятелю?
  • 43 ЧАЛГАРЯ

    0 7 Отговор
    искаме турската лира или може и рубли
  • 44 Що за дивотия ?

    6 1 Отговор
    България иска еврото,.но българите не искат еврото. Що за дивотия е това?
  • 45 Сега

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "валутният борд пада":

    Какво значи да трупат дългове? Да теглят заеми или да печатат пари? Защото заеми и сега могат да се теглят, това няма нищо общо с еврото. За печатането - отново няма да могат, защото Валутния борд ще бъде заместен от Европейската централна банка, която ще играе ролята на нов Валутен борд.

    И пак питам - как на другите държави, които вече са приели еврото, не им пречи, а пречи само на нас?!
  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор
    България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на международните МАФИОТИ-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас. Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона. За мафиотите левът е една досадна междинна гара. Нито една голяма фирма у нас не капитализира печалбата си в левове, а в чужда валута, тъй като няма интерес да увеличава левовата наличност. Левът, поставен в това унизително положение е направо вреден за икономиката ни. Изходът е само един, максимално бързо въвеждане на еврото, докато не сме се обезкървили съвсем.
  • 47 Родолюбец

    4 0 Отговор
    Не само еврото, ние и НАТО-то не ви искаме. Подаянията от ЕС са необходими на България за кърпене на бюджета, поне докато се намерят по-свестни български управници
  • 48 един от многото

    5 1 Отговор
    Там е работата , че българите нито ви искат еврото , нито пък съюза!
  • 49 българина

    0 0 Отговор
    България не иска еврото защото няма референдум!!!
  • 50 Да уточним!:

    0 0 Отговор
    България НЕ ИСКА да влиза в еврозоната!
    Искат го 0,1% - Грантаджии номенклатурчици, търговци на български суверенитет!!!