Last news in Fakti

30 Май, 2022 21:00 9 661 135

Еврото е "смъртна присъда" за българската икономика? Наистина ли?

  • еврозона-
  • въвеждане на еврото-
  • смъртна присъда-
  • ес-
  • пари-
  • доходи-
  • икономика-
  • българия-
  • шенген-
  • българска икономика-
  • лев-
  • цени-
  • костадин костадинов-
  • възраждане

Защо е тази истерия около еврото? Защо точно сега?

Еврото е "смъртна присъда" за българската икономика? Наистина ли? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато няколко партии се закачат за опашката на българския лев(ъ), най-много да я откъснат. Защото левът е вързан за втората световна валута - еврото, и България на практика е квази член на еврозоната, както често обясняват финансистите. "Последният суверенитет на държавата", за който тръби Стефан Янев, лидер на "Български възход", не съществува от 1997. Същият Янев, чиито спестявания - негови и на съпругата му, са в евро, както разкриха журналисти, публикувайки в социалните мрежи извадки от имотната му декларация.

Защо сега се вдига този шум за еврото

След управлението на друга партия от настоящия анти-евро фронт - БСП, на България бе наложен валутен борд и националната валута бе привързана първоначално към германската марка. От 5 юли 1997 година БНБ не води фискална политика - не може да подкрепя или обезценява лева. Следователно с присъединяването си към еврозоната България няма как да отдаде на Европейската централна банка (ЕЦБ) нещо, което не притежава. Това не пречи обаче сега да се вдига силен шум за загубата му. През юли 2020, когато България влезе в предверието на еврозоната - Механизма на обменните курсове (ERM II), нямаше гюрултия.

Приемането на еврото произтича от договора за присъединяване на България към ЕС. Шумът около еврото идва след последните две години, в които българското общество бе подложено на пропагандна инвазия, раздалечила го от ценностите, които споделят повечето хора от ЕС. Започна се с Ковид-19 и ваксините - българите си останаха най-слабо ваксинираните в ЕС. Прокремълската партия "Възраждане" дължи влизането си в парламента именно на антиваксърската кампания. В Народното събрание партията на Костадин Костадинов провъзгласи, че ще иска референдум за излизане от НАТО, на който България е член от 18 години. А Янев се раздели с поста на министър на отбраната след упорството си да цитира руския президент и неотстъпчивостта да не се допускат войски на Алианса на българска територия. Руската война в Украйна обаче, жертвите и бягащите майки с деца и възрастни отслабиха симпатиите към Путин, което показаха и социологическите проучвания. Все пак парламентът начело с управляващите не посмя да отиде по-далеч в подкрепата за Киев, гласувайки едно малодушно решение за ремонт на украинска военна техника. И ако призивите за излизане от НАТО потънаха в другите - за неутралитет, на процеса за предстоящото приемане на еврото може да се попречи.

Антинатовците се преориентираха: те вече са анти-евро. Все едно е как са етикетирани - дали национал-консерватори, патриоти, социалисти, или центристи - всички те са замесени от едно и също тесто. Всяко задължение, което произтича от договорите за членство на България в ЕС и НАТО, е "отнемане на суверенитет", "външни въздействия, които не са в национален интерес". Така първо се прокарва границата между "ние" (българите) и "те" (западняците), после следва дивергенция. Слабият съюзник отслабва и Общността.

Съдбоносното решение и сеячите на страхове

Със или без всички министри, но оперативният план за приемане на единната европейска валута от 1 януари 2024 година е одобрен. В него са предвидени срокове и задачи към банките и държавните институции как да се въведе еврото, как да става превалутирането, обръщането на заемите и депозитите. Три месеца преди въвеждането и 9 месеца след това цените ще се публикуват и в лева, и в евро - "за да не може недобросъвестни търговци да повишават цените от превалутирането", обясни наскоро вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Сега обаче, когато инфлацията опасно расте, един от страховете на българите, измерени и от социолозите, е, че с приемането на еврото тя ще нарасне още. Политиците от анти-евро фронта усилват още тези страхове.

А "Възраждане" започва консултации за иницииране на национален референдум за въвеждането на еврото в България, обяви в събота Костадинов в профила си във Фейсбук. Аргументът му: толкова съдбоносно решение не може да бъде взето "само от 10 министри на "Продължаваме промяната" и "Демократична България"". Председателят на "Възраждане" рисува мрачни сценарии: въвеждането на еврото в България от началото на 2024 щяло да бъде "смъртна присъда" за българската икономика, заплати, доходи, пенсии, спестявания. Въвеждането му щяло доведе "до двуцифрена инфлация, която ще надхвърли тази в Гърция".

Закотвеният за еврото лев всъщност означава стабилност. За момент нека си представим какво би станало, ако в името на националния суверенитет България скъса с валутния борд - и БНБ и Министерството на финансите започнат да провеждат парична политика? Със сигурност най-напред ще тръгне печатницата за пари. Може ли да бъде оставен левът в ръцете на българските политици, които допуснаха банковите фалити в края на миналия век и позволиха на една банка да фалира в условията на паричен съвет. Всичко това струваше милиарди на данъкоплатците.

Така че веенето на байраци за суверенитета е досущ като в реклама за наденица. Най-добре да не дърпат лева за опашката.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 122 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вкиснато зеле

    96 39 Отговор
    Наистина!
  • 2 ЕдинОтМногото

    74 27 Отговор
    Категорично!

    Коментиран от #94

  • 3 Щом сме във ВБ

    159 64 Отговор
    Валутен Борд,защо ни е евро? Кой и Защо ни притиска да го приемем? Лично аз съм убеден,усещам с кожата си че ЕС е недобронамерен спрямо България и българите.

    Коментиран от #8, #18

  • 4 От всички в ЕС

    121 56 Отговор
    Само Германия печели от еврото. Всички други държави губят дори и Франция
  • 5 DW Всички политици, муртри, олгарси

    104 45 Отговор
    Имат милиони и милиарди крадени пари в Евра, и Долари, сега същите натискат да, приемем Еврото!! Да си вкарат Крадените пари вече като Инвестиция в България, с представители Измислени фирми и Поставени лица за Собственици!? Крадците на Прехода искат да си Изперат парите като Инвестиция!! За това е тоя РЕВ и натиск, да въведеме Еврото!!

    Коментиран от #80

  • 6 Към 5 Олигарси

    35 20 Отговор
    Олигарси
  • 7 Прост О'Киро

    58 38 Отговор
    Ми, ни ръзбиръм от финанси, ама ми казаха, чи йевруту е по-дубрие ут лиева. И никъкви придсрочни избури!
  • 8 Механник

    59 94 Отговор

    До коментар #3 от "Щом сме във ВБ":

    Щом сме в борд, все едно сме приели еврото. Разликата е ,че в борда има такси при смяна на лев за евро и обратно. Печалбите ги прибират банките, а загубите са за народа. Ако приемем еврото, банките и чейнч бюрата ще загубят доходите си, а народа ще спечели.

    Коментиран от #11, #22, #56, #110

  • 9 Да се знае

    42 27 Отговор
    Ще има много изпържени с ментета. То и сега пробутават на Запад.
  • 10 пожелание

    71 36 Отговор
    Ще ревем и пазарим . Така беше в Италия когато приеха еврото.

    Коментиран от #13, #108, #111

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чичо Скруч от Правец

    52 58 Отговор
    Смъртна присъда е, да да... за това всички сметки на русифилите са в ЕВРО, не в лева, а в ЕВРО. А в рубли пък да не говорим
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сттт

    55 30 Отговор
    Смърт ще е за доста българи
  • 17 Кттд

    56 33 Отговор
    Когато въведат дигиталното Евро, първи ще си отнесат тези в еврозоната.Ще сме в зловещ експеримент - затова бързат

    Коментиран от #109, #117, #132

  • 18 фори

    48 57 Отговор

    До коментар #3 от "Щом сме във ВБ":

    Не може вечно да сме във валурен борд,това е вредно за икономиката.Изключено е да отвържем лева защото петата колона ще думне банките. Така че по-добре да приемаме еврото (когато изпълним условията) И едва ли цените ще скочат,понеже на запад е по-евтино.

    Коментиран от #28

  • 19 не е в час

    29 23 Отговор

    До коментар #13 от "Абе тези изверги":

    Бил е в магучая ама сънувал че е в Италия!
  • 20 Пак ни кроят шапка като плоския данък

    47 33 Отговор
    Австрия,Белгия,Кипър,Естония,Финландия,Франция,Германия,Гърция,Ирландия,Италия,Латвия,Литва,Люксембург,Малта,Нидерландия,Португалия,Словакия,Словения,Испания. Тези всички държави са с умряла икономика, само Българската е цъфнала, вързала и се размножава. Умните ми копейкини и импексови пропагандатори. Какво е социалното на БСП ? Единствената държава с плосък данък прокаран от Станишев и подържан от дпс,то. И сега пак агитация, ще ни е по зле. Нали щеше да ни е по-добре с плоския данък? да, по-добре но за кого? за тези с многото пари да не плащат данък.

    Коментиран от #24

  • 21 Ум царува ум робува

    54 33 Отговор
    Левът не е само парично средство за разплащане той е идентичност култура и независимост, доколкото може да сме независими в момента! Като въведем еврото няма връщане назад, това е като да преминем на гмо храни връщане назад няма само опадък и болести! Стандартизацията убива всичко! Примерът който мога да дам е земеделският сектор в Германия! Там за продажбата на картофи всеки голям продавач си има стандарт на големина и форма! Когато един фермер произведе продукцията тя минава през сита които сортират картофите по големина и форма, всички картофи които не се вписват в стандарта биват оставяни на полето! Това са над 20 процента от продукцията!

    Коментиран от #31, #128

  • 22 Мамул

    37 25 Отговор

    До коментар #8 от "Механник":

    Бъркаш се, не познаваш грам материята! Има почтени икономисти които внасят разяснения какво означава за банковото и финансовото дело приемането на еврото. Не ми е работа да ти обяснявам, има информация.

    Коментиран от #97

  • 23 Рошко

    27 28 Отговор
    Няма Евро няма долар. Има нова мода и тя рубла. Долар за 64 рубли бавно и безславно някой се дави

    Коментиран от #27

  • 24 За обикновенния човек

    35 40 Отговор

    До коментар #20 от "Пак ни кроят шапка като плоския данък":

    Е добре да сме в еврозоната, да му мислят крадливите.
  • 25 така така

    50 41 Отговор
    Да си дойдем на думата Референдум за нато и ес

    Коментиран от #29, #32, #33, #100, #118, #119

  • 26 Не вземайте акъл

    30 16 Отговор
    От тролчиките пропагандатори. Гледайте специализирани предавания по ТВ.
  • 27 Това е държавен курс

    29 26 Отговор

    До коментар #23 от "Рошко":

    През соца държавния курс на лева беше: 1лв за 1$,но на гражданите беше забранено да притежават омразни долари.На черно 1$ се разменяше за 3лв.и се намираха трудно
  • 28 Да...

    39 51 Отговор

    До коментар #18 от "фори":

    Дори и да има леко повишение на цените от закръглянето им то ще е минимално, забележи кои ревът най много петата колона на русия в България, мафиотите олигарси, защото контрола върху банките преминава в ЕЦБ, помниш как посред бял ден окрадоха КТБ, контрол ще има върху цялата банкова система, крадени пари, пране на мръсни пари, пари от неплатени данъци и прочие които сега от корумпираната банкова система и липса на контрол всеки мошенник може да изнесе милиарди крадени пари където си поиска по света и във всяка офшорна зона, а такива кресливи мекерета като копейкин и други ги използват да плашат хората, тези негодници които са по върховете на цялата държава обслужват мафиотски и руски интереси в момента, вредейки на България.

    Коментиран от #34

  • 29 Ще има...

    38 13 Отговор

    До коментар #25 от "така така":

    Да чакаш референдум за НАТО и ЕС, нали се досещаш кога ще има референдум???...когато си видиш ушите без огледало.
  • 30 Еврозоната смърта на апашите

    37 34 Отговор
    Няма кражби. Агитират крадливите да не влизаме в еврозоната. Не ги слушайте.
  • 31 Рико

    38 47 Отговор

    До коментар #21 от "Ум царува ум робува":

    Каква идентичност, бе човече? С какво се идентифицираш? Знаеш ли колко пъти е променян левът от 1944 досега? Този лев е срам,не е гордост. Германия се отказа от марката. От марката! Ама ние - горди. В борд сме и абсолютно нищо няма да се промени. Страховете ги наливат московците, крайно време е прокуратурата да се заинтересува. Защото страховете могат да доведат до паника, хаос, безредици. Те това искат, а иначе много добре си работят с Евро.
  • 32 И така и онака

    36 15 Отговор

    До коментар #25 от "така така":

    Референдум да бъдете издухани от България, веещи чужди флагове, сега ще ми драскате тука че сте за България. Патриот ли? шамар той знае защо.
  • 33 Да не си чирак на султана

    28 20 Отговор

    До коментар #25 от "така така":

    Да излезем от нато и да учим турски ли?

    Коментиран от #115

  • 34 Така е

    37 35 Отговор

    До коментар #28 от "Да...":

    Еврото означава контрол и прането на пари от руската и българската мафия ще се затрудни драстично.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Референдум, референдум, референдум

    14 31 Отговор
    За еврозоната, за забрана на ДПZ и ВъZраждане.
  • 44 Коментар

    13 28 Отговор
    Просто е:при тази 30%инфлация:2024..точно ще е.. 100%!Е..колко ще свободният курс, ами.. точно:1евро=4лева!... И... заплати, пенсии... ами, колко.. Е, точно на 1/2!Ами...просто е!

    Коментиран от #51, #121

  • 45 Продажник?

    21 1 Отговор

    До коментар #42 от "Охх":

    Единствените продажници сте шепа кухи лейки, дето не възприемат, ум не се набива то тиквата обясни какво.

    Коментиран от #48

  • 46 оня с коня

    29 27 Отговор
    Всички Русофили роптаят че цените скочили неимоверно много,което значи че Левът се е обезценил поради Инфлацията.От тук и Желязната Логика - щом се е обезценил и не върши работа,сменяме го моментално с Евро..
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Охх

    1 9 Отговор

    До коментар #45 от "Продажник?":

    Аз съм си сам , явно вие сте продажниците!
  • 49 Хихи

    29 30 Отговор
    Еврото е смъртна присъда за Копейкин, Черния генерал и тем подобни путлерови креатури.
  • 50 Чудя се

    15 7 Отговор

    До коментар #37 от "Бах ZZZZZZ":

    Кой харесва подобни налудничави твърдения? Които, меко казано, нямат нищо общо с истината.
  • 51 Елементарно уотсън не лъжи народа

    28 7 Отговор

    До коментар #44 от "Коментар":

    Тъй като родната валута е вързана с твърд курс към еврото, то на практика това означава, че България на макро ниво оперира с евро пари, но без да ги разменя между гражданите и бизнеса физически. Вместо тях използваме левове и така левът фактически е „аватар“ на еврото и представлява нищо друго освен разписка за евро.

    Коментиран от #99

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тоалетна хартия

    16 20 Отговор

    До коментар #8 от "Механник":

    Оффффф, то българина всеки ден обменя евра......
  • 57 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 27 Отговор
    Смело напред към Европа и еврото. Никой да не се плаши.
  • 58 Моля

    22 25 Отговор
    Руски тролове да не изявяват. България ще оперира с Евро.
  • 59 Целта на възраждане

    22 25 Отговор
    С този референдум ако успее тоест народа каже " НЕ " на еврозоната. Според предприсъединителния договор започваме преговори за излизане от ЕС. Това ли искате? Единствено Дания има клауза за еврозоната в предприсъединителния договор. Тези които искат да не сме в еврозоната искат да не сме в европейския съюз. Това е , кой каквото ви говори става на въпрос за техни пари, които им се плащат. А ние ще теглим а те на Бахамите най-малко. Искат да на продадат за копейки превалутирани в долари.

    Коментиран от #64

  • 60 Студопор

    31 24 Отговор
    Тия глупости да ги кажете на Естония и Латвия, дето дръпна ха назад, след като го приеха.

    Коментиран от #65

  • 61 !!!?

    33 31 Отговор
    Еврото е смъртна присъда за кремълските марионетки !!!?

  • 62 БирникЪ

    29 25 Отговор
    А не ви ли прави впечатление, че Простото и Кокорчо не искат да кажат какъв ще е обменният курс?? 1:2 - иди-доди,но ако е 1:4? Пак ли ще се радвате? А това, че ЕЦБ ще ни прибере валутния резерв е само "бонус" към сделката

    Коментиран от #63

  • 63 Куку ли си или се правиш?

    25 25 Отговор

    До коментар #62 от "БирникЪ":

    Какъв е курса в момента? такъв ще е. Единствено ще има контрол от Европейската Централна Банка да няма далавери и такива подвеждачи като теб.

    Коментиран от #67

  • 64 Статистик

    37 21 Отговор

    До коментар #59 от "Целта на възраждане":

    В присъединителния договор пише, че трябва да приемем еврото. ОК. Но - няма срок! Между другото, Дания от 14 години е в чакалнята, но не си дава зор да го приеме - пък не са напуснали ЕС! Същото важи и за Чехия, Унгария, Румъния, Финландия - те също нито бързат, нито са напуснали съюза!

    Коментиран от #66, #69

  • 65 Със този Студопор нали знаеш, лъжецо

    19 18 Отговор

    До коментар #60 от "Студопор":

    Още през 2009 Латвия отбеляза икономически растеж от 5 процента, който продължава да поддържа и досега", отбелязва бившият министър на икономиката Кришианис Каринш. Опасявайки се от хиперинфлация, латвийците отхвърлиха препоръката на МВФ за девалвация на валутата. Това, което бе предприето, бе т.нар. "вътрешна девалвация", тоест - драстични съкращения на заплатите най-вече в държавния сектор
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 БирникЪ

    32 18 Отговор

    До коментар #63 от "Куку ли си или се правиш?":

    Дано да съм куку. Но едва ли. Още Кирил Ананиев казваше, че ще се борят за курс 1:1.95583, но не е сигурен -- защото курса ще бъде определен не от БНБ, а от ЕЦБ. Така че най-вероятно ще се хванем за палците!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Куку ли си или се правиш?

    23 2 Отговор

    До коментар #64 от "Статистик":

    Дания има клауза за не участие в еврозоната. Ако четеш поне коментарите няма да има глупави.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 страх ме е

    29 26 Отговор
    С тази галопираща инфлация българския лев е много слаб и едва ли ще влезем с курс 1,955 както го държеше бойко толкова години. По-вероятно е 1:2,999. Така всички възрастни хора ще загубят спестяванията си. Не както при Жан Виденов, но 30% отиват в небитието. Факта че направиха максималната пенсия 3400 лв е показателен за зловещите намерения на това престъпно правителство.

    Коментиран от #74

  • 72 3333

    24 17 Отговор
    Споделям главните си опасения свързани с приемането на еврото:
    1. Притеснен съм, че с липсата на регулация от сериозна институция като БНБ ще стане невъзможно натъпкването на банка като КТБ с пари от държавни и общински предпрятия и усвояването им накуп от наши хора
    2. Европейската регулация и конкуренция ще лиши банковия ни сектор от възможността да събира най-високите лихви и банкови такси в Европа
    3. Липсата на валутен риск ще доведе нови инвеститори, което може да повиши работните заплати по-близо до нивата в ЕС, така както е станало в Италия, Испания и Гърция
  • 73 ДО РЕ МИ ФА

    24 18 Отговор
    Защо управляващите са изпаднали в гробно мълчание относно размера на валутния ни резерв? Ами попитайте ги на колко възлиза той и колко от този резерв ще остане в България, след като левът бъде заменен с евро.
  • 74 3333

    25 11 Отговор

    До коментар #71 от "страх ме е":

    БНБ не е напечатала достатъчно левови банкноти, за да стане курсът 2.99. Грубо казано, за да се печатат левове, БНБ трябва да си увеличи валутните резерви. Приеми, че резерва е равен на левчетата в обращение. Всичките да се юрнем да купуваме евро, няма да могат да го изкупят. Това е заради борда и това е борда. Също така, наличието на тоя борд, валутен борд лишава БНБ от възможността да води самостоятелна парична политика. Паричния си суверенитет го нямаме откакто въведохме валутен борд.
    Нямаме екстрите, които би ни дало еврото. Значително по-ниските лихви, контрола от ЕЦБ, без който щяхме да сме по-богати с едно КТБ, таксите в банките, и много, много други. Много голяма част от импорта и експорта ни се извършва в евро и това са едни комисионни от превалутиране на суми, които не можеш да си представиш. Вместо част от тия пари да дойдат при теб и в хазната, отиват в нечий джоб.
  • 75 Абсурдистан

    30 14 Отговор
    Защо всечки пропутински примати не се обединят в една партия - ПБ ( Партия на Безродниците) ?!? Та те са всичко друго, но не и българи!
  • 76 Жулиен Гаков

    19 20 Отговор
    Да ни довършват! И така нищо не става от нас щом стоим в къщи и мълчим!!
  • 77 Zвяра 🇷🇺

    20 22 Отговор
    Великобритания са най -големи рубладжии явно ...това кажете вие платени от Вашингтон терористи
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Еврозоната е смърта на бедния

    24 23 Отговор
    Народ, не на Сикаджийте, Ченгетата от ДС и Корумпирани те магистрати, Политици, Олигарси!! Политици и олигарси крали 32г Преход, натрупали стотици милиони, някой и милиарди в, Евро по сметки в Овшорките, това са тези които натискат да влизаме в Еврозоната!? Крадците на Прехода са, Ревнали да влизаме в Еврозоната и новите марионетки, които дойдоха да ни управляват!! Референдум за Еврото!!
  • 80 Чукът

    20 18 Отговор

    До коментар #5 от "DW Всички политици, муртри, олгарси":

    Че сега кой им пречи? Само скудоумници повтарят опорките на Путлер. С еврото ще се пресече руското влияние завинаги и ще секнат паричките за всички викачи.
  • 81 Ами ...

    1 17 Отговор
    Проблема с приемането на еврото е това да стане честно. Управлявалите до скоро политици не можеха да проведат подобно нещо. И тогава наистина нещата щяха да бъдат катастрофални.

    Коментиран от #116

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Българин

    22 22 Отговор
    Новата опорка на соросоидите - който е срещу еврото е рубладжия и путинофил. Но защо ли не обвиняват Англия че са путинофили щом не приеха еврото и излязоха от ЕС. Защо ли от вкиснатото зеле не казват че англичаните са прокремълски настроени.

    Били сме във валутен борд и значи почти сме приели еврото но от валутния борд може лесно да излезем а като приемем еврото няма излизане. Видя се какво стана с Гърция след като прие еврото - почти фалира като държава и трабваше да я спасяват - а нас дали някой ще ни спаси.
  • 84 Не искат

    22 10 Отговор
    Еврото за да могат да си играят със заемите и да нямат контрол. Да фалират която си искат банка и подобно на Цветан Василев. Вложителите ще си духат супата и ще се редят на опашки. Да не забравяме и взетите милиони долари през 1997г. се превърнаха в левчета и някои хора станаха милиардери за сметка на спестяванията на народа, без контролен грабеж и фалити на банки. С въвеждане на еврото тези лостове за грабеж ще отпаднат и затова е най вече и този истеричен вой.
  • 85 Под феса има Ум

    16 21 Отговор
    Както влизането в ЕС беше смърт за икономическата свобода на отделният човек, така и влизането в Еврозоната ще бъде смърт за цялата ни икономика. Истината е че нищо добро не ни чака! Концлагера се затяга!!!

    Коментиран от #125, #135

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 едва ли

    22 7 Отговор
    И какво ще се промени след приемане на еврото скъпи ватници?И в момента имотите ,МПС и по-крупните сделки се осъществяват в евро! Дори Копейкин е купил имота си в евро.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Не на еврото

    11 21 Отговор
    Ще воюваме за българският лев до кръв!

    Коментиран от #91, #122, #123, #124, #126, #130

  • 90 дака де

    18 4 Отговор

    До коментар #88 от "ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ?!!":

    Друго си е съветските кланета разруха и мародерстване...По ленински.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Ще видим скоро

    2 19 Отговор

    До коментар #38 от "340 милиона са в еврозоната":

    дали са шепа и дали са уроди. А ти си оправи речника. С такива "методи" отвращаваш хората и ги настройваш против козяшката ти кауза.

    Коментиран от #129

  • 93 Коментар

    12 20 Отговор
    Хаахх, ма верно ли това за лева го тръбял Стефан Янев???? Не беше ли Костадинов от Възраждане???

    Ееей пропагандни Веленца, всичко ще направите за да ни набутате новия ви Киро, НО тоя път нема ви се получи!!!

    И ДА, народът ни НЕ желае въвеждането на еврото!!!
    Левът може да е обвързан всячески с него, но може и да бъде развързан при подходящ референдум!
    Но въведе ли се еврото, връщане няма!!!
    Така, че долу ръцете от българския лев и земя!!!
  • 94 нееееее

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЕдинОтМногото":

    И какво ти разбира шамандурата от евровизация? Решението е експертно! Каквото и да кажеш ,ще предизвика насмешки!
  • 95 Друг да ти мери

    10 20 Отговор
    Всяка загуба на суверенитет е смъртоносно опасна, но в свят на парите, загубата на собствена парична единица е най-опасна.
  • 96 Не това е почерк

    3 22 Отговор

    До коментар #91 от "освен това":

    на евроХатлантиците. Слугите на сатанягите от фащ.
  • 97 Бай градски

    16 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мамул":

    Я кажи кои са тези почетни икономисти, та да ти кажем кой си и какъв си??
  • 98 Бабет

    1 5 Отговор
    Тя умряла, ма!
  • 99 Коментар

    8 20 Отговор

    До коментар #51 от "Елементарно уотсън не лъжи народа":

    Философо-литературните съчинения ги остави за началниците си!

    Първо резервът, който имаме в момента ще бъде опоскан - частично пратен в Брюксел, а останалата част по обръчите от фирми на подставената от козяк 16, мафия!!!
    Второ, банковата ни система от независима (в момента изпълнява единствено условията по валутния борд), ще стане филиал на ЕЦБ!

    Това е последния ни суверенитет (финансовия), който все още не сме подарили на запада!
    Ако и там се надупят продажниците ни, на България не й остава много!!!

    А за "медът и млякото" от еврото видяхме!
    Видяхме Гърция колко "спечели" от еврото!
    Видяхме Италия колко "спечели" от еврото!
    Видяхме и Германия колко "спечели" от еврото!

    Когато питаш хората в тези държави, с висок глас ти отговарят НЕ ВЪВЕЖДАЙТЕ ЕВРОТО, ЩЕ ПОСЛЕДВА ИНФЛАЦИЯ!!!

    Коментиран от #101, #102, #113

  • 100 нееееее

    21 10 Отговор

    До коментар #25 от "така така":

    Да си дойдем на думата: ЗАБРАНА НА НЕОФАШИСТКАТА И ПРОКРЕМЪЛСКА ВЪЗРАЖДАНЕ ,ПАТЕРИЦА НА ГЕРБ И ДПС!! "Национализма и патриотизма са последното убежище на негодниците" Мъдрост преди по вече от два века!!

    Коментиран от #103

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Овчаря и стадото не са партньори

    4 16 Отговор

    До коментар #99 от "Коментар":

    Дългът в еврозоната ще се разпредели по равно за всички държави. 19 са дълг над 50%, а 7 с дълг над 100%. Правителството ще може да тегли заеми колкото си иска, не обвързано с БВП. Съществува реална опастност от дългова спирала. ЕЦБ може фа спира средства срещу неподчинение. На Гърците им отпускаха по 30 евро докато не клекнаха и започнаха да разпродават държавата си.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Банкер

    9 20 Отговор
    Писал съм и преди.
    Основният проблем на еврото е механизма на емисия, която е само като заем срещу частен кредит. Затова цялата принадена стойност се превръща в дълг към ЕЦБ, което продава всичко, освен това което вече е съществувало в България на ЕЦБ. Имоти, земя, човешки ресурс след изтичането на първоначалните облигации става собственост на ЕЦБ. Само Германия има право на вето в ЕЦБ, и само тя не е засегната.
    Пример: ако строим къща за 200 хиляди и я продадем за 250 х. То 50 х трябва да дойдат като емисия, те трябва да се издадат. Купувача иска кредит от банката, 50 х се емитират като дълг, т.е. срещу активи на банката, да речем като 50 х идеална част на същата къща. Така 50 х са собственост на ЕЦБ. Когато принадената стойност изработена от българите стане съпоставима с наличното имущество, ЕЦБ налага условия, политически включително, за разпродажба. Испания е типичен пример. Има разбира се и лихви. Единственият начин за излизане е, да не се влиза. Затова Полша, Чехия и Унгария отказаха за разлика от България, където виждаме установяване на военен режим за да стане.

    Коментиран от #112

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 до Механик

    22 2 Отговор

    До коментар #8 от "Механник":

    Ясно що е врявата - освен това, дето си написал, перачниците на мръсни руZки пари от дрога, оръжие на черно, крадени коли, проституция, хазарт и просто "откати" няма да може да се прекарват през РъБъ банките. KOMYH-мюлюцейската щайка ще загуби огромни кинти. Затуй реват. Ама напразно, колелото се върти. Но ще се опитват да бавят и отлагат, че всеки спечелен ден са кинти в касичките ИМ - в евро, не рубли!
  • 111 Троле руZки

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "пожелание":

    ти беше в Италия и виде сам, така ли? Или в Олгино ти разказаха самата чиста, свята и единстнвено верна кремльовска истина?
  • 112 Да приемем рублата тогава

    11 3 Отговор

    До коментар #104 от "Банкер":

    Разбираш от банково дело колкото руснак от високи технологии

    Коментиран от #114

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Банкер

    4 17 Отговор

    До коментар #112 от "Да приемем рублата тогава":

    Сигурно ти разбираш. Я да чуем твоето мнение?
  • 115 HE колега

    20 1 Отговор

    До коментар #33 от "Да не си чирак на султана":

    руZки искат да учим. И портретченца на микро пуйлото в джобченцето до сърцето.
  • 116 до Ами

    11 1 Отговор

    До коментар #81 от "Ами ...":

    Дефинирай "честно", моля.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 ру3чекист

    18 1 Отговор
    Референдуми по международни договори се правят преди ратификация от Народното събрание. Не ви ли ги обяснява тов. мытрофановна тея работи преди да застъпите на смяна?
  • 121 до Коментар

    16 0 Отговор

    До коментар #44 от "Коментар":

    Верно, просто е. Като мюлюционер след баня.
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Альо-о, 85

    22 2 Отговор

    До коментар #85 от "Под феса има Ум":

    Друго си е сАвеЦкия концлагер, широко е някак си, и волно диша човека, нали?
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 те знаят

    9 1 Отговор
    И Румен Радев и Стефан Янев крият заделеното в евро.
  • 128 горд булгар патрэот

    20 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ум царува ум робува":

    Вашата гордост, левът, 1997 беше 2,300лв.=1 $. Под гордото управление на жан видэнов, румэн гечев, румэн петков и др. горди комун-мюлюцейски шайкаджии. Не знам еврото да е стигало такива курсове.
  • 129 копейка

    21 3 Отговор

    До коментар #92 от "Ще видим скоро":

    какво да гледаме, 4% взехте с клюзма и куп изборни измами. Готвиш ли чемадана за маЦква?
  • 130 ушанка

    20 2 Отговор

    До коментар #89 от "Не на еврото":

    А руZZки байрачета и кебапчета давате ли?
    17:48 31.05.2022
  • 131 Иво

    4 2 Отговор
    Защо не е засегнат резерва на валутния борд от 2млрд. долара, който М. Велчев превалутира в евро и забогатя от комисионната? Кога го изпапахте? До приемането ни в еврото би следвало да сме в борд, а не само с фиксиран към еврото статут. Аз съм убеден, че сегашната инфлация се дължи на хвърлянето на всички резерви в оборот (валутен борд, пенсионен фонд, резерв на здравната каса, доколкото е още читав, като инструмент за печатане на хартишки, заменящи пари, държавен резерв, който отдавна ни натискаха да ликвидираме) Всичко това би имало смисъл единствено ако би довело до по-блакгоприятен курс лев-евро, преди приемане в еврозоната, а не виждам смисъл, ако е така, това да се крие...
  • 132 Дттк

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Кттд":

    117/114
    До коментар 17 от "Кттд":
    Мъ да бе, лошият Бил Гейтс ще ви чипира през банкнотите, му-ха-ха-ха-ха! Russishe Idioten im Bulgarien, сър!
    17:12 31.05.2022
  • 133 Асенчо

    0 8 Отговор
    не чета от афтор "вкиснатото зеле"
    мирише на поръчков анализзззззззззззз
  • 134 Шаран БГ

    0 6 Отговор
    Мили ,многоуважаеми "Дойчо", бях строител на социализма в България поради възрастта си. Винаги за малко пари- поради физичните си характеристики. Бях и 2 години и два месеца воин в БНА - нищо че съм ОГВС / ожграничено годен за военна служба/. Имам документирани 48 години трудов стаж.
    Малко пари, малки осигуровки , малка пенсия- цял живот и сега съм на икономии. Защо никой до сега не ми каже , колко пенсия в евро ще имам, като сега с добавки разни бруто ми дават 450 лева всеки месец. Хайде , аз съм от "лошия мат,рял"- моите два квадрата в края на селото са сигурни !! Ами тези млади хора , дето са на минимална работна заплата. Те на практика получават с 70-80 лева по-вече от мен, като блъскат за просперитете на РБ.
    Как ще ги стигнем американците , като не можем да догоним северните съседи. Левон Хампарцумян може и да се чувства добре сред пачките банкноти от евро......ами ние сиромасите......с тая инфлация на световно ниво ??? И нека никой не се опитва да ме баламосва, че цените щели да се запазят. Няма такава държава в ЕС със запазени цени - навсякъде поскъпват. Мощните икономики се справят сравнително бързо - за 4-5 години максимум. А ние, колко още заеми ще теглим и как ще ги връщат деца и внуци ??
  • 135 ВАТНИК

    6 0 Отговор

    До коментар #85 от "Под феса има Ум":

    под феса може и да има ум, ама под ушанката - никогаш!