Last news in Fakti

23 Юни, 2022 09:40 3 698 19

Съветските жертви на нацизма: какво пише за тях в германските архиви

  • нацисти-
  • нацизъм-
  • ссср-
  • жертви-
  • втора световна война-
  • война-
  • жертви на нацизма-
  • военнопрестъпници-
  • архиви

В Германия специализирани сайтове предлагат помощ

Съветските жертви на нацизма: какво пише за тях в германските архиви - 1
Снимка: Shutterstock

Портал за изплащането на компенсации

Наред с репарациите за Израел и за други държави, след войната Германия е възстановявала щетите и е изплащала, или продължава да изплаща компенсации на жертви на Холокоста, на бивши концлагеристи и други пострадали - на обща стойност над 70 милиарда евро. От началото на юни 2022 работи тематичният портал Wiedergutmachung, който обединява всички данни от германските архиви, отнасящи се до изплащането на компенсации на семействата на жертвите на националсоциализма.

Предстои в този портал, създаден с помощта и на Федералния архив на Германия, да бъдат публикувани милиони цифровизирани документи от различни министерства, съдилища и ведомства. За целта германското министерство на финансите е отделило 6,7 милиона евро. Платформата е предназначена не само за научни изследвания, но и за потомците на пострадалите, които могат да намерят там ценна, а нерядко и неизвестна до момента информация.

Архивите Аролзен

Архивите Аролзен - на Центъра за документация на преследванията по време на нацизма - разполага с над 30 милиона документи, отнасящи се до съдбата на почти 17 милиона души. Това е най-големият архив от този вид в света. Той дава възможност безплатно да се получи информация за тези, които са били в концлагери, в гета, в трудови лагери, в затворите на Гестапо. По думите на сътрудниците на архива, който се намира в Бад Аролзен в провинция Хесен, напоследък броят на запитванията нараства.

Службата за издирвания на Червения кръст

Службата за издирвания на Германския червен кръст помага да се изяснят съдбите на хората, изчезнали безследно по време на Втората световна война, на военнопленниците, на затворниците от специалните лагери в бившата съветска окупационна зона. В централната картотека с имена на тази организация има към 50 милиона цифровизирани досиета.

Работата на издирвателната служба се финансира от германското министерство на вътрешните работи. Всяко пето питане бива удовлетворено, информират оттам.

Бази данни за съветски военнопленници

По време на Втората световна война над пет милиона съветски войници попадат в германски плен. Почти три милиона от тях умират от глад, болести или са разстреляни. На портала „Съветски военни мемориали" има неограничен достъп до информацията за над 4000 погребани и за паметниците, посветени на съветски жертви от Втората световна война във всички региони на Германия. Те са отбелязани на интерактивна карта. Проектът е съвместен на музея „Берлин-Карлсхорст" и на посолството на Русия в Германия.

Възможност да се изясни съдбата на червеноармейците, както и на цивилните граждани, загинали в лагерите на територията на Третия райх, помага и Центърът за документация в Дрезден. В продължение на 16 години са били анализирани много документи от архивите на ФРГ и на бившия СССР, има поименен азбучен списък на руски. Налична е и интерактивна карта на погребаните съветски граждани в Саксония.

Информация за принудителния труд

От 1939-а до 1945-а година в Третия райх принудителен труд са полагали над 12 милиона души от цяла Европа. Повечето са били от Полша, Беларус, Русия и Украйна и са били експлоатирани в промишлеността, селското стопанство и в комуналните услуги.

Информация по този въпрос може да бъде намерена в онлайн-архива, създаден от фондацията „Памет, отговорност и бъдеще" съвместно с Берлинския свободен университет и с Германския исторически музей. Той съдържа видео- и аудиоинтервюта с тези, които са били принуждавани да работят за Нацистка Германия - включва историите на 600 бивши работници от 26 страни, работили принудително в Третия райх.

Автор: Янина Мороз


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако бях аз на местото на хитлер

    14 46 Отговор
    Русия нямаше да съществува вече от 80 години
  • 2 Сър

    15 31 Отговор
    Не е имало такива. Всяка жертва на нацизма е била за доброто на света, само че хората късно го осъзнаха..
  • 3 Фон клайст

    11 6 Отговор
    С 50 милиона армия на изток и още 10 милиона на западния бряг може и китай да бъде изпарен
  • 4 Грешката на хитлер беше че

    8 23 Отговор
    Не изпрати 50 милиона армия на изток не построи 100 линкора още толкова есминеца и около 600 подводници да окупира с тях саш англия и австралия и рашата и да ги елиминира руснаците за отрицателно време

    Коментиран от #13

  • 5 СЛЕД ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ☝

    5 20 Отговор
    В ДНЕШНИЯ ДЕН И ХИЛЯДИТЕ ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ В УКРАЙНА И РУ.ТА АГРЕСИЯ Е НАЙ МАЛКОТО НЕЛЕПО ДА СЕ ГОВОРИ ЗА... „НЕЩО СИ”🤔
  • 6 !!!?

    10 31 Отговор
    Хитлер възкръсна в Кремъл и нападна Украйна, но архив за престъпленията му няма да има !!!?

    Коментиран от #8, #15

  • 7 Дамммммм

    31 13 Отговор
    Малко са ви млатили братушките-ама пуста широка руска душа...Ама като гледам сега май пак си просите боя-та да ви държи влага още70-80 години...и май май ще си го получите....

    Коментиран от #11

  • 8 Айде бе

    31 4 Отговор

    До коментар #6 от "!!!?":

    Хитлер отдавна възкръсна в Б Дом--незнаеш или се правиш на ущипан???
  • 9 Грульо

    32 3 Отговор
    Хитлер възкръсна и в Германия под името Меркел и Шолц. Урсулата също е негова еманация и всички съсипват Европа по-успешно от първообраза си.
  • 10 руските фашисти

    9 21 Отговор
    да четат и да си записват. Това ги чака и тях!
  • 11 Фон клайст

    4 15 Отговор

    До коментар #7 от "Дамммммм":

    Срещу 50 милиона озверели есесовци милиони танкове оръдия самолети какво ше правиш а 😂😂😂това му трябваше на хитлер брутална по численост армия и въоражение
  • 12 Сталинчо

    10 22 Отговор
    Много жалко че Велика Германия не е победила щеше да спести много злини които нанесе рассия на свободния свят не че фашистите бяха стока но са по-добри от съветските комуняги
  • 13 Само ,че

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Грешката на хитлер беше че":

    след тях и тебе нямаше да те има.И сигурно щеше да бъде по-добре за майката земя да не бъде тъпкана от такива боклуци като теб.
  • 14 Пеци

    7 18 Отговор
    А къде е архива за престъпленията на Червената армия окупирала Източна Европа????Комунисти и нацисти са престъпни диктаторски режими.
  • 15 Днес,

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "!!!?":

    май не ти е ден. Лозунгите не вървЪт.
  • 16 мpaзя руските roвeдa

    8 8 Отговор
    Над 25 милиона глупендера дадоха фира през ВСВ !Ако света знаеше Русия какъв терорист ще се окаже в днешни дни ,то тея 25 милиона руснаци щяха да са само началото !
  • 17 Тъпите американци са виновни, че

    3 8 Отговор
    чичкото с мустачките не успя да изтрепе тази азиатска сган. Сега вече им дойде акъла, на американците.
  • 18 Пушечно месо

    4 8 Отговор
    Германците видяха, че ще трябва да изтрепят 200 милиона пушечно месо на Сталин и се отдръпнаха. Това е цялата истина за войната.
  • 19 Както винаги

    5 1 Отговор
    ДВ дава постна информация.
Новини по държави: