Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Май, 2022 08:00 5 981 174

Русия е фашистка държава

  • фашисти-
  • символ z-
  • фашистка държава-
  • русия-
  • владимир путин-
  • путин-
  • украйна-
  • война-
  • втора световна война-
  • йосиф сталин-
  • ссср-
  • тимъти снайдър-
  • руска армия-
  • нацисти-
  • володимир зеленски-
  • европа-
  • демокрация-
  • адолф хитлер-
  • хитлер-
  • москва-
  • кремъл-
  • руска пропаганда

Ако Украйна не победи, можем да очакваме десетилетия на мрак

Русия е фашистка държава - 1
Снимка: Shutterstock

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“:

Фашизмът никога не е бил победен като идея.

Още новини от Украйна

Като култ към ирационалното и насилието, той не може да бъде победен като аргумент. Едва на бойните полета на Втората световна война фашизмът бе победен. Сега се завръща - и този път страната, която води фашистка война за унищожение, е Русия. Ако Русия победи, фашистите по света ще бъдат утешени. Грешим, като ограничаваме страховете си от фашизма до определен образ на Хитлер и Холокоста. Фашизмът беше италиански по произход, популярен в Румъния - където фашистите бяха православни християни, които мечтаеха за прочистване - и имаше привърженици в цяла Европа (и Америка). Във всичките си разновидности ставаше дума за триумфа на волята над разума.

Хората не са съгласни, често яростно, относно това какво представлява фашизмът. Но днешна Русия отговаря на повечето критерии, които учените са склонни да прилагат. Има култ около един-единствен лидер, Владимир Путин. Има култ към мъртвите, загубили живота си във Втората световна война. Има го митът за минала златна епоха на имперско величие, която трябва да бъде възстановена чрез война на лекуващо насилие - убийствената война срещу Украйна.

Това не е първият път, когато Украйна е обект на фашистка война. Завладяването на страната е основната военна цел на Хитлер през 1941 г. Хитлер смята, че Съветският съюз, който тогава управлява Украйна, е еврейска държава: той планира да замени съветската власт със своя собствена и да се възползва от плодородна земеделска почва на Украйна. Съветският съюз ще умре от глад, а Германия ще се превърне в империя. Той (Хитлер) си представяше, че това ще бъде лесно, защото Съветският съюз според него е изкуствено творение, а украинците – колониален народ. Приликите сега с войната на Путин са поразителни. Кремъл определя Украйна като изкуствена държава, чийто еврейски президент доказва, че не може да бъде истинска. След елиминирането на малък елит, смята той, масите с радост биха приели руската доминация. Днес Русия е тази, която спира украинската храна към света, застрашавайки с глад в глобалния юг.

Мнозина не смеят да гледат на днешна Русия като фашистка, защото Съветският съюз на Сталин се определя като антифашист. С помощта на американски, британски и други съюзници Съветският съюз побеждава нацистка Германия и нейните съюзници през 1945 г. Неговото противопоставяне на фашизма обаче е непоследователно. Преди идването на Хитлер на власт през 1933 г., Съветите третираха фашистите като само още една форма на капиталистически враг. Комунистическите партии в Европа трябваше да третират всички други партии като врагове. Тази политика всъщност допринесе за издигането на Хитлер: въпреки че те превъзхождаха нацистите, немските комунисти и социалисти не успяваха да си сътрудничат. След това фиаско Сталин коригира политиката си, като настоя европейските комунистически партии да сформират коалиции, за да блокират фашистите.

Това не продължава дълго. През 1939 г. Съветският съюз се присъединява към нацистка Германия като де факто съюзник и двете сили нахлуват заедно в Полша. Нацистките речи са препечатвани в съветската преса и нацистките офицери се възхищават на съветската ефективност при масовите депортации. Но руснаците днес не говорят за този факт, тъй като законите за паметта правят този факт престъпление. Втората световна война е елемент от историческия мит на Путин за руската невинност и загубеното величие – Русия трябва да се ползва с монопол върху жертвите и победата. Простичкият факт, че Сталин позволи Втората световна война, като се съюзи с Хитлер, трябва да бъде неизразим и немислим.

Гъвкавостта на Сталин по отношение на фашизма е ключът към разбирането на днешна Русия. При Сталин фашизмът първо беше безразличен, после беше лош, после беше добър, докато - когато Хитлер предаде Сталин и Германия нахлу в Съветския съюз - отново стана лош. Но никой никога не го дефинира. По време на Студената война американците и британците станаха фашисти (в очите на руснаците). А „антифашизмът“ не попречи на Сталин да се насочи към евреите в последната си чистка, нито на неговите наследници да приравнят Израел с нацистка Германия. Съветският антифашизъм, с други думи, беше политиката на „нас срещу тях“. Това не е отговор на фашизма. В крайна сметка фашистката политика започва, както казва нацисткият мислител Карл Шмит, от определянето на враг. Тъй като съветският антифашизъм означаваше просто определяне на враг, това предлагаше на фашизма задна врата, през която да се върне в Русия. В днешна Русия „антифашизмът” просто се превърна в правото на руския лидер да определя националните врагове. Истинските руски фашисти, като Александър Дугин и Александър Проханов, получиха време в средствата за масова информация. А самият Путин е черпил от работата на руския фашист Иван Илин. За президента Путин „фашист“ или „нацист“ е просто някой, който се противопоставя на него или на плана му да унищожи Украйна. Украинците са „нацисти“, защото не приемат, че са руснаци и се съпротивляват.

Пътешественик във времето от 30-те години на миналия век не би имал трудности да идентифицира режима на Путин като фашистки. Символът Z, митингите, пропагандата, войната като очистващ акт на насилие и ямите на смъртта около украинските градове правят всичко това много ясно. Войната срещу Украйна е не само завръщане към традиционното фашистко бойно поле, но и връщане към традиционния фашистки език и практика. Други хора са там, за да бъдат колонизирани. Русия е невинна заради древното си минало. Съществуването на Украйна е международен заговор. Войната е отговорът.

Тъй като Путин говори за фашистите като за враг, може да ни е трудно да разберем, че той всъщност може да бъде фашист. Но във войната на Русия срещу Украйна „нацист“ просто означава „подчовешки враг“ – някой, когото руснаците могат да убият. Речта на омразата, насочена към украинците, улеснява убийството им, както виждаме в Буча, Мариупол и всяка част на Украйна, която е била под руска окупация. Масовите гробове не са някаква случайност на войната, а очаквано следствие от фашистка война за унищожение.

Фашистите, наричащи другите хора „фашисти“, е фашизъм, доведен до нелогичната му крайност като култ към неразумността. Това е последна точка, в която речта на омразата обръща реалността. Това е апогей на волята над мисълта. Да наричаш другите фашисти, докато си фашист, е основната путинистка практика. Джейсън Стенли, американски философ, го нарича „подкопаваща пропаганда“. Нарекох го „шизофашизъм“. Украинците имат най-елегантната формулировка. Наричат ​​го "русизъм".

Ние разбираме повече за фашизма, отколкото през 30-те години на миналия век. Трябва да признаем фашизма, защото тогава знаем с какво си имаме работа. Но да го разпознаете не означава да го отмените. Фашизмът не е дискусионна позиция, а култ към волята, който излъчва фикция. Става дума за мистиката на човек, който лекува света с насилие и ще бъде поддържа от пропагандата докрай. Това може да бъде победено само чрез демонстрация на слабостта на лидера. Фашисткият лидер трябва да бъде победен, което означава, че онези, които се противопоставят на фашизма, трябва да направят необходимото, за да го победят. Едва тогава митовете се разпадат.

Както през 30-те години на миналия век, демокрацията е в отстъпление по целия свят и фашистите започнаха да воюват срещу съседите си. Ако Русия спечели в Украйна, това няма да бъде просто унищожаване на демокрацията със сила, макар че това е достатъчно лошо. Това ще бъде деморализация за демокрациите навсякъде. Още преди войната приятелите на Русия – Марин Льо Пен, Виктор Орбан, Тъкър Карлсън – бяха врагове на демокрацията. Победите на фашистките бойни полета биха потвърдили, че силата прави правото, че причината се крие в губещите, че демокрациите трябва да се провалят. Ако Украйна не се съпротивляваше, това щеше да бъде тъмна пролет за демократите по целия свят. Ако Украйна не победи, можем да очакваме десетилетия на мрак.

Tимъти Снайдър е известен американски историк, професор в Йейл и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена. Той е автор на книгите „Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин“, „Черна земя: Холокостът като история и предупреждение“ и „За тиранията“. Книгите и статиите му са световноизвестни и са преведени на десетки езици.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 145 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Други

    136 39 Отговор
    Са фашистите, ама хайде :D

    Коментиран от #103

  • 2 хаджи @боригенов

    173 41 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца ! След заглавието видях автора и се отказах да чета по нататък .

    Коментиран от #153

  • 3 Дуухай

    95 33 Отговор
    нещастен ислямистофашист

    Коментиран от #138

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 среднощен

    128 25 Отговор
    Горната статия е типичен пример за "хибридна война"... Само че - "на война, като на война" - всичко е позволено...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    124 19 Отговор
    Три години Световен Ковид фашизъм.Стига ни!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И русия и америка

    11 55 Отговор
    са м и н д и л и т-е на нашето време.

    Коментиран от #21

  • 11 рада дълбоката

    122 28 Отговор
    "Фашизмът никога не е бил победен като идея." Да просто пак е на власт в Севр.Америка и Европа !

    Коментиран от #38, #50

  • 12 Българин

    41 126 Отговор
    Не само това. Но и българите, агресивно подкрепящи Русия, също са фашисти, включително бг проруските партии и политици.

    Коментиран от #26, #122, #162

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пич

    109 20 Отговор
    Тоя Тимъти е на по тежка дрога от Зеления !!! Украинците масово " настъпват " с вдигнати ръце към Москва , нашия за победа бълнува !!! При тези , не само Дъртия е улав !!!
  • 16 Историк

    119 21 Отговор
    САЩ са фашиската държава като се почне от геноцида над индианците и се мине през геноцида на филипинците 1 милион избити филипинци стигаме до ВСВ когато финансират Германия да нападне СССР, минем през корейската вийна където избиват 4 милиона северно корейци. САЩ са в дъното в на вс конфликти по света вкл конфликта в Украйна .

    Коментиран от #154

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бацо Гацов

    104 24 Отговор
    Как ще са фашисти, след като са освободили европа от фашизма!? Тоя да си къса дипломата.

    Коментиран от #37, #51, #62

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Терминатор 🇺🇦

    31 97 Отговор
    Хитлер е бледо копие на Путин

    Коментиран от #52, #74

  • 21 де юре

    49 10 Отговор

    До коментар #10 от "И русия и америка":

    Не държавите не народа а управлението им, включително това на ЕС !
  • 22 Иванушка  🇷🇺

    68 21 Отговор
    Джендapoв, легай спи.
    Журналистиката и Фактите на са ти силната страна.
    Пиши за Розаеите Пapaди, Елтън Джон и други "сърове", там наистина те бива и е удоволствие да се чете и коментира. ))

    Разузнавач №1 на Украйна Кирил Буданов пред Wall Street Journal :

    - Русия се проваля чрез успехите си в Донбас и Азовсталь.

    Прахчета просто Режат глави 😄😄😄
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анонимен

    59 18 Отговор
    Плюнките ви се плъзгат по сияйната им повърхност :) фактите говорят друго, рашките побеждават нацизма Ви
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 сменяй дилъра

    58 20 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    А тъпаците соросоиди са неспасяеми шовинисти !
  • 27 Българин🇧🇬

    71 20 Отговор
    Само фашисти като САЩ могат да ти изготвят план като ,, Ран - Ът " който да ти намали населението от 9. 5 милиона на 5 милиона.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Не се стягай Баце Джамбазе

    54 15 Отговор
    Какъв е тоя пораженчески тон. Та Украйна нали победи вече.
  • 30 Само от...

    58 17 Отговор
    Четеш заглавие + автор...и подминаваш !
    Иначе със здраве да ги харчи, покраи ковида и войната за списвачите яко гушене падна!
  • 31 А бе

    42 15 Отговор
    И тоя е изпращял.
  • 32 Обективно

    54 16 Отговор
    Големи глупости.Я тоя разбирач да каже колко нацисти са избягали в сащ след войната. И кой е първият директор на наса?
  • 33 123

    60 15 Отговор
    Верваме ти краварска подлого. Слава на Русия
  • 34 турбодизел

    48 14 Отговор
    айде жълтометката застъпи на смяна... чак замириса
  • 35 Ястребинчето

    52 11 Отговор
    Факти,Спрете да обирате помията !
  • 36 Вони

    63 13 Отговор
    Фашистите викат дрьжте крадеца С помощта на САЩ и Англия .СССР победила в 2 световна война Браво и това научих Коя дьржава е водила 100 войни и има 800 военни бази Коя дьржава е избила 100 милиона индианци Путин или Русия е виновна за този ад в момента Кой докара НАТО на 4 минути ракетен отстрел Тенкю че открихте топлата вода Фашистите са бити и ще бьдат бити докато се кротнат Това е приятели Поздрави от русия само с небето има си прилика Победа будет наша А НАТО да си свива платната и да се саморазпусне Ако не иска да яде бой

    Коментиран от #42

  • 37 От полировка

    14 40 Отговор

    До коментар #18 от "Бацо Гацов":

    Ти е изкривено възпрятието за историята. Окупацията за теб е освобождение.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 любопитен

    49 11 Отговор
    Аз на денизката ли да вярвам или на татуировките на изпълзелите от Азовстал?
  • 40 Истината

    21 45 Отговор
    Рашизма е висш и последен стадий на фашизма!
  • 41 хихихихихи

    15 9 Отговор

    До коментар #38 от "Радо Калинов":

    А ти с твоя правопис и 5 копейки няма да можеш да иСкараш!
  • 42 вони ти

    15 27 Отговор

    До коментар #36 от "Вони":

    Зощото си учил соц история.
  • 43 Империята на Zлото

    19 50 Отговор
    Е заплаха за цялото човечество и трябва да бъде унищожена. А руснаците да се изолират и подложат на депутинизация. И едва когато се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора да бъдат допуснати до цивилизования свят.
  • 44 Истината

    19 44 Отговор
    Русия винаги е освобождавала народите! От свободата им, от територията им, от имуществото им, от живота им!

    Коментиран от #113

  • 45 Наблюдател

    17 41 Отговор
    В "тюрмата на народите" каквато беше руската империя а след нея СССР единствено руския надзирател беше добре а другите нации бяха мачкани и потискани. Войната в Украйна съживи рефлекса на надзирателят да репресира другите народи. Затова днес руснаците са като побеснели кучета, защото Путин им даде още една възможност да подчинят е мачкат украинците и да разширят сферите на влияние на Русия. Но със силата на украинците и със западната помощ Русия ще бъде победена!
  • 46 Лени Ламбов

    39 16 Отговор
    Денис Джамбазов е русо-фил. Благодарение на смешните му, нелепи статии много безпристрастни по темата станаха русо-фили, като този процес продължава. Русо-филите му благодарят. Все пак "не прекъсвай врага си, когато греши", Наполеон го е казал.

    Коментиран от #49

  • 47 Даа

    14 38 Отговор
    Даже и фашизмът на путлерастите е една грозна пародия. Категорично е ясно, че тия хора за нищо не стават...
  • 48 404

    30 13 Отговор
    А украинците са демократи.
    Два стръка иглика лика прилика.
    Тъпа пропаганда.

    Коментиран от #81

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 555555

    16 26 Отговор

    До коментар #11 от "рада дълбоката":

    Фашизма и Комунизма са еднояйчни близнаци.
  • 51 Ам,чи

    12 36 Отговор

    До коментар #18 от "Бацо Гацов":

    То, никога не е късно, рашист да стане фашист. При москувлийте генът е тежко увреден. Дефектно племе.
  • 52 матадор

    13 33 Отговор

    До коментар #20 от "Терминатор 🇺🇦":

    Дали Путин ще има смелостта на Хитлер да свърши по същия начин , или ще продължи собствената си агония , рискувайки да задълбочи омразата към себе си и към Русия ?
  • 53 Абсурдистан

    14 28 Отговор
    Факт е, че човечеството е в период на регрес. Не се е поучило от историята и тя се повтаря. Разликата е, че Хитлер го няма, но има путлер.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Стефан Петров

    35 12 Отговор
    И в пропагандата трябва да има обективност, морал и да се основава на обективни факти, но такава в тази статия няма. Има само пещерна русофобия, а в употребените изрази е видно липсата на култура. Ако автора й не се усеща за това то защо сайта пада толкова ниско с публикуването на този материал? Вие изглежда мислите читателите си за хора без мозък. Жалко е не за вас, а за България, защото в една нормална държава подобни глупости не трябва да се публикуват.

    Коментиран от #59

  • 57 Цент плюс

    22 8 Отговор
    И днес заработих , защото съм цар вие знаете на кое !
  • 58 Истината

    14 36 Отговор
    Над 100 години болшевико-чекистки експерименти са превърнали руската нация в тълпа мразеща свободата и демокрацията и боготворяща всеки негодник добрал се до властта в Кремъл. В момента този негодник е Путин, руснаците обичат да ги лъже, че са народ с историческа мисия, че са велики и че са обкръжени от врагове, които не искат да им позволят да спасяват света за пореден път.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Балевски

    15 39 Отговор

    До коментар #18 от "Бацо Гацов":

    Какво са освобдили ? Я пак ??? Като България -освободиха ни от златния резерв ,от парите в банките и от всичко що годе ценно фабрики и заводи . Ето от това ни освободиха

    Гледай филма Второто освобождение - документален филм базиран изцяло на документи да видиш за какво освобождение става дума - тотален грабеж, изнасилвания и убийства .
  • 63 Автора е утайката

    37 12 Отговор
    На журналистиката.
  • 64 Дмитрий Лихачов

    9 30 Отговор
    “ Русия никога не имала и няма има никаква особена мисия. Не трябва да се търси никаква национална идея за Русия- това е мираж.

    Животът с национална идея отначало ще доведе до ограничения, а след това ще възникне нетърпимост към друга раса, към друг народ и друга религия. Нетърпимостта непременно ще доведе до терор. Не бива да се допуска връщането на Русия към единна идеология, защото тя рано или късно ще доведе Русия до фашизъм”.
  • 65 А, когато азовците

    36 10 Отговор

    До коментар #55 от "Подкрепяш Путин":

    Горят живи хора и им вадят очите, не е драма викаш? Нали са украинци.

    Коментиран от #70

  • 66 А бе

    12 34 Отговор
    Путинизъм = фашизъм.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Д ж а м б а з

    31 6 Отговор
    почини поне в събота

    Коментиран от #126

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 МЗ предупреждава

    10 34 Отговор

    До коментар #65 от "А, когато азовците":

    Руската пропаганда е вредна за вашето здраве!
  • 71 Монгола

    29 13 Отговор
    В Азовстал днес в 00.15 минути е паднала цялата съпротива на неофашистите. Руснаците вече са в подземията в лабораториите на НАТО тук тази новина още не е публикувана, а ви занимават с пропагандата на козяк. Стотици натовци са арестувани от Руската армия.

    Коментиран от #75, #82, #106

  • 72 Мето

    18 10 Отговор
    Не бъркайте комунизма с фашизма.
  • 73 Наблюдател

    11 28 Отговор
    Единственото предназначение на Русия е да покаже на целият свят как не трябва да се живее и какво не трябва да се прави!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ха-ха-ха😂😂😂🤑🤑🤑🤑

    24 8 Отговор

    До коментар #71 от "Монгола":

    ...... Руснаците вече са в подземията в лабораториите на НАТО........ Ама верно ли, натовски ян генерал хванаха ли го или е успял да се телепортира?
  • 76 Хххххх

    33 9 Отговор
    Най големите нацисти са САЩ и Великобритания, Украйна не им отстъпва по нищо. Не спират да публикуват пълни бози привържениците на тези държави и тяхната политика. Има толкова други професори, които казват точно обратното на тези глупости, които току що прочетох.
    За малко разнообразие защо не видите интервютата на Скот Ритър бивш оръжеен съветник в ООН.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Локо Сф1956

    28 9 Отговор
    Джамбазов, не знам колко са Ви платили за тази гнусна статия. След като американски журналисти описват как "САЩ запалиха войната между Русия и Украйна", откъде извадихте тези глупости. Прочетете статията на проф. Иво Христов за да разберете за какво става въпрос. Целта е Евразия. И САЩ и Великобритания да господстват. Затова дават милиарди и тежка бойна техника. Накрая Украйна ще бъде разпределена между Полша, САЩ и някои други страни. Зеленски ще изчезне. Той си е свършил работата. Това което сега се дава на Украйна , утре ще се вземе стократно.
  • 79 Сексопатолог

    12 26 Отговор

    До коментар #74 от "оня":

    Русофилите постоянно говорят за джендъри, еврогейове, третополови и т.н. Всъщност хомофобията демонстрирана от тях е прикрит латентен хомосексуализъм. Установена е връзка между хомосексуалност, авторитарно възпитание и хомофобия. Според изследователите индивиди величащи диктатори и авторитарни личност, всъщност са само формално хетеросексуални, а потиснатите им хомосексуални желания ги карат да бъдат яростни хомофоби
  • 80 Под феса има Ум

    7 26 Отговор
    Прав е автора! Но, много малко българи ще го разберат. Реално проблема започва още след края на Втората световна война. Тогава едно мащабно Зло е сломено германският фашизъм си отива(защото днешните германци не искат и да чуят за него) но, тихо и подмолно друго зло си проправя път зад лозунга за братство равенство и свобода. Говоря за Сталинският Социализъм. В първите години след победата той не е толкова силен защото все още има много хора който не го възприемат като нещо лошо. Но последвалите десетилетия ясно показват че, се превръща в себе-унищожаващо се социално Зло. Тоест лека полека първоначалният социализъм се превръща във Социал-фашизъм. За това свидетелстват милионите опропастени човешки съдби. Като апогей на този процес можем да видим последното изчадие на Социал-фашизма и това беше насилственото преименуване на имената на малцинствата в България и изравняването с булдозери на хилядите турски и арабски гробища където си почиваха тлените останки на нашите предци. Така че, браво на автора че назовава нещата с истинските им имена. Съветският социал фашизъм нито е за равенство нито води до братство но още по-малко ти дава свобода. За това се наричаше с галенето има Социалистически ЛАГЕР. Демек затвор.

    Коментиран от #171

  • 81 ужас(истински)

    20 4 Отговор

    До коментар #48 от "404":

    Даа. Виж в тубата скечовете на президента им от 2014 и ще се увериш, че са "демократи". При това за 8 години доста са "напреднали" , явно...Като го гледам сега в новото му амплоа, се чудя как е възможно, човек да се завърти на 180 градуса!....
  • 82 Хахахха

    9 20 Отговор

    До коментар #71 от "Монгола":

    Стотици натовци хахахаха. Спри да слушаш само онзи робот Конашенков, ами научи някой нормален език да се образоваш. Какви загубеняци живеят тук леле.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Z-Ентропа -2009

    28 9 Отговор
    Споко!
    Светът в който живееха Хамериканците се срути и сега с технете камъни по техните кухи лейки!
    Плюскането свърши! Всеки ден Хелоуин!
    Лесно да печаташ хартийки и да раздаваш кредити.
    Трябва ли да се връщаме в 17 година отново и да въртим колелото ?
    Кой фашист, кой социалист , но времето на сососнята и "пияната" свобода трябва да приключи.
    Нищо никой не споменава за идеята на Мицотакис и Бай-данчо от оралния кабинет за изгонването на руските монасите от Атон, не и без подкрепата на полковника от Константинопол .
    Този дявол в ръсо , който искаше при посещението си в София да върнем църковната утвар от болгарските църкви в днешна северна Гърция.
    И кой от свитата на Хитлер през 1967 година е част от миролюбиво НАТО?
    Така , че кой фашист, кой комунист времето само ще покаже.
    Нещо за лабороториите в Украйна на д-р Менгеле? У нас както винаги Тишина !

    Коментиран от #90

  • 85 Българин

    10 25 Отговор
    Един велик политик в края на ВСВ прогнозира че "фашистите на бъдещето ще се нарекат антифашисти". И се оказа прав. Днес един луд фюрер начело на нация от маниаци, смятащи се за велики се опитват със сила да наложат на цялото човечество своето разбиране за морал и ценности, които са фашистки!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Оурьжнм

    23 9 Отговор
    Най фашистката и хищна държава САЩ която е убила милиони по свята вика фашист на Русия. САЩ узурпатори.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Някой

    26 9 Отговор
    Ами Азов и другите другари с пълни библиотеки нацистка литература, свастики, знамена с кръстове .... Ами култа към Бандера, ами Десен сектор, които дори не са под контрола на правителството им и са добре въоръжена нацистка групировка в Украйна и правят, каквото си искат без контрол, вкл. и убийства .... Не знам, коя е нацистката държава ... Репортажите на германската телевизия ЗДФ отпреди войната и яростните дебати в парламента им срещу Украйна и нацистите, къде са, защо станаха изведнъж неактуални и ги скриха ...
  • 90 Само питам

    8 12 Отговор

    До коментар #84 от "Z-Ентропа -2009":

    Преди 50 години и баща ти е говорил за краха на САЩ!
  • 91 Фашизма си е фашизъм

    13 18 Отговор
    В случая имаме рашизъм. И той не е от вчера а от времето на сталин. Доказателство е спорозомението между Сталин и Хитлер за разделяне на Полша и в последствие от пакта Рибентроп-Молотов за подялба на Европа.
  • 92 Иво

    11 4 Отговор
    Пропагандата върви с пълна сила и от двете страни. Хора Мислете!!!
  • 93 Смешник

    24 7 Отговор
    Стана ли ви ясно със преписаната статия на бригадир Денис, всички които защитавате англосаксонските държави ,че целта им е унищожаване на християнския род,християнските държави точно с лъжите че нацизма и фашизма зрее и идва от хриянството.Но дори в Библията пише че хриянството ще се запази но сатаната((САЩ) ще изчезне от лицето на земята.Да живеят всички християнски народи по света.Да живее България,да живее Русия.
  • 94 Като видиш автора...

    25 8 Отговор
    И ти е ясно кой е фашистът
  • 95 Българин

    7 21 Отговор
    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби отново е изпаднала в истерия от истините за фашистка Русия!
  • 96 Механик

    23 8 Отговор
    Не ако, а Русия ще победи. Колкото до жалките напъни на някой да изкарат Русия фашистка, фактите са други.
    Вече има много клипове за "евакуацията" на полк Азов. На тия клипове, много ясно се виждат едни брадати момчета обсипани с татуировки на пречупени кръстове и есесовска символика. Тия момчета не носят "Z", a са жълто-сини ленти.
    Не мисля, че с тия символи са пацифисти и праведни.
    Отделно, има едни държави, които всячески подкрепят тези момчета. Включително и с доставки на оръжие.
    Според моята логика, тия които подкрепят откровени фашисти, също не са пацифисти и праведни. Тоест и те са фашисти.
    Плюс това, тия държави и особено една от тях е подпалила толкова много войни за толкова кратко време, че точно тя пък няма никакво право да дава категории.
    А останалото си е точен пример за хибридна война.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Путинофил

    7 17 Отговор
    Няма никакви украинци. Всички са един дол дренки- руснаци.
  • 99 Истината

    10 21 Отговор
    Ако не бяхме в НАТО досега да сме станали Задунайска губерния с генерал-губернатор госпожа Мутрафонова. Нинова и Манолова щяха да и бъдат камериерки, Радев и Янев назначени за коняри или портиери а Костя Копейкин, като най-млад щеше да бъде фаворит на генерал-губернаторката и да се се грижи за развлеченията и.

    Коментиран от #123

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Мерна единица

    7 19 Отговор
    Апсолютната единица за зло е рашизъм.
  • 103 Само напомням

    15 14 Отговор

    До коментар #1 от "Други":



    "Русия е фашистка държава"


    Руснаците ни спасиха вече веднъж от фашистите. Сега ще го направят за 2-ри път.



    😉

    Коментиран от #110

  • 104 антифашиста

    17 7 Отговор
    Мммаамеееее ! Тоя автор тотално искукалГлупендар !Украина щяла да победи та тя пропада с всеки изминал ден и то при военна операция само ами ако беше истинска война от нея вече нищо да не е останало а само мътен спомен. Смърт на укрофашизма

    Коментиран от #112

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Доктор Лудников..

    8 2 Отговор

    До коментар #71 от "Монгола":

    Ей сега ще повикам санитарите...как успя да съблечеш новата риза ????
  • 107 Истината

    10 14 Отговор
    Навремето имаше антихитлеристка коалиция от 65 държави начело със САЩ и Великобритания. Днес имаме антипутлеристка коалиция от 43 държави. И отново начело са САЩ и Великобритания. И отново има програма ленд-лиз. И отново агресора ше бъде разгромен! Силите на доброто ще победат империята на Zлото!

    Коментиран от #124

  • 108 пацо

    6 6 Отговор
    ще се разпадне като сесерето
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Лошо и няма изгледи за добре

    4 2 Отговор

    До коментар #103 от "Само напомням":

    Една гънка не ти е останало. Изгладен си на парна ютия.
  • 111 Верно ли

    8 6 Отговор
    Хахаха, новата мантра всеки ден се повтаря по 100 пъти в истеричен писък, всякакви прокоби се леят срещу тези, които не вярват в Новата истина! Заготовки се копират в коментарите под всяка статия, с надеждата, че някой ще си промени мнението, ама НЕ! Колкото повече грачите, толкова по-малко ви вярват! И като гледам не само тук, по цял свят хората вече са наясно кой лъже и това не са руснаците!
  • 112 Уинстън Чърчил

    9 6 Отговор

    До коментар #104 от "антифашиста":

    Фашистите на бъдещето ще нарекат себе си антифашисти.

    Коментиран от #129, #131

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 А вие какво сте, дето трошите

    12 7 Отговор
    ръце и крака по складове и хотели, които защитавате и интелектуално обосновавате че един процент малоумни трябва да владеят богатствата на целия свят, дето купувате неща , дето не сте строили, като ТЕЦът, построен през 1966г край Стара Загора. Вие, които обричате на нисък стандарт бедните народи, като ги карате да ви играят по свирката, вие какво сте?

    Коментиран от #159

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Ха ха ха

    11 11 Отговор
    Е, голям рашастански вой, демек фашистки де!
  • 117 Димов

    13 8 Отговор
    Джамбов, ти срам имаш ли?
  • 118 УКРА

    7 4 Отговор
    БЪРКАТЕ Я С МАЙДАНЦИ И ПОДКРЕПАТА ИМ.
  • 119 тоя

    15 8 Отговор
    паляк автора, като му видя снимката и въобще не го чета..
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Муахаха

    16 9 Отговор
    "Има култ към мъртвите, загубили живота си във Втората световна война"

    Еми ще има драги, щото изгубиха 26 милиона, вие изгубихте по-малко от милион.
    И стояхте до последно със скръстени ръце да видите кой ще победи.
  • 122 Димов

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Тъй ли бе, Али?
  • 123 А сега каква губерния си

    8 3 Отговор

    До коментар #99 от "Истината":

    тупане?
  • 124 Навремето имаше

    18 10 Отговор

    До коментар #107 от "Истината":

    един СССР, който се биеше с 80% от германските дивизии, тъпанарче.
    През това време САЩ и Беликобритания си драпаха ония работи.
  • 125 Политкоректен историк

    11 13 Отговор
    Тоя може да е известен историк за западняшките неграмотни прасчовци от фермата на Оруел. Тук сме учили история и география по-задълбочено и подробно от западняшките коне с капаци. Чели сме и "Моята борба" където Хитлер изрично подчертана многократно ,че не е враг на британците и ,призовава да му дадат оръжие за похода му на Изток. Западът въоръжи Хитлер,Западът му върна Рур,даде му Австрия, Чехословакия,ослуша се за Полша,водеше Странна война през 1939/40г.,западняци,нацисти и фашисти дружно с оръжия и доброволци помагаха на Финландия и ръчкаха Турция да нападне през 1940г. СССР от юг. Сталин никога не е обявявал евреите за враг , а има големи заслуги за основаването на държаната Израел. В СССР беше репресирана болшевишката клика на Ленин и Троцки,която направи първите голи гей паради в Петербург и Москва,узакони гейщината,създаде комсомолските секс комуни,национализира жените,създаде ферми за деца,и се шматкаше чисто гола не по нудистките плажове, а в учрежденията,по улиците,театрите,кината и заведенията. Днешната либерастия още диша прахта на сексуарно-девиантната вахханалия на болшевиките.

    Коментиран от #127

  • 126 Пфууу

    9 12 Отговор

    До коментар #68 от "Д ж а м б а з":

    А ти, що не почиваш ве? Нали не го четяхте тоя! Само чакате да пусне някой ред и се надпреварвате, цялата про-рашка паплач да тролите. Ако това не е хибридна воина от ваша страна....пфууу !
  • 127 Оня ден един професор

    14 2 Отговор

    До коментар #125 от "Политкоректен историк":

    по история, при това преподавател в Канада го каза: Моите студенти знаят само за деня Д, нищо не знаят за СССР и битките на Източния фронт.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Константин

    11 6 Отговор

    До коментар #112 от "Уинстън Чърчил":

    А знаеш ли какво е мнението на Уинстън Чърчил за България и българите, че си нарекъл така, аман от българофоби.

    Коментиран от #130

  • 130 Защото

    13 2 Отговор

    До коментар #129 от "Константин":

    След като сме разбили Англичаните при Дойран, а лично Чърчил губи от нашите съюзници на Галиполи през ПСВ какво очакваш от него.
  • 131 Уинстън Чърчил

    10 3 Отговор

    До коментар #112 от "Уинстън Чърчил":

    едно време е газирал кюрдите.
    И британците са тия които са измислили концлагерите, не германците.
  • 132 Фашизма няма нищо общо с рашизма !

    5 13 Отговор
    В политиката фашизмът е причисляван към крайната десница. В Русия управлява левицата. Рашизмът се свързва с идеята за /имперско величие на руския народ/ и нетърпимостта към културните особености на други народи. Наследява опорките, постулатите на тоталитаризма от СССР.

    Коментиран от #141, #168

  • 133 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 13 Отговор
    ДА РУСИЯ Е ФАШИСТКА ДЪРЖАВА...... ВИЖ САМО ПАКТА "МОЛОТОВ - РИБЕНТРОП" ......... М/У РУСИЯ И ГЕРМАНИЯ И ЩЕ СЕ УВЕРИШ ....... БЪЛГАРСКИ РУСОФИЛИ И ФАШИСТИ...... ЧЕТЕТЕ , ЧЕТЕТЕ , ЧЕТЕТЕ , ВСЕ НЕЩО ЩЕ ОСТАНЕ В КУХИТЕ ВИ КРАТУНИ....... ДА АМА НЕ..... ФАКТ !
  • 134 Долу ФАЩ

    16 8 Отговор
    Как не ги е срам краварите да пишат такива глупости! Те, които толкова много германски фашисти приютиха след втората световна война!
  • 135 Тома

    16 7 Отговор
    Тази статия е за хората в америка понеже знаем че са много наивни и прости
  • 136 деНАЦИфикация

    11 8 Отговор
    До последния джамбазов крак !!!
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Пешо.

    15 6 Отговор
    Айде бе , Усровци от този фекалиен сайт… такива мазохисти не съм виждал. Всички ви псуват и плюят, вие удължавате агонията си. Другите пишат как руснаците измъкнаха Командира и Зам. Командващия на фашизираната нациска групировка Азов и ги спасили с бронирана машина от гнева на Гражданите на Мариупол. Вие подлоги украински мълчите. Долни продажни съучастници на фашистите в този наср . н сайт. А Денис е доказан гейлендер. Пише статия и под нея праска и про украински коментари. Не се връзвайте.
  • 140 Нане

    13 6 Отговор
    с какво УСА и Англия се различават от Русия на Путин що им замирише на петрол и газ? Какво правят американски войски по света в суверенни държави?
  • 141 Стига бе

    5 8 Отговор

    До коментар #132 от "Фашизма няма нищо общо с рашизма !":

    Що за левица е това КГБЕЙСКО творение с толкова много олигарси ограбили националните богатства на страната си. Що за левица е едноличния лидер, който не спира да воюва срещу суверенни държави. А ако е левица то това е болшевишка левица тръгнала с оръжие да "експроприира" от богатите и да раздава на себе си.
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 666

    8 13 Отговор
    Психопата Путин сам признава че иска да прочисти Украйна и да избие колкото се може повече хора. Убиват невинни евреи и ги наричат нацисти. Света трябва да спре това клане.
  • 144 Нов световен ред

    9 13 Отговор
    Депутинизация и дерашинизация.
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Все някога

    7 11 Отговор
    Депутинизация на РФ и дерашинизация мисленето на руснака.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Урюрвкос

    6 1 Отговор
    Тъкър Карлсън е бъдещия Президент на Щатите (ако него гръмнат)
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Наблюдател

    9 2 Отговор
    Ти да видиш колко интересна статия отивам в клозета че нещо ми се.. 😂
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Ъгълов

    3 9 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Изби рибата с тия фантасмагории. САЩ или руснаците обучиха армиите на Ромел ? САЩ или руснаците си поделиха с Хитлер Полша ? САЩ ли измъкнаха червените боклуци от блатото с ленд-лиз ? Чети, ама не опорките от руското посолство.
  • 155 Офицер от запаса

    7 4 Отговор
    Прочетох само кой е качил статията и спрях.
    Денизчо,мислиш ли как ще се спасиш ,след няколко месеца?
    Ще лупаш дръве в Сибир ,докато ти окапят пръстите.Бъди сигурен,моето...момиченце.
  • 156 ми то

    7 3 Отговор
    няма нужда да четеш статията на доамбазчето от с.козяк
  • 157 Гош

    3 10 Отговор
    Путин е въплъщение на сатаната и унищожава десетки хиляди животи, но Господ вижда всичко и Той ще реши кой каква орис го очаква. Той създава живот и само Той има право да отнема живот, незнам тоя сатрап какво го очаква, но Господ отсъжда на всеки заслуженото!
  • 158 Жоровелики

    3 10 Отговор
    Иии на русофилит е и пут иноидите им са и ба ма мата, сега се рат бръснарски ножчета от яд. Пук украинците май почнаха да печелят войната.
  • 159 Да не би...

    3 4 Отговор

    До коментар #114 от "А вие какво сте, дето трошите":

    Тебе някой да те е обрекъл на нисък жизнен стандарт????...ако е така започни да работиш по усърдно за да подобриш социалният си статус.
  • 160 Пешо z

    8 2 Отговор
    Англосаксонските асимилатори под ножа.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Посетител

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Не си останал по-назад, не бой се!
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Посетител

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Истината":

    Айде смени плочите! Изтърка ги от употреба... Не си интересен вече...
  • 165 Всички са за Украйна

    3 7 Отговор
    Путин новия Хитлер!
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

    4 4 Отговор
    Абсолютно вярно! Славният HaциoHaлсoциaΛи3ъM може и да е бил победен военно, но идеологически няма как да загуби! И ще помоля ΔoΛHиTe, шибaHи aMeби, независимо дали западни или a3иaTckи BapBapи, да правят разлика между Φaши3ъM и HaциoHaлсoциaли3ъM!
  • 168 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #132 от "Фашизма няма нищо общо с рашизма !":

    Приятелю, ляво и дасно са икономически категории.
  • 169 Джам-буре

    5 2 Отговор
    В Мариупол хванаха генералът на САЩ Ерик Олсон, подполковникът на Великобритании Джон Бейли и 4 натовски инструктора.
    А сега кво стана
  • 170 ДЕГРАДАЦИЯ

    2 0 Отговор
    Съдейки по мнението на тази статия съм склонен да вярвам, че х-итлер и неговия фашизъм няма да е това което е общоприето. За историята може много да ни лъжете но за настоящето, не ви е по силите!
  • 171 Сократ

    2 3 Отговор

    До коментар #80 от "Под феса има Ум":

    Напълно съм съгласен. Всъщност точният термин е тоталитаризъм, обществен модел, в който една малка избрана група потиска и лишава от всякакви елементарни свободи управляваната широка маса от хора надолу по пирамидата. Нищо социално няма в това. В този тип държави отделният човешки живот няма никакво значение. В Русия това е модел на управление от създаването на държавата, без значение дали диктатора се нарича княз, цар, император или генерален секретар. През втората световна война беше ликвидирана само една от двете империи на злото. Впрочем СССР и Третия райх са съюзници между 1939 и 1941, с договор, благодарение на който си поделят Полша, а СССР анексира трите балтийски републики и напада Финландия, но там среща сериозен отпор и не успява да я превземе. Терминът "фашизъм" не е точен, защото става дума за италианско крайно дясно движение, самата дума идва от латинското "фашио" - снопът пръчки, символ на властта в Римската империя. Партията на Хитлер се казва "Национал-социалистическа германска работническа партия" (NSDAP), така че по същество е вид "социализъм". Но масовата пропаганда на източния блок избягваше да ги нарича национал-социалисти, защото - приликите и аналогията са ясни.
  • 172 Кондор

    4 1 Отговор
    Тия джендъри от западните медии, кого си мислят че заблуждават- никой друг освен себе си.
    Зариват си главата в пясъка и си мислят, че други няма. Също като щрауси.
  • 173 РУСИЯ Е ФАШИСТКА , А УКРАЙНА КАКВА Е ?

    1 0 Отговор
    .......................................................... ?
  • 174 ВЪН АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО ОТ БЪЛГАРИЯ

    1 2 Отговор
    ОКУПАТОРИ , НАВЛЯЦИ !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания