Last news in Fakti

13 Юни, 2013 08:24 1 300 0

Ердоган готов на референдум за парка Гези

  • турция-
  • гези-
  • референдум

Турското правителство е готово за референдум в Истанбул относно спорния проект за преустройство на парка Гези, който стана повод за масовите протести в страната.

И снощи стотици демонстранти скандираха и пяха на емблематичния площад Таксим в Истанбул, въпреки нареждането да се разотидат.

Заместник-председателят и говорител на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хюсеин Челик обяви желанието за референдум след първата срещу между премиера Реджеп Тайип Ердоган и представители на демонстрантите. Челик добави, че срутването на Културния център „Ататюрк" няма да бъде включено в референдума, тъй като сградата не е достатъчно укрепена, за да оцелее при земетресение.

Освен промяна на проекта за парка, протестиращите искат правителството да накаже и отговорните за бруталните действия на полицията. Междувременно в Анкара частите за борба с безредиците на турската полиция в Анкара са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат близо 2000 протестиращи от централната улица в града.

Демонстрантите в Истанбул и Анкара обаче се отнасят доста скептично към идеята за референдум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: