Last news in Fakti

13 Юли, 2022 21:00 6 645 42

"Капитан Андреево": пестициди, заграбени милиони, накърнен имидж на България

  • капитан андреево-
  • корупция-
  • пестициди-
  • продължаваме промяната-
  • граница-
  • турция-
  • милиони-
  • кражба-
  • стоки-
  • герб

Щетите от случвалото се на "Капитан Андреево" са много по-големи от пестицидите

"Капитан Андреево": пестициди, заграбени милиони, накърнен имидж на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво правят онези, чиито интереси държавата наруши, когато си върна обратно контрола върху проверките на камионите на ГКПП "Капитан Андреево"? Чакат новата власт, която да върне старото положение - пак частна фирма да проверява товарите с храни, които преминават през "вратите" на ЕС.

Този монопол държеше повече от десетилетие дружеството "Евролаб 2011", докато правителството на Кирил Петков го прекрати и от 20 май върна контрола на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На контрола от страна на БАБХ всячески се пречи, някои от помещенията на "Капитан Андреево" все още не са освободени от дружеството, като се изчаква правителството да падне от власт и фирмата отново да поднови дейността си, заяви заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, който повече от месец се движи с охрана заради получени заплахи.

"Натискът да бъде възстановено статуквото е силен"

Запитан от ДВ как политическата реалност - правителство в оставка и вероятен служебен кабинет - ще повлияе на контрола на ГКПП "Капитан Андреево" занапред, Христанов заяви, че "в момента политическият натиск да бъде възстановено статуквото е силен и се увеличава - особено от страна на "Има такъв народ"". Според него "те се опитват да създадат тази политическа среда, в която връщането на статуквото да се извърши без турбуленции. Ще действат по вектора "БАБХ не е направила нищо особено", ще омаловажават и неглижират извършеното, ще изкривяват резултатите, ще имат на своя страна добра подкрепа от определени медии чрез изнасяне на противоречиви данни, за да объркат обществото, то да не знае кое е истината и кое - лъжата”.

Процесът по връщането на държавния контрол върху "Капитан Андреево" би бил необратим, ако политическата воля застава зад това решение, каза Христанов, според когото "това ще е много сериозен тест за служебното правителство". "Ако то продължи курса, без да се отклони от него, продължавайки да настоява прокуратурата и ГДБОП да си свършат работата - значи отстоява върховенството на закона и държавността. В противен случай ще знаем, че се е подчинило на мафията”.

(Не)видимите щети

Фундаменталният въпрос за Христанов е в кого ще отидат 250-450 милиона лева приходи от лабораторията на "Капитан Андреево" в следващите 10 години - в държавата или в някой избран от държавата. За всичко друго бранителите на статуквото могат да подменят истината - за бруталните нива на пестицидите (до пет пъти над нормата, б.а.), които водят до внос на евтини плодове и зеленчуци и спират развитието на българските фермери, също и за Шенген, смята той.

В действителност щетата е много по-голяма от пратки с пестициди и храни, които не отговарят на стандартите на ЕС. Още повече нараснаха съмненията на европейските партньори в капацитета на България да охранява надеждно външните граници на ЕС. Разследващият сайт BIRD разкри връзки на фирмата на "Капитан Андреево" с издирвания в миналото от Интерпол Христофорос Аманатидис-Таки. Той така и не стигна до съдебна зала, след като българската прокуратура не събра достатъчно доказателства срещу него за ръководене на въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи и нанасяне на побой.

Защо ли не ни пуснаха в Шенген?

Иронията е, че през всичките тези години, в които върхушката на ГЕРБ беше уредила "Eвролаб 2011" да държи вратата към ЕС за всички товари, които подлежат на фитосанитарен и ветеринарен контрол, лидерът Бойко Борисов нонстоп обясняваше колко е готова България за Шенген. Уверенията му не хванаха вяра и до покана в общото пространство за движение на хора, стоки и услуги без граничен контрол не се стигна. Причините, заобиколени от Борисов, са известни - организираната престъпност, корупцията и нереформираната съдебна система. Но дълго време премиерът на ГЕРБ говореше колко добре се пазят границите, как аха "да влезем в Шенген по въздух", колко сме готови, ама по "егоистични причини" не ни пускат.

През февруари т.г., четири месеца преди правителството да си върне контрола върху "Капитан Андреево", премиерът Кирил Петков публично заяви, че европейските партньори ни "нямат доверие", защото "сме ги лъгали." След среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте Петков каза, че България номинално е изпълнила изискванията за Шенгенското пространство, но въпросът е да ги спазва ефективно - реално да спре контрабандата и да подобри контрола по границата. Няколко седмици преди това, през януари, заместник-министър Иван Христанов е поискал досието за ГКПП "Капитан Андреево". Пред "Политико" наскоро той обясни, че още тогава е получил съобщение от "мафиотите под формата на въпрос: Ще воюваме ли с вас? Или ще имаме мир?"

Наскоро вицепремиерът Асен Василев публично заяви, че съществуването на частната лаборатория на външната граница на ЕС е основната причина, заради която България не е допусната до Шенген.

Какво още е минавало през "Капитан Андреево"?

В тировете, които по документи са натоварени с храни, подлежащи на проверка на "Капитан Андреево", може да е имало още много други стоки - контрабандни цигари, наркотици, валута, ментета на известни марки, изделия от благородни метали. Както стана ясно, от частната фирма са разпломбирали камиони преди митниците и без митниците. Неслучайно през юни Асен Василев поиска от германския си колега Кристиан Линднер Берлин да помогне със свои митничари - и получи утвърдителен отговор. Но процесът ще отнеме време.

Шансовете на България са да спре да лъже европейските си партньори и да маскира действителното състояние на границите си, за да получи експертна, техническа и материална помощ, допълнителни контроли и мисии. "Държавата няма полза от напудрени неща, представяни от предходни управления. Те водят само до отсъствие на доверие, което можем да спечелим сега с прозрачност, откритост и признаване на грешките", казва Иван Христанов.

Докато в битката за българската граница се включат и партньорите от ЕС, кабинетът в оставка продължава с усилията да не допусне отново узурпиране на пункта. А "Евролаб 2011" търси начини да се върне на "Капитан Андреево" - макар че жалбите ѝ в съда бяха отхвърлени. Следващата седмица БАБХ ще предаде нови данни по случая на прокуратурата и ГДБОП заради съмнения за организирана престъпна дейност.

Наесен се очаква докладът от одита, извършен на място от Европейската комисия - част от проверка, започнала в началото на 2022 г. От 9 години пунктът не е бил одитиран. В същото време Борисов и ГЕРБ не просто заобикалят, а бягат с 200 от темата за "мафиотската граница". Сигурно и те чакат да се върне старото положение.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 булгари-корумпета

    56 7 Отговор
    чи то е тъй по всичките ни граници,кво се правят на ощипани моми!

    Коментиран от #14

  • 2 Гост от Силистра

    63 7 Отговор
    Ами ,не само Капитан Андреево ..това е 0,1% извадка...Гроп с Дпс и Мвро и отчасти в страната с бсп...съсипаха и окрадоха България ,както башибузука не я е крал....Гърлото ме стяга от гняв и обида като пиша ...мутро-,мафията .изгони децата и внуците ни от най красивата и благодатна земля на света....Възмездие има
  • 3 Доротея

    62 7 Отговор
    Скандал на входа на Европа, сътворен от Граждани за европейско развитие на Банкя!
  • 4 Е затова

    54 5 Отговор
    Баце е първи в проучванията. Хиляди крадци чакат да лежат на гърба бедния българин.
  • 5 Пунта Мара

    47 4 Отговор
    Осъдени няма. Дори повдигнати обвинения няма.
  • 6 истина е

    55 6 Отговор
    Боковистката шайка направи милиардите от транзита на дрога ,и за това никой не го интересуваше , че пет милиарда евра се изпариха от КТБ , и до сега никой не търси главните артисти - боко , пеевски и каскета !!!
  • 7 Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇮🇷

    35 8 Отговор
    БАЙ ГАНЬО И ГАНЬОВИЦА НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ЧЕ МАФИЯТА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ . ГАНЬО И ГАНЬОВИЦА СИ ИСКАТ МУТРИТЕ МАФИЯТА СИК ВИС 2 КЛУБ 777 ПРО-СТИ-ТУТКИТЕ ТАТУСИТЕ ЦИ-ГА-НИТЕ КУ-ВИТЕ БИЦЕПСИТЕ ГЕРБ БКП БОЛШЕВИШКАТА С-Г-А-Н НЕ МИСЛИ НЕБРАЗСЪЖДАВА НЯМА МОРАЛ ЦЕННОСТИ ГРАДИВНОСТ. БОЛШЕВИШКАТА ИЗ-МЕТ СЛУША ЧАЛГА ,ТОЛЕРАНТНА Е КЪМ М-А:НГА-ЛИТЕ СЪВОКУПЛЯВА СЕ ДОРИ С ТЯХ СЛУША РАП КЮЧЕК СТИГА СЕ ДОРИ И ДО ЗООФИЛИЯ ИЗЛЪЧВАЩА СЕ В ИНТЕРЕС КЪМ -НЕ;ГРИ !!! ТАКОВА НИВО НА ДЕГРАДАЦИЯ Е В БЪЛГАРИЯ ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ДЪНО КОЕТО БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е УДАРИЛА. А БЪЛГАРКАТА ВЕЧЕ ДОРИ ЗАДМИНА И РУСКИНЯТА ПО ПРО-СТАЩИНА И ЛА-ЙНА

    Коментиран от #13, #38

  • 8 Палячото

    13 34 Отговор
    Киро вдлъбнатият като какъв ходи на капитана да проверява тефтери. Кой го прати. Мафията, нали. Коя мафия. Гепирастката или капиталската. И с плещенето на неадекватни измислици реши проблема, а.

    Коментиран от #9, #10, #11, #17

  • 9 Ива

    34 5 Отговор

    До коментар #8 от "Палячото":

    Мутрата от сик и ДПС некога вече няма да управляват !

    Коментиран от #39

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Извод

    27 7 Отговор

    До коментар #8 от "Палячото":

    Киро ако е вдлъбнат значи банкянската мутра е плосък !
  • 12 Ежко Бежко

    28 8 Отговор
    Киро има топки да изгони 70 дипломатически служители на Русия, а не може да изгони служителите на някаква частна фирма обсебили санитарния контрол на митницата в Капитан Андреево. Тука съм в тупик.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Прос въпрос

    26 5 Отговор

    До коментар #1 от "булгари-корумпета":

    Пестициди те от Полша и Нидерландия по-малко ли са?

    Коментиран от #18

  • 15 Ежко

    26 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ежко Бежко":

    При дипломатите има международни правила ,а на Кап.Андреево са мафиотски правилата
  • 16 ПП.....сороска измет

    14 26 Отговор
    Харвардските педали по големи крадливи измамници от тях няма
  • 17 Е как кой?

    28 2 Отговор

    До коментар #8 от "Палячото":

    Ние го пратихме, понеже ни е премиер. Аз вярвам повече на държавния контрол, не на някакви си частни лаборатории.
  • 18 ако не си забелязал

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "Прос въпрос":

    Полша и Нидерландия са в ЕС!
  • 19 1453

    15 1 Отговор
    На Капитан Андреево е много чисто там дезинфектират и мухите които летят към България
  • 20 Айде

    21 2 Отговор
    А нещо за прокуратурата по случая!? Или те не знаят нищо, както обикновено! И не участват!

    Коментиран от #41

  • 21 Аристотел Български

    21 6 Отговор
    А как ми се иска сега запалата на българина да е 3-4 хиляди евро, а пенсияти на родителите ни поне 1500 евро. Ама боко и фирмата на Ррешетников дпсс мого пипатт бе. Още 2 милиарда лева на година неплатени данъци от нефтохима, милиярди за фалшиви телкове за братчедитее от маалата и още между 8 и 10 милиарди изпаравящи се от България в посока Масква всяка година. Няма да бройм също българските милиарди от КТБ, на които се радва другарят Молафеев в Масква а с центовете плаща руската охрана на Цветко Василев от Столипиново. И колко още да не изброявам. Народеееееее.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Такито

    24 5 Отговор
    После се чудете от къде са тия кюлчета хахаха
    От пътя на белото .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Уса

    13 1 Отговор
    И всичкото това с любезното съдействие на ЕС
  • 26 упадък

    13 9 Отговор
    Не е само "Капитан Андреево"! Цялата държава е така! Държава на мафията! Държавни служби и престъпност в симбиоза! ПП не направиха нищо за да върнат държавността!

    Коментиран от #29

  • 27 Жорж

    17 4 Отговор
    Отлично написана и вярна статия.
    Държавата трябва да си отвоюва " Златния гьол" от Б.Борисов и мафията.
  • 28 Поредните

    6 10 Отговор
    Лъжи на Киро, тоя не се спря.
    Поискайте доклада на ЕК за да видите кой лъже.
    От 37 точки в доклада само една е положителна, и тя е за нашият износ. Всички други са отрицателни за работата и за лабораторията която прави вноса.
  • 29 Абе

    11 5 Отговор

    До коментар #26 от "упадък":

    Случайно да си забелязал,че на Киро са му вързани ръцете,не само от боко и хвъркатия а и от Слави продажника?

    Коментиран от #40

  • 30 НАКЪРНЯВА се Имидж , когато го ИМАМЕ

    9 1 Отговор
    А такъв ние НЯМАМЕ !
  • 31 Българин

    12 2 Отговор
    "Капитан Андреево": пестициди, заграбени милиони, накърнен имидж на България - това е страната ни днес....КОЧИНА.
  • 32 5577

    9 1 Отговор
    Накърнен е имиджа на България с недоказани твърдения с пълна убеденост. Без никакво наказание и санкция или арест с внушаване на виновност, предимно с политическа цел разрушаване доверието към европейските си контрагенти. СРАМУВАМ СЕ. България плаща много висока цена за докопване до власт на група мутри засегнати от Гешев.
  • 33 1-20

    3 3 Отговор
    Тиквата поне едно нещо е научил от Иван Костов. И той получаваше отчисления от всяка стока минла през границата. И сега си харчи парите и си гледа кефа.
  • 34 Кмета

    3 1 Отговор
    Повече корумпирани мутри няма да управляват България.
  • 35 Питам

    3 1 Отговор
    Защо , Бойко си мълчи за Капитан Андреево ? И какво е правил 10 год.докато тази фирма , здраво ни е тровила? Нали много обича да обикаля из България , защо не говори за това , нали уж много му пука за нас ! Явно добре е папка и той от там!

    Коментиран от #42

  • 36 Лея 13

    1 0 Отговор
    Леле,как лъжееш!Хич не ти мигва окото,бе! Достоен партньор на шефа ти Киро ментата.Видяхме ви какви "борци" против корупцията сте.Няма нужда да ни омазвате " имиджа" пред Европа, само за да докажеш, че сте невероятни управленци и вие сте единствените читави да командвате България в момента.Ужасно сте прозрачни и можете да излъжете само някой петокласник!
  • 37 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Докато няма вкарани в затвора нищо няма да се промени!
  • 38 Лея 13

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇮🇷":

    Я марш до доктора, че май те е изтървал!Ама чакай първо да те питам! Сега,в момента, няма ли корупция в МС?А нарко сбирки няма ли??Ама доколкото чух и при ос ти тут ките били там! Особено една, която бачка за големи пари.Нещо от порядъка на 7 хиляди евро на месец.Хайде бегай сега!Смахнатеняк!
  • 39 Лея13

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ива":

    Киро тъпото никога повече няма да помирише власт!И за брат му Асенчо зъблестия се отнася! Затова се мотат още , имитирайки работа на правителството.Щото много им се услади тази пуста власт,незабелязвайки, че капацитетът им за управляващи е нищожен.
  • 40 Лея13

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Абе":

    Абе човек!!Не знам,не ми побира главата, как може да се разсъждава толкова плитко и наивно!?Кой му връзва на Киро ръцете??Защо един път са му вързани,а при други случаи са развързани и върши неща, които са като за детската градина.Хайде стига с тези детински опорки.И кирото ти е същата манджа, като всички досегашни.Единствената разлика от предишните управляващи е, че е по неграмотен и по гладен за евраци.Не може да се упражняваш ти,в тези смутни времена,на гърба на народа и да се учиш за политик и управляващ.Некадърносттта естествено струи от Киро простото и сие!
  • 41 Не знаят.

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Айде":

    Не закачай точно сега каскета, че тези от парламента са го подпукали с някви изслушвания. Човекът къде по-напред да огрее: изслушванията ли; снимки с кюлчета, чекмеджета и пачки евра ли; Елена Йончева и тя го разпъва на кръст. Е, каскетът да не е от желязо, че сега и за КПП К. Андреево да мисли. Какво толкоз е станало. Лаборатория като лаборатория. Посрещала, изпращала, прибирала. Всички доволни. Можеше и нови "клиенти" да се включат в "А" отбора на КПП-то. Ама не искали. Решили да огласят и пресекат хубавата 10-годишна традиция. И ето, че пак отворили работа за каскета.
  • 42 Не казва нищо по този въпрос,

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Питам":

    щото ако си отвори устата и здравата ще се оплете. И тогава ще стане дебела. Въпроси, по които би се оплел, ИЗОБЩО не ги подхваща. Мълчи. Или праща бик томов, дани или дончев да вадят кестените. Ако някой от тях се оплете, след кратко време става бушон. Това е