Last news in Fakti

27 Юни, 2022 07:29 893 10

Ердоган ще се срещне с лидерите на Швеция и Финландия

  • ердоган-
  • финландия-
  • швеция-
  • нато-
  • среща

Преди срещата на върха на НАТО

Ердоган ще се срещне с лидерите на Швеция и Финландия - 1
Снимка: БГНЕС

Разговори в четворен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО ще бъдат проведени преди срещата на върха на Алианса, заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

“По искане на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с когото президентът Ердоган проведе телефонен разговор, във вторник ще бъде проведена среща в четиристранен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО. Тя ще се състои преди срещата на върха на алианса в Мадрид, като в нея ще участват генералният секретар на НАТО, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и представители на Швеция и Финландия. Това, че ще проведем разговорите в четиристранен формат, не означава, че ние ще отстъпим от нашата позиция”, каза Калън в ефира на телевизия "Хабертюрк" във връзка с процеса по приемане на Швеция и Финландия в НАТО, който Турция блокира заради с аргумента, че тези две страни оказват подкрепа на забранената от турските власти Кюрдска работническа партия (ПКК).

Калън припомни, че досега са били проведени две срещи с представители на Швеция и Финландия в Анкара и Брюксел по този въпрос.

В рамките на същото телевизионно участие президентският говорител коментира и предложението на Турция за отваряне на зърнен коридор за разрешаване на продоволствената криза, която назрява в света вследствие на руското нахлуване в Украйна.

“Към момента всички искат доставките да започнат по-скоро. Твърди се, че Русия и Украйна имат близо 40 милиона тона зърно. Това е сериозна цифра,която съответства на 30-35% в света. Отварянето на зърнен коридор и изпращането на корабите е процес, който ще отнема по 3-4 седмици”, каза Калън.

По думите му Турция е в стратегическа позиция и е страната, която полага най-много усилия за разрешаването на този проблем.

“Тези кораби ще преминават през Босфора.Ще облекчим нашите собствени нужди от зърно. И в същото време ще свържем двете страни за първи път по отношение на доставките на зърно. Това е пример, че сътрудничество по определени въпроси може да има дори и по време на война”, заяви Ибрахим Калън.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Историчка

    9 0 Отговор
    Ердоган е държавник, който работи в интерес на Турция и нейния народ, но не мога да разбера защо много от турците не го харесват!

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 6 ами

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Историчка":

    явно има много проамериканскигьотверени в пуйкието
  • 7 Българските турци

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Историчка":

    Защото се облъчват с повсеместна дезинформация! Имаме поговорка "Докато истината се размърда , лъжата няколко пъти обикаля СВЕТА " ! Този човек се хули и мрази ...но от 20 години се държи на върха...Това възможно ли е ако гази народа си ?!...Вижте кои го оплюват най яростно и сами преценете ? ...Бившата елитна класа...капиталът който е свикнал да експлоатира...и всички останали които са позволили по някакъв начин да ги разиграват кукловодите на зависта,омразата ,враждата и хаоса на сатанизма!
  • 8 Цицерон

    4 0 Отговор
    Тези които карат Турция да чака 60 ГОДИНИ да не си мислят че сега ТЯ ще дадът съгласието си за 60 ДНИ.
  • 9 Ердоган е гросмайстор

    4 0 Отговор
    Може да играе на три дъски едновременно и да спечели
  • 10 А на теб кой ти каза

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Историчка":

    Че турците не го харесват?
Новини по държави: