Last news in Fakti

29 Юни, 2022 12:17 2 269 20

Ердоган и Байдън ще разговарят тази вечер

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • сащ-
  • ф-16-
  • изтребители-
  • джо байдън-
  • мадрид

Двамата ще разговарят за бойни изтребители

Ердоган и Байдън ще разговарят тази вечер - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и президента на Съединените щати Джо Байдън, за която бе съобщено вчера, ще се състои тази вечер, предаде турската частна телевизия НТВ.

Разговорът ще се проведе в 18.45 ч. турско (и българско) време в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Очаква се той да продължи около час, посочва телевизията, позовавайки се на програмата на Байдън, оповестена от Белия дом. Във фокуса на разговорите се очаква да бъдат двустранните отношения и темата за самолетите F-16, посочва НТВ.

Турция поиска през октомври 2021 г. да получи нови бойни самолети F-16 и комплекти за модернизация за старите си самолети, но досега Конгресът не е дал разрешение. Страната плати 1,4 млрд. долара за изтребителите F-35, но Вашингтон отстрани Анкара от програмата през 2019 г. заради това, че страната се сдоби с руските зенитно-ракетни системи С-400, след като усилията ѝ да купи американски системи Пейтриът се оказаха безрезултатни.

Евентуална сделка за F-16, оценявана на около 6 млрд. долара, би включвала 40 новопостроени бойни самолети F-16V и комплекти за модернизация за 80 самолета F-16 модел C/D, с които турските въоръжени сили разполагат, писа наскоро "Уолстрийт джърнъл".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    13 7 Отговор
    Сега турчина ще получи F35 и пълна свобода на Балканите

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Малей

    7 10 Отговор
    Реджеп целува ръка на мумията.
  • 4 !!!?

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Турчина ще получи Ф16...защото е натовец, а не фигурант като чучелото в Президентството !!!?
  • 5 Килимчето на Мицотакис

    4 13 Отговор
    Докато ердото ядеше бой от всички, за да подпише, Мицотакис отново видя Байдън в Мадрид, когото Ердоган от години моли за снимка, но също и Джонсън, и Макрон, и японците. Днес, докато ердото ще показва на гладните турци снимката с Байдън, Мицотакис ще види австралийците и новозеландците.

    Коментиран от #9, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Целувай ръка бай Ердо,

    9 9 Отговор
    защото без американските технологии и пари си жив изгорял !
  • 8 Култова снимка

    9 5 Отговор
    Султанът стои и чака склеротика да му дойде на крака 🤣🤣🤣
  • 9 То остана ли рамо

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Килимчето на Мицотакис":

    На което не е плакал мичотакис? Докато всички се молят на Ердоган Мичо обикаля като изгонено пале 🤣🤣🤣
  • 10 Инфо

    5 12 Отговор
    Турция е по-сериозна заплаха за европейците от Русия и Китай, според проучване на Европейския съвет за външни отношения (ECFR). Мащабно проучване в Европа разкри, че европейците виждат Турция като по-голяма заплаха и проблем от Русия и Китай. Един от най-впечатляващите резултати от проучването засяга Турция. Европейците виждат Турция не като стратегически партньор или съюзник на съюза, а като "нежелан" или "враг". Освен това, според проучването, Турция е по-сериозна заплаха за ЕС от Русия или Китай. Докато Русия и Китай бяха разглеждани като стратегически партньори, а не като съперници в проучването, Турция беше единствената страна сред всички държави, определени като „врагове“ от европейците.
  • 11 Инфо

    3 9 Отговор
    По-специално, 53 процента от населението във Франция и 52 процента в Германия определят Турция като основен враг на Съюза. Тази перспектива е 45 процента в Холандия, 42 процента в Дания и 40 процента в Швеция. Много в Европа искат ЕС да продължи да критикува Турция за нарушаване на човешките права, върховенството на закона или демократичните ценности. По отношение на нарушенията в Турция, Холандия (69%), Австрия (66%), Германия (63%), Дания (63%) и Швеция (61%) искат да заемат по-силна позиция от другите страни. Що се отнася до доверието в САЩ, то все още е ниско и европейците виждат страни като САЩ и Обединеното кралство като „стратегически партньори“, а не като „естествени партньори“.
  • 12 Украинка

    3 3 Отговор
    Ле ле целува ръката на никролога. О боже.
  • 13 Нордик Монитор

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "злобар":

    Прочети и това... Гърция е готова да подпише модернизацията на танкове Leopard 2 до ниво А7 и да закупи бойни бронирани машини Lynx от Германия, докато в същото време, задънената улица за танка Алтай продължава и официално както заяви турският заместник-министър на отбраната Мухсин Дере по време на скорошно заседание на парламентарна комисия, тъй като корейският двигател не става а германците отказват да дадат своя.

    Коментиран от #15

  • 14 Истината

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Килимчето на Мицотакис":

    Какво килимче имаш бе сиктиридис ? Я погледни картата ?

    Коментиран от #19

  • 15 Запознат

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Нордик Монитор":

    Турчина си има ударни дронове,които унищожават танкове, за какво са му тежки 60 тонни танкове ????

    Коментиран от #18

  • 16 Светльо

    4 1 Отговор
    Ердоган целува ръка на Байдън. Егати екшън!

    Коментиран от #17

  • 17 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Светльо":

    Дааас психологията на фотосите над статиите направо кърти,купените мисирки от сороския повеч учат психология отколкото журналистика, и това под всяка статия с което манипулират общественото мнение от - до, пример с путин цяла седмица ни го сервираха тука със жлуден поглед като на сериен убиец, затова едно време имаше предмет в училище, психология а също така морал и етика. Не се чудете защо светът откачи а с тези телефони и интернет хептен, здрав разум не останс всички се зомбираха подадени на дресиране
  • 18 Гръцки лъч

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Запознат":

    така си мисли Турция хехехе
  • 19 Единствената истина

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    събуди се, сиктироглу, спиш дълго, сега си номер 2 на югоизток.....
  • 20 Смех

    2 0 Отговор
    Ще си горят за деменцията и жаждата за власт
Новини по държави: