Last news in Fakti

30 Юни, 2022 11:10 1 285 16

Испания не изключва намеса на НАТО в Мали

  • нато-
  • мали-
  • испания-
  • алианс

Новата стратегическа концепция на НАТО определя тероризма и миграцията като елементи за наблюдение през следващото десетилетие

Испания не изключва намеса на НАТО в Мали - 1
Снимка: Shutterstock

Испания не изключва намеса на НАТО в Мали, ако това е необходимо. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на думите на испанския външен министър Хосе Мануел Албарес.

Изявлението му дойде, на срещата на върха на Алианса в Мадрид спомена тероризма сред "хибридните заплахи", които враждебните сили могат да използват, за да подкопаят стабилността на военния съюз.

Запитан за възможна намеса на НАТО в Мали, Албарес отвърна: "Не, не изключваме това".

Ако беше необходимо и представляваше заплаха за нашата сигурност, ние щяхме да го направим, добави той.

Новата стратегическа концепция на НАТО определя тероризма и миграцията като елементи за наблюдение през следващото десетилетие и посочва южния фланг като нов източник на риск за стабилността.

През май военното правителство на Мали отмени споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, уреждащо статута на френските сили (SOFA) и нареди на френските войски, както и на европейските сили под командването на европейските сили "Такуба" да напуснат страната.

Още миналата година бяха установени отношения с руската частна военна компания "Вагнер" - решение, което беше широко осъдено от Франция, ЕС и НАТО.

Европейският съюз обяви през април, че ще спре част от обучението си на въоръжените сили на Мали. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел обясни този ход с липсата на гаранции от властите в Мали, че руските военни изпълнители няма да се намесват в работата.

Правителството на Мали заяви през декември миналата година ,че "руски инструктори" са пристигнали в страната, но Бамако и Москва досега са предоставили малко подробности за разполагането, включително за това колко руски войници участват или каква е точната им мисия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 2 Отговор
    НАТО пак ще се отбранява‼️
  • 2 Гнида

    36 2 Отговор
    НАТО пак ли ще освобождава някой народ ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дайва и сдухалниците

    33 1 Отговор
    разказаха играта на Либия и махнаха Кадафи който държеше под контрол терористите като ги терминираше и сега имат проблеми и щели да се намесят.
  • 5 Така като го включи в

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "1944":

    Афганистан ли, барабанче?

    Коментиран от #7

  • 6 МАЙ НАТО Е НАПАДАТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ!

    31 1 Отговор
    нато нали е отбранителна организация!!!! ЩО ЩЕ СЕ МЕСИ В МАЛИ???? КОЙ Е ТЕРОРИСТА???? ПО ДЕЛАТА ГИ СЪДЕТЕ!!! НАТО БЕШЕ В АФГАНИСТАН, ЩОТО Е ПСЕВДООТБРАНИТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ!!!!
  • 7 1944

    1 23 Отговор

    До коментар #5 от "Така като го включи в":

    ссср загуби 15 хиляди орки мародери за десет години. изби три милиона цивилни авганци. сащ загубиха три хиляди за 20 години. и оставиха на талибаните купища оръжие. барбекюто очаква включване да подгрее юга на империята на злото в подходящия момент. матушката ви се спатъхна при война на един фронт. при втори фронт се разпада. республика саха ше е първа. там отдавна мразят рООсияните.

    Коментиран от #9

  • 8 Някой

    25 2 Отговор
    Ако целта ви е да се борите с тероризма, то трябва да започнете от собствените си държави, които водят терористични войни по цял свят. И особено САЩ.
    Ама, знам че това е просто един параван, зад който да се скрие неудобната истина, когато нападате поредната държава, която не ви играе по свирката.
    То самото НАТО си е терористична организация.
  • 9 Американските животи са

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "1944":

    много ценни. Те затова първо бомбят и после влизат.
    Както в Ирак, за първите няколко дена 15 000.
    За Виетнам да не говорим, и за Камбоджа, с напалма.
    Ако Русия беше направила това в Украйна всички щяха да писнат до небесата.

    Коментиран от #14

  • 10 Явно

    14 0 Отговор
    Нато нито е европейска нито е оттбранителна организация.
  • 11 Българин

    9 0 Отговор
    За Франция и НАТО може, за Русия не може !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 12 Хитлер беше победен

    7 1 Отговор
    И НАТО ще бъде победено.

    На НАТО Европа вече му е тясна. След агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 г., а след това и срещу Русия, дбнес НАТО има претенции за световно господство.

    Народите на държавите от НАТО понасят и ще понасят тежестите на инфлацията и на рецесията в Европа и в САЩ, за да може световното правителство в сянка, чрез НАТО да удържи своето господство.

    Успоредно с развързаната от НАТО Трета световна война, продължава и биологичната война на световното правителство в сянка (дълбоката световна държава) срещу цялото Човечество.

    Само глупавите хора поддържат агресията на НАТО в Европа и по света. Защото поддържат своето поробване, което е пълзящ и разтеглен във времето процес, видно от 1999 г. досега.

    Защото НАТО е новият колективен Хитлер. Самото НАТО е създадено през 1949 г. като отбранителен съюз, а след разпускането на Варшавския договор през 1990 г., е нападателен съюз на колективни убийци на деца, жени, старци в остатъчна Югославия през 1999 г., а днес в Донецк и в др. градове и села на ДНР и ЛНР.

    Хитлер беше марионетка на световното правителство в сянка, което го насочи срещу СССР, но Сталин им провали мераците поне до идването на друга тяхна марионетка на власт - Горбачов.

    Днес НАТО е марионетка на същото световно правителство в сянка, а българските министри и президент са марионетки на НАТО.
  • 13 Мишел

    6 0 Отговор
    Френските войски избягаха от Мали, а шансовете НатО да посмее да се намеси са минимални.
    Мали има огромни уранови залежи, които се разработват вече от фирма на Росатом. Уранът се пази от музикантите на Вагнер.
  • 14 В Ирак

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Американските животи са":

    За първите няколко дни САЩ избиха не 15, а 150 хиляди цивилни иракчани.

    Общо САЩ унищожиха около един милион иракчани и внесоха в Ирак гражданска война в името на някаква измислена от американските правителства "демокрация".

    Същата гражданска война САЩ внесоха и в Украйна през 2004 г., с майдана и фалшификацията на изборите от американската марионетка Ющенко, а след като Партията на регионите в Украйна, начело с Виктор Янукович, спечели изборите за президент и за Върховната Рада през 2012 г., САЩ, с директната намеса на г-жа "Fu=k EU", одеската юдейка на американска служба - Виктория Нюланд, - организира евромайдана в Киев и последвалия кървав фашистки преврат на киевската хунта.

    Кървавият сценарии на дълбоката световна държава за Украйна е бил подготвян и осъществяван стъпка по стъпка от САЩ и нато в пподължение на всичките години след 1991 г., когато на 08.12.1991 г., в Беловежката пуща край Минск, беше извършен държавен преврат в СССР, като същият в престъпно нарушение на Конституцията на СССР беше незаконно разпуснат от президентите на три от 15-е съюзни републики - Елцин на РСФСР, Шушкевич на БССР и Кравчук на Украинската съветска социалистическа република.
    На 17 март 1991 г. беше проведен напълно законен Всесъюзен референдум за запазване на СССР, на който при активност от 80,03% ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА СССР ГЛАСУВАТ 77,85 % !!!!!!!!
  • 15 В.В.П.

    0 0 Отговор
    Бягат от Срайна.Чск в Мали.Франсето Макрон ,натам гледа.Яд ги е на Путя.
  • 16 само питам

    0 0 Отговор
    ще налагаме ли санкций на нато че напада суверенни държави?

    ще има ли пак някой наркоман дето ще се излага по медийте?