Last news in Fakti

9 Юли, 2022 10:15 2 322 20

Убиецът на Абе първoначално планирал друго покушение

  • шиндзо абе-
  • япония-
  • прострелян

Днес е последният ден от предизборната кампания в Япония

Убиецът на Абе първoначално планирал друго покушение - 1
Снимка: БГНЕС

Японската полиция продължава днес да се опитва да изясни мотивите на убиеца на бившия премиер Шиндзо Абе, съобщи агенция Киодо.

Тецуя Ямагами казал при разпитите, че изпитва гняв към "конкретна организация", която според него била свързана с Абе. Той отрекъл да е застрелял 67-годишния бивш японски премиер заради политическите му възгледи, съобщи полицията.

Впоследствие Ямагами, на 41 години, уточнил, че първоначално възнамерявал да нападне лидера на религиозна група. След това обаче той решил да убие бившия японски премиер, който според него също бил свързан с въпросната организация.

Ямагами застреля от близко разстояние Абе, докато произнасял импровизирана реч пред железопътна гара в западната префектура Нара вчера - два дни преди предстоящите утре избори за горната камара на японския парламент. Убиецът се приближил отзад и открил огън със самоделно оръжие.

Полицията претърси дома на Ямагами вчера и откри експлозиви и самоделни оръжия.

Убиецът е безработен. Той работел за компания от промишления сектор от есента на 2020 г. до май, когато напуснал. Преди това Ямагами е служил три години във военноморските части на японските Сили за самоотбрана до август 2005 г.

Тази сутрин катафалка откара тялото на Шиндзо Абе от болницата в Нара, където му бе направена аутопсия, към столицата Токио. С колата пътува и неговата съпруга Акие Абе.

Президентът на САЩ Джо Байдън се обади по телефона днес на японския премиер Фумио Кишида, за да изрази своите съболезнования.

Байдън отбеляза "важното значение на трайното наследство на Абе, неговия ангажимент за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион и стартирането на четиристранния диалог за сигурност с Япония, Съединените щати, Австралия и Индия". Той също така изрази "непоколебима увереност в силата на японската демокрация".

Япония иска да "защити демокрацията, без да се поддаде на насилието", заяви Кишида на Байдън.

Днес е последният ден от предизборната кампания в Япония, уточнява novini.bg. Очаква се изборите за горната камара на парламента утре да бъдат спечелени от управляващата коалиция, водена от Либерално-демократичната партия на Шиндзо Абе.

Лидери от целия свят поднесоха своите съболезнования по повод смъртта на Абе - най-дълго управлявалия министър-председател на Япония. Той се оттегли през 2020 г. след близо осем години на поста. Преди това Абе още веднъж бе премиер - за едногодишен период от септември 2006-а до същия месец на 2007 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шерлок

    5 2 Отговор
    Якудза!
  • 2 Петра

    9 0 Отговор
    Има гадна религиозна секта в Япония която действа там от доста години. Описвана е в много романи. Доста завоалирано разбира се, защото са много мощни и са с огромни пилипала. Обичате ли да четете? Прочетете 1Q84! Ще разберете за коя секта става въпрос. Дано да не е вярно, че Абе е свързан с тая секта, защото това ме плаши предвид връзките на Абе със запада.

    Коментиран от #19

  • 3 Целта оправдава ли средствата?

    4 0 Отговор
    "Очаква се изборите за горната камара на парламента утре да бъдат спечелени от управляващата коалиция, водена от Либерално-демократичната партия на Шиндзо Абе."
  • 4 карамфила

    7 2 Отговор
    Някой от нашите красиви "политици с конски зъби също се взеха на сериозно и са над закона но не са безсмъртни,за съжаление.Едно е да си над конституцията,друго е да си Господ.
  • 5 Аааа

    12 2 Отговор
    Чудна работа, не е Путин!!! Жимбазов спи някъде!
  • 6 Госあ

    10 2 Отговор
    Японците не се интересуват от политика и много рядко протестират, но когато го правят са крайно радикални. Всичко друго освен власт на императора, тика Япония в ръцете на краварите за сметка на независимостта им. Демократите са последователи на Фукуяма, който вирее в сащ.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор
    Като му вкарат -еликсира на истината и ще разберат всичко......Ако някой му е поръчал ще се разбере....не директно,но ще се разбере.......
  • 8 Госあ

    8 3 Отговор
    Най нелепото е, ме Япония би трябвало да е в по добри отношения с Китай и Русия, а не с краварите. Както беше казал Абе, възможностите при сътрудничество с Русия са безгранични. На японците не им трябват няколко вулкана с военно- стратегическо значение, а акваторията им. Путин беше готов да подпише споразумение за общото ползване и на акваторията и на островите, като се предвиждаше те да станат център за общо развитие на водородните технологии между Япония и Русия.

    Коментиран от #11

  • 9 Раданч Татлъту

    9 1 Отговор
    Тоя е руски шпионин.Путин му е платил 4000 йени,за да убие Шиндзо Абе!🙉🥳🤡👍

    Коментиран от #13

  • 10 АБВ

    2 2 Отговор
    Много сбъркан е този народ

    Коментиран от #12

  • 11 Раданч Татлъту

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Кое е нелепото?Япония е загубила Втората световна война,затова е покорен васал на САЩ.В Геополитиката няма сантименталности.😎🔯🕎🔯😎
  • 12 мисира

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "АБВ":

    Сбъркан е защото добрите хора му пуснаха две малки бомбички,над Хирошима и Нагасаки,и от тогава е американски протекторат с 45 военни бази а ние имаме само 4.
  • 13 КонТрол

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Раданч Татлъту":

    В огромна грешка си. Официалната тарифа е 30 сребърника или около 1 400 000 йени.

    Коментиран от #15

  • 14 Мисиркиии

    9 1 Отговор
    Ямагами застреля от близко разстояние Абе, докато произнасял импровизирана реч - вие бяхте ли там? В целия текст има несъгласувани времена, кой ви даде дилпма за журналист????????

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Раданч Татлъту

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "КонТрол":

    Не съм в грешка!Путин дава само по 4000,лева,йени,рупии и т.н.🥳🤡👍
  • 16 не може да бъде

    5 2 Отговор
    Проф.Боян Чуков казва,че е доста странно за една седмица да има три сериозни събития които външно не са свързани помежду си- първо се закрива газовия проект Сахалин -2,в който Шел има 27,5%,а две японски фирми общо -22,5%,и след това Б.Джонсън подава оставка ,а на другия ден убиват Синдзо Абе!Случайност!? ... "Ако от една случайност има политически последици ,трябва много внимателно да се проучи тази случйност" -Й.Сталин
  • 17 Айде Бегай

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мисиркиии":

    Нов Български Университет или Югозападния или Бургаския Свободен или и т.н.
  • 18 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мисиркиии":

    Аз им ги правя на принтера
  • 19 Чудя се

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петра":

    Уринаха се от света двама политически екстремисти,и Джонсън и Абе. И двамата много нахъсани срещу Русия. Джонсън е ясен,но за Абе-то широката публика малко знае.Дядо му по майчина линия бил наричан икономическия крал на Манджоу-Го, японска марионетна държава в окупирания Северен Китай. След войната, американските го хвърлят в затвора като военнопрестъпник.По време на Втората световна война, баща му се обучава за пилот камикадзе, но войната приключва преди края на обучението му.Политическите коментатори описват Абе като десен японски националист. Той бе член на Nippon Kaigi найголямата крайнодясна ултранационалистическа неправителствена организация с огромно лоби в Япония. Опитваше да промени пацифистката следвоенна конституция на Япония, изготвена от САЩ.Той поддържаше флуидни възгледи за японската история, включително отричше на ролята на правителствената принуда при т.нар. набиране на жени за утеха по време на Втората световна война.Абе политическите коментатори го описват като десен японски националист. Той бе член на Nippon Kaigi найголямата крайнодясна ултранационалистическа и реакционна неправителствена организация с лоби в Япония.Чудя се защо западните dжендъри зарониха крокодилски сълзи за човек одобряващ сексуалната експлоатация на японски жени по време на Втората световна война.

    Коментиран от #20

  • 20 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Чудя се":

    Истински японец. Япония без ресурс има стандарт на живот и икономика няколко пъти по големи от “богата” Русия именно заради строгата дясна йерархия. А Путина не е екстремист викаш, А ?
Новини по държави: