Last news in Fakti

10 Юли, 2022 08:18 1 653 10

Италия прехвърля мигранти на други места, след като центърът в Лампедуза беше препълнен

  • италия-
  • средиземно море-
  • лампедуза-
  • мигранти-
  • африка

Остров Лампедуза, който е по-близо до Северна Африка, отколкото до континентална Италия, често е предпочитана крайна точка за базираните в Либия трафиканти

Италия прехвърля мигранти на други места, след като центърът в Лампедуза беше препълнен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианският боен флот започна вчера да премества първите 600 мигранти от сицилианския остров Лампедуза, след като тамошният център за идентификация на бежанци беше препълнен с новопристигнали и се появиха кадри с мизерните условия в него, предаде Асошиейтед прес.

През този месец се наблюдава устойчиво увеличение на пристигащите в Италия мигранти в сравнение с предишни години, сочат данни на вътрешното министерство в Рим. Броят на мигрантите рязко се е увеличил тази година. От януари досега на брега са слезли 30 000 души, кандидатстващи за бежански статут, при 22 700 за същия период на 2021 г. и 7 500 през 2020 г.

Остров Лампедуза, който е по-близо до Северна Африка, отколкото до континентална Италия, често е предпочитана крайна точка за базираните в Либия трафиканти, които взимат от всеки от отчаяните хора стотици долари, за да ги откарат в Европа през Средиземно море на претъпкани, опасни лодки.

Италианският военен кораб „Сан Марко“ е натоварил първите 600 мигранти от Лампедуза и е отплавал към друг център в Сицилия. Оттам те ще бъдат пренасочени към други места в Италия, каза министерството и уточни, че трансферът ще продължи и днес.

Бившата кметица на Лампедуза Джуизи Николини публикува в социалните мрежи снимки и видеоклипове, направени в центъра през последните дни. На тях се вижда как новодошлите спят на пода, а тоалетните са задръстени с пластмасови бутилки и боклуци.

В приемния център в Лампедуза са натъпкани 2100 души, а той има легла за 200, написа Николини във Фейсбук. „Това биха могли да са снимки от Либия, но не, те са от Италия. А това са хората, които са оцелели“, посочва Николини.

Десните законодатели бързо подхванаха претоварването на центъра и обвиниха левите партии в италианското правителство, че са твърде меки по въпроса за миграцията.

„И това ли ще е прочутият ляв хуманитарен модел?“, попита риторично в туит, съпроводен със снимки, Джорда Мелони от дясната партия „Италиански братя“. „Да кажем „не“ на масовата нелегална имиграция означава да кажем „не“ и на това“, пише Мелони.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демокрация

    16 0 Отговор
    Всички в африка
  • 2 електрошок

    20 0 Отговор
    Италия трябва да спре да прехвърля мигранти на други места,а трябва да си ги връща там,откъдето са дошли. Иначе Европа не я чака нищо добро. До 5 години мигрантите в пъти ще са повече от европейците. Ще избухне война между нас и тях. Не зная защо ЕС не осъди Италия за нахлуването на толкова много мигранти,а само съди България?! Или италианците в Брюксел са повече от белгийците? Чук-чук! Кой е? Мигрант съм.
  • 3 хмм

    12 0 Отговор
    Връщайте маймуните в Африка.
  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    5 0 Отговор
    ХЕХЕ ... ВСЕКИ СТАРШИНА В СТАРАТА БНА
    ...
    ЩЕШЕ ДА ВЪВЕДЕ ПОРЯДЪК В ТОЯ ЦЕНТЪР
    ..
    ТОАЛЕТНИТЕ ЩЯХА ДА БЛЕСТЯТ И БОРДЮРИТЕ ДА СА БОЯДИСАНИ В ЧЕРНО (ГОРЕНО МАСЛО) И БЯЛО (ГАСЕНА ВАР)

    Коментиран от #9

  • 5 681

    4 2 Отговор
    Европа загина. Честито демикрати
  • 6 АУУУУУ

    5 0 Отговор
    Като е по близо до Северна Африка хайде обратно там. Вчера се потресох от това което видях на Женския пазар ,нещо като жена цялата забулена в черно дълго нещо ,но не беше бурка ,защото очите и не се виждаха ,с някаква сива дълга роба ,но дали беше жена не се познаваше направо страх да те хване . Къде гледа полицията ,направо потенциален/а/ терорист.
  • 7 ПУТИН В ШОК

    2 0 Отговор
    Тия се на запад бягат.....
  • 8 ИВАН

    2 0 Отговор
    Ми да си пазят границите - просто е, ако всеки си пази границите няма да има и опити за нахлуване - ще си седят на ...ниците и ще си се оправят както могат, търсачите на лесен живот и бели жени

    Коментиран от #10

  • 9 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Кой вече бръсне фатмаците......
  • 10 Как ти се види

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИВАН":

    Плавателен съд на митница,брегова охрана среща надуваема лодка пълна с н.е.г.р.и и...приема ги колкото може,или писка на военен кораб да ги вдигне.А не им дава команда: обратно в Африка!Кадафи ги не пускаше някога,но спретнаха му пролет и ся ги пускат
Новини по държави: