Last news in Fakti

18 Юни, 2013 12:21 1 837 0

Световните медии: Протестите в България не стихват

  • софия-
  • протест
Световните медии: Протестите в България не стихват - 1
Снимка: БГНЕС

Около 7 000 се стекоха пред сградата на Народното събрание в София за четвърта поредна вечер протестираха срещу премиера Пламен Орешарски с искания за оставка на неговото правителство, обобщава Евронюз.

Протестиращите скандираха „мафия” и „оставка”. Центърът на българската столица бе напълно затворен за автомобилен транспорт. Протести имаше още във Варна и Пловдив.

Хиляди хора излязоха на улиците на София и другите български градове с искане за оставката на скоро избраното правителство, съобщава руският телевизионен „Перви канал”.

Медията отбелязва, че протестите избухнали при назначаването на Делян Пеевски за директор в българския аналог на руското ФСБ – ДАНС. Те не стихват дори и след новината за неговото оттегляне.

София беше огласена със скандирания „Оставка” и „Червени боклуци”. Събралите се пред сградата на правителството блокираха движението по големите пътни артерии в града, отбелязват френските медии. Демонстрантите поискаха оставката на премиера Пламен Орешарски в рамките на продължаващите четвърти ден протести в София, отбелязва в. „Монд”.

Политически гаф на Пламен Орешарски с издигането на Делян Пеевски в службата за сигурност – ДАНС взриви България, отбелязва Франс 24.

Участници в митинга в София влязоха в конфликт с активисти на „Атака”. В краткия сблъсък край централата на партията са пострадали двама души, обобщава ИТАР-ТАСС.

Антиправителствените протести в България се разрастват. Те не се успокояват дори и на фона на изразената от премиера Пламен Орешарски воля да оттегли спорната кандидатура на Делян Пеевски, отбелязва АП. Министър-председателят успя прозрачен избор на нов директор на ДАНС, но това не успокоява протестиращите, коментира Ройтерс. Фокс нюз пише, че Пламен Орешарски се намира под засилващ се натиск да подаде оставка. „Уолстрийт джърнъл“ пише, че протестите в София показват нуждата от реформи в България и по-специално в службите за сигурност. 

P.S.
Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

Ако искате истинска промяна, подкрепете: 100% мажоритарни избори с възможност за отзоваване на депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА