Last news in Fakti

14 Юли, 2022 14:04 734 2

Новото сръбско правителство трябва да стане известно до 15 август

  • сърбия-
  • правителство-
  • ана бърнабич-
  • александър вучич

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред телевизия Пинк, че е поканил представители на партиите, влезли в парламента на консултации за правителството в следващите дни

Новото сръбско правителство трябва да стане известно до 15 август - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съставът на новото сръбско правителство трябва да стане известен до 15 август, съобщава белградският вестник "Вечерне новости", отбелязвайки, че столът се клати за много актуални министри и се очаква да бъдат сменени повече от половината от сегашните членове на кабинета на Ана Бърнабич.

Макар в обществеността да се спекулираше за много кандидати за бъдещ премиер, в момента се спрягат две имена и от това кой от тях ще бъде избран да ръководи новото правителство ще зависи и разпределението на постовете в изпълнителната власт, отбелязва белградският вестник.

Според изданието нов мандат е гарантиран на министрите на финансите и земеделието Синиша Мали и Бранислав Недимович, както и на актуалната премиерка Ана Бърнабич. Силни шансове да останат в правителството имат министърът на правосъдието Мая Попович и министърът за европейска интеграция Ядранка Йоксимович.

Според "Новости" е възможно да останат още десетина министри, които през изминалия период постигнаха значими резултати, но е възможно сред тях да има определени рокади или в последния момент някой от тях да отпадне. За осем министри се смята, че е голяма вероятността да не останат в правителството. Сред тях са Анджелка Атанаскович (икономика), Мария Обрадович (държавна администрация), Радомир Дмитрович (грижа за семейството).

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред телевизия Пинк, че е поканил представители на партиите, влезли в парламента на консултации за правителството в следващите дни. Той каза, че има четирима кандидати за премиер, като двама от тях са напълно известни на обществеността, визирайки най-вероятно премиера Ана Бърнабич и министъра на финансите Синиша Мали, а за другите двама досега не се е спекулирало в общественото пространство. Според сръбския държавен глава голяма част от новото правителство ще бъдат съвсем нови хора.

Според окончателните резултати от състоялите се на 3 април парламентарни избори в Сърбия листата около Сръбската прогресивна партия ще има 120 депутати в 250-членния парламент на Сърбия, Обединени за победата на Сърбия - 38, Социалистическата партия на Сърбия - 31, Коалиция Нада - 15, коалиция Длъжни сме - 13, а партиите Двери и Заветници - по 10 депутати.

Съюзът на унгарците във Войводина ще има петима депутати, Партията на справедливостта и помирението (Наследството на мюфтията, партия на Усаме Зукорлич в Санджак - бел. ред) - три, Заедно за Войводина и Партията на демократичното действие на Санджак - по двама, и един депутат ще има и Коалицията на албанците от долината.

Крайният срок за свикване на учредителното заседание на парламента е 4 август, след което започва да тече срокът за избор на новото правителство.

Според неофициални информации един от новите членове на бъдещия кабинет може да е Марко Джурич, който в момента е посланик в САЩ. От дълго време в политическите среди се спекулира, че той се връща от Вашингтон, за да стане ръководител на дипломацията, пост, който в момента заема Никола Селакович, отбелязват сръбските медии.

Социалистическата партия на Сърбия отново би трябвало да получи определена квота министерски постове, но може би по-малка от тази в предишното правителство, където имаха две места. Ако социалистите отново бъдат част от властта, вицепремиерът и министър на образованието Бранко Ружич ще бъде и в новия кабинет, а министърът без портфейл Новица Тончев вероятно ще приключи кариерата си в правителството, прогнозира "Вечерне новости".

Председателят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич заяви днес, че очаква сътрудничеството със Сръбската прогресивна партия на Александър Вучич да продължи и социалистите отново да бъдат част от правителството.

Очаква се в бъдещото сръбско правителство да има място и за кадри на коалиционните партньори на Сръбската прогресивна партия - Движението на социалистите, Партията на обединените пенсионери на Сърбия, Социалдемократическата партия на Сърбия, Сръбската народна партия.

Според оценката на коалицията Нада в новото сръбско правителство би трябвало отново да бъде въведено министерство за диаспората. Тази коалиция посочва, че това е необходимо, за да може сръбските граждани, които живеят в чужбина, да се включат повече в обществения и икономическия живот в страната.

Сръбската прогресивна партия, която спечели 120 мандата с 13 депутати от малцинствените партии, би имала удобно мнозинство, но с оглед на големите предизвикателства и трудните решения, които предстоят на Сърбия, се смята, че по-работеща би била една по-широка коалиция. С 31 депутати от Социалистическата партия на Сърбия и с малцинствата управляващата коалиция би имала мнозинство от почти две трети или 164 депутати.

Президентът Александър Вучич ще започне от днес консултации с представителите на 12 листи, които на изборите на 3 април успяха да влязат в парламента.

Бих искал правителството да включи малцинствата, в него да има и унгарци, и хървати, и роми, и бошняци, всички, които желаят доброто на тази страна. Очаквам от новото правителство да продължи европейският път, заяви президентът Вучич.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    0 2 Отговор
    да кажат ква болонка са подготвили на путлерчето в пенция.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: