Last news in Fakti

4 Юни, 2021 11:40 2 262 21

Под натиск Протасевич се призна за виновен

  • роман протасевич-
  • беларус-
  • съд-
  • затвор-
  • вина-
  • журналист-
  • самолет-
  • александър лукашенко

Семейството на Протасевич е категорично, че интервюто е дадено под натиск

Под натиск Протасевич се призна за виновен - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Опозиционният журналист Роман Протасевич признава в ново интервю, че е организирал неразрешени от властите протести в Беларус миналата година и се изказва ласкаво за президента Александър Лукашенко. Семейството на Протасевич е категорично, че интервюто е дадено под натиск, предаде БНР.

В интервюто Протасевич казва, че и по-рано е изразявал мнение, че протестите в Беларус са безперспективни. Именно с тази си позиция той е ядосал опозицията и смята, че човек от обкръжението на лидера Светлана Тихановска е съобщил, кога и за къде ще лети, за да бъде задържан. Протасевич казва още, че уважава президента Александър Лукашенко.

„Признавам, че бях сред хората, които публикуваха призиви за неразрешени от властите протести. Веднага щом ми предоставиха документи и повдигнаха обвинения, аз се признах за виновен. В резултат на призивите, в които се включих и аз, столицата Минск беше три дни в хаос“.

За здравословното си състояние журналистът казва, че се чувства добре и посочва, че доброволно се е съгласил на интервюто и не е бил гримиран за да няма спекулации за евентуални наранявания по лицето му. Накрая се просълзява и споделя, че се надява да се ожени и да има деца. Според семейството на Протасевич интервюто е взето под натиск и е очевидна пропаганда. Протасевич беше арестуван на 23 май след като самолет на „Райънеър“, изпълняващ полет по маршрута Атина - Вилнюс, беше отклонен и приземен в Минск.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мухоморко

    41 2 Отговор
    Под натиск, според кого?
  • 2 ааа

    29 0 Отговор
    Монетата ина две страни.

    Коментиран от #10

  • 3 Истината

    26 0 Отговор
    Не може да се скрие
  • 4 Колко дена го били?

    33 2 Отговор
    Ни дума,ни вопъл,ни стон.А тоя келешар клекна още в самальота..
  • 5 Дългият

    36 2 Отговор
    Щом си е признал вината ще има олекотена присъда. Май след приземяването и ареста момчето е поумняло. Семейството му явно се занимава с пропаганда, което не е добре за него.
  • 6 Семейството му

    26 4 Отговор
    смята така, че интервюто е взето под натиск, защото ще загуби пари
  • 7 ДаЗдраПерМа

    6 24 Отговор
    Лукашенко е майстор на сладките приказки. Имаше бунт пред един държавен завод той излезе освиркаха го плюеха а след малко му пляскаха с ръце. Това момче има потенциал да направи нещо добро за Белорус дано му дадат шанс.
  • 8 каубойче

    30 3 Отговор
    Сега каубоите с тъжни погледи и увесени носове ще се тикнат в кръчмите и ще се натряскат от мъка за "техния" човек, който ги изостави...
  • 9 АУУУУУ

    7 38 Отговор
    ТОЯ ИЗРОД ЛУКАШЕНКО И НЕГОВОТО ОБКРЪЖЕНИЕ ( ЗАЕДНО С ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА И ДЕЦА ) ЗАСЛУЖАВАТ ЧЕРНИ ПЕЧАТИ ЗА ЦЯЛ СВЯТ И ЗАКОНА МАГНИТСКИ .....НЕКА ДА СЕ РАДВАТ САМО НА УШАНКИТЕ ........ ВИДЕО КЛИП РЕЖИСИРАН ОТ ГЪОБЕЛС..... ;-(((((((((((((((
  • 10 куку руку ку

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "ааа":

    Когато е безчинствал в редиците на Азов му е било гот, нали?
  • 11 Сандо

    24 2 Отговор
    Те такива са сегашните борци за демокрация.Мислят си,че всичко е компютърна игра,с много грантове,няколко живота и гарантирана печалба.И изведнъж:Изненада.Хванат по елементарен начин,предаден от четата,щото и там има много мераклии за войводи,сам в лапите на "тирана".И понеже смелостта на новите борци се простира до първия шамар,то следват признания,разкаяния и мечти,типични за един нормален млад човек.Следва хепиенд.
  • 12 Представяте

    23 3 Отговор
    невярно съдържание,сигурно умишлено пропускате факта,за това според Протасевич кой го е жертвал в името на опозицията. Преди да излагате факти се въоръжета с информация от различни СМИ,където дадоха точно минута по минута кога и как се е случило. Интересното е това,че беларуските власти разбират от социалните мрежи,че на борда на този полет е бил Протасевич,които са обявили това преди той дори да слезе от самолета. Информацията е обявена от най-близкия приближен до Тихановская,а за това ,че той ще пътува с този самолет са знаели само тя и нейния приближен. Най-интересното в случая е че той преминава всички проверки както другите пътници за взривно устройство и никой не го задържа,а през цялото това време вече соц. мрежите гърмят,че самолета на който пътувал бил отвлечен и принуден насила от боен изтребител на беларуските ВВС да кацне на летището в Минск.Всичко това е документирано и съпоставено с видео от камерите на летището,както и писаниците по соц. мрежите. Самият той в интервюто казва кой го е "сготвил",както и много любопитна информация за опозицията в чужбина и техните цели. Беларуската опозиция гръмна като голям балон,а запада отново остана с празни ръце както винаги.
  • 13 GnG

    23 1 Отговор
    СВОБОДА за Джулиан Асанж !
  • 14 яко ни лъжат

    23 3 Отговор
    ПЪРВО ТОЯ ПРЕСТЪПНИК ТЕРОРИСТ НЕ Е НИКАКЪВ ЖУРНАЛИСТ- СТИГА ЛЪГАХТЕ. НЯМА ЗАВЪРШЕНО ЖУРНАЛИСТИКА И НИКОГА НЕ Е РАБОТИЛ КАТО ЖУРНАЛИСТ А Е БИЛ В ДОМБАС ДА УБИВА ДЕЦА. ВЕЧЕ ОТ ЛУГАНСКАТА РЕПУБЛИКА ВОДЯТ СЛЕДСТВИЕ ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ФАШИСТКОТО ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ АЗОВ И СА ИСКАЛИ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ЛУКАШЕНКО ДА БЪДЕ РАЗПИТАН. В ЛУГАНСК ИСКАТ ЕКСТРАДИЦИЯТА МУ ЗА УЧАСТИЕ В УБИЙСТВА НА ДЕЦА И МИРНИ ЖИТЕЛИ.
  • 15 да лежи

    13 1 Отговор
    Семейството му е "светило" ли, та разбра че е "под натиск"? Ако беше под натиск какви неща щеше да разкаже вероятно.....включително предстои и разказ кой финансира тези кампании срещу Русия и Беларус, защото Беларус е последната граница пред хиените от НАТО - слуги на САЩ! Малко им е на такива да лежат само няколко години - трябва до живот за предателство към родината! Избягал и от курорта в Гърция и Крит прави "революции" - колко мило, а?
  • 16 А защо няма инфо за великия Навални.

    3 2 Отговор
    Демократка
  • 17 Дългият

    1 3 Отговор
    Да направиш такъв завой на 180 градуса...то е било съветване...заплахи...алкашите това го могат..И тук проруските талибани се кефят на мизерията на момчето...
  • 18 Европееца

    0 4 Отговор
    В Беларус си е жив тоталитаризъм. За убисйство и педофилия като нищо може и смъртно наказание да се отнесе. И полицията им бие яко на протестите, не като в цивилизованите държави полицаите само леко да потупват с палката и да подритват тук-там някои свален/паднал.
  • 19 следователят

    3 0 Отговор
    никакъв натиск. Щях да му забия два шамара, но той се усети и започна да пее.
  • 20 СанкцииБел

    3 0 Отговор
    Защо коментирмае Беларус, като цирка тук е даже и по-голям и сигурно и беларусците се присмиват на него. Лукашенко поне взема еднолични решения, а ние вече (нескрито) питаме Америка дали според нея има корупция. И същата тази държава казва: ами който се оплаква, значи и за него ще има санкции )
  • 21 Факт

    4 0 Отговор
    В тая цялата история фата е че това момче е било в отрядите Азов които всички знаем че са евроталибани но ЕС мълчи заща ли? Всички знаем и чухме момчето лино какво казва е..... но пак ние от ЕС не сме съгласни защото родителите мислили така е..... това момче на колко е године нали е пълнолетни но това е без значение.
    Всички ние знаем ЕС е като сателит на американците и изпълнява каквото те му наредят но пак мълчим
Новини по държави: