Тема: Украйна

21 Юли, 2022 07:29 4 110 48

Руските сили не постигат значителен напредък

  • украйна-
  • сили-
  • руски-
  • русия-
  • война

Това заявяват от Американския институт за изследване на войната

Руските сили не постигат значителен напредък - 1
Източник: БГНЕС

Руската офанзива в Украйна може да осигури ограничени допълнителни териториални придобивки в Донбас североизточно от магистрала E40, но вероятно ще кулминира преди превземането на големи населени райони като Славянск или Бахмут.

Това предполагат от Американския институт за изследване на войната (ISW) в прегледа си на последното развитие на военния конфликт.

Руските сили не са постигнали значителен напредък към Славянск или по протежение на Сиверск-Бахмут през последните няколко седмици и продължават да губят мощ в локализирани битки за малки и относително маловажни населени места в цяла Донецка област. Опитват да превземат Сиверск след превземането на Лисичанск и границата с Луганска област на 3 юли и все още не са достигнали града до 20 юли.

По същия начин не успяха да започнат директни атаки срещу Бахмут и до голяма степен се насочиха към битките за малки селища на изток и юг. Усилията за напредване към Славянск са почти спрели и не са постигнали значими печалби от седмици. Подновяването на активните сухопътни офанзиви след кратката оперативна пауза все още не се е превърнало в значим напредък на Русия, въпреки че е възможно или стабилният руски натиск, или завършването на руските усилия за възстановяване на бойната мощ да генерират ограничени успехи през следващите дни или седмици.

Руските войски сега се борят да се придвижват през сравнително слабо заселен и открит терен.

Украинските сили удариха Антоновския мост над река Днепър източно от град Херсон за втори пореден ден на 20 юли. Ръководителят на подкрепяната от Русия окупационна администрация на Херсон Владимир Салдо обяви, че мостът е затворен за товарен трафик за ремонт, но че остава отворен за пътнически превозни средства. Съветникът на украинската военна администрация на Херсонска област Сергей Хлан заяви, че украинските удари по Антонивския мост са направили невъзможно руските сили да транспортират тежко оборудване през моста.

Руските сили продължиха ударите по линията на съприкосновение, но не извършиха потвърдени наземни атаки по Южната ос на 20 юли. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че руските сили са изстреляли 20 ракети от противовъздушни системи С-300 в Херсонска област по неуточнени наземни цели през нощта на 19-20 юли. Руските сили нанесоха въздушни и ракетни удари по Мураховка и Новогрихоривка, Николаевска област, и по Пидьомския мост в Затока, Одеска област.

Украински партизани нападнаха руски окупационен персонал в Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) в окупирания Енерходар, Запорожка област на 19 юли. Украинският център за съпротива съобщи, че партизанската атака е ранила девет руски окупационен персонал и е убила неопределен брой. Ръководителят на окупационната администрация на Запорожката област Владимир Рогов, подкрепян от Русия, заяви, че украинските "терористи", вероятно имайки предвид партизани, са атакували Запорожката АЕЦ с БПЛА камикадзе, които са много точни и е малко вероятно да рискуват да повредят ядрените реактори на Запорожката АЕЦ.

Ако е вярно, атаката на БЛА ще бъде най-сложната украинска партизанска атака, наблюдавана от ISW до момента. Геолокирани кадри показват шрапнели, но няма други доказателства за щети на 300 метра от реакторите на Запорожката АЕЦ, но тези кадри може да са били инсценирани, за да предизвикат паника и допълнителна антиукраинска пропаганда на окупационните власти.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виждаме

    87 14 Отговор
    Те урките все печелят, пък остават с все по- малко територия.

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гого

    74 11 Отговор
    хахах колкото и да ви е долна пропагандата все тази ,те Русия останаха без войска без оръжия какво стана, бавно и методично късат парче по парче от украйна и стана МАХАЛО
  • 4 Някой

    78 11 Отговор
    Това им е работата на тия. Да успокояват и успиват раята в САЩ. И в Западна Европа. Да се обяснява как санкциите и доставките на оръжие за Украйна работят. Имат ефект, и ето на - руснаците буксуват. Още малко и ще има прелом - русите ще бягат и украинската войска, подкрепяна от Запада, ще стигне за 2 седмици до Москва.
    Вярно, че в САЩ поне 50% от населението е функционално неграмотно, но в Източна Европа не е точно така.

    Коментиран от #16

  • 5 шааа

    59 9 Отговор
    Американския институт за изследване на войната няма нито опита, нито капацитета да разбере какво става в Украйна и най-вече – защо. Естествено, самите те не мислят така, но това е типично мислене на всички на тяхното дередже.
  • 6 Айде бе

    41 7 Отговор
    Е хич-вече толкова населени места превзеха,че това не е ли напредък...?
  • 7 После

    47 6 Отговор
    Уркаинците га храбро избягат от Славянск кво ще разправяте?
  • 8 Ти да видиш

    44 9 Отговор
    откога американците станаха говорители на министерството на отбраната на Русия. Малиии тия вярно ги тресе параноата какво казва народа : паника паника тук смут обади се
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 какъв точно

    44 6 Отговор
    фактор е Американския институт за изследване на войната, че все ни заливате с неговите помии? Тва е няква измислена организация от 11 човека, половината от които некви кифли, гръмко нарекли се институт.
  • 12 мухата ЦЕЦЕ

    31 4 Отговор
    Това како значи ? Щом нямат НАПРЕДЪК , НАЗАДЪК ли имат ? И в каква посока !?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 подла работа

    28 6 Отговор
    Киро с неговата пропаганда е сбъркал държавата . Трябва да целува ръце на БСП , че неговата партия ще остане на власт а БСП ще си го получи на следващите избори.
  • 16 Чоко

    14 41 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Никой не иска да стига до Москва, но промитите ви мозъци отхвърлят по презумпция това. Нали в главите ви е набито, че Русия води Велика Отечествена Война против фашизма и капитализма и това обърква и без това оскъдните взаимовръзки в мозъците ви, та трудно се заражда някаква мисловна дейност.

    Коментиран от #17, #33, #47

  • 17 Някой

    27 7 Отговор

    До коментар #16 от "Чоко":

    Е, хубаво е, когато пишеш за другите, да помислиш ти къде си поставен в картинката. Обвиняваш, че били някой си бил глупав. От друга гледна точка, ти изглеждаш глупав. Въшрос на лични убеждения и виждания.
    Живей си живота и не давай квалификации на другите.

    Коментиран от #45

  • 18 Само напомням

    34 8 Отговор

    До коментар #1 от "Виждаме":



    Как не печелят руските сили, като цяла Европа вече е на колене?







    😉

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 123

    37 4 Отговор
    Това е равно на украинските сили губят територии, но само малко. Ей, големи йезуити сте журналистите. Но пък ни забавлявате безплатно.
  • 21 Какви сили

    11 31 Отговор
    бре, на времето един чичко със мустачки ги згази като "луда крава телето", за една седмица!!!! Ако не бяха Англия и Америка сега ушанките ще пелтечеха, на развален немски!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Европа

    33 6 Отговор

    До коментар #18 от "Само напомням":

    не е на колене от руските сили а благодарение на намесата на САЩ ,Европа върви към този крах който тя самата създаде със санкции по разпореждане на хамерика , и превърщайки ЕС не в организация да свободно търгуване и пътуване а в поредна служеща на хамерика военизирана единица
  • 24 това 4 месеца го слушаме

    18 5 Отговор
    нанраяе вземат помовината Окрайна
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 За бой се стяга

    5 13 Отговор
    В Украина вече има и партизани.Демек шумкари.
  • 27 Коки

    24 6 Отговор
    Те за това руските нойски са 10-15 км от Николаевск и цяла нощ го бомбят. А вчера въоръжените сили на ДНР заедно с «музикантите» от «Вагнер» и армията на Русия превърнаха колоната на ВСУ в грамада от трупове. Ликвидирана е огромна колона нацисти, опитващи се да отстъпят от Северск.
  • 28 АХА

    24 6 Отговор
    "Руските сили не са постигнали значителен напредък към Славянск или по протежение на Сиверск-Бахмут през последните няколко седмици и продължават да губят мощ в локализирани битки за малки и относително маловажни населени места в цяла Донецка област. " Смятате ли, че изкривявайки фактите ще повярваме на тази нескопосана пропаганда.
  • 29 Ксаниба

    24 4 Отговор
    Но за сметка на това, бандеровските, окраински сили постигат значителен назадък!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мишел

    20 7 Отговор
    🎃, Незначителен напредък, но вече не го определяте като оперативна пауза😃

    Цел на специалната операция не е завземането на Украйна, а демилитаризацията и денацификацията на Украйна. А там напредъкът си е значителен.

    Коментиран от #36

  • 32 ЦРУ

    8 5 Отговор
    Владимир Путин "совершенно здоров", - заявил в среду директор ЦРУ Уильям Бернс, развеяв слухи о том, что российский президент страдает от болезни.
    Бернс, выступая на Аспенском форуме по безопасности, отметил, что его заявление "не является официальным заключением разведки". Тем не менее, комментарий Бернса немного приглушит надежды противников Путина на то, что кончина российского лидера близка
  • 33 смях в залата

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Чоко":

    Тебе капацитета забравихме да питаме !
  • 34 Ха Ха

    13 5 Отговор
    накрая ще спречелят една Киевска Народна Република........Бай Пън......ще е доволен !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Само питам

    12 24 Отговор

    До коментар #31 от "Мишел":

    Досега руските мародери, садисти и насилници денацифицираха 360 украински деца. Колко още трябва да "денацифицират" за да бъде задачата изпълнена 500,1000 или 10 000?
  • 37 Механик

    21 6 Отговор
    Руските войски "незначително" превземат украинските позиции, от които украинците "смело" се изнасят.
    Да ви ........ в иследователите!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Урюрвкос

    10 4 Отговор
    МАГАТЕ е спокойно защото на украинците са им много точни оръжията и затова можели да бомбят АЕЦ-а. Първата работа на Путин в началото на март беше контрол над Чернобил и Запорожката АЕЦ. Не може да се разчита на международните контролиращи организации.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Хахаха

    7 15 Отговор
    За Русофилите глупаци, Европа успешно намали стойноста на еврото и ще започне да печели много от избос на продукти. Вие си плямпайте колко било зле. Хахаха

    Коментиран от #44

  • 43 тхот

    11 3 Отговор
    Стратегическите интереси на САЩ са войната да бъде война на изтощение. Без да се отдава голямо значение докъде са стигнали руснаците , стига да е в рамките на Украйна. Засега успехът е видим. Мрат руснаци , намаляват оръжията им и ембаргото ги тормози макар не толкова колкото искаха.
  • 44 и кво

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "Хахаха":

    точно ще изнася Европа???

    Коментиран от #46

  • 45 Чоко

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Аз оценки не давам, аз констатирам. Един ден в недалечното бъдеще ще направим равносметка кой какво и как ...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 боко

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чоко":

    Само да те светна, няма ние. Има ти който или си в България или където и да е в ЕС и ще мизерстваш, защото там парата е у Ковачки, Гела и Таки. Или си избегал в щатско, където си обречен на катоега, защото си дошъл без пукнат лев.
  • 48 Вашингтон

    0 1 Отговор
    Няма напредък само 60 % анексирана Украйна вече и студена зима за Европа ех че хубав американски анализ
Новини по държави: