Last news in Fakti

27 Юли, 2022 07:30 1 745 4

Водните запаси на Румъния намаляват

  • румъния-
  • вода-
  • водни запаси-
  • климат-
  • природа-
  • водоснабдяване

Водните запаси на Румъния намаляват, но са достатъчно за осигуряване на централно водоснабдяване

Водните запаси на Румъния намаляват - 1
Снимка: Shutterstock

Водните запаси на Румъния намаляват, но са достатъчно за осигуряване на централно водоснабдяване, информира Национална администрация „Румънски води“, цитирана от телевизия Диджи 24.

От агенцията призоваха към спокойствие и социална отговорност за рационално използване на водните ресурси и тяхното пестене. От агенцията препоръчаха също, когато е възможно, да се прибягва до съхраняване на вода от алтернативни източници за битови дейности, така че питейната вода да стигне за всички, предаде БТА.

Агенцията информира, че към момента на национално равнище има ограничения във водоснабдяването в 274 населени места в 18 окръга, които са свързани към повърхностен водоизточник, и в други 384 селища в 13 окръга, които се снабдяват от кладенци или сондажи. Ограниченията се дължат на повишеното потребление на вода за напояване.

Национална администрация „Румънски води“ уверява, че дори стратегическите резерви в основните 40 язовира да продължат да намаляват до края на юли, съществуват достатъчно водни запаси за задоволяване на нуждите на всички бенефициенти. Агенцията посочва, че явлението суша все още е особено видимо в историко-географската област Молдова, като най-засегнатите окръзи са Ботошани, Яш, Васлуй, Галац, Сучава, Нямц, Бакъу и Вранча.

Същевременно министерството на земеделието и развитието на селските райони съобщи, че общата площ, засегната от суша, е 106 389 хектара, предаде агенция Аджерпрес. Министерството уточни, че това са данни, съобщени до момента от 20 окръга. Състоянието на засегнатите площи с култури се следи ежедневно чрез доклади за щетите. До момента за засегнати от суша райони съобщават окръзите Арад, Бакъу, Ботошани, Браила, Бузъу, Кълъраш, Констанца, Галац, Гюргево, Яломица, Яш, Илфов, Марамуреш, Нямц, Сату Маре, Телеорман, Тулча, Тимиш, Васлуй и Вранча.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🦇🐒🦇

    8 1 Отговор
    Вие си гледайте в паницата не ги мислете чуждимците, то и Киро оправи Украйна после оправи Македония и накрая нищо не направил.

    Коментиран от #2

  • 2 Шебек шарка

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "🦇🐒🦇":

    Как да не е направил нищо? Оправи Украйна, оправи Македония и досъсипа България. Малко ли е?
  • 3 Егати новината

    12 0 Отговор
    От както свят светува, през лятото водните запаси намаляват.
  • 4 Урюрвкос

    6 1 Отговор
    откога блея да спрем безплатния износ на вода чрез нашите реки към Гърция и Турция. Гледайте Китай какви канали рови хиляди км и вдигна нивото на река Яндзъ със 100 метра.
Новини по държави: