Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Юли, 2022 10:08 2 063 51

Ако Украйна не се бе отказала от ядрените си оръжия, Русия едва ли би дръзнала да наруши суверенитета ѝ

  • ядрена война-
  • ядрени бомби-
  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • сигурност

Според САЩ и съюзниците им изпращането на руски войски в Украйна повишава риска от ядрена война

Ако Украйна не се бе отказала от ядрените си оръжия, Русия едва ли би дръзнала да наруши суверенитета ѝ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Неведнъж отлагана заради COVID-19, предстоящата на 1 август обзорна конференция по Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) ще протече в крайно напрегната обстановка, пише в коментар руският в. "Комерсант", предаде БТА.

Според САЩ и съюзниците им изпращането на руски войски в Украйна застрашава ключови положения от договора и повишава риска от ядрена война. Русия отхвърля обвиненията и призовава да не се усложнява бездруго трудното поддържане на режима за неразпространение, пояснява изданието, но цитира експерти, които виждат шанс да се избегне остър сблъсък по време на форума.

В Ню Йорк ще се съберат почти за месец делегации от 191 страни, подписали ДНЯО. Задачата е да обсъдят изпълнението на договора и в идеалния случай да приемат общ документ, който да демонстрира стремежа им да спазват тази много важна международна спогодба в сферата на сигурността.

Това обаче ще е крайно трудно, посочва всекидневникът, припомняйки прогноза на руския зам.-външен министър Сергей Рябков от 2020 г., че на поредната конференция ще има "остри схватки, спорове, сблъсъци". Ситуацията обаче се влоши дотам, че тогавашните проблеми изглеждат просто цвете пред днешните. Най-сериозни разногласия се очакват по повод военната операция на Русия в Украйна (така нарича Кремъл войната, б.р.). САЩ и други западни страни вече увериха, че със сигурност ще повдигнат тази тема.

На първо място Западът обвинява руските власти, че вдигат риска от ядрена война, включително чрез по-твърда риторика - президентът Владимир Путин например заплаши през февруари страните, които биха се намесили в руската операция в Украйна, с "последици, с каквито не са се сблъсквали още никога в своята история". Западът съзря тук пряка заплаха с използване на ядрени оръжия. И макар руски представители на различни нива да увериха впоследствие, че Русия не смята да задейства в Украйна ядрения си арсенал, Москва не успя да разсее тревогите на западните страни.

Тази седмица специалният представител на президента на САЩ за ядреното неразпространение Адам Шейнман отново нарече пред журналисти риториката на Русия "провокационна", противоречаща на духа на ДНЯО. Според негови коментари и други изявления на западни официални лица Русия ще бъде обвинена на конференцията, че действа в разрез с три принципа на договора.

Първо, с принципа за ядреното неразпространение: защото ако Украйна не бе се отказала през 90-те от ядрените си оръжия, Русия едва ли би дръзнала да наруши суверенитета ѝ. Значи държавите - неофициални притежателки на ядрени сили (Израел, Индия, Пакистан и Северна Корея) ще са по-слабо мотивирани да ликвидират своите арсенали, а другите страни, обратно, получават нов стимул да се сдобият с такива оръжия.

Второ, за разоръжаването: след началото на бойните действия САЩ замразиха диалога с Русия за стратегическата стабилност, съответно в близко време не се очакват никакви съкращения на арсеналите или нови договорености за контрол над въоръженията.

Трето, за мирно използване на атомната енергия: Шейнман обвини Русия, че създава рискове за АЕЦ на украинска територия.

Американският дипломат обаче е настроен като цяло оптимистично, уточнява "Комерсант". "Действията на Русия безспорно ще повлияят климата на конференцията, но според нас, ако се спази верният баланс между амбиции, реалистичен подход и може би компромис, след четири седмици ще получим консенсусен документ, описващ начини да се гарантира сигурно бъдеще и определящ мястото на договора в многополюсния световен ред", заявил е Шейнман.

Според коментар на руското посолство в САЩ делегацията на Русия ще отстоява на форума позицията, че операцията в Украйна няма нищо общо с ДНЯО, а внасянето на странични теми "само ще влоши бездруго трудната ситуация". По-рано мисията прикани американските дипломати "да създават условия за неконфронтационен и деполитизиран диалог". "Надяваме се Вашингтон и съюзниците му да проявят достатъчно политическа воля и здрав разум, поставяйки интереса да бъде запазен ДНЯО по-високо от конюнктурните цели", цитира вестникът изявление на посолството.

Москва има интерес конференцията да протече успешно, макар че обстановката днес е по-неблагоприятна за ядреното неразпространение, отколкото дори през студената война. Това заявяват в доклад руските експерти от неправителствения ПИР-център Владимир Орлов и Сергей Семьонов.

Те открояват сред факторите с негативно влияние върху ситуацията около ДНЯО малко по-различни проблеми, отколкото американските представители. Първо, констатират, че след последната обзорна конференция от 2015 г. обстановката в сферата на стратегическата стабилност се е влошила - редица договори вече не съществуват. Второ, нарастват арсеналите на ядрените сили - Великобритания например заяви, че ще увеличи своя с 40 на сто. Трето, поляризират се подходите към ядреното разоръжаване - неядрените държави застават на по-радикални позиции, пише изданието по повод скорошната първа среща на държавите, подписали Договора за забрана на ядрените оръжия. Четвърто, шансовете за подновяване на ядрената сделка с Иран са спаднали почти до нулата.

Пети фактор е разпространението на ядрени оръжия и чувствителни технологии "сред свои". В тази връзка експертите припомнят критики на Русия срещу т. нар. съвместни ядрени мисии на НАТО и един нов проблем - предвидената доставка на атомни подводници за Австралия в рамките на проекта АУКУС. "Въпреки че в рамките на това партньорство САЩ и Великобритания явно планират да не допуснат достъп на Канбера до високообогатен уран, създава се опасен прецедент, потенциално привлекателен за Япония, Южна Корея и други съюзници на САЩ", предупреждават авторите на доклада.

При все това те смятат за постижима цел приемането на "неамбициозен заключителен документ, може би по-кратък от обичайното, който да потвърди жизнеспособността на ДНЯО". А в най-лошия случай прогнозират в Ню Йорк "остро скарване, което ще постави под съмнение и ценността, и ефективността на този договор", добавя "Комерсант".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ротшилд

    6 27 Отговор
    Хазария винаги е била наша, а не руска.
  • 3 Ротшилд

    22 8 Отговор
    Вижте Khazarian tamga и сегашния демократипен герб на Украйна и ще разберете, че Украйна е Хазария.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 4 Отговор
    Конференция на191 страни , от които само 6 са "ядрени държави" звучи като концерт на 6 певци пред 185 зрители ❗
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 111

    6 21 Отговор
    ЕС трябваше да направи всичко възможно да приеме Украйна и да гарантира, че ще остане зона без ядрени оръжия.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 5577

    23 1 Отговор
    Те ако ставаха за нещо украинските олигарси до сега щяха да са в ЕС и НАТО. Вие атомни бомби ще им оставяте. Извъртат ръцете на големите сили и се пишат за хитри, пък украинския народ го отнася.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сандо

    20 1 Отговор
    Пишещите по тоя проблем винаги удобно пропускат факта,че решението ЯО от Украйна да бъде прибрано от РФ,като правоприемник на СССР,става под силния натиск на западните страни и най-вече на САЩ.И историята показва,че решението е било правилно.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Урок по психология?

    10 2 Отговор
    що за глупост, Клекли е психар, а Байдън кога ще бъде анализиран?
  • 22 Някой

    17 2 Отговор
    Украйна ядрени оръжия е нямала, че да ги запазва. Имало е разположени ядреди оръжия на СССР. А наследник на СССР се явява Русия.

    Коментиран от #32, #34

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 100

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А руснаци да не би от както свят светува да е имало? Появяват се чак през 10-ти век. Значи някакви хора са започнали да се чувстват руснаци и така се е появил руският народ.

    Коментиран от #38

  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "НАТО е гарант за мир !":

    Не бъркай и желанието на народите с решенията на политическите марионетки поставени на власт ‼️‼️‼️
    Защо мислиш , че ни вкараха в кошарата ЕС и НАТО без референдум ❓

    Коментиран от #37, #49

  • 32 Украйна е

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Някой":

    била самостоятелна държава, около 500г. преди монголското московско княжество.
  • 33 Истино, истино

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "НАТО е гарант за мир !":

    Доброзорно. При преговорите е договорено, че НАТО не трябва да се мести даже и на инч. И западняците знаят, че това условие не е спазено

    Коментиран от #36

  • 34 Не е вярно

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Някой":

    Русия се отказва официално от СССР и излиза от него. Тя не се приема за негов правоприемник, по никакъв начин.

    Коментиран от #40, #45, #47

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Пак тролски глупости

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Истино, истино":

    няма такова нещо, само Русия е агресора, както винаги крадат и убиват.

    Коментиран от #42

  • 37 НАТО е гарант за мир !

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    " Защо мислиш , че ни вкараха в кошарата ЕС и НАТО без референдум "

    А имаше ли "референдум" когато вкараха България във "Варшавския договор"...???

    Коментиран от #39

  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "100":

    "Значи някакви хора са започнали да се чувстват руснаци и така се е появил руският народ."
    😀😀😀😀😀😀
    А Мъртво море е мъртво, защото Ти изби рибата ‼️

    Коментиран от #41

  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "НАТО е гарант за мир !":

    Ама ти сериозно ли питаш ?!
    Ами нали сега е ХУБАВАТА ДЕМОКРАЦИЯ и уж ДЕМОСА (народа) решава ! А тогава нали е било ТОТАЛИТАРИЗЪМ - какъв референдум търсиш ‼️

    Коментиран от #48

  • 40 Вай, вай

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не е вярно":

    Чети, твоето не е вярно.
  • 41 100

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Шопа видял жираф и казал, че те такова животно нема. Та и ти така с украинците.:))) А рибите знаеш къде да ги търсиш... в Русия и при путинофилите.
  • 42 Троле

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Пак тролски глупости":

    Да се защитиш ли значи "агресия"? Добри разсъждения имаш. Браво. Добре са ти зилъскали мозъка до гладко.
  • 43 един

    2 1 Отговор
    На 1000% сигурност, че Русия нямаше да води война с Украйна!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не е вярно":

    Глупости!
    Ако Русия не е правоприемник на СССР, то тя нямаше да плаща дълговете на последната. Също така нямаше да заеме мястото на СССР в съвета за сигурност на ООН (за твоя осведоменост там са само страните победителките във ВСВ).
  • 46 az #Контрапропаганда

    5 2 Отговор
    "Ако Украйна не се бе отказала от ядрените си оръжия"

    Накратко:
    Украйна никога не е разполагала с ядрени оръжия!
    Те бяха съветски, а не украински! СССР имаше ядрени оръжия, разположени на териториите на няколко съюзни републики, една от които беше УССР.
    А единствен правоприемник на СССР е РФ! Официално! Документално оформено и международно признато!
    Ето защо след 1991г. ядрените оръжия от бившите съюзните републики, бяха върнати в РФ....

    Твърдението, че Украйна някога е разполагала със собствени ядрени оръжия е лъжа!
  • 47 Дядя

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не е вярно":

    "Нямаше никаква борба за съюзното наследство и никой не възразяваше, че Руската федерация става юридически правоприемник на СССР. Русия наследи съветските дългове, но и мястото си в Съвета за сигурност на ООН, ядреното оръжие и задграничната собственост. Никой не оспорваше и символите - съветската столица Москва и съветският център на властта Кремъл. Те също бяха наследени от Руската федерация.", "Русия поема отговорността за уреждането на външния дълг на СССР въпреки че населението на Русия е 60% от това на СССР по време на неговото разтрогване."
  • 48 НАТО е гарант за мир !

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Глупости приказваш...!!! По времето на НРБ управляващата партия бе проглушила ушите на народа че България е най демократичната държава, където цялата власт произтича от "народа и е в ръцете на народа" , затова изборите и референдумите се печелят демократично с 99.8 мнозинство..!!!
  • 49 ихтамнет

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Toя па ,референдум го гони за ЕС и НАТО хахахаха.Вие русофилските марионетки четете ли си наглите глупости въобще ?
  • 50 Неверник

    0 0 Отговор
    Не ми се вярва- да имаш стотици ядрени глави и да не си запазиш поне 10 “за краен случай”. Затова запада и сащ дават толкова конвенционални оръжия, за да не ползват украинците ядрените си запаси
  • 51 По-голяма

    0 0 Отговор
    Простотия не бях чел скоро !
    Хамериканците вече са заложили ядрено оръжие в Украйна ! Но всички ги е страх да натиснат копчето !
Новини по държави: