Last news in Fakti

29 Юли, 2022 15:09 7 836 35

Не са само дроновете "Байрактар": защо Турция произвежда толкова много оръжия

  • байрактар-
  • турция-
  • дронове-
  • оръжия-
  • реджеп ердоган

Какви оръжия произвежда още Турция и на какво се дължи възходът на турската оръжейна индустрия?

Не са само дроновете "Байрактар": защо Турция произвежда толкова много оръжия - 1
Снимка: Shutterstock

В най-важната война за последните десетилетия светлините на прожекторите са насочени не към германски, американски или френски оръжия, а към дроновете "Байрактар", произведени в Турция. Високотехнологичните оръжия играят ключова роля във войната в Украйна - нанасят удари по руските сили, разрушават линиите им за снабдяване, предотвратяват настъпления, отбелязва германският икономически всекидневник "Ханделсблат".

Оръжията на Турция

Руската инвазия в Украйна доведе почти навсякъде по света до покачване на разходите за отбрана. Редица държави преосмислиха отбранителните си стратегии и обявиха намерението си значително да увеличат своите военни бюджети. И докато германското правителство иска да похарчи 100 милиарда евро за закупуването на модерни оръжейни системи, Турция отдавна вече е поела по друг път: от години страната сама се снабдява с оръжия.

Освен добилите световна популярност дронове, произвеждани от компанията "Baykar", Турция произвежда и по-малките дронове "Kargu", както и няколко вида бронирани военни превозни средства, бойни кораби и танкове. Да изброим още турските хеликоптери "Atak", сателитната система "Göktürk", както и ракетната система за противовъздушна отбрана на турската компания "Roketsan". В момента се строи и първият турски самолетоносач. Под черта: през последните десет години оборотът на турската отбранителна промишленост се е утроил, достигайки около 11 милиарда щатски долара, обобщава "Ханделсблат”.

Защо турската оръжейна индустрия е в такъв възход

Има една основна причина, поради която турският оръжеен сектор се развива толкова бързо и с всяка следваща година става все по-малко зависим от вноса: санкциите и оръжейното ембарго.

След двата военни преврата през 1971 г. и 1980 г. и анексирането на Северен Кипър през 1974 г. САЩ, най-важният доставчик на оръжие за Турция по онова време, налагат оръжейно ембарго на страната. След това оръжейно ембарго налагат и държави от НАТО. Причината: кървавата гражданска война срещу вече забранената ПКК и опасната конфронтация с Гърция в Егейско море. В онези години един турски дипломат формулира доктрината, че турската армия трябва да е "винаги подготвена за 2,5 войни" - на запад срещу Гърция, на юг срещу Сирия и в самата Турция срещу ПКК.

След избирането на Реджеп Ердоган за президент производството на местни оръжия набира още по-голяма скорост. От 2015 до 2019 година военните разходи на страната са се увеличили от 12,3 на 20,8 милиарда щатски долара. А през 2020 година Турция е изразходвала 2,8 на сто от БВП за военни цели, което поставя страната сред първенците в НАТО, изчислява "Ханделсблат". В началото на тази година Ердоган съобщи, че Турция произвежда сама около 70% от оръжията, които са нужни на страната. Стремежът е да бъдат достигнати 100%, добави турският президент.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бум Бум Байрактар

    20 44 Отговор
    Дум Дум пада кат Дувар!

    Коментиран от #26

  • 2 Произвежда защото може

    57 3 Отговор
    Това и малко умен го разбира
  • 3 ЕзикОмраза

    50 18 Отговор
    Писна ни 30 години да слушаме, че трябва да марзим някой, защото видиш ли друг ни е приятел. Никога българина не е градил живота си на база омраза, напротив: ние може да обичаме много и не сме колонизатори, които могат само да мразят и да унищожават. 15 години членувам в ЕС и разбираме днес, че ние трябва да мразим държавата, която ни е освободила, а трябва да сме първи приятели с държавата, чиите царе търпяхме, които ни вкараха в две световни войни и най-важното излезнахме губищи заради тях. И на всичкото огторе ни обясняват как трябва да пазаруваме и да ходим на почивка в съседите ни, защото тук не било хубаво. Ако демокрация се изгражда само и единствено с език на омразата: не ви я щем тази демокрация. Паметта колкото и да е кратка, идиотията се завъжда със всяка секунда, само преди 2007-та да кажеш на някой, че ще станем от износител на газ за Гърция и Турция - вносител на такъв и то пак от там. Или пък да кажеш, че ще кажем на Русия, да си прибира дипломати.... 15 години членство в ЕС ... проми хиляди мозъци, но пак 90% от хората са с разсъдъка си. България ще преживее и този срам на външната си политика.

    Коментиран от #15, #31

  • 4 Дъглас Мортимър

    57 6 Отговор
    Турция е голяма държава. Бивша Империя която беше унищожена и разбита и е нормално да се стреми към силна армия и повече оръжия. Нямаш ли силна армия преставаш да бъдеш независим. Посланиците на чужди държави се карат на управляващите и ги командват по телефона. Когато имаш силна армия правиш това което смяташ че е правилно за твоята държава. Дойче Веле като една "независима и обективна" медия да публикуват една статия примерно "Защо Израел притежава ядрено оръжие?". Турция направила там някой друг танк и е проблем за Дойче Веле или така си пишат да има за какво?

    Коментиран от #13, #16

  • 5 Сега ще трябва да произведе още повече

    31 8 Отговор
    След като и Путин се нареди на опашката за байрактари 🤣🤣🤣
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Държава

    45 5 Отговор
    Ще произвеждат, защото е чиста държавна печалба. Развива се икономиката, допълнителни работни места, вдига се нивото на живот. Самото оръжейно производство води ди развитие и на другите високотехнологични отрасли на икономиката. Цялото това производство се нужда е от научна основа и образовани работници. Не от сменящи памперси. Държавата мисли за себе си и за народа си.
  • 8 Ганьо

    23 4 Отговор
    За да не е чуждопоклонник, за да си гарантира спокойствието, където трябва да му се чува гласа, изобщо да може да се изказва...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рошко

    26 3 Отговор
    Ще произвежда, може и трябва защото са суверенни и не зависими и при толкова много врагове включително и медиите хеле пък такава като вашата
  • 11 стоян георгиев

    16 5 Отговор
    защото иначе идва урсула и казва кое как да става кои депутати да бъдат изгонени и с какви пари да плащаме за доставките си
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шабан

    43 5 Отговор

    До коментар #4 от "Дъглас Мортимър":

    Не е само това! Големият проблем пред турската държава през 20 век беше, преминаването от арабска към латинска азбука и писменост. Представете си какъв колосален труд и реформи са нужни само за да се прехвърли всичко от една азбука на друга за кратко време. А да се научат хората да я използват и да се развива наука и технология след това е още по-трудно за има няма 30-40 години. Но, Турция се справи и с тази колосална задача! И не само се справи но за близо 100 години, 11 кратно увеличи населението си и сега има достатъчно млад народ и достатъчно образован за да върви напред! Кажете ми коя друга нация на планетата би могла да направи това! Няма такава! При това както вие сами вметнахте, това тръгна в началото на 20 век от една унищожена и унижена Империя! Но, явно народа е много мъдър,, за да устоят на всички тези колосални трудности.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ало

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "ЕзикОмраза":

    Приятелче, как не ти омръзна постоянно да бълваш омраза около себе си.

    Коментиран от #17

  • 16 Абе аз

    26 8 Отговор

    До коментар #4 от "Дъглас Мортимър":

    тебе ли да слушам, или големите български революционери, които до един са ненавиждали Русия като най-голям враг на България.

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Перо

    24 2 Отговор
    Много преди Ердоган,Турция не извършва оръжейни доставки,без договор за пълно или частично производство в страната с което значително поевтинява изделията и създава работна ръка. С течение на времето местното производство стана всеобхватно,създадоха технологични научни звена за усъвършенстване и обемите дадоха възможност за износ! Това доведе и до значително завишаване на постъпленията в бюджета. Просто имат правилна военно икономическа политика, вместо като БГ,да се внасят само готови изделия,на корупционна основа,предварително остаряли! Така е във всичко и това генерира бедност и чужда зависимост!
  • 20 Критика

    6 16 Отговор

    До коментар #16 от "Абе аз":

    В грешка си.Така е като украинец чете за 10 минути бг история.Казваш как били против Русия пък как така заедно с тях рамо до рамо са се били за Освобождението на България?Куца ви пропагандата много!Опетнихте такива светли имена като Левски,Вазов и т.н.Украинецо,спри да ни манипулираш!Това го пиши на украинците.Те ще ти повярват,но те вярват и как французите произхождат от украинците.

    Коментиран от #22, #32

  • 21 Е, ти пък

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Хммм":

    Едно към едно цитираш председателя на ДПС. Интересно!
  • 22 Много

    16 6 Отговор

    До коментар #20 от "Критика":

    добре съм запознат с житията на българските възрожденци. А сега е най-важно да се запише в световната история, че Украйна е нанесла пълен разгром на варварската руска армия.
  • 23 ИМК

    11 15 Отговор
    Турците развиха армията и военната си индустрия благодарение на това че са в Нато и основно на технологии ОТ САЩ. Дори бяха част от програмата за прпиздство на F35.

    Коментиран от #27

  • 24 НаВоля

    19 3 Отговор
    Със тези дългогодошни санкции техното ИМЕДЖЕ(направи си сам) показа че е по добро от нашата НЕВОЛЯ дето ни учи.
  • 25 Владимир Байрактаров

    6 2 Отговор
    "Здравствуйте братушки " !
  • 26 9992

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бум Бум Байрактар":

    Дум Дум пада кат Дувар! Сериозно ли говориш! Аз мисля, че дувара толкова лесно не пада.
  • 27 Всъщност ги развиха въпреки нато

    16 1 Отговор

    До коментар #23 от "ИМК":

    Щото и ние сме в НАТО амаааа....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 произвеждат

    6 6 Отговор
    щото има шарани да го купуват.А и не виждам какво толкова модерно произвеждат.Аман от платени и безмислени реклами на байрактар.Искате да кажете,че бейрактара е най-добър ли???Когато щатите или Германия купат,може и да се замисля.
  • 30 СЕСЕСЕРЕ

    4 14 Отговор
    Руснаците са свалили най малко 150 байряка в Карабах Либия Сирия Украйна.. Турция е виновна за войната в Украйна защото насъска двата народа да се избиват и правят МАНГИЗИ....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Абе

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Критика":

    Чети история,бе чоджум!Ама не редактирана та от руснаците и нашите комунисти!Ако искаш да знаеш истината има много източници!Например започни с документалната книга на бившия директор на националния архив Цочо Билярски "Руската убийствена политика за българите" или "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов,или Симеон Радев"Строители на съвременна България"!Има толкова много източници!
  • 33 Америка

    4 1 Отговор
    Какво ровите в канчето на комшията, друга работа няма те ли.
  • 34 Интересно

    8 0 Отговор
    Турция като буферно-военна зона няма друг избор. Печалба, сигурност и гъвкавост срещу възможен Ватенски противник. Всичко идва в подхотящ комплект. А и да не забравяме Натовското финансиане в Турция - то просто не е спирало. Уважение за Ердоган!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: