7 Август, 2022 19:00 3 702 33

Руският фитил на балканската „тенджера под налягане”

  • балкани-
  • косово-
  • сърбия-
  • русия

След обявяването на независимостта на Косово през 2008 г. около 50 000 сърби, живеещи в северната част на бившата провинция, отказват да признаят правителството на Прищина и неговите институции

Руският фитил на балканската „тенджера под налягане” - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Западните Балкани, превърнати в тенджера под налягане след войните в бивша Югославия през 90-те години, най-малкото несъгласие може внезапно да взриви напрежението. Това се случи миналата неделя около пропускателните пунктове, които разделят сръбската и албанската част на Косово. За разлика от повече от сто държави в света, Сърбия никога не е признавала независимостта на бившата си провинция, която смята за своя "историческа люлка". Протестирайки срещу промяна в правилата, която би ги задължила от 1 август да приемат косовски регистрационни номера и документи за самоличност, сърбите блокираха пропускателните пунктове с тежкотоварни автомобили и камиони, танкове, издигнаха барикади и стреляха по косовската полиция. Хеликоптери на KFOR, силите на НАТО в региона, са разположени в северната част на страната. Това пише политическият анализатор Изабел Ласер в материал за френския вестник Le Figaro.

След обявяването на независимостта на Косово през 2008 г. около 50 000 сърби, живеещи в северната част на бившата провинция, отказват да признаят правителството на Прищина и неговите институции. Те продължават да използват регистрационни табели и документи за самоличност, издадени от сръбските власти, на които винаги са оставали лоялни и от които зависят финансово. След напрежението, което вече разтърси Косово по същите причини преди година, правителството на Прищина реши, под натиска на Запада и по-специално на Съединените щати, да отложи до 1 септември установяването на новите правила на границата, считани за реципрочна мярка. Сръбското малцинство демонтира барикадите. Глътка въздух преди нов топлинен удар?

Четиринадесет години след обявяването на независимостта регионът остава сива зона в Европа. Диалогът, започнат през 2013 г. от Европейския съюз между Белград и Прищина, е в застой. Преговорите, започнати през 2018 г. от сръбския президент Александър Вучич и бившия президент на Косово Хашим Тачи, които планираха да уредят различията си чрез размяна на територии, срещнаха съпротивата на албанските радикали, сръбските националисти и някои европейски държави, враждебно настроени към идеята. Но ситуацията беше допълнително отслабена от руската война в Украйна.

Вярна на тактиката си, Русия всява разделения раздори на европейския континент, макар и само като представя независимостта на Косово, никога не призната от Москва, като "прецедент", оправдаващ нейната агресия в Украйна, след като послужи като аргумент за анексирането на Крим и частичната окупация на Грузия през 2008 г. Свързана с "големия руски брат" чрез история, култура, политика и религия, Сърбия също е силно зависима от своята енергия: 56% за петрол и 51% за газ. Охотно смятана за троянски кон на Русия в Европа, Сърбия, която никога не се е сблъсквала с миналото си след военните престъпления, извършени срещу нейните съседи през 90-те години, винаги е заемала страната на Москва.

По улиците на Белград се продават тениски с образа на Владимир Путин, а буквата Z, символизираща руската операция в Украйна, е нарисувана на много стени. Но Сърбия също е европейска страна, официално заинтересована от сближаване с ЕС. Следователно от началото на войната, на 24 февруари, Белград се люлее като махало между Изтока и Запада. Тя гласува за резолюцията, осъждаща нападението срещу Украйна, но отказа да се присъедини към международните санкции и да критикува злоупотребите, извършени от руската армия. В събота, 30 юли, сърбите представиха военната си техника край Белград, своите руски изтребители, новата си китайска система за противоракетна отбрана, получена през юли, но също така и европейско оборудване, по-специално френско...

В продължение на няколко години, поради това, че не бяха твърдо прикрепени към солидно политическо и икономическо цяло, Западните Балкани се превърнаха в театър на съревнование за развиващите се държави. От коя страна на новата стена, разделяща Изтока и Запада, ще попадне Сърбия? Владимир Путин предлага на сърбите алтернативен модел на този на Европейския съюз, понякога смятан за разочароващ или остарял, и намира радушен отклик в сръбското правителство. И по-специално при Владимир Джуканович, депутат и висш функционер от управляващата партия, който се занимава в Twitter с руската пропаганда по отношение на Украйна: "Всичко изглежда показва, че Сърбия ще бъде принудена да започне денацификацията на Балканите... Сръбският президент Александър Вучич призна това в обръщението си към нацията в неделя: ситуацията в Косово "никога не е била толкова сложна за Сърбия и за сърбите" и "атмосферата е нажежена". Той втвърди реториката си, като обеща, че "Сърбия ще спечели, ако сърбите бъдат нападнати...".

Опитва ли се Русия да тласне Сърбия във въоръжен конфликт със съседите си, да дестабилизира Европа и да отвлече вниманието от войната в Украйна? Наред с Молдова, Грузия и сръбската част на Босна, редовно изкушавани от отцепване, Западните Балкани са една от мишените на Владимир Путин. Но сравнението между Русия-Украйна и Сърбия-Косово свършва дотук. Между двете ситуации разликата е значителна: отсъстващ в Украйна, НАТО все още има 3700 войници в Косово, отговорни за поддържането на мира и прилагането на мандата на ООН. А KFOR обеща да се намеси, "ако стабилността бъде застрашена".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    64 23 Отговор
    Всички знаят, че соросодите НАТО разпалват конфликти на Балканите от 30 години насам и не само на Балканите, ами и навсякъде по планетата.

    Коментиран от #5, #7, #10, #11

  • 2 На путин

    18 39 Отговор
    му бил много късичък фитила казват момченцата които му водят.

    Коментиран от #4, #16, #20

  • 3 Историческа поправка

    47 9 Отговор
    Стига с тая пропаганда! Барута в Балканското буре е мокър. Колкото и да драскате клетката ще го поливаме със студена водица. Чупка! Чърчил умря!
  • 4 Само питам

    25 12 Отговор

    До коментар #2 от "На путин":

    Ти едно от тях ли си, че го знаеш?
  • 5 МИЛОШЕВИЧ КОМУНДЕТО

    21 30 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Цепна Югославия, само и само да запази комунистическата си власт.....
  • 6 Е то бива, бива ама...

    22 5 Отговор
    Тия картинки сами ли си ги рисуват, че според картата България граничи с Черна Гора, а тя пък няма граница със Сърбия?

    Коментиран от #24

  • 7 !!!?

    22 37 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Всички знаят, че Россия е империя на Злото, но само ти не знаеш защо !!!?

    Коментиран от #23

  • 8 Кракра

    34 2 Отговор
    Балканския котел го създаде Берлинският конгрес, които раздели България на пет части. След Първата световна война отново Балканския полуостров е разчертан с линейка от западните държави, като големи части от България остават в Сърбия, Гърция, Турция и Румъния. Границата някъде минава през къщите и тоалетните на хората.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 да питам

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Тия всичките сега с теб в стаята ли са?!
  • 11 Бай градски

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Всички знаят, че да напишеш и да не напишеш нещо-все тая!!

    Коментиран от #18

  • 12 Кракра

    27 6 Отговор
    Сега, след като НАТО разпарчетоса Югославия, части от Сърбия останаха в Косово и в Босна. Части от България и от Унгария останаха в Сърбия. Въобще това е политиката на Великобритания да забърква такива котели , за да се бият аборигените между себе си. Същото е в Близкия изток, Индия-Пакистан и т.н.
  • 13 Пак

    24 9 Отговор
    ли Путин е виновен? Кой през последните 150 години от време на време прекроява границите на държавите на Балканите?
  • 14 Нещо от руски медии няма ли да публи

    12 3 Отговор
    ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

    Коментиран от #19

  • 15 Смешници

    21 10 Отговор
    Косово е Сърбия,Каталуния е Испания ,Македония е България,Украйна е Русия ,Бавария е Германия .

    Коментиран от #26

  • 16 Смешник

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "На путин":

    Пробвал ли си го та знаеш:))))))
  • 17 Последствия

    15 13 Отговор
    Всичко ще се оправи, когато падне путин. Скоро.
  • 18 555555

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бай градски":

    Е не е така, Мара, общата комунистка трябва да се дразни.
  • 19 555555

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Нещо от руски медии няма ли да публи":

    Руски Американски все пропагандна помия, истината е другаде.
  • 20 Чоко.

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "На путин":

    Много си тъъъъп,пичо!.Ужасно глупав.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Той

    0 2 Отговор
    Да ама не ви вярваме вече!!! На нито една бг недия!!! Разбирате ли?
  • 23 Само

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    ти не разбра, че Косово е една Прекрасна област, претендираща да е държава.
    Предварително заявявам, че не подкрепям сърби, руснаци, еле па косовари, обикновен българин родолюбец съм, и не съм с промит мозък за разлика от теб.
    Интересно, какво ли пишеше в доклада (от времето, когато Хашим Тачи искаше независимост, по време на предишния конфликт със сърбите) на германските спец. служби, предаден на германския канцлер. Там черно на бяло е написано за миналото на Х. Тачи и т.н.
    Кой ли ги подкрепи.....
    Тъй като явно няма какво да правиш разходи се до тази прекрасна държава и тогава словоблудствай.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ти си

    4 1 Отговор
    Гледай по-хубаво картата бе първосигнален охлюв и чети. Незнам как си изкласил пети клас ......
  • 26 Маки

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Смешници":

    И Тайван е Китай.
  • 27 САЩ и НАТО -борци за мир

    12 4 Отговор
    Добре че беше намесата на НАТО за да потуши набързо пожара на комуниста Милошевич , разпален в бивша Югославия от Сърбия и за да спасят живота на милиони хора и да се установи мир на балканите и ДА премахне заплахата за война със съседните държави, но не можа да върне живота на милионите избити преди това от комунистическия геноцид..!
  • 28 Сатана Z

    6 6 Отговор
    Тъй като Факти мълчат за престъпленията на Израел в ивицата Газа ще попитам

    ЕС и САЩ вече започнаха ли да доставят оръжие на Палестина за отблъскване на атаките на агресора?

    Чуйте осъждането на агресора в ключовите медии на Западната цивилизация!
    Има ли опашка от западни политици в ивицата Газа, като в Буча?

    Чуваш ли потискащата тишина?
    Тази империя на лъжата мълчи!

    Коментиран от #33

  • 29 истатков

    6 0 Отговор
    Сърбежите винаги са били килъри и маниаци
  • 30 НАТО

    10 6 Отговор
    Руснаците и сърбите са най големите врагове на България.

    Коментиран от #31

  • 31 Чалга историк

    4 7 Отговор

    До коментар #30 от "НАТО":

    Явно си чел извадки от историята в нета. На всеки един дори любител историк му е ясно, че най-големия враг на България от историческа гледна точка е Гърция и Турция, .... Англия, Франция, и чак след това Сърбия и Русия.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.