Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Август, 2022 10:27 1 294 18

Русия използва защитения статут на Запорожката АЕЦ, за да обстрелва Украйна

  • украйна-
  • британско-
  • разузнаване-
  • запорожка аец-
  • русия-
  • обстрел-
  • отдих

Британското министерство на отбраната публикува ежедневния си разузнавателен доклад за войната в Украйна

Британското министерство на отбраната публикува ежедневния си разузнавателен доклад за войната в Украйна, който този път е посветен на ситуацията около окупираната от руските войски Запорожка АЕЦ, информира Руската служба на Би Би Си.

В доклада се отбелязва, че въпреки че руските намерения по отношение на централата остават неясни, действията, предприети от руската армия в района на атомната електроцентрала, подкопават безопасността в съоръжението и нормалната му работа, цитира news.bg.

Руските военни сили вероятно действат в райони около атомната електроцентрала и използват артилерийски единици, базирани в тези райони, за да обстрелват украинска територия на западния бряг на Днепър, каза британското разузнаване.

Оттам също предполагат, че руската армия вероятно ще използва по-широката зона около атомната електроцентрала, по-специално близкия град Енергодар, за отдих на своите сили, използвайки защитения статут на атомната електроцентрала, за да намалят рисковете за личния състав и техниката от нощни атаки на украинските сили.

Преди ден Американският институт за изследване на войната (ISW) също отбеляза, че Русия използва защитения статут на атомна електроцентрала, за да обстрелва Украйна. ISW обясни, че руските сили, базирани около атомната електроцентрала, са атакували украински позиции през последните седмици, като умишлено са поставили Украйна в трудна позиция: или украинските войски ще отвърнат на огън, рискувайки международно осъждане и ядрен инцидент (което украинските сили е малко вероятно да направят , или украинските сили трябва да позволяват на руснаците да продължат да бомбардират позициите им.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън преди два дни предупреди, че Съединените щати са "дълбоко загрижени", че АЕЦ в Запорожие, за който Русия беше обвинена, че е обстрелвала "опасно близо" през март, сега е руска военна база, използвана за обстрел по близките украински сили.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    23 3 Отговор
    Сакралната думичка от цялата статия е ВЕРОЯТНО което ще рече вероятно всичко е фейк.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Естествено

    16 3 Отговор
    Преди това Zеленски го използва, но вече не може.
  • 6 Бай Манчо

    15 4 Отговор
    хахахахахахахаха разузнаването на Джони Инглиш май е много зле - "ВЕРОЯТНО" му е слогана , ""руските намерения по отношение на централата остават неясни"" :)))) напротив много са ясни - защита на тяхната си централа и включването и в Руската енергийна система . укрите освен без газ ще останат и без ток поради глупоста си да използват и американско ядрено гориво реакторите са прегрети и сега отстраняват повредите които са нанесени . Нека нашите ид....иоти в министерството на енергетиката се замислят преди да заредят Козлодуй с американско гориво
  • 7 Безобразие

    20 4 Отговор
    Точно така, украинците преди бяха уцелили административната сграда на атомната електроцентрала, а се опитаха да набедят Русия. Да не говорим, че украинците от февруари се крият в жилищни сгради с цивилни и стрелят от там, крият се зад живи вериги от цивилни принуждавайки ги. Колко престъпления извършиха срещу собствения си народ, но за това се правим на слепи.
  • 8 БАй Пешо

    12 3 Отговор
    Щом го е казало Британското Министерство не трябва да му се вярва. Какво да им кажат на британските поданици, че парите им отиват на вятъра и военната помощ я няма в Украйна. Лъжи колкото искаш.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ФАКТИ,

    12 2 Отговор
    Информирайте ни двустранно, както изисква журналистическата етика.То това не новини, а едностранна пропаганда, която вече е прекалено видима и има обратен ефект.

    Коментиран от #14

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 5 Отговор
    Акосе слуша и гледа,човек рт1 руснаците от давна са спечелили украйна.........

    Коментиран от #15

  • 14 Точно така

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "ФАКТИ,":

    Трябва да има равен шанс за идеите, трябва за всяка статия за откритие на НАСА или ЕСА да се публикува едно, как земята е плоска и всичко е голяма конспирация на производителите на глобуси!
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Махнахте лъжите на рт1!Вагнер бил влязъл.........един батальон ако влезе в авдеевка какво ще остане от него.....Мислете с това ,което е направено от Господ за мислене!Моста бил поправен или ще го поправят с рабицова мрежа и вар и малко цимент....Понтонният мост щели ........унищожили хаймерси....При Херсон избили вси украинци....Херсон е в обръч,отзаде днепър отпреде всу с хаймерси...не могат и войска да вкарат а вътре имат около ,10 батальона руснаците......Ония другите по същия начин лъжат,но са на страната на света.Как може цял свят да е срещу теб и ти да говориш,че твоята истина е единствена??Китай бил с тях.....хахахаиндия била с тях....

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 МИСИР

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Мислете с това ,което е направено от Господ за мислене!
    При тебе липсва.
    И кой е целия свят. Мисля, че ти обясниха, но ти липсва от Господ дадености.
  • 18 Радио активен

    0 0 Отговор
    Зеления Нерон “след мен радиация” . Постоянно атакуват АЕЦ укрите и ште направят нов Чернобил.
    “ Хванете крадеца” вика Зеления крадец!
Новини по държави: