Last news in Fakti

5 Август, 2022 15:27 7 313 4

Полицай уби 7-годишно момиче с моторна лодка

  • моторна лодка-
  • лодка-
  • албания-
  • протест-
  • полицай-
  • дете-
  • инцидент-
  • тирана

Срещу него е повдигнато обвинение в убийство по непредпазливост

Полицай уби 7-годишно момиче с моторна лодка - 1
Снимка: Shutterstock

Стотици албанци протестираха снощи пред министерството на вътрешните работи и пред кабинета на министър-председателя, след като полицай уби седемгодишно момиче, докато управлявал моторна лодка в зона за плуване в град Химара на адриатическото крайбрежие, съобщава информационният сайт Екзит, предаде БТА.

Срещу Ариян Тасе е повдигнато обвинение в убийство по непредпазливост и ако бъде признат за виновен, го грозят до пет години затвор или глоба. През 2020 г. той е бил обвинен в това, че не е разследвал и не е предотвратил отглеждане на канабис в район, за който е отговарял. Делото в крайна сметка било прекратено, след като било предадено на друг прокурор, а той запазил работата си.

Момичето е загинало, след като лодката на Тасе го ударила във водата. Детето е плувало в район, в който не е било разрешено използването на лодки. В социалните медии се появиха видеозаписи, на които се вижда как Тасе стои невъзмутимо в лодката, спори с бащата на детето и дори го бута. В лодката е намерено и служебното му оръжие, въпреки че не е бил на служба. Сред присъстващите на протеста снощи бяха мъже, жени и деца, както и опозиционните политици Илир Мета и Сали Бериша и техни поддръжници.

Протестиращите се събраха пред министерството на вътрешните работи, след това преминаха в шествие до сградата, където се помещава кабинетът на министър-председателя Еди Рама, и запалиха свещи. В края на протеста се стигна до физическа разправа между някои протестиращи и полицията, която беше издигнала кордон около площада пред министерството. Протестиращите ще се съберат отново в понеделник, за да изразят недоволството си. Те настояват за оставката на премиера Еди Рама, на вътрешния министър Бледар Кучи и на министъра на туризма Мирела Кумбаро.

Информационният сайт Екзит припомня, че протести доведоха до оставката на министъра на вътрешните работи Сандер Лешай през декември 2021 г. Тогава дежурен полицай застреля невъоръжен млад мъж, докато той бягаше, след като беше хванат да нарушава полицейския час, наложен заради пандемията от КОВИД-19. Последваха протести, сблъсъци с полицията със задържани демонстранти и накрая – оставка на министъра, припомня Екзит.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Про100 100

    7 0 Отговор
    Направо ви е бедна фантазията как се кара по улиците на Тирана. А ако сте пешеходец се оглеждайте и нагоре....

    Коментиран от #2

  • 2 Варна

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Про100 100":

    Таз Албания ма колко ми прилича на една друга такава държавица , в която полицаите са мутрички и корупцията е превзела дори сладоледаджийниците...
  • 3 Инж.

    5 0 Отговор
    Не 111 място по свобода на словото. На 1111-то сме, щом за по малко от месец, забравихме за "националния герой" Георги Семерджиев. Продължавайте промяната. Поздрави от Регенсбург.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: