Тема: Украйна

5 Август, 2022 17:30 1 880 20

Войната в Украйна влияе на начина, по който държавите-членки на ЕС приемат руснаци

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • белгия-
  • москва-
  • руснаци

Руските граждани, които се опитват да посетят Европейския съюз, усещат последствията от войната на президента Владимир Путин в Украйна

Войната в Украйна влияе на начина, по който държавите-членки на ЕС приемат руснаци - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Руските граждани, които се опитват да посетят Европейския съюз, усещат последствията от войната на президента Владимир Путин в Украйна. Те се сблъскват с повече трудности при влизане в страните-членки на ЕС като например по-строги административни правила и чувството, че „не са добре дошли“, предаде белгийската агенция Белга.

Белгия все още издава визи на руски граждани, но обработката на молбите сега отнема значително повече време, отколкото преди войната в Украйна. Руските власти изгониха белгийски дипломати от белгийското посолство в Москва миналия април и Белгия заяви, че времето за чакане се дължи на недостиг на персонал, тъй като персоналът е съкратен с две трети.

Още новини от Украйна

От 1 юли посолството на Белгия вече не разглежда молби за визи за по-малко от 90 дни. Заявленията за визи за професионалисти, студенти, изследователи, за събиране на семейства и за детегледачи са с приоритет. Министерството на външните работи на Белгия подчерта, че тези мерки не са директно насочени към Москва, а към всичките седем държави, за които отговаря посолството на Белгия в Москва.

Руснаците все още могат да кандидатстват за убежище в Белгия. През 2022 г. броят на руснаците, кандидатстващи за статут на бежанци, се е увеличил в сравнение с 2021 г. През първите седем месеца на 2022 г. 329 руснаци са подали молба за убежище, а през 2021 г. кандидатствалите руски граждани са 306 според белгийското външно министерство на Белгия.

Граничност

Положението на руснаците става все по-трудно особено в страните, граничещи с Русия и Беларус. Естония обяви на 28 юли, че ще спре да издава визи или разрешения за временно пребиваване на руски граждани, които искат да учат в страната. Освен това естонските власти вече няма да позволяват на руски или беларуски граждани, които нямат законно право да останат в страната, да останат там, като това се отнася и за хора, които имат виза, издадена от друга страна от ЕС.

„Това са граждани на държава, която води геноцидна война и в този случай мнението на Естония е, че санкциите трябва да засегнат цялото руско общество. Насърчавам ЕС да приложи тези ограничения“, каза естонският външен министър Урмас Рейнсалу.

„Може би даден гражданин да не участва в решенията и военните действия и да не е съгласен с режима на Путин, но е ясно, че той е гражданин на страната, която води геноцидна война в Украйна.“

„Непоносимо“ във Финландия

Финландия е единствената страна в ЕС с граница с Русия, която все още издава туристически визи на руски граждани. Но за много финландци руският туризъм сега е под съмнение - с автобуси, превозващи руски граждани до Нуйямаа, граничен пункт между двете страни.

Макар финландците да се отнасят скептично към руския туризъм, с облекчаването на ограниченията на ковид-19 нарасна броят на пристигащите руснаци: 185 000 руски туристи са посетили Финландия през юли, докато дошлите през юни бяха 125 000.

"Украински граждани са убивани, цивилни, жени и деца са убивани в Украйна, а междувременно руски граждани са на почивка в ЕС. Намирам това за непоносима ситуация" – критика, отправена от финландския политик от Националната коалиционна партия на Финландия Юка Копра.

В посока Централна Азия и Близкия изток

Най-богатите руснаци отиват в Обединените арабски емирства. Турция също приема хиляди руснаци. Директните полети все още свързват двете държави, а през май стана известно, че руснаците са основните чуждестранни купувачи на турска недвижима собственост по данни на официалната статистика, цитирани от Евронюз.

Освен това много руснаци решават да се установят в бившите съветски колонии в Централна Азия, тъй като не им е нужна виза. По този начин те избягват санкциите и могат да развиват бизнеса си, без да преодоляват пречки в приемащата страна, каза пред белгийския канал RTBF Никола Госет, изследовател Русия-Евразия в Белгийския кралски институт по отбрана.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Петьо Петров

    21 9 Отговор
    Мда, ако не са чели цитата на М. Твен, че Америка е опознала географията на света благодарение на войните, не им се издават визи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Войната

    33 14 Отговор
    Промени как света приема украинците!!! Вечно назидаващи и даващи нареждания на останалите държави какво да правят.....мислят си че всички са им длъжни!!! Нагли и без възпитание. Щом зеления критикува доклада а амнести интернешънъл за военните престъпления на Украйна за какво да говорим!!!

    Коментиран от #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наско

    18 13 Отговор
    Нормално и закономерно. Народът носи отговорност за избора и делата на лидерите си. 145 милиона, а ги е страх да се опълчат на лудия диктатор. Заслужават съдбата си, както и ние нашата. Даваме 25% на Мутрата, фасаден демократ но всъщност агент на КГБ, и плюем по този, който единствен имаше смелостта да му спира кранчетата. Еми ще си останем руска колония.
  • 8 Милен

    3 18 Отговор
    Обикновенните руснаци нямат никаква вина за безчинствата на техните управляващи!

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ивановски

    6 9 Отговор
    Да бе нямат! Сигурно аз подкрепям спецобосрацията?
  • 11 Дет

    7 9 Отговор

    До коментар #6 от "Тед":

    Умнико ,война няма защото не е удобна дума за масква ,война значи военно положение мобилизация ,а меките китки на запад от Урал не им се мре за нищо,ама ти си трол от каде да ги знаеш тези работи

    Коментиран от #13

  • 12 ватник

    8 9 Отговор
    Обикновените рашани може и да нямат вина за тази война,но отговорността за избора на режима и подкрепата за Путин толкова година е на всеки от тях.Повечето тук ще схванат разликата.

    Коментиран от #17

  • 13 Няма такава държава

    16 6 Отговор

    До коментар #11 от "Дет":

    Ти запознат ли си как се действа при война ... Няма цивилни няма армия няма градове ... Изсипват се всичко налично... Киев щеше да е руини до сега

    Коментиран от #18

  • 14 1944

    6 10 Отговор
    рООсийските орки да пътуват само до венецуела северна корея и еритрея. от българия да стоят далече.
  • 15 Ти си

    8 5 Отговор
    Джамбазов счупи рекорда от 113 коментара по негова статия 89 са изтрити !?
    Тук никой неможе да ме убеди че 2/3 от коментарите са в нарушение на правилата на форума !
    Имам 3 предложения , да се прекрати коментираме по темите (много новинарски сайтове го правят) , да махнете Джамбазов (вреден е за Факти.бг) или да закриете сайта (ако не вземете някое от двете ми предложения съществуването ви се обезсмисля).
  • 16 Хахаха

    7 4 Отговор
    И в какво се признават? В това, че са нацисти и започнаха да сегрегират цял един народ- руския. Само не са отчели това, че руснаците са много по силни от тях и независими са от мнението на нацистите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Войната":

    Слава Богу! Слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне ще им се отворят очите за "Авантюрите на русия в ...........България".

    Коментиран от #20

  • 20 В Украйна

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    се води война, а украинци-тарикати с лексуси в трудоспособна възраст, вместо да защитават родината си се въргалят по плажовете ни.
Новини по държави: