6 Август, 2022 17:37 1 411 13

Франция ще смекчи екологичните норми за 5 АЕЦ, за да могат да продължат работа, пише "Журнал офисиел"

  • франция-
  • суша-
  • ядрена централа-
  • аец

Смекчаването на нормите се налага, тъй като в противен случай петте АЕЦ би трябвало да бъдат спрени или продукцията им - намалена, за да се ограничи затоплянето на редица френски реки и канали

Франция ще смекчи екологичните норми за 5 АЕЦ, за да могат да продължат работа, пише "Журнал офисиел" - 1
Снимка: Shutterstock

С оглед жестоката суша във Франция властите ще смекчат до 11 септември за 5 АЕЦ в страната екологичните норми, регламентиращи температурата на изхвърляната вода, въпреки възможните вреди за околната среда. Това предаде Франс прес, като се позова на официалното издание "Журнал офисиел".

Днес изданието публикува новите норми, приложими за централите в Бюже, Сент Албан, Блейе, Толфеш и Трикастен. АЕЦ изпомпват вода за охлаждане на реакторите, а после я изхвърлят. За всяка има определени ограничения за температурата на горещата вода с цел да се защитят околните водоизточници, флора и фауна.

Смекчаването на нормите се налага, тъй като в противен случай петте АЕЦ би трябвало да бъдат спрени или продукцията им - намалена, за да се ограничи затоплянето на редица френски реки и канали. Същевременно поддържането на поне минимално електропроизводство в тях е "обществено необходимо от гледна точка на сигурността на електрическата мрежа", сочи публикацията в официалното издание.

Прилагането на новите мерки ще бъде "придружено с програма за засилено наблюдение на околната среда", обещават френските власти.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха-ха

    36 2 Отговор
    А малката шведка как ще погледне на това, или когато ножът опре в кокала екологията няма значение, но за АМ Струма ще се вдига вой до небесата, че ще се отсекат 100 дървета, нищо че там постоянно загиват хора. За едни може, но за други не. Евроатлантически ценности.
  • 2 А пък ние

    40 0 Отговор
    по искане на ЕС затворихме няколко блока в АЕЦ. Сега атомната енергия пак е екологична и ЕС да вземе да ни компенсира за тъпите си решения. А за ТЕЦ-овете ...............................

    Коментиран от #5

  • 3 странно

    45 0 Отговор
    Франция беше един от двигателите за закриването на реакторите на "АЕЦ Козлодуй. Техните централи на фона на нашата са като бракми .
  • 4 Азиатската орда оставя след себе си

    1 24 Отговор
    само смърт и разрушения. Подоляк: По чудо Запорожката АЕЦ не беше вдигната във въздуха
    МААЕ и ООН да настояват руснаците да предадат контрола на специална комисия
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 0 Отговор

    До коментар #2 от "А пък ние":

    ЕС не е имал такова искане . Една френска банка инвестира в АЕЦ на другия бряг на Дунав и чрез Пръмова-Кунева измами България да закрие РАБОЕТЩИ реактори ! После , за отплата я назначи за една година в борда или управителния съвет , за да оформи ПОДКУПА като хонорар ‼️
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Геша

    25 0 Отговор
    Значин когато личните им интереси диктуват може всичко, а иначе първият посетител у нас през 90 година беше френската зам.министърка на енергетиката за да настоява веднага да спрем АЕЦ-а си, защото бил опасен.Лицемерните колониалисти с колониални рефлекси.
  • 9 Накрая излезе

    23 0 Отговор
    Зелената религия умря-зелените терористи сега що мълчът...? Къде е Грета...? Излезе,че чичко Путин е Бог-излекува цялата Земя от Коронавируса...а сега май ще ни отърве и от зелената религия..!!!!
  • 10 Я па го тоя

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Руски идиоти, сър ! Бомбаджии !":

    А ти хапчетата не си пил-бързо ги вземай...
  • 11 Боруна Лом

    15 0 Отговор
    И КОГА? СЛЕД КАТО УНИЩОЖИХА ОТ ПЪРВИ ДО ЧЕТВЪРТИ БЛОК! ЛИЦЕМЕРИЕТО!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Блаво на Тръмп

    2 0 Отговор
    Тръмп беше ПЪРВИЯ ,който съзря лицемерието и първото му действие като президент бе , да подпише оттеглянето на САЩ от зелена глупост! С ОЧЕВАДНИЯТ аргумент, че франсетата си измислят норми и правила, само в ако са в техен интерес!
Новини по държави: