Last news in Fakti

8 Август, 2022 07:40 1 508 12

Антониу Гутериш: Рискът от ядрен сблъсък се завърна след десетилетия

  • оон-
  • сащ-
  • ядрена заплаха

Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш заяви, че рискът от ядрена конфронтация се е завърнал след десетилетно отсъствие

Антониу Гутериш: Рискът от ядрен сблъсък се завърна след десетилетия - 1
Снимка: Shutterstock

Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш заяви, че рискът от ядрена конфронтация се е завърнал след десетилетно отсъствие, като призова държавите, притежаващи ядрено оръжие, да поемат ангажимент да не го използват първи, съобщи Ройтерс.

Всякакво нападение срещу атомна електроцентрала е "самоубийствено", предупреди Гутериш, визирайки новия обстрел на украинската АЕЦ "Запорожие", най-голямата в Европа.

"Надявам се тези атаки да спрат. В същото време се надявам, че МААЕ ще може да получи достъп до централата", добави генералният секретар на ООН.

Гутериш направи тези изявления на пресконференция в Токио, след като в събота присъства на паметна церемония по повод 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха Ха

    25 8 Отговор
    ДЪЛЖИМ ГО НА КРАВАРСКИЯТ БАЙ ПЪН !

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Еднополюстният свят свърши

    17 6 Отговор
    Гутериш да каже за правото на самоопределение на народите - Владимир Путин му го обясни обстойно и аргументирано през март по отношение на ДНР и ЛНР. И ООН да престане с двойните стандарти.

    Коментиран от #5

  • 3 Ухаааа

    18 7 Отговор
    Всички сме много благодарни на сащ, за възможността да бъдем изпържени!
  • 4 Охх

    8 4 Отговор
    Така е. Западните общества (това включва Китай и Русия, защото моделът е същия) са елитът на човечеството днес. Живеем мирно и спокойно, задоволени във всяко едно отношение за сметка на другите, които са експлоатирани да работят за да задоволяват нашите нужди. Искате смартфон ? Някой в Индия или Китай работи за жълти стотинки за да ви го сглоби. Искате кашу ? Индиици с голи ръце ги белят за да можете да си го вземете от магазина готово.

    Всичко това рано или късно стига повратна точка, поради една или друга причина. Днес война, утре климатични промени, които ще накарат същите тези подтиснати хора да дойдат тук и да търсят права и препитание. Тогава ще стане интересно.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 обективен

    17 7 Отговор
    Ако не бяхте ръгнали да разбивате Русия , нямаше да има война , и всичко щеше да е наред .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хаха

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "Ха Ха":

    Дължим го на нациста Путин и престъпната му банда криминални отрепки.

    Коментиран от #10

  • 9 1520

    11 0 Отговор
    ами то се знае кой употребява ядрено оръжие
  • 10 Име

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    Или на товите хамбургерприятели, които сега разръчкват и китай, и сомалия, и косово, и палестина, и южна америка и де що може само и само да има повече войни.
    А китай прави пътища и контейнерни линии, влакови линии и т.н. де що има по света. Кой ще има по-силно влияние?
  • 11 Бай Благой

    7 1 Отговор
    Укрите са готови на всичко само и само да остане наркомана на власт..
    Тежко на цялата планета с такива наркомани на власт...
  • 12 Запознат читател

    7 0 Отговор
    ООн нищо адекватно не прави освен да угажда на Байдън и да получава заплати. Хубаво че е Ердоган. Досега ООН трябваше да организира преговори за мир