Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Август, 2022 11:00 1 793 37

„Дейли телеграф“: Русия принуждава техниците в АЕЦ „Запорожие“ да я поддържат в работен режим

  • запорожката аец -
  • украйна-
  • авария-
  • русия-
  • война

Пресата във Великобритания коментира рисковете от глобална катастрофа след евентуална авария в Запорожката АЕЦ в Украйна

„Дейли телеграф“: Русия принуждава техниците в АЕЦ „Запорожие“ да я поддържат в работен режим - 1
Снимка: Телеграм

Пресата във Великобритания коментира рисковете от глобална катастрофа след евентуална авария в Запорожката АЕЦ в Украйна, която бе окупирана от руски войски още през март.

В. „Таймс“ цитира предупреждението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за „смъртоносния“ риск, който създават сраженията в близост до атомната електроцентрала, след като Киев и Москва си размениха обвинения, че са отговорни за обстрела срещу нея през уикенда. Той призова да бъдат допуснати международни инспектори в централата в Енергодар, Югоизточна Украйна, и каза, че „всяка атака срещу ядрена централа е самоубийство“. Вестникът привежда твърденията на украински представители, че руснаците са поставили експлозиви в Запорожката АЕЦ, като се твърди, че имало и видеокадри, заснети с дронове, които доказват, че това е истина.

Още новини от Украйна

„Таймс“ помества статия на Уилям Хейг, в която бившият външен министър на Обединеното кралство се пита дали светът е реагирал незабавно и с възмущение на руската тактика, която пренебрегва всички норми и стандарти за национална и глобална отговорност. Имаше ли извънредна среща в ООН или на Г-7 по повод молбата на украинския президент Володимир Зеленски; гражданите на европейските страни възприеха ли адекватно съобщенията за това потенциално бедствие, което може да засегне всички тях, продължава с реторичните си въпроси авторът.

Уилям Хейг предрича, че предстои тежка зима, която ще бъде тест за решителността на Запада, и приканва западните лидери да обяснят на хората, че са необходими жертви, за да не надделее злото. Ако нашият интерес към Украйна затихне, това ще е изгодно за Путин, заключава авторът по адрес на руския президент.

„Дейли телеграф“ пише, че руските сили принуждават, често със сила, техниците в АЕЦ „Запорожие“ да я поддържат в работен режим. Украински медии цитират коментар на руския генерал-майор Валерий Василиев в „Телеграм“, който заявява, че „това или ще бъде руска земя, или опожарена пустиня“. Впоследствие постът в социалната мрежа е бил заличен.

„Дейли телеграф“ цитира украинския посланик в МААЕ Евхен Цимбалюк, според когото руските сили използват сраженията като претекст да спрат подаването на електричество в южните райони на Украйна. По думите му „руските окупатори целят да унищожат инфраструктурата на централата, да повредят всички трансмисионни линии, които се използват за предаване на електричеството в украинската електроразпределителна система, и да предизвикат спиране на тока в Южна Украйна“.

Британското списание „Спектейтър“ се опитва да отговори на въпроса доколко са уязвими ядрените реактори при военно нападение. Изданието припомня, че след терористичните атаки на 11 септември в САЩ американското министерство на енергетиката е възложило на федерален научен институт да разработи модел за въздействие от удар на самолет „Боинг 767“, пълен с гориво, върху ядрена електроцентрала в САЩ. Направен би изводът, че самолетът няма да нанесе сериозни щети на подсилената бетонна черупка на реактора.

Това проучване обаче, отбелязва списанието, се е отнасяло само за терористична атака със самолет, но не и с бомба или друго оръжие. Нещо повече, то е валидно за американски реактори, а не за тези от съветската ера с неадекватна сигурност, което е проличало в случая с АЕЦ "Чернобил".

„Спектейтър“ посочва и друг риск – отработеното гориво от реакторите обикновено се съхранява на други места с предполагаемо по-слабо ниво на защита. Има риск също и от разрушения в контролните зали или от загуба на контрол от персонала върху функционирането на някой реактор, въпреки че структурата му е устояла на удара.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    44 5 Отговор
    Укрите искат да седят без ток ли?
  • 2 Делю Хайдутин

    40 6 Отговор
    Що ако я удари ракета и не работи какво значение има?
  • 3 Помак

    42 5 Отговор
    ...сичко ша са опраи кат са предадат укрете и зеления бъде осъден за геноцид !
  • 4 Браво !

    44 4 Отговор
    Пак глупости!
  • 5 Павел пенев

    33 5 Отговор
    Това е правилно, за да не я бомбардират украинските неонацисти.

    Коментиран от #7

  • 6 От статията се разбира

    47 4 Отговор
    Че Русия се ОПИТВА да спре тока за южна Украйна
    Че защо и е на Русия да спира тока за територии които владее
  • 7 Сър

    8 15 Отговор

    До коментар #5 от "Павел пенев":

    А я обясни като си толкова умен защо досеа не са я бомбардирали според тебе ?? Сериозно ли си вярваш ?
  • 8 Зевс

    58 2 Отговор
    А какво да направят, да изгонят персонала и да я оставят да гръмне ли?
    Другата опорка на Зеления и Запада е, че руснаците сами бомбят централата, която е под техен контрол.
    Безумието в пропагандата кара Гьобелс да се чувства като дете от яслата.
  • 9 Искам да знам

    41 2 Отговор
    Не само какво твърди Дейли телеграф
    Интересувам се от мнението на някои медии в Азия Африка и латинска америка например
  • 10 Газовик

    39 3 Отговор
    Абе изтъркахте я тая снимка бе! Сменете плочата! Тя си е вече руска централа. Какво сте се закахарили за нея?

    Коментиран от #30

  • 11 Ако не знаете да ви кажа:

    44 2 Отговор
    Тоя Уилям Хейг беше един от виновниците за разрушаването и ограбването на Либия.
  • 12 Турбо Z

    29 2 Отговор
    Дейли се засити с украинска царевица от последните два кораба и гледай какви ги съчинява. Това да де е тенджера под наляга - пусни / спри?
  • 13 Петър

    31 2 Отговор
    Е как хем ги принуждават, хем я обстрелват?... Шижофренично е!
  • 14 шааа

    38 2 Отговор
    Дейлито е толкова зле, че само платени медии преписват от него. Например, в един параграф се казва "руските сили принуждават, често със сила, техниците в АЕЦ „Запорожие“ да я поддържат в работен режим", а в следващия се казва "руските окупатори целят да унищожат инфраструктурата на централата, да повредят всички трансмисионни линии, които се използват за предаване на електричеството в украинската електроразпределителна система, и да предизвикат спиране на тока в Южна Украйна“.

    Поне да си разпределяха тематично опорките в различни материали, че да не си вкарват такъв автогол и чепат.

    Коментиран от #16

  • 15 що за глупости

    22 0 Отговор
    И какво да я правят , на не я подържат и да я оставят да гръмне ли ?
  • 16 Лост

    23 1 Отговор

    До коментар #14 от "шааа":

    Оставаше да напишат,че ще я метнат на гръб и отнесат на някъде.
  • 17 Зеления не дава пенсии и заплати

    20 2 Отговор
    Кой ги принуждава, ма? Кат не искат да работят, прав им път, ама те сами се натискат да останат.
  • 18 въпрос

    28 1 Отговор
    Значи хем принуждава техниците да работят, хем искат да унищожат централата, нещо не м и се връзва...

    Коментиран от #34

  • 19 Коки

    17 2 Отговор
    Появиха се снимки от последствията от удар по Никопол в Днепропетровска област, откъдето укрофашистите на киевския режим обстрелват Енергодар. Запорожката атомна електроцентрала се намира в Енерходар и за последен път беше обстрелвана в неделя сутринта 7 август. Украинската страна заяви, че по Никопол са били изстреляни 120 снаряда РСЗО. Вижда се, че ударът е нанесен по промишлената зона, където обикновено крият техниката и оръжията си "всушниците".
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Точен

    20 1 Отговор
    Руснаците не са самоубийци и нямат интерес да минират, обстрелват ???!!/ та те я владеят/ или саботират може би най-голямата АЕЦ в Европа и то до своите граници. Виж, САЩ и Британия имат интерес от един нов Чернобил в Източна Европа и затова непрекъснато ръчкат впиянчените, наркоманизирани и зомбирани укри да провокират напрежение около централата.
  • 22 Бивш канадец

    21 1 Отговор
    От цялата статия разбрах, че аФторът демонстрира тотално непознаване на тези блокове. А в такъв случай е по-добре да си трае!
  • 23 сороснерес

    16 1 Отговор
    Европа търси беля с този Зеленски..Заради прищевките на сащ ще сърбаме попарата..Заради Северен поток 2...не можаха по-мирен път да я спрат и спретнаха тази дивотия в Украйна..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Статистик

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Прочети Виенската конвенция. И ще разбереш, че според текстовете в нея всички държави, които пълнят Украйна с оръжие, може на 100% да бъдат обвинени в държавен тероризъм, включително и България.

    А като ти гледам правописа, май си от ония опушени "българи второ качество", както ги кръстиха през 1962...
  • 27 Бай Манчо

    15 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Разполагат за да охраняват станцията от малоумните ти работодатели - ти се замисли защо малоумните укри обстрелват ядрена централа - нека се радват , че все още имат ток който продават за да си плащат оръжията ZZZZZ Страната терорист е Украйна
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иванушка  🇷🇺

    7 1 Отговор
    "...Русия принуждава техниците.." - да се разбира Назначи на Работа. Щото тия е АЕЦ е много нежелателно и дори опасно да спират работа.
  • 30 Енергодар

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Газовик":

    Тази снимка няма нищо общо с АЕЦ с ВВЕР, камо ли със Запоржката АЕЦ. Това говори много за компетентността както на автора, така и на предричащите апокалипсис, цитирани в тази статия. Освен това, сравняването на ВВЕР с Чернбилските РБМК, само защото били съветски, затвърждава некомпетентното пропагандно внушение на статията.
  • 31 Вола рови

    9 1 Отговор
    Руската АЕЦ прави ток за Русия Май е време тока в Киев да бъде спрян на война като на война
  • 32 така е

    8 1 Отговор
    Краварите да си лаят...
  • 33 Сусо

    10 1 Отговор
    Разбира се,че руснаците ще я поддържат в работен режим! А защо някои искат да я унищожат и да я превърнат в залог, добре знаейки, че от това ще пострадат милиони невинни хора?! И не били нацисти!
  • 34 Лудо куче

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "въпрос":

    Всички работещи в централата са професионалисти и знаят каква отговорност носят. Независимост от своята националност, какви щети за цяла европа могат да бъдат нанесени на Европа.
    А онези в Киев наркомани са си казали след нас и потоп. Според вас кои трабва да бъдат премахнати. Тук във " Факти ни обливат само с пропаганда на Запада. Е не е ли същото като при комунизма. Подвеждаме се по името" Демокрация" и си мислим ааа по-хубаво е
  • 35 Най-идиотското е

    5 1 Отговор
    че на практика Русия вече воюва с НАТО, защото тези ХАЙМЪРС явно се управляват и насочват не от украинци, които не могат да работят с тях. Може да ги представят за наемници, но едва ли е точно така. А тези ракети обстрелват от дни цивилни райони с жилищни блокове в Донецк и областта, както и Луганска област, убивайки мирни жители, дори деца. Да обстрелваш детски площадки... Каква гадина трябва да си само. Осем години украинската пропаганда тръби и облъчва гражданите си, че Русия обстрелва Донбас. Ако имаше и зрънце подозрение за нещо такова, щяха ли да напират ДНР и ЛНР да влязат в състава на РФ? Кошмарът е, че всички знаят какво става, иначе ще са пълни олигофрени, но упорито продължават да повтарят тези безумни твърдения на Киев. Как точно ги принуждават? Хората искат да работят мирно и да живеят, без да ги обстрелва собствената им страна. Която отгоре на всичко е на ръба на пълното сгромолясване.
  • 36 Мухаа,хаа!

    2 1 Отговор
    И какво ? Да докарат инженерно- технически състав от РФ,за да подържа нормален работен режим на А ЕЦ? Тези съвсем са изпрекали.Чудят се,от кой пръст да изсмучат поредна ди,вотия.Това са местни,високо квалифицирани кадри,който познават АЕЦ до болтче и винтче.Точно поради тази причина, едновременно запазват персонала, и нормалния режим на работа, затова и пазят с троен кордон.От " пешаци" до СРЗО-на ПВО,за противодействие,срещу евентуално обстрелване от страна на ВСУ с тежки ракетни системи.Те не са самоубиици,сами да взривят АЕЦ,който е на тяхна граница.Знаят,че ветровете не признават граници.С,а щисаните са готови и на това.На г,з а на географията са.А подобна авария е трагедия за цяла Европа.Ще обвинят РФ безочливо,за да настроят милиони хора срещу Русия.Римейк на Чернобил, но тогава обвиниха цял СССР.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: