Last news in Fakti

14 Август, 2022 15:41 1 068 8

Папа Франциск призова за международна помощ за Сомалия

  • папа франциск-
  • помощ-
  • сомалия-
  • ватикана-
  • международна

85-годишният глава на католическата църква привлече вниманието на международната общност към „сериозната хуманитарна криза“ в Сомалия

Папа Франциск призова за международна помощ за Сомалия - 1
Източник: БГНЕС

Папа Франциск призова за международна помощ за Сомалия, която е измъчвана от „смъртоносна“ суша, която по данни на ООН е причина поне един милион души да напуснат домовете си, предава БГНЕС.

85-годишният глава на католическата църква привлече вниманието на международната общност към „сериозната хуманитарна криза“ в Сомалия и части от околните страни след традиционната си неделна молитва във Ватикана, предаде БНР.

„Хората от този регион, които вече живеят в много несигурни условия, сега са в изключително тежка хуманитарна криза заради сушата“, каза той и добави, че се надява международната солидарност да може да отговори на тази извънредна ситуация.

„За съжаление войната отклонява вниманието и ресурсите, но това са целите, които изискват най-голям ангажимент – борбата с глада, здравеопазването, образованието", допълни папата.

Сомалия и нейните съседи от Африканския рог, включително Етиопия и Кения, са обхванати от най-тежката суша от повече от 40 години насам. Последните четири сезона, които се считат за традиционно дъждовни, бяха толкова сушави, че унищожиха посевите и добитъка.

Повече от 755 000 души са напуснали домовете си, но остават в границите на Сомалия, което, когато се добави към тези, които са избягали в чужбина, нараства до един милион, съобщиха в четвъртък агенцията на ООН за бежанците ВКБООН и Норвежкият съвет за бежанците (NRC).

Разтърсваната от конфликти Сомалия е особено неподготвена да се справи с продоволствената криза, след като ислямистки групировки ограничават хуманитарния достъп до части от страната. Бойците на "Ал Шабаб" дори засилиха атаките си през последните месеци.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    15 2 Отговор
    Аман от западна лицемерщина. Вместо да се прави на господ да отива в Сомалия и да помага с каквото може, през терасата и аз мога да правя призива ама мен ще ме вземат за луд, а този го търпят

    Коментиран от #3

  • 2 Иванушка  🇷🇺

    10 1 Отговор
    Аре и Папата се обърка като Джо - става въпрос за Окрайна, не за Сомалия, Иран и Афганистан ))
  • 3 Само напомням

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "А50":



    С помощта ни за нацистите в Украйна ни свършиха парите за даряване за следващото десетилетие. Друг да помага на Сомалия.







    😉
  • 4 Българските Византийци

    5 0 Отговор
    Да се мобилизират за помощ на Сомалия 😁😁😎
  • 5 Така така

    9 0 Отговор
    Каква Сомалия бе братчед? Евродженд наливат милиарди за въоръжение на Окрайна, поддържат войната начело със кравибойс а ти за гладните и босите се кахъриш. Те не са важни за никой, важни са зеления, азовци и бандеровци за да доунищожат останалите там цивилни. Другите си живуркат в европата като царе и никой не го е еня...
  • 6 Гост

    4 0 Отговор
    Сега е модерно да се помага на Земенски. Сомалия ще чака. По-демократично е, по новите стандарти на презокеански те душмани.
  • 7 Народ

    2 1 Отговор
    чиято численост нараства от 2,8 на 10,7 милиона за 50 години не е гладувал. Така е в цяла Африка и за това плодене е виновна помощта от богатите държави. Оставете ги, има закони на Дарвин.
  • 8 брееей

    0 0 Отговор
    Много активен тоя папа на принципа дайте да дадем. Що не каже на америка и там да сложи "ред"