Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Август, 2022 12:40 1 867 13

"Родината не е задникът на президента": глобиха руския певец Юрий Шевчук

  • владимир путин-
  • юрий шевчук-
  • глоба-
  • певец-
  • рок-
  • русия-
  • украйна-
  • задник-
  • война

Шевчук и преди се е противопоставял на военните конфликти

"Родината не е задникът на президента": глобиха руския певец Юрий Шевчук - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската рок звезда и заклет пацифист Юрий Шевчук трябва да плати глоба в размер на 50 хиляди рубли (около 800 евро) за "дискредитиране на руските въоръжени сили", реши съдът в град Уфа, Башкирия. По време на концерт на групата му ДДТ в Уфа на 18 май той се обърна към публиката с реч за жертвите на конфликта в Украйна и обяви, че "родината не е задникът на президента, който трябва да се целува постоянно".

Според Шевчук родината много повече се символизира от възрастната жена, която продава картофи на гарата. Тогава полицията разпитва Шевчук в продължение на един час и съставя протокол, в който се посочва, че той е дискредитирал въоръжените сили на Русия. Протоколът е изпратен в родния град на изпълнителя Санкт Петербург.

Още новини от Украйна

Шевчук и преди се е противопоставял на военните конфликти

Съдът обаче връща документа с аргументацията, че не е ясно как певецът е обидил войниците. Според публикации в медиите всички съдии в Санкт Петербург са отказали да разгледат делото на Шевчук.

Певецът винаги се е изказвал принципно против войната и многократно е критикувал руския тоталитаризъм, цензурата в пресата и кастовата система пред президента Путин. През юли случаят е препратен към съд в Уфа, който сега е наложил глобата.

Съдийката Юлия Егорова обосновава присъдата си с "негативните изказвания" на Шевчук по адрес на президента. Самият Шевчук припомня на съда, че винаги се е противопоставял на войните - във Виетнам, Афганистан, Югославия, Чечения, Абхазия, Грузия, Осетия, Карабах и Ирак. През 2014 година той разкритикува и анексията на Крим. Музикантът е на мнение, че политическите проблеми трябва да се решават по дипломатически път.

Конституционен ли е законът за "дискредитиране на въоръжените сили"?

Според адвокатите на изпълнителя Конституционният съд на Русия трябва да се произнесе дали приетият през март закон за "дискредитиране на въоръжените сили" не противоречи на основния закон, но искането им не е било одобрено. При повторно нарушение 65-годишният певец може да бъде осъден на до пет години затвор.

През юли във Владивосток мъж беше глобен, защото държи плакат с изказването на Шевчук, че "родината не е задникът на президента, който трябва да се целува постоянно".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахаха..

    12 18 Отговор
    Зная Шевчук,мъжкар е,беше в Чечня 1995,в БТР и Т-74,и всички го харесваха.Но е укра.Кръвта вода не става..

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Хаос

    23 7 Отговор
    Хайде русофили пуснете езици о олигавете з.....а на своя идол

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 укра си ти

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха..":

    с тия дръпнати очи е по-руснак от еврея дето Мария Шаломова е раждала и на когото коленичиш по цял ден.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Швечук

    12 5 Отговор
    Човек на 65 години. С 3 медала:
    Медаль «За ратную доблесть»
    Почётное звание Республики Башкортостан
    Медаль МЧС России и УВКБ ООН
    Роден - Ягоднинский район, Магаданская область

    Путин
    Майка - Мария Шаломова (еврейка)
    Баща - Готвач на царя

    Ама за идол имате еврейчето Шаломов, дето омъжи дъщеря си на времето за еврея Шамалов. А пръв приятел му е еврея Милер
    Верно ли Шевчик ще набедите за евреин?
  • 8 Там някой се противопоставя.

    16 5 Отговор
    И то рушляк. А тука нашите родни путлераци не могат да се наситят да лигавят путлеровите задни части...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Механик

    2 4 Отговор
    Обикновен наркозависим взел се за нещо сериозно. Разбира се, че никой нормален човек не би позлвал такава реторика, а и кой нормален би си кръстил групата ДДТ?
    По-младите не знаят какво е ДДТ и сигурно недоумяват, но ДДТ е търговското име на невероятно отровното хим. съединение "диетил диметил трихлор етан". Синтезирано и патентовано от еврейско-американската химическа фирма, "монсанто", това вещество бе ползвано като инсектицид дълги години. Фирмата производител, бе скрила от потребителите си, че това вещество дори а малки количества увеличава 100-кратно вероятността да получиш злокачествено образувание и да си отидеш по ужасен начин.
    Това прикриване бе станало известно и фирмата бе осъдена на огромна глоба и прекратяване на дейността и. Тя бе осъдена не за първи път за подобни деяния ("ориндж-агент"-Виетнам е само един от примерите. Разбира се, никакво наказание не я сполетя и тя продължи да трови човечеството с химикали и ГМО, въпреки, че нито една от присъдите не беше обявена за нищожна. Тази фирма е като нашите престъпници- стои си на свобода с по 10 присъди влезли в сила и още 100 висящи дела.
  • 11 Роза

    2 0 Отговор
    Правилно!Русия не е нито Ленин,нито Сталин,нито Путин!Те са преходни личности,а руската земя и руския народ ще продължат съществуването си в бъдеще!
  • 12 Хахаха

    3 2 Отговор
    Естествено, че ще го накажат. Откъде накъде той ще се подиграва с Президента, избран от мнозинството от хората в Русия. Да се подиграва на майка си. Тя е световно неизвестна и той няма да засяга чувствата на никого, освен неговите.
  • 13 Слънчев вятър

    2 0 Отговор
    Шевчук винаги пееше дворни песни, които нямаха нищо общо с рокендрола. Странно, че това плашило си въобразява, че е Боб Дилън.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания