Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Август, 2022 17:45 1 877 28

Журналист: На този етап Ердоган изглежда повече като пощальон на руския президент

  • турция-
  • русия-
  • украйна-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

Турция се явява приемливото лице на руската страна в този конфликт, коментира Тайфур Хюсеин

Журналист: На този етап Ердоган изглежда повече като пощальон на руския президент - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне в Украйна с украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това е първа визита на Ердоган в Украйна от началото на военните действия през февруари.

"На този етап е малко трудно да се каже дали ще повлияе върху хода на войната, но със сигурност всички ходове, които предприема Ердоган, са насочени най-вече към спечелване на изборите, които се очаква да се проведат следващата година през лятото. Турската външна политика, която еднолично се ръководи от президента Ердоган, винаги има отражение във вътрешнополитически план", каза в интервю за БНР журналистът Тайфур Хюсеин.

"Тези избори ще бъдат от решаващо значение за политическата съдба на турския президент", допълни Хюсеин.

Относно тезата на Анкара за балансирана политика между Русия и Украйна Тайфур Хюсеин отбеляза, че на този етап това е добре за Ердоган и му носи политически дивиденти, но може да се коментира дали в бъдеще няма да се наложи турският президент и самата Турция да платят по-висока цена за случващото се на този етап.

"Защото тази двойна игра, която играе Ердоган, е много рискована."

Запитан има ли Турция потенциала да бъде сериозен външнополитически балансьор, журналистът изтъкна, че турската дипломация е на световно ниво, но направи разграничение между дипломатите от кариерата и действията на турския президент.

"Тази балансирана политика, която се води и се представя като успешна в световните медии, друг е въпросът дали наистина е така. На този етап Ердоган изглежда повече като пощальон на руския президент, на своя колега Путин, отколкото човек, който да води балансирана политика и да бъде наистина посредник между воюващи страни."

"ООН играе по-тиха роля, на по-заден план, това е основният балансьор. Турция се явява "приемливото лице на руската страна в този конфликт", смята Тайфур Хюсеин.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тойнс това пощальонство

    12 2 Отговор
    Доста добре лавира
  • 3 Тошо

    16 2 Отговор
    КЮРДИНА СЕ ИЗКАЗВА СРЕЩУ ТОЗИ КОЙТО ГИ МАЧКА.НЯКОИ НЕ ПРАВЯТ РАЗЛИКА МЕЖДУ РЕАЛНОСТ И ИЛЮЗИЯ.
  • 4 Да живее ДПС

    9 11 Отговор
    Само Реджеп Таип Ердоган ще спаси България от газов колапс, Турция ще доставя 1 милиард кубински метра газ за 2023 година на цена 100 долара на кубичен метър.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да живее ДПС

    2 9 Отговор
    Реджеп Таип Ердоган ще достави 30 дрона на българският народ на стойност общо 30 милиона лева. България ще достави 30 000 чушкопека с 4 отвора на Турция на обща стойност 300 милиона долара.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Койдозлу

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Да живее ДПС":

    Поста ми харесва с изключение на" долара"
    Защо не в лева,турски лири или евро
  • 9 Не знам защо всеки си мисли

    13 0 Отговор
    Че като се казва Тайфур и е мегаразбирач на турската външна и вътрешна политика 😳😳😳
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БПФ

    10 4 Отговор
    Първо - една война се решава или с преговори, или с унищожение на едната страна. Тези, които обвиняват опитващите се да преговарят,, ще носят най-малкото морална отговорност за щетите, жертвите и не дай си боже ядрената катастрофа от тази война.
    Второ - Еър доган се опитва да помогне по дипломатичен път за постигане на мир, вместо да налива оръжие за да изостри конфликта. Западните престъпници-политици не стига че дават оръжие на един открито нaцистки режим, което само по себе си е престъпление, но защитават маpиoнетката си, дори когато тя заплашва с ядрена катастрофа цяла Европа. Това също е престъпление, за което трябва да отговарят.
    Трето - опитите им за "дипломатическо решение" (шолц, макарон) бяха всъщност опити да дават ЗАПОВЕДИ на Русия. Само невероятни наглеци или безмoзъчници не биха разбрали, че Русия заповеди НЕ приема.
    Четвърто - Русия се опитваше да намери дипломатическо решение години наред. Уkpoпия наруши всички споразумения, а "западът" я подкрепяше.

    Но най-важно в конкретната ситуация е Пето - дали гpoзният гутериш ще се осмели поне да направи забележка (а би трябвало публично да осъди) зеленото дрeбно човече за това, че заплашва с ядрена катастрофа стотици милиони хора? И ако това е "спорно" (защото уkpoпите напук на всякаква логика обвиняват Русия), какво да кажем за изявленията на ситният нарkoман, който публично обяви, че "руснаците не са хора" ???? Да припомняме ли защо изобщо СЪЩЕСТВУВА тая организация - ООН ??? Ако гутериш

    Коментиран от #12

  • 12 БПФ

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "БПФ":

    ... самият факт, че след посочените от мен действия и изявления на укpите, западните политици продължават да ги подкрепят, вече говори страшно зле най-малкото за техния МОРАЛ... да не говорим за очевидно липсващото им чувство за отговорност....
  • 13 Слънчев вятър

    6 1 Отговор
    За Киев ли са предназначени руските предложения? Строго погледнато, украинският президент не можа да лети до Лвов.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пешо

    7 4 Отговор
    Нормално е Путин да кореспондира с хетеро, а не с лгтб.Не можеш да им имаш доверие.

    Коментиран от #20

  • 17 ДОСТ

    13 4 Отговор
    САМО ЕРДОГАН ЩЕ СПРЕ ТАЗИ ВОЙНА. НИЩО НЕ СТАВА ОТ ЗАПАДА. ТЕ НАЛИВАТ МАСЛО В ОГЪНЯ.
  • 18 Фори

    6 2 Отговор
    Бай доган е външният министър на русия. Турция чака само кога русия ще им капне в ръцете като зряла круша. Другия е бай Си.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 конечно

    1 1 Отговор
    И двамата играят една и съща "Черна Донка" (вид игра с карти, целта е да се съберат повече купи и да се избегне (пробута на някого) дама пика). Не могат да си търсят отговорност един-друг. Ердоган играе отдавна тази игра в много държави, не само от съседите си и най вече в Сирия. Путин е по неопитния, защото доста по късно го "имитира" първо в Сирия, а след като повярва, че и той е също толкова "велик", защото в някои моменти на сирийска територия дори водеше пред Ердоган и в Украйна.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Рошко

    0 1 Отговор
    Даааа и аз те обичам Ана толи.кон да ти го.......
  • 24 То това

    7 0 Отговор
    Момче е от организацията на Гюлен, какво да пише
  • 25 Тонката

    0 4 Отговор
    Аз така и не разбрах що се срещат тези тримата? Какво толкова ще дискутират и обсъждат, когато е очеизвадно, че са последната дупка на кавала? Хайде, Ердоган си преследва неговите политически цели, но другите двама? Те за какво се срещат? И единия и другия са еднакво безполезни....

    Коментиран от #26

  • 26 я по сериозно!

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тонката":

    Е, ясно, че само ти трябваше да се срещнеш със се беси, защото си най безполезен, но нямаше кой да те покани!
  • 27 Смешници

    6 0 Отговор
    Абе вие от факти въобще като пишете осъзнавате ли глупостите си сами.Вчера Путин бул клекнал на Ердоган ,днес пък Ердоган бил пощалон на Путин ,утре какво ще бъде????
  • 28 1234

    4 0 Отговор
    Не разбирам едно във всички западни медии Ердоган е диктатор,но всички негови действия са да спечели изборите през 2023 при диктатурата нали няма избори?или просто не козерува на запада и гледа интересите на страната си и за това става диктатор.
Новини по държави: