Last news in Fakti

19 Август, 2022 12:04 2 436 28

Как пилоти доброволци помагат на украинците

  • украйна-
  • война-
  • доброволци-
  • самолети

Над 300 пилоти от цял свят работят за частния проект "Въздушна помощ за Украйна"

Как пилоти доброволци помагат на украинците - 1
Снимка: DW

До полско-украинската граница се откарват медикаменти, а обратно към Германия се докарват бежанци. Над 300 пилоти от цял свят работят за частния проект "Въздушна помощ за Украйна".

Джон Боун можеше да продължи да си живее спокойно във вилата си във Флорида и всеки би го разбрал. Можеше да се радва на слънцето на един от най-красивите плажове в Мексиканския залив, да води понякога курсове по летене понякога и изобщо - да се радва на заслужената си пенсия. Джон Боун обаче не е обикновен 71-годишен американец - той вече два пъти е обиколил света, пилотирайки любимия си лек самолет "Cirrus SR22".

Затова и решава да направи онова, което смята, че е редно, когато чува за инициативата "Въздушна помощ за Украйна" в Германия. Кой ли би бил по-подходящ от него да лети с хуманитарна помощ до Мелец в Полша, на 60 км от границата с Украйна, при всякакви метеорологични условия? "Затова се качих на самолета си, първо за Канада, после за Гренландия, оттам за Исландия и Шотландия. След пет дни бях в Германия и се записах доброволец за два месеца - юли и август."

Боун разказва за пътуването си до Германия като за детска игра, вероятно защото е прекарал голяма част от живота си в небето. Той сяда в пилотската кабина още като тийнейджър, работи 36 години за американската авиокомпания "Delta Airlines" и може да лети по маршрута Атланта-Франкфурт едва ли не насън.

"Мисля, че е важно да правим каквото можем и да използваме ресурсите, с които разполагаме, за да помогнем на Украйна. В моя случай това е самолетът ми, така че взех него", казва Боун.

С бежанците са станали приятели

Със своя самолет Боун вече е транспортирал до Полша стотици пратки с лекарства от първа необходимост, а на връщане взима със себе си бежанци, които закарва в Германия. Американецът вече е приятел с всички тях във Фейсбук. "В социалната мрежа вече имам почти толкова приятели украинци, колкото и мои сънародници", смее се пилотът.

"Всеки, когото закарам до Германия, ми е безкрайно благодарен. Днес ще летя с един украински герой от войната, който има нужда да бъде настанен в болница. Страхотно е, че мога да правя нещо толкова значимо."

Как се ражда "Въздушна помощ заУкрайна"

Фактът, че Джон Боун може да промени нещо, се дължи на Кай Волф. Или казано другояче: американският пилот все още щеше да обучава любители на полетите във Флорида, ако 52-годишният IT-специалист не бе стигнал до една доста дръзка идея заедно с приятеля си Щефан Залинг малко след началото на войната в Украйна.

"Умувахме какво можем да правим най-добре", казва Залинг. "Имаме и опит в производството, и в IT-сферата, но имаме опит и в летенето - Щефан е пилот, а аз летя от 15 години. Помислихме си, че ако се включат още няколко души от нашия приятелски кръг, ще можем да направим нещо."

Пилоти от цял свят

Днес пилотите, които работят за организацията, са 313, някои летят до Украйна на собствени разноски. Сред тях има бивши командири на полети, инженери и професионални войници. На борда на самолетите има и пилоти от Кения, Еквадор и Канада. Досега въздушната спасителна служба за Украйна е пътувала 69 пъти към Мелец в Полша от Хангелар край Бон, от Аугсбург и от Майнц. С над 17 000 килограма багаж - като специални лекарства срещу рак, комплекти за първа помощ и оборудване за пречистване на кръвта, докарани до Украйна възможно най-бързо, главно от склада на организацията за помощ на Синьо-жълтия кръст в Кьолн.

"Онзи ден в събота сутринта ни се обадиха, че на украинската граница с Молдова е необходимо много специално и рядко лекарство, защото ранен украинец е развил резистентност към антибиотици. Организирахме полет от Дъблин и още същата вечер пациентът получи първата си инфузия", разказва Волф.

Пратки и за Буча

Въздушните спасителни служби помагат и в Буча - мястото, което придоби световна известност заради зверствата, извършени от руски войници. Заедно с криминалната полиция в Кьолн и Синьо-жълтия кръст на летището в Майнц при нощна операция и в мъгла са докарани десетки така наречени "комплекти за след изнасилване", за да могат да се докажат сексуалните посегателства. В багажа имало и контрацептивни хапчета, и 200 килограма чували за тела.

Досега организацията е докарала в Германия 57 души, които се нуждаят от лечение. Службата за помощ на Украйна се фокусира върху ранени хора, които се нуждаят от операция, хора в инвалидни колички или деца без родители. Всичко функционира единствено благодарение на това, че основателят на организацията Волф и неговият екип постоянно координират акциите.

Координацията не е лесна

Понеделник вечер, последен брифинг преди два планирани полета. На следващия ден, според прогнозата за времето, през Полша ще премине лош атмосферен фронт. Опитните пилоти могат да заобиколят бурята, но това отнема време, а летището в Германия няма да бъде отворено вечно. Да се отмени полетът? Тогава ще трябва бързо да се резервира подходящ хотел за бежанците, които с нетърпение очакват въздушния спасителен екип. Това се е превърнало в рутина за Кай Волф, който е достатъчно търпелив, за да прегледа всички възможности на лаптопа си, докато едновременно с това разговаря с пилотите по телефона.

"Петдесет на петдесет", казва Волф, когато го питат дали отделя повече време на собствената си IT-компания или на въздушната служба в помощ на Украйна. И това едва ли ще се промени в близко бъдеще. Волф, който многократно е бил в Украйна и има много приятели там, казва: "Кога ще свърши това? Когато свършат даренията. Или ни свършат силите. Но най-добре, когато свърши войната."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    24 29 Отговор
    Прочетох първия ред.

    Каналджии - съд и затвор.
  • 2 реру

    31 3 Отговор
    Много работи стават в Украйна... Украинците събираха пари за "Bayraktar", но Фондация "Серхий Притула" /организираща кампанията/ е решила да купи сателитно време. Според Притула за 600 млн. гривни благотворителната фондация е закупила достъп до базата данни за сателитни изображения ICEYE за повече от година, което ще позволи на военните да планират оперативни операции.

    Устройствата на ICEYE наблюдават Земята в микровълновия /SAR/ диапазон, което прави възможнo получаването на изображения на повърхността по всяко време на деня и при всякакви метеорологични условия. Обикновено данните се актуализират на всеки няколко часа, което ви позволява да наблюдавате театъра на операциите на тактическо ниво.

    Снимките са с резолюция 25 сm на пиксел.

    Коментиран от #6, #13, #19, #23

  • 3 Кочо

    11 28 Отговор
    Стана 3 месеца, цял свят един побъркан Путин не можете да озаптите! Технологии, БВП и нищо! Обстрела и изнудването със Запоражка АЕЦ - ежедневни! Нашите мафиоти от коалиция ,,Газпром" стават все по нагли, а Промяната се чуди къде да се скрие! Това ли ви е евроатлантическата България?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иванушка  🇷🇺

    11 27 Отговор
    Аз също съм пилот и от първо лице мога да заявя как помагаме на родната ми Украйна.

    04.00 - бомбандировка на Харков
    05.00 - закуска
    06.00 - ракети Въздух-земя по Одеса
    07.00 - втора закуска
    08.00 - бомбандировка на ВСУ с ТермоБарични бомби
    09.00 - инструктаж безопасност
    10.00 - бомбандировка с Фосфорни бомби
    12.00 - тържествен обяд Заря 😁😁😁
  • 6 реру

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "реру":

    Първата получена снимка...

  • 7 Заблудени

    13 24 Отговор
    Какво има да "помагат" на Украйна? Едно време и България "помагаше" на Фашистка Германия. Нашите "умници" са решили да.обявят тогава война на ФАЩ. А когато дошли британски и американски военни самолети да бомбардират България, се учудили ЗАЩО? А също и не разбрали, как така България попада в следващата Национална катастрофа...
    Който "помага" на фашисти, не се разбира обстановката!!!

    Коментиран от #9

  • 8 ГЛУПОСТИ

    25 10 Отговор
    За Буча е доказано, че не са руснаците, нацитата. И Запада млъкна по тази тема. Факти пак не е в час или така им отърва. Има доказателства, снимков материал на използваните железа, сателитни снимки и много други материали. Тези неща са вече заснети и показани на западните зрители.
    Факти проверявайте си информацията като истински журналисти.

    Коментиран от #10

  • 9 реру

    25 2 Отговор

    До коментар #7 от "Заблудени":

    "... Нашите "умници" са решили да.обявят тогава война на ФАЩ..."

    Преди това обаче са искали пръсъединяване към Тристанния пакт... Някои дори позиви на ръка са пишели и разпространявали...

  • 10 ГЛУПОСТИ

    17 12 Отговор

    До коментар #8 от "ГЛУПОСТИ":

    За Буча е доказано, че не са руснаците а са нацитата.
  • 11 Глупости

    7 11 Отговор
    За Буча е доказано, че не са украинците, нацитата. И Русия млъкна по тази тема. Факти пак не е в час или така им отърва. Има доказателства, снимков материал на използваните железа, сателитни снимки и много други материали. Тези неща са вече заснети и показани на западните зрители.
    Факти проверявайте си информацията като истински журналисти.
  • 12 ИСТИНАТА

    10 12 Отговор
    За Буча се доказа че бяха руснаците и за това руските медии млъкнаха изведнъж. Същото млъкнаха след снимковия материал за летището дето твърдяха че няма пострадал самолет. 1:1. А иначе през час вадиха по различна теза, за да хвърлят димна завеса. Същото беше и с крайцера Москва. Същото и подводницата на времето.

    Коментиран от #17

  • 13 Те тъй ги

    9 18 Отговор

    До коментар #2 от "реру":

    планират военните, че всеки ден ВСУ отстъпва все нови и нови територии. Използват технологията да обстрелват хората от освободените територия и Запорожката АЕЦ и нищо повече.
  • 14 стоян георгиев

    10 9 Отговор
    Интересно кога путлерасите ще направят подобно нещо? Явно никога,те могат да са лъжци напълен работен ден,но да помогнат на руснаците???!!!! Тва няма дй се случи никога.
  • 15 оня с коня

    6 8 Отговор
    а защо наще дето карат сирийските мигранти ги арестувате?

    и те челенуват във дружеството за превоз на мигрантите?

    Коментиран от #22

  • 16 оня с коня

    5 14 Отговор
    Нека има глад и мраз,само Байдън да е с нас!

    Коментиран от #26

  • 17 гост

    9 8 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТИНАТА":

    когато трол като теб защитава руснаците, е ясно, че руснаците са извършители. няма ли поне капка морал в твоето сърце?

    Коментиран от #20

  • 18 стоян георгиев

    5 3 Отговор
    Ей такава вдъхновяваща статия,чак ми идва да стана летец и да полетя.
  • 19 Аршлох

    3 20 Отговор

    До коментар #2 от "реру":

    А ти дари ли заплата?
  • 20 ИСТИНАТА

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    я пак...

    Коментиран от #21

  • 21 Така де

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИСТИНАТА":

    Истината другарю е, че другарят Путин се е хванал за главата! Чуди се кой път да хваща!
  • 22 те така

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    защото си идват с имената и документите и по легален път и искат да се интегрират и да работят - а пътниците на нашите каналджии лъжат откъде са, хвърлят си документите, крият се не минават по нормалния път за влизане в една държава, и искат да ги хранят, не да работят или да учат - разликата е огромна, между цивилизацията и нелегалния трафик!
  • 23 редник

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "реру":

    "Снимките са с резолюция 25 сm на пиксел."

    Тази резолюция не я разбрах - бихте ли пояснили?...

    Коментиран от #24

  • 24 реру

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "редник":

    В случая един пиксел от изображението отговаря на 25 действителни сантиметра и след това всичко зависи от разделителната способност на хардуера /монитора/... Google Maps ОФИЦИАЛНО предоставя спътниковите изображения с разделителна способност от 50 cm на пиксел.

    Според публични информации /в действителност може да е много по-различна/ най-добрите военните сателити имат следната разделителна способност:
    – Русия - 50 сm на пиксел;
    – САЩ - 5 сm на пиксел;
    – Китай - ? сm на пиксел;

    Коментиран от #25

  • 25 реру

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "реру":

    Така изглежда едно изображение при сателити с резолюция 30 и 50 cm на пиксел...

  • 26 0808

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    стюпид
  • 27 САМО ДА НЕ ГО ГЕПЯТ РУШНЯЦИТЕ

    0 1 Отговор
    ЧЕ ЩЕ ГО РАЗСТРЕЛЯТ ПО ЗАКОН !
  • 28 ПРАЩАМЕ ЗА УКРАЙНА ! СВЕТИ Ф КОФЧЕГА !

    1 0 Отговор
    Мощен Тактически LED
    Фенер
    Водоустойчив - Корпус от
    авиационен алуминий - USB
    Порт - 2 скрити режима. Виж
    Още!
Новини по държави: