Last news in Fakti

19 Август, 2022 15:00 926 3

По план! Реализирането на националната космическа програма на Турция продължава

  • турция-
  • космос-
  • космическа програма

През следващата 2023 г., когато се навършват 100 години от основаването на Република Турция, в Международната космическа станция ще бъде изпратен турски гражданин

По план! Реализирането на националната космическа програма на Турция продължава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Реализирането на националната космическа програма на Турция продължава без забавяне, обяви турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, който говори вчера на откриването на националния Фестивал за наблюдение на небето в окръг Анталия.

Тазгодишният фестивал бе открит в базата на Националната обсерватория на Турския съвет за научно-технически изследвания (ТЮБИТАК), намираща се на 2000 метра надморска височина в местността Саклъкент в планината Торос.

Без никакво забавяне продължава реализирането на националната ни космическа програма, на която правителството ни отделя особено внимание. В началото на 2023 г. ще изстреляме в орбита националния сателит за наблюдение İMECE, посочи министър Варанк.

Той съобщи, че през следващата 2023 г., когато се навършват 100 години от основаването на Република Турция, в Международната космическа станция ще бъде изпратен турски гражданин. Варанк добави, че до края на годината се планира да бъде съобщено името на турския космонавт.

Министърът на промишлеността и технологиите говори вчера още по редица теми, включително по въпроси, свързани с отбранителната промишленост на Турция. Той припомни, че в страната са реализирани важни технологични проекти, сред които безпилотните изтребители „Байрактар“.

Предприемаме решителни стъпки, "за да се превърнем в нов център" в постоянно променящия се автомобилен сектор с производството на нашия електрически автомобил TOGG, посочи Варанк.

Той съобщи, че на 29 октомври ще бъде открит заводът на TOGG и тогава започва серийното производство на турските електромобили.

На 29 октомври е националният празник на Турция. Тази година ще бъде отбелязана 99-ата годишнина от създаването на републиката от Мустафа Кемал Ататюрк.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да питам

    3 17 Отговор
    И кво сега..Пуйки в Космоса- Първа серия ли?

    Коментиран от #3

  • 2 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    1 13 Отговор
    турци космонавти ! фтасахме я! килим4ета за молитви носят ли си?
  • 3 орт

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "да питам":

    Щом има прасета,защо да няма и пуйки?
Новини по държави: