Last news in Fakti

30 Юни, 2013 20:43 1 760 0

ЕС иска обяснения от САЩ за шпионирането

  • ек-
  • сащ-
  • шпиониране-
  • сноудън-
  • едуард сноудън

От Европейската комисия съобщиха, че са отправили запитване към американските власти относно твърденията за шпиониране на европейски институции и очакват отговора им

На този етап няма да коментираме повече въпроса, се казва в съобщението.

Германското списание "Шпигел" съобщи, че институции на Европейския съюз са били обект на шпиониране от страна на американската Агенция за национална сигурност (АНС).

Списанието се позовава на документи, получени благодарение на бившия американски консултант на АНС Едуард Сноудън, който е в основата на скандалните разкрития за глобално шпиониране.

В един от документите - от 20 септември 2010 г., с гриф "строго секретно" - АНС описва как е шпионирала дипломатическото представителство на ЕС във Вашингтон. Не става дума само за микрофони, поставени в сградата, а и за проникване в компютърната мрежа, което давало възможност да се чете електронната поща и вътрешни документи.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че е "дълбоко обезпокоен и шокиран от твърденията за шпиониране от страна на американските власти на офисите на ЕС".

Шулц  настоя за "пълно изясняване и експедитивно предоставяне на допълнителна информация от американските власти".

"Шпигел" съобщи, че експерти на АНС са проникнали в компютърните и телефонните мрежи на три сгради: представителствата на ЕС във Вашингтон и в ООН, и в брюкселската централа на Европейския съвет.

В последната се свикват срещите на върха на ЕС, на които държавните и правителствени глави от съюза обсъждат и вземат ключови решения, включително в областта на икономиката и външната политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: