Last news in Fakti

22 Август, 2022 13:22 1 180 3

Американски губернатор отиде в Тайван

  • тайван-
  • губернатор-
  • сащ-
  • китай-
  • ерик холкомбжжжжжжж-
  • индиана-
  • нанси пелоси-
  • джо байдън-
  • азия

Китай наложи визови забрани и други санкции на тайвански политически фигури

Американски губернатор отиде в Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Губернаторът републиканец на американския щат Индиана се срещна днес с тайванската президентка Цай Ингвен. Неотдавна посещения на американски политици привлякоха медийно внимание и предизвикаха недоволството на Китай и Пекин, който предприе военни учения край острова с изстрелване на ракети.

Ерик Холкомб пристигна вчера вечерта на четиридневна визита в Тайван, се посочва в изявление на офиса му. Той ще се фокусира върху икономическия обмен и по-специално доставката на полупроводници. Между Тайван, Китай и САЩ възникна сериозно напрежение, след като председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посети този месец острова. Китай смята, че самоуправляващият се Тайван е негова територия и гледа на търговския обмен с чужди правителства като на незачитане на неговите претенции.

В началото на срещата Цай говори за съществуващото напрежение и приветства по-нататъшното развитие на двустранните отношения. „Тайван беше изправен пред военни заплахи от Китай на територията на Тайванския проток и около него. Демократичните съюзници трябва да бъдат единни и да засилват сътрудничеството си във всички области", каза тя и призова да се гради върху вече постигнатото и да се оказва взаимна подкрепа.

В отговор на посещението на Пелоси китайската армия проведе няколкодневни учения, включващи прелитане на военни самолети в района на острова и военни кораби, плаващи по средната линия на Тайванския проток, неофициалната буферна зона между острова и континентален Китай.

Китай наложи визови забрани и други санкции на тайвански политически фигури, не е ясно обаче какъв ефект биха имали те. Холкомб подчерта икономическия характер на посещението си, като спомена, че щатът Индиана е сред първите в САЩ по преки чужди инвестиции и в него са базирани 10 тайвански компании. „Стремим се (САЩ и Тайван) да задълбочим и подобрим нашето вече отлично сътрудничество, което установихме през годините“, каза той. Холкомб ще се срещне и с представители на полупроводниковата индустрия и се очаква да насърчи академичното и техническо сътрудничество между Тайван и ръководения от него щат. Губернаторът е придружаван от представители на съвета за икономическо развитие на щата, ръководители на университета "Пардю", където неотдавна е създадена специалност "Полупроводници". От Тайван Холкомб заминава за Южна Корея.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ?????

    13 4 Отговор
    Хамериканците на няколко фронта ръчкат и създават конфликти и хаос. Усещат края на господството си и със зъби и нокти гледат да го удължат.
  • 2 ивелин

    7 1 Отговор
    Същият сценарий -( същият филм го гледахме в 2013 -2014 година) наблюдавахме в Украйна когато Американски и Европейски видни личности,сенатори, депутати, и известни личности посещавах Киев и подчертаваха- колко е " свободна и демократична" е Украйна след кървавият преврат в 2014 година. За 8 години бяха убити над 15.000 (хиляди) не вини граждани. Украйна я превърнаха- - с финансиране, въоръжение, "промиване на мозъци"- страна Нацистка когато престъпниците и убийците (като С.Бандера повече от 250 хиляди убити- евреи, поляци, руски, и украинци) станaха Национални герои им издигнаха паметници когато братска Украинска страна се превърна"" "Могъществото на Русия може да бъде унищожено, само чрез откъсването на тази част, която ще наречем Украйна, като е необходимо тази част не само да бъде откъсната, а и да бъде противопоставена на Русия, като двете бъдат насъскани една срещу друга , двете части на един и същ народ, и да наблюдаваме как брат убива брата си. За това е нужно само да намерим и отгледаме предатели сред националния елит на Русия и с тяхна помощ, да променим самосъзнанието на едната чаcт от този велик народ, до такава степен, че той да ненавижда всичко руско, да ненавижда своя род, неосъзнавайки това. Всичко останало е въпрос на време." Ото фон Бисмарк / 1862 г./
  • 3 Иван

    2 0 Отговор
    А кога пълни проводници??