Last news in Fakti

23 Август, 2022 14:31 2 274 38

Опечалени си взеха последно сбогом в Москва с журналистката Даря Дугина

  • русия-
  • дария дугина-
  • атентат-
  • експлозия-
  • кола-
  • москва-
  • александър дугин-
  • церемония

Стотици хора се наредиха на опашка, за да почетат паметта на загиналата журналистка Даря Дугина

Опечалени си взеха последно сбогом в Москва с журналистката Даря Дугина  - 1
Снимка: БГНЕС

Стотици хора се наредиха на опашка, за да почетат паметта на загиналата журналистка Даря Дугина - дъщеря на водещ руски десен политически мислител, загинала при бомбен атентат, за който Москва обвини украинското разузнаване, предаде Асошиейтед прес.

Опечалени си взеха последно сбогом в Москва с журналистката Даря Дугина
Снимка: БГНЕС

На траурната церемония, състояла се в телевизионния център "Останкино", баща ѝ Александър Дугин каза, че тя е загинала "за народа и за Русия".

"Огромната цена, която трябва да платим, може да бъде оправдана единствено с най-висшето постижение, нашата победа", заяви Дугин. "Тя живееше за победата и загина за победата. Нашата руска победа, нашата истина, нашата православна вяра, нашата държава", допълни той.

Двадесет и девет годишната Даря Дугина, която работеше като коментатор в руски националистически телевизионен канал, загина в събота вечер при взрив на задействана дистанционно бомба, заложена в автомобила ѝ, докато шофирала в околностите на Москва. Според властите колата е била унищожена напълно от взрива, а тя е загинала на място.

Опечалени си взеха последно сбогом в Москва с журналистката Даря Дугина
Снимка: БГНЕС

Според мнозина истинската мишена на атентата е бил баща ѝ Александър Дугин. Той е философ, писател и политически теоретик, както и горещ поддръжник на решението на руския президент Владимир Путин да изпрати войски в Украйна. Руски медии цитираха очевидци, според които колата е била на Дугин, но той в последния момент решил да използва друг автомобил.

Вчера Путин изпрати съболезнователно писмо до Дугин и съпругата му, в което определи убийството като "подло и жестоко престъпление" и добави, че Дугина е служила "честно на народа и отечеството си и с делата си е показала какво е да си руски патриот". Руският президент посмъртно я удостои с едно от най-високите руски отличия - Орден за храброст.

Руската Федерална служба за сигурност, основният наследник на КГБ, заяви, че убийството е "подготвено и извършено от украинските специални служби".

Украйна отрече да е замесена в атентата.

Снощи Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, отново отрече Киев да има нещо общо в покушението. "Нашите специални служби нямат никакво отношение към това", каза той.

Според Федералната служба за сигурност убийството е извършила украинската гражданка Наталия Вовк, която пристигнала в Русия през юли с 12-годишната си дъщеря и наела жилище в сградата, в която живеела Дугина, за да я следи. Според службата Вовк и дъщеря ѝ са присъствали на националистически фестивал, на който точно преди убийството били и Дугин и дъщеря му.

Според службата след убийството Вовк е заминала за Естония с променени регистрационни номера на автомобила си.

Опечалени си взеха последно сбогом в Москва с журналистката Даря Дугина
Снимка: БГНЕС

Естонският външен министър Урмас Рейнсалу отхвърли в телевизионно изявление руските твърдения с думите, че "това е поредната от поредица руски провокации и Естония няма какво повече да каже за момента".

Бомбеният атентат срещу колата на Дугина, който е необичаен за Москва от 90-те години на миналия век насам, когато престъпните групировки воюваха помежду си, породи призиви сред руските националисти да се отговори с още по-масирани удари по Украйна.

Опечалени си взеха последно сбогом в Москва с журналистката Даря Дугина
Снимка: MK/RU


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Люси Дяковска

    17 26 Отговор
    Били са 200 човека! Всичките фашисти!

    Коментиран от #34

  • 2 Тор6399

    23 20 Отговор
    Сашко Симов дали е бил там заедно с любимата си Митрофанова?
  • 3 Защо

    18 23 Отговор
    Троловете дето вчера реваха тук за горкото дете убито от нацистите в Киев да коментират.Защо мъжа на уж убийцата от Азов се оказа офицер от службите на ДНР.Участвал 2014 във вземането на властта в Донецк награден с медал за заслуги към ДНР.Срещу него украйнците са завели дело още 2014 за държавна измяна.Даже статии има писани за въпросния човек.А жена му си е живяла като верна милиционерска булка в Москва последните шест години.

    Коментиран от #6, #10, #22, #35

  • 4 Сатана Z

    35 25 Отговор
    Бог да прости Дария и дано душата и намери покой.
    За Украинските терористи има кой да се погрижи.
    Руснаците винаги се връщат за своето.

    Z

    Коментиран от #17

  • 5 какъв

    17 25 Отговор
    мислител е тоя?От мислене няма време да си изчисти въшките от брадата!

    Коментиран от #36

  • 6 Защото

    26 14 Отговор

    До коментар #3 от "Защо":

    Много Българи също се продават за пари и работят срещу България.Но ти лъжеш каро Ром и пускаш дезинформация.Ти си същият като убийците на това момиче

    Коментиран от #9

  • 7 Живанши

    24 15 Отговор
    Е сега гледайте как запада ще пази убийцата, без никакви легални основания. Това си е мисто убийство без съд и присъда! Така умряха и Гиви и Моторола. Убийства! Не на война! Такава подлост с Русия е меко казано ненормална. Подкрепа за фашисти, терористи и провокатори! Сащ се оляха и ще си платят един ден за това. Европа и те. Ще дойде ден, ние ще помним.
  • 8 Кочо

    11 11 Отговор
    Партия Възраждане поставя табелка с надпис пред централата - улица ,,Дуня"! Според анализатори, партията е легитимна мишена за НАТО и ЕС!

    Коментиран от #16, #18

  • 9 Хахаха

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "Защото":

    Да. Сатанист е. Който още не е разбрал - СатаНата е сред нас. Страшно е.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 българин

    10 7 Отговор
    Голяма драма, тюх.
  • 12 Доротея

    7 11 Отговор
    И моста разрушиха, и крайцера потопиха, и Даря убиха фашистите! Путин вече и за парад не става! САЩ за такова нещо срещу тях, вече щяха да са ,,демократизирали" някоя нарочена за виновна даржава!
  • 13 огън от ада

    11 17 Отговор
    Тоя скелет искаше смърт и получи смърт. Стига сте мрънкали
  • 14 Да се знае

    3 5 Отговор
    Аббас Галлямов, руски политолог: "Четох, че съпругът на новоразкрития "агент на СБУ" Наталия Вовк е посочен в сайта "Миротворец" като един от организаторите на референдума в ДНР през 2014 г. и се сещам за стария виц за КГБ, че по време на разследването е важно да не попаднете на себе си".

  • 15 Руский мир

    14 16 Отговор
    На дъртия нацист кофти ли му е сега..путин го издумка и после го прави герой побъркана работа..
  • 16 Абе За всеки случай

    12 6 Отговор

    До коментар #8 от "Кочо":

    Копейката бда си оглежда внимателно джипа .

    Коментиран от #21

  • 17 456

    12 10 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Бог няма да прости на жадната за кръв фашистка.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 321

    13 11 Отговор
    Няма и капка човещина в думите на бащата - да приемеш смъртта на детето си в името на някаква идеология.
  • 20 Елементарно

    13 14 Отговор
    Кремълските милиционери разбраха че ще загубят войната и сега отчаяно се чудят как да ерозират подкрепата за Украйна..затова ги правят тия панаири във Запорожие затова я свитнаха и другарката Дугина..тия мизерий ще ги има и занапред в изобилие
  • 21 Нека да пиша

    10 8 Отговор

    До коментар #16 от "Абе За всеки случай":

    Неговия джип е брониран ,с кюлотите червени на Митрофанова. В радиус на 60 метра ,всичко бяга . Миришат та се нетрае .
  • 22 И на слепите е ясно

    7 14 Отговор

    До коментар #3 от "Защо":

    Че това е работа на руските тайни служби. Щом и мъжът на Вовк е работил там, нещата почват да се изясняват. А и самите Дугини са били някакви малки винтчета от огромната пропагандна машина на рушляците. Шушумиги...
  • 23 КОНФУЦИЙ ОТ КСАНТИ

    7 12 Отговор
    ПСИХОПАТА ИДЕОЛОГ Е МНОГО ПО ОПАСЕН ОТ ПСИХОПАТА УБИЕЦ НА ФРОНТА☝ п.п.И МЕЖДУ ДРУГОТО НА КОЙ МУ ПУКА .....НАЛИ Ѝ ПУ.ИН Я НАГРАДИ С КЛЮЧОДЪРЖАТЕЛ...
  • 24 !!!?

    12 12 Отговор
    Дария стана жертва на безумието на един фанатик-мегаломан и неговите кремълски последователи, който за зла участ се оказва нейн баща !!!?
  • 25 РИТОРИЧНО☝

    4 6 Отговор
    ....сега тоя(......)и жена му....им остава да си спомнят и да разсъждават КОЛКО много пропуснати мигове отлетяха в миг заради някакъв РУ.КИ мит......🤔
  • 26 Българин

    11 14 Отговор
    Да почива в мир! Засичал съм я по Първи канал на руснаците. Умна и красива! Нацистите ще си го получат тъпкано! Напред, братушки! Значително по-голямата част от човечеството е с вас. Победата над американския райх и марионетките му е сигурна, колкото и Америка да пие кръвта на Европа

    Коментиран от #27, #31, #38

  • 27 Да се знае

    7 7 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    мрша рашистка, колабороционерите на новия фашизъм ще си го получите.

    Коментиран от #28

  • 28 Хохохо

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Да се знае":

    Харесват ли ти новите цени? Хващай буквара и карай наред всички учебници, та барем ти влезе нещо в главата
  • 29 Нона

    9 0 Отговор
    Дано никой родител да не погребва дете!Най-ужасното нещо в живота е да се надживее собственото дете!
  • 30 Балканджия с ракия

    4 5 Отговор
    Отвсекъде вътрешна руска работа, кораба почва да потъва и се самоелиминират по типично руски начин Нет чоловек нет праблем.
  • 31 Кочо

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    То с лозунги и паради не става! Каскет, раница, ,,Наган" - Балкан!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кои са тия...?!

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Люси Дяковска":

    ...200 човека...?!Я дай малко инфо,щото така се подразбира,че са 200 човека от спец-наза на Зеленчука...?!
  • 35 Аз например...

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Защо":

    ...не отговарям за действията на съпругата си,както и тя за моите...!ТИ драги,като си под чехъл,това не значи,че трябва съпрузите да се идентифицират в действията си и идеологията си...!!!
  • 36 Амчи да...?!

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "какъв":

    Той взема пример от Комсомолският Секретар на ГЕРБ-Георг Георгиев...!
  • 37 ДЕД МАРОЗ

    2 0 Отговор
    КАТО ВЪВ ФИЛМА "ТРОЯ". АХИЛ НЕ ВЛЕЗЕ ВЪВ ВОЙНАТА ДОКАТО НЕЛЕПО И НЕОБМИСЛЕНО НЕ УБИХА НЕГОВИЯ ЛЮБИМ БРАТОВЧЕД ПАТРОКЪЛ.......!
    СЕГА ПОЛОЖЕНИЕТО Е ИЗВЪН КОНТРОЛ Г-Н ОЛЕКСЕЙ ДАНИЛОВ.
    ЗАПОЧВА СЕ.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания