Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Август, 2022 15:00 2 709 38

Ще бъдат ли осъдени на смърт бойците от "Азов"?

  • азов-
  • съд-
  • украинци-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • мариупол-
  • днр-
  • смъртно наказание

Процесът може да започне на националния празник на Украйна

Ще бъдат ли осъдени на смърт бойците от "Азов"? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Свалената украинска градска администрация на град Мариупол, който беше окупиран от руските сили, публикува в канала си в социалната мрежа Телеграм снимки на метални клетки, които са поставени на сцената на филхармонията в пристанищния град. Според публикацията руските окупатори планират да започнат "трибунал срещу защитниците на Мариупол" - военните пленници от прословутия Азовски батальон. Кметът на града Вадим Бойченко се обръща към международната общност с молба да предотврати "втора Еленовка" - поредно масово избиване на украински войници.

В края на месец юли 50 украински военнопленници загинаха при нападение срещу затвор в град Еленовка, близо до Донецк. Русия твърди, че виновници за атаката са украинските сили, а Украйна обвинява руските наемни войски в опит да прикрият доказателства за мъченията, които са извършвали в затвора.

В края на май, след седмици обсада на пристанищния град Мариупол, последните украински войници, които отбраняваха в завода "Азовстал", се предадоха. Част от тях бяха върнати на Украйна като част от размяна на военнопленници. Около 2500 войници от Азовския батальон обаче още са в руски плен, където по думите на други, които са били разменени, са подложени на ужасяващи мъчения. Сега украинските политици се притесняват, че властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република може да започнат наказателен процес срещу тях.

Процесът може да започне на националния празник на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски предполага, че процесът може да започне на 24 август - националния празник на Украйна, когато страната празнува 31 години независимост от Съветския съюз. Днес се навършват и 6 месеца от началото на руската инвазия.

Въпреки че в Русия няма смъртно наказание, Донецката народна република вече осъди на смърт няколко военни от чуждестранния легион в Украйна по обвинения в предполагаеми опити за преврат и тероризъм. Русия обяви Азовския батальон за терористична организация в началото на август и обвини войниците от формированието във военни престъпления.

Екзекуциите на военнопленници и подлагането им на мъчения и тормоз са в нарушение на Женевската конвенция. Но това не е единствената причина смъртните наказания на "защитниците на Мариупол" да придобият символично значение. Азовският батальон съществува от много преди началото на войната в Украйна.

Националисти с противоречиви идеи

Азовският батальон е основан през май 2014 г. в град Бердянск, на около 25 километра от Мариупол, като доброволческо военно формирование. По това време проруските сепаратисти в Донецк и Луганск за първи път обявяват двете области за независими народни републики. "Азов" оказва подкрепа на украинската армия при превземането на Мариупол обратно от сепаратистите. Тогава батальонът наброява около 1000 бойци и има собствена артилерия и танкове. В края на 2014 година "Азов" стана част от украинската национална армия.Членовете на батальона в голямата си част произхождат от малка, но активна крайнодясна украинска група - т.нар. "Десен сектор". Основателят им Андрей Билецки е завършил история в Харковския национален университет. Други ключови за батальона фигури са все от Източна Украйна и желаят обединението на руснаци, беларуси и украинци.

Азовският батальон е спорен и заради Волфсангела на герба му. "Този символ има дяснорадикална конотация, той е езически символ, който е бил използван и от СС", казва Андреас Умланд, експерт в Стокхолмския център за източноевропейски изследвания. "Въпреки това населението в Украйна не го възприема като фашистки символ." Азовският батальон тълкува символа като стилизация на буквите N и I, които трябва да означават "национална идея".

"Митът за Азов"

Очевидно не само противоречивият герб оцелява и след включването на "Азов" в състава на украинската армия. Инициатива в Конгреса на САЩ за класифициране на батальона като "терористична организация" заради предполагаемата му близост с неонацистки идеологии се проваля през 2019 г. Отговорът на допитване от парламентарната група на Левицата в германския парламент от 2021 г. обаче показва, че групата продължава да поддържа контакти с десни екстремистки сцени в чужбина.

Всичко това поставя съпротивата в завода "Азовстал" в Мариупол, която често се разглежда като героична, в един полумрак, който експертът по Източна Европа Умланд обяснява по следния начин: "Обикновено възприемаме десния екстремизъм като нещо опасно, което може да доведе до война." В Украйна обаче войната доведе до появата и трансформирането на маргинални групи в политическо движение. Влиянието на десните движения върху обществото обаче се надценява. Повечето украинци гледат на бойците като на защитници срещу превъзхождащ ги агресор.

"Митът за Азов", казва Умланд, също се основава отчасти на руската пропаганда. Съществуването на предполагаемия дясноекстремистки батальон в редиците на украинската армия се възприема от руския президент Владимир Путин като доказателство за твърдението му, че Украйна е доминирана от нацисти, от които народът трябва да бъде освободен. В известен смисъл с унищожаването на Азовския батальон ще бъде постигната една от целите на войната.

Автори: Ян Валтер, Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванушка  🇷🇺

    55 2 Отговор
    Ако шимпанзето на снимката е боец на Азов колко от Вас биха го оставили да диша ? ))

    Коментиран от #6, #9, #16, #27, #29, #30

  • 2 Нарко зелевси

    49 2 Отговор
    Снига сте ревали бе, я по мъжката. Че се доказахте и като терористи!!!
  • 3 да де

    48 2 Отговор
    Смъртта е лека присъда за такива бачкане и хляб и вода докато могат да мърдат.

    Коментиран от #31

  • 4 Чочо

    42 2 Отговор
    Дойче Зеле ..........достатъчно.
  • 5 #404

    37 2 Отговор
    Алексей Арестович, съветник на главата на кабинета на украинския президент, в ефира на своя канал призова хората да не осъждат Владимир Зеленски и военнослужещите от въоръжените сили на Украйна, които използват стимулиращи вещества с различна тежест.

    Арестович косвено потвърди наркотичната зависимост на Зеленски
    «Е, вижте сега … войниците по време на война не могат да живеят без стимуланти. Знаете ли, там е едновременно страшно и трудно … «, отбеляза Арестович.

    Зеленски, като главнокомандващ, поема тежестта на ситуацията, така че съветникът не изключва употребата на наркотици от Зеленски.

    «Той е жив човек, а не киборг… Трябва да прекара всичко това през себе си…Никой няма право да го осъжда за това. Наистина няма нужда дори да го обсъждаме», подчерта Алексей Аристович, като по този начин косвено потвърди наркотичната зависимост на украинския президент.
  • 6 ДАРВИН

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка  🇷🇺":

    НЕДЕЙ ТАКА.ТОЯ Е В НАПРЕДНАЛ ЕТАП НА ЕВОЛЮЦИЯТА.АКО ВИДИШ ДРУГИТЕ НЯМА ДА ПОВЯРВАШ ЧЕ СМЕ ПРОИЗЛЕЗЛИ ОТ МАЙМУНИТЕ
  • 7 ????????

    24 1 Отговор
    Снимки на татуировки по телата им, кога?

    Коментиран от #10

  • 8 4444

    5 50 Отговор
    Няма да има нито един убит от украинските войници. Всички знаем колко от убийците на Путин са в плен в Украйна.Единствения изход от войната е Путин да бъде заловен и съден в международен съд за престъпленията си срещу руския народ и човечеството. Този изверг е последния диктатор в света който избива собственото си население. Затвор до живот за сатрапа.

    Коментиран от #17, #25

  • 9 сила

    3 32 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка  🇷🇺":

    ако това е шимпанзе , тогава Шойгу не знам какво е......
  • 10 Гешо

    24 0 Отговор

    До коментар #7 от "????????":

    Е как ще ги видиш в този сайт и форум.Това значи да фалират на момента.Те получават пари от пропаганда и инфо затъмнение.Кой е публикувал тази смешна приказка?Лесни пари от копи пейст.
  • 11 ЗА УБИЙЦИТЕ СМЪРТНА ПРИСЪДА

    38 3 Отговор
    Да убиваш мирни граждани, изнасилваш и мародерстваш е навсякъде по света въпрос на демокрация или за Бен Ладен може да е терорист, а тия НЕ ХОРА какви са - някакви агенти на кралицата, на които е дадено право да убиват без присъда. АЗОВ е НАЦИСТКА организация, призната и от САЩ за фашисти

    Коментиран от #13

  • 12 ВСЕКИМУ СВОЕТО

    31 2 Отговор
    Тъкмо бяха почнали да приказват пред следователите за заповедите от Киев и САЩ ги удариха с ракети в затвора. Да не си отварят много устата

    Коментиран от #14, #18

  • 13 4444

    2 30 Отговор

    До коментар #11 от "ЗА УБИЙЦИТЕ СМЪРТНА ПРИСЪДА":

    Стига заучена руска пропаганда.
  • 14 4444

    3 8 Отговор

    До коментар #12 от "ВСЕКИМУ СВОЕТО":

    Много информиран бе , там ли беше.
  • 15 Кфкфкгк

    6 0 Отговор
    Дано
  • 16 4444

    0 8 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка  🇷🇺":

    Защо ти какво би направил
  • 17 Един от многото

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "4444":

    Добре че си много-много незначителен и нямаш ама никъква власт. С тоя капацитет.

    Коментиран от #22

  • 18 Ставри

    20 0 Отговор

    До коментар #12 от "ВСЕКИМУ СВОЕТО":

    Имат достатъчно материали.Не пишат за филми направени от западни журналисти и разследване от тяхна страна.Не им харесва истината.Дори и тук е изопачено за разстрел на наемници.Немникът няма работа в военнен конфликт на друга държава и е осъден на смърт с появата си във военни деиствия.Всеки си решава сам съдбата с такъв избор.
  • 19 Некой си

    18 0 Отговор
    Противоречиви?
    Нацистки символи, нацистки лозунги, нацистка пропаганда.
    Били противоречиви.
  • 20 Многополюсен свят

    16 0 Отговор
    Заради фашисткия терор в Украйна над собственото население и военни, както и обстрела на затвора с язовци (по заповед на Зеленски) този античовек ще бъде изправен пред трибунал от украинците.
  • 21 Павел Николаев

    10 0 Отговор
    Както написа една депутатка от "Демократична България" - каквото повикало, такова обадило
  • 22 Пешо Софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Един от многото":

    Не му обръщай внимание.Човекът е от Ловеч и си обича номера на колата, без буквите на номера...последните две са АР.Иначе разбира и е на ясно, поне със себе си.

    Коментиран от #26, #33

  • 23 ОЛИВЕР СТОУН

    23 0 Отговор
    засне филм за ПРЕВРАТА 2014, на някои не им хареса как "демократите" на площада хвърлят запалителни бутилки по безоръжните полицаи. Разказва за признанията на един от убийците на така наречената небесна сотня от грузински наемници , платени от САЩ. Да сега Стоун засне още един филм. И тоя ли е НЕЗНАЧИТЕЛЕН и платен от КРЕМЪЛ.
  • 24 Всичко по реда си

    11 0 Отговор
    Ще дойде ред и на зеленчука да го орешетат там....
  • 25 Съжалявам, но ще те разочаровам

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "4444":

    Победителя никой не го съди, той определя условията за мир и бъдещето и репарациите защото някой трябва да плаща загубите...

    Коментиран от #34

  • 26 Един от многото

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пешо Софиянец":

    Браво. За първото позна
  • 27 Човека КоZа

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка  🇷🇺":

    Що обиждаш шимпанзетата?!😜



    💤
  • 28 НАСКО

    4 0 Отговор
    дойче фелър!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ще извадят късмет

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    За газопровода към Китай е необходима доста работна ръка. Иначе за офицерския състав - сори.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 4555

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Съжалявам, но ще те разочаровам":

    Тоя така или иначе е пътник
  • 35 Амдертлиев

    4 0 Отговор
    Една част ще смажат въжето,останалата по голяма част благодарение на милостивите и благородни руснаци ще се отдадът на дълъг и плодотворен труд в полза на обществото.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Звучи много смешно

    3 0 Отговор
    "свалените" градски власти. Ами те избягаха още в началото на март и се изживяваха като градски власти от Италия и други места с бомбастични твърдения от сорта на "Мариупол е пустиня", "В Мариупол се вихри холера", а истината е, че там животът не изчезна въпреки всички ужаси, които според местните са дело на въпросния "Азов", за това има стотици видеа, включително на украински блогъри. А сега руснаците вече довършват няколко нови жилищна блока от новия квартал, който строят там. Някои хора явно обитават паралелни вселени.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: