Тема: Украйна

25 Август, 2022 09:21 2 327 42

Репресиите в Русия превърнаха федерацията в диктатура

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • диктатура-
  • путин-
  • москва-
  • репресии-
  • инвазия-
  • война

От началото на пълномащабната война в Украйна руският парламент прие 16 нови репресивни закона

Репресиите в Русия превърнаха федерацията в диктатура - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди шест месеца Москва започна военната си агресия в Украйна. Последваха безпрецедентни репресии в Русия, които превърнаха страната в диктатура, пише международното рускоезично издание "Медуза" под заглавие "Как руските власти унищожават антивоенното движение", предаде БТА.

Знае се за най-малко 16 437 случая на задържане във връзка с антивоенни протести в Русия от 24 февруари до 17 август. Освен задържания на улицата тук спадат 138 задържания за антивоенни постове в социалните мрежи, 118 - за антивоенни символи и 62 - след антивоенни акции, сочат данни на правозащитния медиен проект "ОВД-Инфо", обявен от руските власти за "чуждестранен агент".

Още новини от Украйна

По време на войната с Украйна в Русия бе приет нов закон. Сега властите могат да обявят за "чуждестранен агент" когото пожелаят, припомня "Медуза" - сайт, също внесен в този "черен списък" на руското правосъдие през 2021 г. и впоследствие блокиран за "лъжлива информация" за войната, обявена от Кремъл за "специална военна операция". Освен задържания по време на антивоенни акции и след тях руските власти задържат хора и "превантивно", използвайки система за разпознаване на лица. На 22 август например, обявен за Ден на руското знаме, в Москва бяха задържани най-малко 33 души, посочва "ОВД-Инфо".

От началото на пълномащабната война в Украйна руският парламент - Държавната дума, прие 16 нови репресивни закона или поправки в законодателството. За 182 дни война наказателни дела по "антивоенни" текстове бяха образувани срещу 224 души. Последен бе задържаният вчера политик Евгений Ройзман, продължават правозащитниците. По техни данни подобни дела се образуват по членове за "фейкове", "вандализъм", "телефонен тероризъм", "оправдаване, пропаганда или призиви към тероризъм", "дискредитиране" на действията на руските войски, "хулиганство", "създаване на НПО, посягаща върху правата на гражданите" и др.

По сведения на компанията "Медиазона" (също призната за "чуждестранен агент") от началото на войната в Украйна руските власти са образували и 3780 административни дела за "дискредитиране на армията". Има данни и за най-малко седем случая на извънсъдебно преследване на хора, говорили публично против войната, отбелязва "Медуза" - един бил залят с боя, друг - нападнат, на вратата на трети окачили погребален венец. Други били заплашвани чрез писма; имало и уволнени от правосъдното и вътрешното министерство, тъй като не образували дела въз основа на доноси. В още един случай полицията отказала да търси вандали, написали на нечий дом: "Тук живее укронацист" (съкращение от "украински нацист", б. ред.).

Освен това от началото на войната руските власти обявиха 15 организации за "нежелателни"; днес те са общо 65. По данни на обществената организация "Роскомсвобода" заради "военна цензура" са блокирани близо 7000 сайта. Според генералния прокурор на Русия Игор Краснов от 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна, са блокирани и премахнати 138 000 сайтове, портали, блогове, форуми в интернет и др., изброява "Медуза". През август бяха блокирани по-специално сайтът на "ОВД-Инфо", страница с пресконференция на правозащитничката Светлана Ганушкина в защита на притеснявани мюсюлмани и нейни коментари пред медиите, а изданието TJ се закри заради сериозно намалели посещаемост и доходи след блокирането му. Цензурирани бяха най-малко пет концерта и прояви на хора, огласили антивоенната си позиция. Властите провалиха концерти на музикалните групи "АлоеВера", "Кровосток" и Anacondaz, презентация на албум на певицата Дора и лекция на журналистката Ася Казанцева, добавя "Медуза".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спасение наяма

    32 31 Отговор
    Путин вече даде ли назад народа ще го помете.Само репресии и то сталиниски тип вече ще имат ефект.Войната само ще се затяга,санкциите въпреки всички внушения си работят бавно ама славно.

    Коментиран от #19, #35

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да..

    31 25 Отговор
    Аз пък имам друга противоположна информация от българи, живущи в Русия.
    Естествено вярвам на тях, а не на такива пропагандни статии.

    Коментиран от #33, #39

  • 4 Аноним

    18 19 Отговор
    Отстояват си интересите хората не са като нас,колона от танкове пътуваха по Тракия на автовози това сме ние
  • 5 да де

    20 18 Отговор
    Не е лошо мисирките да си помислят защо рейтинга и гледаемостта на CNN в краварника е паднал със 70%.

    Коментиран от #14

  • 6 реру

    23 12 Отговор
    "От началото на пълномащабната война в Украйна руският парламент прие 16 нови репресивни закона"

    Още преди около 2 200 един философ е направил следната формулировка...

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 A В БЪЛГАРИЯ една ДЕМОКРАЦИЯ

    18 17 Отговор
    една свобода... кеф ти да си беден, кеф ти да си гладен, кеф ти да стоиш на студено. А "ромите" на съседната улица се мноват, множат, за тях помощи боол, за нас йок. Демокрация-Декокрация

    Коментиран от #22

  • 9 Хмм

    26 20 Отговор
    Че тя империята на злото или измислената федерация и наследник на монголските орки не са нито държава нито цивлизация а една огромна терористична ядрена империя разделена на олигарси, престъпници, военни убийци, разузнавачи и пенсионери диктатури с психопатско мислене и идеология, а народа им е пропит с агресии анексии и унищожение на народи и робство на собственото население
  • 10 Иванушка  🇷🇺

    18 18 Отговор
    Мигар Убийството на Расова основа на мъченика Джордж Флойд и ежедневните такива в САЩ са "демократични" и хич не са Репресивни ?
    Докога в САЩ полицията ще убива и Репресира невинни хора по улицата, докога ще търпим своеволията на изкуфелия старик спуснат с парашут за Президент. Кога Америка ще се събуди ???

    Коментиран от #34

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН

    15 6 Отговор
    пак същите муцуни пред Президенството. Само доста оядени, напълняли от "усвояване" на грантове и остарели. хайде разберете се - в Русия КОМУНИЗЪМ или КАПИТАЛИЗЪМ е
  • 13 Ден

    15 20 Отговор
    Аз когато ходя в Русия ме посрещат като пръв приятел ,за какви репресии се говори тогава ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някой

    13 21 Отговор
    Репресии? Срещу кого? Навални? Доказан престъпник, който в момента е в затвора, но си пише пасквилите свободно.
    По тази логика и Брендо е репресиран. И братя Галеви,. И Маргините.... Да не говорим за Златко баретата и т.н. И това в демократична държава от още по-демократичния ЕС.
  • 16 ДРУГАРЯТ БАЙДЪН

    14 13 Отговор
    все повече заприличва на другаря БРЕЖНЕВ в късния му период....Само дето не ни е другар, а ВРАГ
  • 17 кво е тва

    3 15 Отговор
    Това е соверенна държава, и не сте желани с вашата демокрация, тъй ли не го разбрахте
  • 18 Някой

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Товарищ":

    Честно казано, нищо е ти се разбира.... Къде намесваш Путин в развала на СССР???
  • 19 го шо

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Спасение наяма":

    предполагам, говориш си директно със звездите. или с "козяк". което си е едно и също.
  • 20 да де

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Товарищ":

    Чети бе сме.ник има го, но не в български сайтове, а в анализите на американски рейтингови агенции.
  • 21 МАЙН КАМПФ

    3 15 Отговор
    е много актуално четиво по фронтовете на фашистите от Киев и техните спонсори от САЩ
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Внимание

    5 7 Отговор
    Пропаганда от Спрос и Ротшилдите.
  • 24 Което е обявено за чуждестранен агент

    4 5 Отговор
    пише международното рускоезично издание "Медуза"
  • 25 Еднополюстният свят свърши

    11 13 Отговор
    Американската авантюра в Украйна приключи! Нито лъжите, нито медиината им диктатура, не можаха да скрият насърчаваните от тях престъпления на фашисткия киевски режим.

    Омразата им към Съветския съюз роди военнопрестъпника Труман през 1945 г. с двете му атомни бомби над цивилно население в Япония. Същата тази омраза роди и фашисткия киевски режим, за да го хвърли срещу Русия. Байдън не е по-различен от Труман - 20 г. разработва забранените биохимични лаборатории. И пак срещу човечеството...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Генчо

    4 13 Отговор
    Имам приятели които живеят там информацията ви не е правилна. Иска ви се бай Борис Елцин алкото, когато я източваха, но свърши.
  • 28 Пешо

    6 11 Отговор
    Американският военен анализатор, бивш оръжеен инспектор на ООН в Ирак,описа предимствата на руската армия на бойното поле.„Украйна започна конфликт с втората по големина армия в Европа след Турция. Ако бяха воювали срещу немската армия, щяха да унищожат германците. Щяха да смажат поляците и да изтрият пода с румънската армия, французите, италианците.

    Но Русия има много добре обучена армия, водена от най-добрия офицерски корпус в света, който разбира изкуството на войната.

    Силните укрепени украински позиции на югоизток са едни от най-мащабните окопи в историята след Първата световна война. Това е изключително труден проблем! Но руснаците успяха да измислят това, което бих нарекъл перфектната буря.Тези момчета са много добри, не бих искал да се противопоставям на тях. Руснаците правят фантастични неща на бойното поле, но не ги е грижа за времето. Те ще изпълнят мисията така, че да сведат до минимум загубите на Русия
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Украйна е държава ТЕРОРИСТ!

    7 10 Отговор
    Украйна е държава ТЕРОРИСТ!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бай Яни

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Да..":

    Които е отишъл да живее в русия не е вече българин. Поклоник русороб ,тез са и по вредни и лъжливи от агентурата на моцква.
  • 34 С надежда

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка  🇷🇺":

    Пичага, първо искам да искажа съболезнованията си относно нереализираният ти потенциал...колкото и да е оскъден той. В последствие държа да те информирам, че особено в момента, пазара на труда предлага изключително разнообразие дори и за хора без особени качества. Дерзай приятелю...не се отказвай.

    Коментиран от #36

  • 35 Българин

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Спасение наяма":

    Ха добърден ! Тя путинската сатрапия винаги е била диктатура - сега вече се превърна в Северна корея 2.0 !

    Коментиран от #37

  • 36 знаем че

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "С надежда":

    и коззяк е част от пазара.
  • 37 Руснаците

    2 8 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    -80 % ги устройва тази ситуация.
    А ти,българино,гледай си паница тук!
    Нямаш си работа с Русия!
  • 38 Путин-унищожителя на Русия !

    12 3 Отговор
    Вековната изостаналост на руския народ особено след октомврийския преврат от 1917г и заедно с кървавата комунистическа тирания и наложената изолация на руснаците от развития свят , доведоха до застой и системна изостаналост СССР, което най ясно си пролича при разпадането на СССР и когато след 1991г , американците и Запада трябваше да дават помощи и заеми за да спасяват колабиращата руска икономика, на което Русия разбира се се отблагодари по "мечешки" с неадекватен руски шовинизъм обременен от най тежка форма на фашизъм и в съчетание с имперските налудничави комплекси на Путин доведоха до съвсем ненужната война в центъра на Европа и който бе решил че може да променя световния ред с оръжие и война, като изнудва Запада без да се съобразява с ООН заплашвайки света и човечеството с ядрени оръжия...!!!

    Коментиран от #42

  • 39 стоян

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Да..":

    До 3 ком - че кой българин ще живее в русия бе -трябва да е луд

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания