Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Август, 2022 10:24 3 422 34

Русия планира да изключи Запорожката АЕЦ

  • запорожка аец-
  • атомна централа-
  • украйна-
  • русия-
  • инвазия-
  • опасност

Западният печат коментира последните новини около конфликта в Украйна

Русия планира да изключи Запорожката АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия планира да изключи Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа, пише "Гардиън". Русия е изготвила подробен план за изключване на най-голямата атомна електроцентрала в Европа от украинската електроразпределителна мрежа и присъединяването ѝ към руската, посочва вестникът и добавя, че това може да създаде катастрофален риск от повреждане на охладителните системи на централата, пише БТА.

"Гардиън" се позовава на интервю с директора на украинската държавна енергийна компания "Енергоатом" Петро Конин, който посочва, че планът, изготвен от руските инженери, трябва да се задейства при извънреден сценарий, предвиждащ прекъсване заради боевете на всички връзки на централата с украинската мрежа. По думите на Конин три от четирите основни връзки на централата с украинската мрежа и две от общо трите спомагателни вече са прекъснати заради боевете. Той изразява опасения, че Русия нарочно обстрелва тези връзки, за да създаде повод да задейства извънредния сценарий. Киев и Москва се обвиняват взаимно за обстрелите на централата, припомня изданието. Рискът за охлаждащите системи според Конин идва от това, че при превключване от едната мрежа към другата може да се окаже, че централата ще се окаже зависима от един-единствен източник на електричество, нужно за работата им, и то да се окаже недостатъчно.

Най-малко 22-ма души загинаха при руска атака срещу железопътна гара на връх Деня на независимостта на Украйна, пише "Индипендънт". Изданието отбелязва, че нападението в град Чаплино е извършено, докато украинците по целия свят са отбелязвали националния си празник, и допълва, че Украйна е била подготвена за това, че в Деня на независимостта, на който се отбелязва годишнината от отделянето ѝ от Съветския съюз, може да има масирани обстрели.

"Индипендънт" се спира и на изненадващото посещение в Киев вчера на британския премиер Борис Джонсън по случай националния празник на Украйна и отбелязва, че по време на визитата си той е бил удостоен със записване на името му на така наречената Алея на храбростта в Киев, новоучредена награда, с която досега е удостояван единствено полският президент Анджей Дуда. Борис Джонсън: Ние плащаме по-високи сметки - а украинците плащат с кръв - така е озаглавил "Дейли телеграф" материала си за вчерашното посещение на Джонсън в Киев. Вестникът изтъква, че британският лидер е призовал сънародниците си да не се предават заради по-високите сметки за енергия и да не престават да подкрепят Украйна, защото, както е подчертал, това е цената на свободата.

Вестникът коментира, че Джонсън е казал това на фона на опасения, че галопиращите цени на енергоизточниците и повсеместната криза в Европа с поскъпването на живота може да отслаби решимостта на европейските правителства да помагат на Киев. Изданието цитира вчерашното изказване на френския президент Еманюел Макрон, че Франция прави "жертви", призовавайки хората "да приемат, че това е цената на свободата". Припомнени са и думите на лидера на италианската партия "Лига" Матео Салвини, който призова ЕС да преразгледа санкциите срещу Русия. Салвини може да бъде част от следващото правителство на Италия.

Украйна оцеля половин година, но войната вероятно все още дори не е преполовена, посочва "Вашингтон пост" в редакционна статия, посветена на конфликта в Украйна. Вестникът коментира, че тези шест месеца бележат края на началото на войната, и добавя, че никой не знае какво предстои. Украйна, пише изданието, е обявила намерение за контранастъпление, за да си върне стратегическия град Херсон, и е извършила успешни подривни действия в тила на руските войски, но все още 20 процента от територията ѝ е под руски контрол, а Киев изглежда не разполага с достатъчно сили да отблъсне Москва.

"Вашингтон пост" изтъква и важната роля, която е изиграла във войната западната солидарност в подкрепа на Украйна. Според изданието обаче слабото място на тази подкрепа е различната степен, в която тя се оказва от отделните страни, и отбелязва, че държави като Франция и Германия изостават в това отношение от САЩ, Великобритания, Полша и Норвегия, имайки предвид показателя брутен вътрешен продукт. Затова, за да има Украйна някакъв шанс да постигне успех в тази война, оглавяваната от Вашингтон западна коалиция трябва да реши този хроничен проблем веднъж завинаги, посочва изданието.

САЩ обявиха пореден пакет военна помощ за Украйна, пише "Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че той е на стойност 3 милиарда долара и е най-големият от началото на войната. Той включва осигуряването на още американска военна техника, както и на обучение за украинските военни за използването ѝ. Вестникът пише, че Вашингтон дори е решил да даде име на военната мисия в подкрепа на Украйна и да назначи генерал, който да я оглави. Европа се превръща в глобален политически играч, гласи заглавието на статия във "Файненшъл таймс" на френския министър по европейските въпроси Лоранс Бон. Тя отбелязва, че кризата, предизвикана от руската инвазия в Украйна, е създала нови форми на сътрудничество между държавите членки на ЕС, като например в отбраната, които му позволяват да се превърне от икономическа в политическа сила на международната арена.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПРАВИЛНО

    69 6 Отговор
    на орките в Киев ток не им трябва
  • 5 закривай

    75 5 Отговор
    Изключвайте и разформировайте! Какво си мислят фашистите? Че ще плашат Европа с ядрен апокалипсис и ще стрелят по централата?! Не заслужават да имат ядрена енергетика.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нема страшно

    70 2 Отговор
    укрите ще си внасят ефтин ток от ЕС и още по-ефтин от САЩ
  • 8 Иванушка  🇷🇺

    45 1 Отговор
    Да бе, това го четохме два пъти още миналата седмица


    Сутришната военна сводка :

    Руските въоръжени сили са унищожили 80 души и 6 коли от ВСУ в Херсонска област. Това се случи, когато украинските морски пехотинци поискаха да прекосят река Ингулец - съобщиха от Министерство на отбраната.

    „18-ти батальон от 35-та бригада на морската пехота на ВСУ е разбит при опит за тайно форсиране на река Ингулец в района на село Лозовое в Херсонска област“, ​​каза официалният представител на министерството Игор Конашенков.

    Ведомството съобщи, че три бригади на ВСУ са загубили над 600 души в резултат на атаката на съюзническите войски в Донецко направление. Също така руските ВКС разгромиха пункта за временно дислокиране на 72-ра мехбригада на ВСУ в Донецката народна република — около 80 украински защитници бяха убити.

    Министерството на отбраната на Руската федерация добави, че около 160 войници от 66-та механизирана бригада на ВСУ са отказали да участват по-нататък във военните действия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българка

    4 55 Отговор
    Цоволозиваният свят трябва да възпре безобразното плячкосване от страна на кремълските фашисти, което е заплаха за цяла Европа и мирния свят. Русия да бъде изключена от ООН и всички международни организации като държава-терорист

    Коментиран от #17, #31

  • 12 ХиХоХи

    20 1 Отговор
    Да я изключват, аз не я ползвам
  • 13 Помак

    29 2 Отговор
    ...като не работят сички реактори ...какво и е голямото...укр не разбират от атом и са я прецакали ...нека да я спрат да няма золуми...после русите ша я ремонтират ша пуснат 6 те блока и ша стане наистина голяма...
  • 14 фен на сидеров

    17 2 Отговор
    крайно време е .................!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хасковски каунь

    21 2 Отговор
    Следете интерактивната карта на бойните действия в риа.ру и си правете изводити за нашите СМИ. Фронтът е на 40 км западно от Херсон, а ония ще правят контраатаки. Общо взето майтапи.
  • 17 Българин

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    А ти първо се научи да пишеш тогава раздавай акъл .
  • 18 А кога планират

    3 7 Отговор
    Да почнат да сглабят Москвичите?!

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мдааа

    3 12 Отговор
    Това беше плана още от първия ден. Само путинистите не го разбраха, защото са с руски реотани, бавно загряват!
  • 21 А неее бе

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "А кога планират":

    И ЗАЗ-ките?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Лисан

    10 0 Отговор
    Абе направо дръпнете зеления щепсел.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Азз

    17 0 Отговор
    Спрете и тока,стрете и и водата,она зеления клоун и без това ходи вече 6 месеца с една тениска,ток и вода за пералня не му трябват....
  • 27 Ихтамнет

    0 11 Отговор
    Все едно ердоган да влезне в АЕЦ Козлодуй и да обяви че спира тока на всички русофили-путинофили и за да им е по-хубаво ще им конфискува жилищата защото не смята че има такива хора като русофилите путинофили

    Коментиран от #33

  • 28 Бай Лисан

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Иванушка  🇷🇺":

    Само да питам, дезертьорите как ги отчитат, като безследно изчезнали или като небойни загуби?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Павел пенев

    11 1 Отговор
    Атаката е срещу 4 вагона пълни с Натовско оръжие и боеприпаси. Нашите мисирки пак преписват глупостите на наркомана Зеленски без да вложат грам сиво вещество може би защото нямат, но това не е извинение. АЕЦ Запорожие ще бъде затворена до края на военната операция, а след това ще захранва с ел.енергия новите /стари/територии на Русия.
  • 31 Иван

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Точно казано и да не ги пускат Ев Европа да си стоят там при Путин
  • 32 Иван

    3 0 Отговор
    Сетиха се най-накрая!
  • 33 Читател

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ихтамнет":

    Не е все едно. Козлодуй е с локално значение, а ЗАЕ с европейско.
  • 34 Герги

    1 0 Отговор
    Някакви новини за Кримският мост...
Новини по държави: