Last news in Fakti

25 Август, 2022 10:13 1 275 29

Италия иска таван на цената на руския газ в ЕС

  • италия-
  • драги-
  • таван-
  • цени-
  • руски газ

За да се облекчи тежестта на растящите цени върху бизнеса и домакинствата

Италия иска таван на цената на руския газ в ЕС - 1
Източник: БГНЕС

Страните членки на Европейския съюз трябва да договорят таван на цената на газа, внасян от Русия, за да помогнат за облекчаване на тежестта на растящите цени върху бизнеса и домакинствата. Това заяви италианският премиер Марио Драги, цитиран от "Ройтерс".

Той обвини Русия, че използва доставките на природен газ като оръжие срещу Украйна и нейните европейски съюзници след инвазията на руските сили преди шест месеца - обвинение, което Москва отрича.

Италианското правителство силно настоява на европейско ниво за максимален таван на цената на руския газ, който внасяме, обяви министър-председателят на конференция в италианския град Римини, цитира news.bg.

Някои страни продължават да се противопоставят на тази идея, защото се страхуват, че Москва може да прекъсне доставките, добави Драги, който ще се оттегли от премиерския пост след националните избори следващия месец.

Той посочи, че въпросът ще бъде обсъден на следващата среща на европейските лидери и призова да се предприемат стъпки за разграничаване на цената на газа от тази на електроенергията.

По-рано този месец Европейската комисия заяви, че "в спешен порядък оценява различните възможности за въвеждане на таван на цените на газа", без да даде повече подробности.

Следващата среща на върха на лидерите на ЕС е насрочена за октомври.

Драги съобщи, че Италия ще стане независима от вноса на руски газ до есента на 2024 г., ако две планирани инсталации за регазификация влязат в експлоатация дотогава, както е планирано.

През последните няколко месеца Италия намали наполовина зависимостта си от руския газ, който съставляваше 40% от вноса на синьо гориво за миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хихихихиии

    56 0 Отговор
    Каква цена бе, то за вас руска газ вече няма да има, вие цена и гоните!
  • 2 тарикати

    62 0 Отговор
    Ами не внасяйте бе ,какъв ви е проблема . Когато руснаците ви предлагаха дългосрочни договори , Вие не пожелахте и направихте спот борса за енергоносителите . За какво ревете сега . Минавайте на дърва и въглища .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой

    54 0 Отговор
    Че, защо са за руския газ? Нима цената на втечнение газ не е висока?
    Интересно как ще наложите таван на цената само на руския. Пазарната икономика уйде у ряката.
    Те и за петрола така натискат, ама криви ще им излязат сметките. Пак.

    Коментиран от #19

  • 5 Язе

    49 1 Отговор
    Искам таван на цената на фераритата, не пивече от 30 хил кинта, колкото са матрялите
  • 6 Противоречи

    36 0 Отговор
    На "пазарната икономика", и "невидимата ръка" на пазара. Бай дъ уей дълго време САЩ субсидираха, държавата добива на шистов и СПГ-то. И защо мораториум на ПП да не може, "държавна намеса", а субсидиране на същата в САЩ да може, този ли е принципът на "лоялната конкуренция"? Отиваме на кино, цяла Европа, чак план "Маршал" да е заробил толкова Старата Годпожа, не ми се иска да вярвам. А ние се тикаме в една "провалена икономика и валутна единица-еврото".
  • 7 ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

    33 0 Отговор
    или социализъм хайде уточнете се там в ЕС
  • 8 Бъдеще

    47 0 Отговор
    Вече няма тавани. Съборихте ги, като въведохте санкциите. Сега се виждат само звездите....
  • 9 ПИТАЙТЕ КРАСЕН СТАНЧЕВ

    30 0 Отговор
    и Георги Ангелов да ви обяснят механизмите на пазарната икономика
  • 10 СТОЙТЕ НА СТУДЕНО И ТЪМНО

    38 0 Отговор
    като сте толкова хитри отговорили от Газпром
  • 11 вашето мнение

    36 0 Отговор
    И аз искам таван за много неща, ама ядец. Този, който продава определя цената, този който купува решава дали да плати. Нали така беше в комунизама. Или комунизама и демокрацията само когато ви оттърва.
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 2 Отговор
    Русия, съвместно с Индия, Китай и Бразилия, започва масово производство на гигантски цепелини, с които ще доставя колосални количества газ за тези страни.

    Коментиран от #27

  • 13 само да попитам

    22 0 Отговор
    едно е да искаш друго е да може - пазарна икономика
  • 14 защо

    23 0 Отговор
    "Сметка без кръчмар" Ех този български език.
  • 15 Бай Лисан

    40 0 Отговор
    Вчера ходих на Женския пазар за домати.
    Навсякъде по 3 лв. килото.
    Аз въведох таван на цената на доматите 50 стотинки.
    Е, нищо не купих, но поне опитах....
  • 16 Егати лицемерите

    30 0 Отговор
    В началото на 90те ползваха суровини от Русия на непазарни цени и пълниха гушите.Ще станели незавивими. Долар- киловатчас.
  • 17 Иванушка  🇷🇺

    31 1 Отговор
    "...иска таван на цената.." - Тавана съвсем скоро ще го усетите като Русия спре всякаква Газ.
    Но на битака може да намерите Райска Газ, казват че помагала 😁😁😁
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дъ-Ге

    26 0 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Те и за петрола глупости говорят. Колкото повече се увеличава производството на петрол от саудити и прочие по молба на Дън, със същото количество руснаците намаляват производството, а и повече. Така цените на борсите остават същите или се вдигат. Дохода на руснаците в долари вярно намалява, но да не забравяме, че те вече нямат нужда от толкова, колкото преди СВО, а и преди това, защото много стоки, които внасяха отвън вече не ги внасят. Също така и организират и собствени производства на машини, оборудване, самолетостроене, корабостроене и т.н., които са на 100% с руски материали и технологии.
  • 20 Мишел

    30 0 Отговор
    Междувременно , появиха се новини, че Газпром е с асиметричен отговор, като е започнал демонтаж на своята част от Северен поток 2.
    Ако това стане , цената на газа в Европа ще пробие всякакви тавани.

    Коментиран от #22

  • 21 Дъ-Ге

    25 0 Отговор
    Макарона се изцепи, че времето на "изобилие" е свършило. Сега на думи, а след няколко месеца и на дела. Дали обаче народите ще се съгласят на подобна саможертва, която с нищо няма да навреди на Русия, защото те няма да усетят изобщо липсата на този пазар. Да не забравяме, че повече от 80% от света не е наложила санкции на Русия и няма да наложи, а това все пак е огромен пазар. Там долара престана да играе и търговията върви с националните валути.
  • 22 Дъ-Ге

    24 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мишел":

    Започнал ли е или се говори някъде си и някой си??? Защото ако е започнато да се развинти и една гайка, газа ще литне на 5 000 долара за 1 000 к/м за броени часове.
  • 23 Quo Vadis Западе?

    21 0 Отговор
    Тоз капиталистически Запад все към социализма го влече. Този иска на държавно ниво да определя цените на пазара, разни немски институти, искат държавата да се намеси и да определя курса на търговия на немския бизнес, БайИздън опрощава заеми за милиарди, като за последно... Алооу, Запада, Quo Vadis? Накъде въриш?
  • 24 1302

    13 0 Отговор
    Хотеть не вредно
  • 25 !!!

    26 0 Отговор
    Нали европа настояваше на слотова търговия с газа.И бяха предупредени от Газпром,че това ще допринесе хаоса в световен мащаб.
    Сега европейските политици пък искат оправданието на тези безумия,които те са създали.
    Обърните към чичо Сэм-искайте му количества и добра цена.
  • 26 наивна възможност

    17 0 Отговор
    Страните членки на Европейския съюз могат да се договарят слънцето утре да не изгрее, ама няма как да стане никй ги не пита.
  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти май нямаш ТАВАН на наглостта си при имитиране ‼️‼️
  • 28 МалкоЛогика

    14 0 Отговор
    За таван на цената на руския газ - добре. Обаче той е само 20 % от газа на спотовия пазар в ЕС. Норвежкият газ е 50 %. За него таван ще има ли ?
  • 29 Урко

    0 0 Отговор
    Таван не е нужен за ЕС Руски газ йок.Всичко се пренасочва към Азия.Сами се закопахте дж...ъри смотани.
Новини по държави: