Last news in Fakti

2 Юли, 2013 17:31 1 500 1

Европарламентът отне депутатския имунитет на Марин Льо Пен

  • марин льо пен-
  • национален фронт-
  • имунитет-
  • депутатски-
  • еп
Европарламентът отне депутатския имунитет на Марин Льо Пен - 1
Марин Льо Пен. Снимка: ЕПА/БГНЕС

С мнозинство от гласовете Европейският парламент взе днес решение за сваляне на депутатския имунитет на лидера на френския Национален фронт Марин Льо Пен, съобщи Лента.ру, позовавайки се на агенция „Франс Прес“.

По този начин парламентаристите в Брюксел удовлетвориха желанието на френските правоприлагащи органи, които подозират Льо Пен в подклаждане на расова ненавист. Засега не се уточнява как е реагирала лидерката на дясната партия на решението на своите колеги от Европарламента. По-рано тя се бе нарекла дисидент, когото се опитват да преследват заради свободното изразяване на собствените убеждения. Също така националистката бе заявила, че не се страхува от съд, тъй като лесно може да докаже своята невинност.

Френската прокуратура повдигна през 2011 г. дело срещу Марин Льо Пен за нейни изказвания, направени в град Лион година по-рано. Тогава тя сравни мюсюлманите, които се молят на улицата във Франция, със сцени от нацистката окупация на страната в началото на 40-те години на миналия век. „Трябва да си кажем честно – това е окупация. Без войници и танкове, но окупация. И хората страдат от нея“.

След протести от страна на привърженици на Льо Пен парижките власти забраниха масовите молитви по улиците. По-късно бе одобрен закон, забраняващ на обществени места носенето на покривала, напълно скриващи лицето.

Марин, която е дъщеря на основателя на Националния фронт във Франция – политика Жан-Мари Льо Пен, е обект на постоянни нападки от страна на европейската левица, която смята за прекалено радикални възгледите й за нелегалната имиграция и междукултурните отношения. Недолюбват я и европейските бюрократични структури, защото тя неведнъж е поставяла под съмнение необходимостта от тясна европейска интеграция, застъпвайки се за съхраняване на френския суверенитет и идентичност.

На първия тур на последните президентски избори Марин Льо Пен събра почти 18% от гласовете на избирателите, заемайки трето място.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маляка

    0 0 Отговор
    СЪЩОТО ТРЯБВА И ЗА дпс
Новини по държави: