Last news in Fakti

2 Юли, 2013 19:56 2 156 4

Европейската комисия дълбоко притеснена от събитията у нас

  • ек-
  • протест-
  • еп-
  • европейски парламент

Ожесточени дебати в Европейския парламент за Унгария и България

Политическите събития в България предизвикват дълбоките притеснения на Европейската комисия и, което е по-важно – на българските граждани. Това се казва в позиция на ЕК относно събитията у нас от идването на власт на кабинета „Орешарски”. Тя бе представена пред Европарламента от зам.-председателя на ЕК Вивиан Рединг, която отговаря за ресора правосъдие и вътрешни работи, предаде bTV.

Евродепутатите се захванаха с България след разгорещен дебат за демокрацията в Унгария и предложения за замразяване на членството й.

И двата дебата се превърнаха в схватка между леви и десни формации в Европарламента, само че в обърнат вариант. Ако унгарското правителство на Виктор Орбан, който присъства в залата, беше нападано от социалистите, то в случая с България те трябваше да отбиват нападки, че левицата в България си партнира с екстремистка партия като „Атака”, прилагайки двоен стандарт за нарушенията на човешките права. Според контраобвинението на ЕНП, към която принадлежи българската ГЕРБ, обаче те били проблем, но не и когато ги нарушават социалистически правителства.

Отбелязвайки поляризираната политическа ситуация, тя призова българските партии да постигнат консенсус за стабилността на страната.

„Протестните демонстрации в България са ярка илюстрация на необходимостта от реформи и разкриват опасенията на гражданите относно силата на закона,” се посочва в позицията на ЕК.

Отбелязвайки, че уважава компетентността на националните власти, Брюксел си позволява остри критики спрямо България, най-вече заради противоречивото и прибързано назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

„ЕК приветства спешното оттегляне на спорната кандидатура, но подчертава, че в бъдеще е необходим коренно различен подход към назначенията на ключови постове – отворен, прозрачен и с оглед на качествата на кандидатите,” отбеляза още Вивиан Рединг.

„Европейската комисия решително ще съблюдава европейското законодателство да се спазва стриктно от всички държави членки и без колебание ще използва всички инструменти, с които разполага,” отбеляза още Вивиан Рединг.

В заключение тя подчерта, че ЕК остане бдителна по отношение на България, както и на всяка друга страна членка, и ще използва всичката си власт за намеса срещу всяко нарушение на европейското законодателство или потъпкване на европейските ценности.

Искаме нови избори в България, заяви Манфред Вебер, евродепутат от Групата на ЕНП в ЕП, на дебата за ситуацията в България в Европейския парламент в Страсбург. Какво се случва в България, пари ли са дадени, постове ли са обещани, попита Вебер. По думите му още първите решения на това правителство са доста обезпокояващи.

Евгени Кирилов от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент каза: Досега "Атака" не е гласувала за нас; откога регистрацията в парламента се приема за подкрепа. ГЕРБ вече един месец не е в този парламент. Ние се нуждаем от опозиция. Можем ли да работим съвместно, каза Евгени Кирилов.

Евродепутатът Илияна Йотова се обърна към Манфред Вебер: Страдате от особен вид раздвоение. Преди малко в дебата за Унгария защитавахте едни принципи, сега за България сте на други принципи. С какво право точно вие ще се обявявате против законно избраното българско правителство, волята на българския народ, и ще искате предсрочни избори? Аз искам ли предсрочни избори в Германия?

Ивайло Калфин заяви: "Атака" е антиевропейска, ксенофобска, националистическа партия. Казвам го сега, казвах го и когато правителството на Борисов се дължеше на гласовете на "Атака". Ключът "Атака" да не е решаваща е в ГЕРБ. Когато ГЕРБ влезе в парламента, "Атака" нямаше да е решаваща. Председателят на Групата на Социалистите преди една седмица говори с Борисов, за да влезе в парламента, той отказа”, подчерта Калфин.

Дебатът в ЕП приключи без да се гласува някакво решение. Може да го изслушате в аудиоформат:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
    БРЕЙ ТЕЯ СЕ ЗАГРИЖИЛИ АМИ ДА ДОЙДАТ И ДА ВЪДВОРЪТ РЕД ДА АРЕСТУВАТ ВИНОВНИЦИТЕ БСП,ГЕРБ,ДПС,СДС,АТАКА И ДРУГИ ТАМ ДАГИ СЪДЪТ И ДА НИ ПРАТАТ ОТ ТАМ ХОРА ДАНИ УПРАВЛЯВАТ ДАНО ТЕСЕ СПРАВАТ С ХОАСА И ПРЕКУПВАЧИТЕ,ЦЕНИТЕ И ДА ДИГНАТ СТАНДАРТА ДАНЯМА ТАКИВА ИМИТИРАЩО ПРОДУКТИ НА ПАЗАРА НИ НЕГИ ЩЕМ ТОВА Е ИЗМАМА И ТО ОГРОМНА
  • 2 маляка

    0 0 Отговор
    ВИНОВНИ СА дпс
  • 3 Гергана Василева

    1 0 Отговор
    На всички им пречи партия Атака. Само Волен Сидеров може да разобличи всичките измамници. Откакто е на новия си пост, всеки ден продължава да открива корупцията. Искат да се отърват от него, точно защото си върши работата толкова добре. Искат да свалят от имунитета му и да продължат със задкулисните си игри без шум. Но докато Сидеров се бори срещу тях, това никога няма да стане.
  • 4 режеп

    1 0 Отговор
    Атака като подкрепяше Герб,къде бяха ЕНП...двоен стандарт..
Новини по държави: