Last news in Fakti

29 Август, 2022 11:38 2 439 22

Тревога: полските предприятия могат да спрат производството на сирене и месни продукти

  • полша-
  • производство-
  • месо-
  • сирене-
  • тор-
  • азотни торове-
  • продукти

Всичко това може да доведе до огромни проблеми в производството на храни

Тревога: полските предприятия могат да спрат производството на сирене и месни продукти - 1
Снимка: Shutterstock

Полските предприятия могат да спрат производството на сирене и пакетирани месни продукти за две до три седмици заради спирането на производството на азотни торове, съобщава Virtual Poland, предаде БГНЕС.

По-рано полските производители на торове Azoty и ANWIL заявиха, че спират производството на азотни торове, капролактам и полиамид поради рязкото покачване на цената на природния газ. Това доведе до намаляване на доставките на въглероден диоксид, страничен продукт на производствения процес, който се използва в млечната и месната промишленост. Вестник Rzeczpospolita съобщава, че поради това може да се стигне до спиране на производството на бира и някои млечни продукти в Полша.

Ако производството в азотните заводи не се върне на предишното ниво, най-много след две-три седмици жителите на Полша няма да могат да купуват в магазините много известни продукти, сред които сирене или месо, пише вестникът. "Що се отнася до млекопреработвателната промишленост, тук имаме два проблема. На първо място, липсва газ въглероден диоксид, използван за газовата смес, използвана при опаковането на продуктите. Втората причина е липсата на съоръжения за почистване на производствените линии", казва пред изданието Агнешка Малишевска, председател на Полската млечна камара.

"Всичко това може да доведе до огромни проблеми в производството на храни. Производствените линии трябва да се почистват постоянно - след всяка готова партида. Това е необходимо, за да се гарантира безопасността и хигиената", обяснява тя. Според Малишевска млекопреработвателните предприятия не разполагат с големи запаси от въглероден диоксид. Във връзка с това Полската млечна камара, заедно с други организации от хранително-вкусовия сектор, призоваха министър-председателя на републиката Матеуш Моравецки да свика спешно заседание на правителството и да предприеме незабавни действия.

От своя страна Януш Рожевич, председател на Полската асоциация на месарите и производителите на колбаси, заяви, че производството на пакетирани месни и колбасни продукти също е застрашено. "Месните асортименти и месното производството на пакетирани продукти е застрашено. Знаем, че много хора са свикнали да купуват малки пакети от любимите си разнообразни меса или колбаси. Никой не е очаквал такива решения. Това е огромен удар за индустрията", каза Рожевич.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    50 0 Отговор
    Това е демократично
  • 2 Ха Ха

    47 4 Отговор
    поляци и урки.......мухи на едно го...но !
  • 3 Гуслик

    47 2 Отговор
    Ама нали уж имахме газ, май тепърва ще го ядеме !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нищо

    40 1 Отговор
    ама сме независими !

    Коментиран от #9

  • 6 Няма проблем

    31 1 Отговор
    Тъкмо няма да ядете боклуците като луканки и колбаси!
  • 7 Вашето мнение

    49 2 Отговор
    Чекай малко, нали поляците имаха газ и можеха без руския.

    Коментиран от #13

  • 8 Ставри

    23 4 Отговор
    Хак да им е на руснаците.Сега какво ще ядат?Няма да им карат ни сирене ни месо.Да им дойде акъла.Да си ядат собственото производство, ако имат газ.
  • 9 Гешо

    26 1 Отговор

    До коментар #5 от "Нищо":

    И ние сме незвисими!Нищо не зависи от нас.Само да видим до къде ще зависнем?!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нарко зеленски

    27 1 Отговор
    Абе де останаха хубавите новини за г..йевропата, нещо май затъва все повече от ден на ден!!!!
  • 12 пенсиониран гларус от Варна

    24 1 Отговор
    за полякините не се тревожа. от глад няма да умрат.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Оги

    22 3 Отговор
    И за какво ми изтрихте коментара?

    Не, всъщност правилното е, че ЕС мощно се самоизнасилва, за да направи гадно на Путин. Все пак ЕС си самоналожи санкции да не иска руски газ. Путин си седи и гледа порно.
  • 15 Ици

    25 1 Отговор
    Убеден съм, че амеркинаските им приятели ще им докарат с танкер безвъзмездно сирене, кашкавал, бира и други колкото искаш. В името на приятелството.
  • 16 Ще се научат

    15 1 Отговор
    Да ядат паяци, трагедията ще е за паяците
  • 17 нусг

    19 0 Отговор
    И в сиренето ли слагат азотен тор вече?
    Можем да изпратим на Полша млечни продукти, колкото иска. Но ЕС няма да разреши износ на български стоки, щото целта е българското производство да се срине.
  • 18 Ако им се яде сирене или мляко

    12 0 Отговор
    Да доят политиците си защото те ги лишават от всичко това
  • 19 12345

    6 0 Отговор
    А още е топло. Какво ще става през зимата? Важното е да сме верни демократи и русофоби. Да живее Америка и ЕС.
  • 20 сноу

    5 0 Отговор
    А-а..няма страшно..тепърва ще ви излизат като пъпки на чело,ту сиренето ,ту колбасите ,че и сушените сливи ...То на агнешка проблема си е ярешки, ама на малгожата няма кой да помогне ,че и се пуснала бримка по плетената рокля и само в руския газ било спасението ..Е..все пак съм уверен в нейния героизъм че е готова и стотина бримки да преживее, че то под роклята не е каквото над нея..
  • 21 Със всеки изминал ден става

    6 0 Отговор
    Кристално ясно, че безгрижния и презадоволен живот в почти всички прехвалените демокраций е бил не благодарение на гениалните им мозъци и демократични ценности а благодарение на евтините и почти безплатни енергийни и всякакви други ресурси получавани от Русия
  • 22 случаен

    0 0 Отговор
    ама нали искат декарбонизация,ся пък нямало достатъчно,опорките влязоха в противоречие
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания