Last news in Fakti

7 Септември, 2022 09:15 1 515 15

Гръцки лидери с реакции на груби изявления на Ердоган

  • гърция-
  • турция-
  • ердоган-
  • изявление-
  • коментари

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас заяви, че Гърция "отхвърля неоосманското перчене"

Гръцки лидери с реакции на груби изявления на Ердоган - 1
Източник: БГНЕС

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас заяви, че Гърция "отхвърля неоосманското перчене" на Турция в съвместно изявление снощи с гостуващия в Атина френски външен министър Катрин Колона, предаде АНА-МПА.

Дендиас добави, че изявленията, идващи от Турция, са "неприемливи, нечувани и осъдителни" и отбеляза, че "ние нито се страхуваме, нито сме изплашени".

Попитан за вчерашните коментари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че Турция "ще дойде внезапно някоя нощ" на гръцките острови, направено по време на посещението му в Босна, Дендиас посочи, че турската страна прави все по-възмутителни и неприемливи изявления в последните дни и отново подчерта, че Гърция винаги действа на базата на международното право и международното морско право.

Той добави, че "всеки, който си мечтае за атаки и завоевания, трябва да помисли повече от веднъж", тъй като "ние сме повече от самодостатъчни в способността си да защитаваме нашата родина, нашата териториална независимост и нашата цялост".

Дендиас изтъкна още, че "ние сме абсолютно сигурни в нашите съюзи и отношението на нашите партньори". "ЕС вече демонстрира в случая с Украйна, че заплахите и нахлуванията в нарушение на международното право създават безпрецедентно единство и категоричен отговор".

Гръцкият външен министър напомни, че ден по-рано Ердоган е заявил, че "Гърция не е равна на Турция и не може да бъде неин събеседник".

"Турция заплашва Гърция с война, ако тя приложи правата си, произтичащи от международното право и международното морско право. Тя ежедневно нарушава националния ни суверенитет. Само през тази година са извършени повече от 6100 нарушения на националното въздушно пространство на Гърция, 157 прелитания над гръцка територия и 1000 нарушения на териториалните ни води", посочи Дендиас.

От своя страна френският външен министър Катрин Колона подчерта, че Франция "винаги е била и ще продължи да бъде на страната на Гърция" и че страната ѝ следи отблизо всички развития по този въпрос.

Темата за Турция беше засегната и от премиера Кириакос Мицотакис по време на срещата му с Колона по-рано вчера. Коментирайки "агресивната реторика" на Анкара срещу гръцкия суверенитет, той изтъкна, че "Турция създава напрежение и подкопава регионалната сигурност и стабилност".

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу от своя страна заяви по време на среща със словашкия президент Зузана Чапутова в Атина, че "ревизионистичната политика на Русия и Турция и незаконните действия на Турция са предизвикателство не само за Гърция, но и за целия Европейски съюз".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Веско Маринов

    6 16 Отговор
    Истината винаги е тазиии, членството ни в НАТО ни пазиии...
  • 3 АлиАга

    20 16 Отговор
    ердо се мисли за много хитър, фурнаджийска лопата, да си гледа инфлацията и обезценената лира, ама на него не му пука за обикновените хора, типичен Диктатор !!!
  • 4 и пак ще го напиша мисирки

    17 5 Отговор
    ако р паткан пречука малaкитe значи ние вече сме свършили тука просто ще мине като на парад
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Митко

    17 8 Отговор
    Гърците какво недоволстват - нали точно те поради своите отвратителни интриги и алчност докараха турците на Балканите

    Коментиран от #14

  • 7 Крадеца вика дръжте крадеца

    11 5 Отговор
    Малакитата да спазват международното право и договорите които са подписали и няма да се чувстват нито заплашени нито принудени да плачат на чужди рамене.
  • 8 орт

    8 4 Отговор
    Преди сто години англичаните наливаха масло в огъня-Лойд Джордж,а сега са французите.

    Коментиран от #10

  • 9 орт

    7 6 Отговор
    Гърците били спазвали международните договори?Точно според тези договори те нямат право да строят военни бази на тези острови и тежко въоръжение.Само жандармерия и то от местни хора.Но сега нали Макрон ги подкрепя, че и ЕС,мислят, че могат да правят каквото си искат.
  • 10 Гърците са глупави

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "орт":

    И великите сили се редуват да ги яздят успешно експлоатирайки вроденият им комплекс за малоценност спрямо турците.

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 11 понеже ние пращим от акъл

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гърците са глупави":

    нас даже и македонците ни яхат
  • 12 орт

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гърците са глупави":

    Не,не са глупави но алчността им надделява над разума.
  • 13 Пеци

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гърците са глупави":

    Не знам кой е глупав, ама не е луд, който яде от баницата.А те яко си похапват и си имат добър стандарт и добре въоръжена армия
    Ние понеже сме много умни все сме си на последно место по всичко
  • 14 ЕднокнижниКът

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Митко":

    ти добре ли си ??

    Коментиран от #15

  • 15 Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ЕднокнижниКът":

    Аз съм добре, но явно някои още не са се образовали.
Новини по държави: