Last news in Fakti

7 Септември, 2022 10:53 3 586 29

"Някоя нощ ще дойдем": Ердоган заплашва Гърция

  • гърция-
  • турция-
  • война-
  • егейско море-
  • острови-
  • нато-
  • реджеп ердоган

Потенциален конфликт би помогнал на Ердоган да спечели подкрепа

"Някоя нощ ще дойдем": Ердоган заплашва Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изложението “Текнофест” е нещо като институция в Турция. Децата се възхищават на роботите, а учениците и студентите идват, за да се запознаят със съвременните технологични постижения и да представят своите изобретения. Най-голямо внимание винаги се обръща на произведените в страната бойни дронове.

“Ще платите висока цена”

Турският президент използва това събитие през уикенда, за да изпрати заплахи към Атина. “Ей, гърци. Спомнете си историята. Ако продължавате в същия дух, ще плащате висока цена. Не забравяйте Измир!”, предупреди Ердоган.

Турският президент напомня за 9 септември 1922 г., когато турски войници навлизат в пристанищния град Измир, който по това време е окупиран от Гърция. След това арменските и гръцките квартали на града са опожарени. Според различни свидетелства турците плячкосват магазините и домовете на малцинствата. Много хора са убити, докато опитват да избягат. И до днес отвоюването на Измир е кошмарен исторически спомен за гърците.

Ердоган обаче не спря дотук. “Когато му дойде времето, ще направим необходимото. Някоя нощ ще дойдем.” Той повтори тази заплаха и преди да отпътува на обиколка из Балканите. Очевидно бе, че става дума за гръцките острови, част от които се намират само на няколко километра от турския бряг. Според Анкара те принадлежат на Турция. В понеделник турският всекидневник “Сьозджю” назова общо 20 острова, за които се твърди, че били окупирани от Гърция след 2004 година.

Потенциален конфликт би помогнал на Ердоган да спечели подкрепа

Острите заплахи са резултат от един инцидент, станал на 23 август. Гръцка система за противоракетна отбрана С-300 е насочила мерника си към турски изтребители над Средиземно море. Турското министерство на отбраната видя в това враждебен акт. Гърция отрича това да се е случило. Въпреки това правителството и населението там приемат все по-сериозно турските заплахи. В понеделник много гръцки ежедневници излязоха със заглавия, цитиращи думите на Ердоган. Атина се опасява, че турският президент, който е подложен на силен вътрешен натиск, може действително да провокира Гърция към военен конфликт, независимо че това ще породи реакции от страна на ЕС и Вашингтон.

Подкрепата за управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган се свива всеки месец. Ако изборите се проведат скоро, едва ли ще ги спечели. Кризата с изконния враг Гърция обаче ще накара много от националистически настроените турци отново да застанат зад правителството.

И опозицията оспорва границите в Егейско море, начертани според Договора от Лозана от 1923 година и Договора от Париж от 1947г. След разпадането на Османската империя островите Лесбос, Хиос и Самос, които са разположени само на няколко километра от турския бряг, стават част от Гърция. След Втората световна война Италия отстъпва Додеканезките острови на Гърция. В Лозанския договор е уговорена тяхната демилитаризация.

И Гърция има интерес от ескалация?

Ердоган се позовава на тази демилитаризация и предупреждава, че Гърция ще загуби суверенитета над островите, ако продължава да разполага войници там. Серхат Гювенч, професор по международни отношения в университета „Кадир Хас“ в Истанбул, предполага, че и Гърция има интерес от ескалация в отношенията с Турция.

Включената от гърците система за противоракетна отбрана, която според Анкара е била насочена срещу турските изтребители, може да провокира Ердоган сам да разположи система за противоракетна отбрана по турското крайбрежие. Преди три години Анкара закупи от Русия зенитно-ракетни комплекси S-400, но досега не ги е използвала заради санкциите, наложени от САЩ. Ако турският президент вземе това решение, то ще доведе до нова сериозна криза с Вашингтон, която вероятно ще изолира Турция в рамките на НАТО, смята Гювенч. За Атина това би бил външнополитически успех.

Дрънкане на оръжие или истинска опасност?

Професор Гювенч все пак не смята, че ще се стигне до същински военен конфликт, тъй като Турция и Гърция имат дългогодишен опит в двустранни провокации и дрънкане на оръжие. През годините двете страни са изградили канали за комуникация, които до момента са овладявали положението в силно напрегнати моменти и са предотвратявали насилие.

Въпреки това много наблюдатели в региона предполагат, че Ердоган ще използва и външнополитическа криза, за да остане на власт. Никой не може да предвиди докъде е готов да стигне.

Автор: Оливер Майер-Рют


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистъ

    47 15 Отговор
    Един грешен ход от страна на византийците, и ще броят с ужас броя на островите, загубени безвъзвратно.
    Хич да не се надяват на Франция, Англия и САЩ...никой няма да им помогне, освен с някакви декларации на хартийка. А тука много хора ще се освестят, че НАТО не гарантира териториалната цялост на България и не елиминира заплахата от Турция.

    Коментиран от #9, #22

  • 2 честен ционист

    15 18 Отговор
    Има впредвид, че някоя нощ ще дойдат изот Петрич, Смолян и Кърджали.

    Коментиран от #12, #27

  • 3 тиква турска

    20 28 Отговор
    Те и за теб дойдоха,малко ти остана, не забравяй че Путин те спаси продажнико!

    Коментиран от #13, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Делю Хайдутин

    18 11 Отговор
    Време е за нов Балкански съюз.

    Коментиран от #16, #19, #29

  • 6 ужас

    28 11 Отговор
    Не си научиха урока от Кипър. Аскера ще ги прегази и ще им вземе без проблем половината острови.

    Коментиран от #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ерол

    38 13 Отговор
    Ердоган е велик държавник защото защитава страната и народа си. По добре е гръцкият президент да се сети, че с Турция са комший и съюзници в НАТО. Да спрат да провокират омраза както България.
  • 9 Да ти кажа

    15 11 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    Не знам колко си реалист, ама много фантастика четеш...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Абе

    8 20 Отговор
    Поведението на султана е още един пример,че диктаторите трябва да се обуздават!Затова демокрацията си остава единствената читава система!Все пак в демократичните държави,винаги можеш да наложиш контрол!
  • 12 Татарина

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    На тати умното макаданче навсякъде компетентен!
  • 13 Урко

    18 9 Отговор

    До коментар #3 от "тиква турска":

    Какво общо има едното с другото....,а и Путин е срещу продажните гърци и би помогнал на Ердоган при един конфликт
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 тиква българска

    11 9 Отговор

    До коментар #3 от "тиква турска":

    кой е продажника ? кого е продал турчина ?

    Коментиран от #18, #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Цицерон

    10 5 Отговор
    правилното е : "НЯКОЯ НОЩ НЕНАДЕЙНО(неочаквано) ЩЕ ДОИДЕМ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 двойни и тройни аршини

    19 7 Отговор

    До коментар #1 от "реалистъ":

    Това Турция го може и го прави. През далечната 1974 г. една нощ турска войска влезе в остров Кипър и отграничи територия, която и днес е зад бодлива тел и е призната само от две държави в света. Но заклетите ЕВРОАТЛАНТИЦИ САКАШ не знаят за агресията над Северен Кипър и още по-зле - Косово, създадено чрез война. От Запад са им казали да грачат само срещу Крим, нищо, че по време на референдума НИТО ЕДИН западен наблюдател не даде сигнал за нарушения.

    На това му викат лицемерие и вероломство по западен образец.
  • 23 Много замъглено съзнание

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Сюлейман Ага Аркадаш":

    Независимо от замаяноста си правилно е "ако". Балкански съюз никога не мое. А и да стане, много ще слаб срещу сокола, поне на този етап. Не лапай това което не моеш да изкараш.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Станко

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "ужас":

    Не се знае. От историята знаем, че и добре въоръжени бързо хвърлят чалмите, ако им се даде отпор.
  • 26 5432

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "тиква българска":

    За какво ти е, срещу себи си ли?
  • 27 ФАКТИ :

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Те са тук от 700 години и СЕГА вече няма нужда да воюват с оръжие против нас. Просто ни изкупуват на безценица с помощта на "нашите" продажни политици...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Балканските погреби

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    Имало е балкански войни но никога не е имало балкански съюз.
Новини по държави: