8 Септември, 2022 22:20 3 659 7

Откраднаха поверителни документи на НАТО

  • нато-
  • документи-
  • кражба-
  • португалия

Става дума за продължителна и незасечена кибератака

Откраднаха поверителни документи на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици поверителни документи, изпратени от НАТО в Португалия, са били открити за продажба в т.нар. "тъмна мрежа" след хакерска атака срещу командването на въоръжените сили на страната и военното ѝ разузнаване, предаде днес Франс прес, като се позова на местния всекидневник "Диариу ди Нотисиаш", предаде БТА.

"Става дума за продължителна и незасечена кибератака, извършена от компютърни ботове, програмирани да намират подобен тип документи", заявяват анонимни източници пред онлайн изданието на медията. Според "Диариу ди Нотисиаш" случаят е бил засечен от американското разузнаване през август, след което оттам са уведомили португалските власти с посредничеството на посолството на САЩ в Лисабон. Разследването на португалските служби по киберсигурност е идентифицирало командването на въоръжените сили, военното разузнаване и отдел в министерството на националната отбрана като мишени на кибератаката, уточняват от медията.

Запитани от АФП по темата, представители на кабинета на министър-председателя Антониу Коща повториха коментара си пред вестника, в който "правителството уверява, че отбраната на страната и въоръжените ѝ сили работят ежедневно за това доверието в Португалия, страна основател на Алианса, да остане неопетнено". "При всеки случай, когато има подозрения за проникване (...) се правят задълбочени анализи" и се взимат мерки за "засилване на секретността на нашата киберсигурност", добавиха от кабинета, без да потвърдят или отрекат кражбата на документите.

Според информацията, с която "Диариу ди Нотисиаш" разполага, документите, за които става дума са били обменяни между различни португалски служби чрез незащитена интернет връзка. "Няма да коментираме предполагаеми кражби на поверителна информация. Португалия е ценен член на НАТО, която има важен принос за нашата колективна сигурност", посочи за Франс прес представител на организацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    23 6 Отговор
    Чакайте те ме в Лисабон за 7 ми ноември.

    Коментиран от #4

  • 2 Документите

    19 4 Отговор
    10 хил при херсон за три дни и 5 хил при балаклея днес
  • 3 То не става само с копиране

    26 7 Отговор
    Американското оръжие се оказа пълно менте.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Байденко

    15 4 Отговор
    Това са украинските хакери.
    Те са крадливи.
  • 6 Съветски чугун

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "То не става само с копиране":

    Така ще да е . :))))
  • 7 СМЕШКИ

    25 4 Отговор
    ТУЙ НАТЬО КОМПЮТЪРА НЕ МОГАТ ДА СИ ЗАЩИТЯТ , А НИ ЛЪГОТАТ ЧА НАС ЩЕ ЗАЩИТАВАТ ,.....СМЕШЕН ПАКТ !!!
Новини по държави: