Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Септември, 2022 21:20 6 440 53

Какво спечели и какво загуби Русия след 24 февруари? Отговорът на Путин.

  • владимир путин-
  • кремъл-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • доктрина-
  • руснаци-
  • работна ръка

Путин се интересува единствено от нови територии. За него нямат никакво значение нито смъртта на руските войници в Украйна, нито спадащият жизнен стандарт, нито съдбата на самите руснаци.

Какво спечели и какво загуби Русия след 24 февруари? Отговорът на Путин. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Ние нищо не сме загубили. И нищо няма да изгубим. Основната ни придобивка е укрепването на нашия суверенитет." Тези думи Владимир Путин изрече по време на Източния икономически форум във Владивосток в отговор на въпроса какво Русия е загубила и какво е спечелила от 24 февруари насам. И повтори тезата си, че досега руската армия още не е започнала сериозно да воюва в Украйна. Може ли да се вярва на оптимистичните изказвания на руския президент?

Сбогом, благосъстояние

Още новини от Украйна

Руснаците, повечето от които се преструват, че не забелязват продължаващата война, традиционно са загрижени най-вече за икономиката и благосъстоянието си. Но ако четете кремълските медии, всичко изглежда много добре. Руската икономика изглежда се оказа по-устойчива от очакваното, а приходите от продажбата на енергоизточници са високи, благодарение на драстичното увеличаващите се цени. Дори някои на Запад споделяли тази гледна точка.

Още на следващия ден Владимир Путин бе подкрепен от своя стар приятел, бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Той води активна предизборна кампания в Италия и може би затова държи да бъде забелязан. Политикът, в чиято вила Путин е нощувал неведнъж, заяви, че засега не вижда икономически загуби за руския лидер. "Струва ми се, че той е напълно способен да се противопостави на санкциите и на ограничаването на цените на газа", каза Берлускони.

Но достатъчно е да се погледнат прогнозите на самото руско правителство и на Централната банка, а не хвалебствените прессъобщения. Загубите за икономиката от войната и санкциите са огромни и ситуацията постоянно ще се влошава през следващите години. Парите, натрупани преди войната, ще стигнат за около две години. Много скоро руснаците ще бъдат принудени да се сбогуват с авоарите на Руския фонд за национално благосъстояние (в който се съхраняват средства от бюджета, предвидени за доброволно пенсионно осигуряване на гражданите), защото и те ще се изчерпят.

Всичко това със сигурност ще се отрази на живота на обикновените руснаци, които, противно на триумфалната реторика на Владимир Путин, вече са загубили много: работни места, достъп до валутните си сметки и голяма част от качеството на живот, поради това, че изчезнаха цели категории вносни стоки. Глупаците с радост заявяват, че могат да минат и без западни стоки, но по-умните са се запасили с чуждестранни лекарства още през пролетта.

Независими експерти пишат за дълбока, макар и скрита, банкова криза. Министерството на финансите съобщи за рекорден спад на приходите от петрол и газ през август. Агенция Блумбърг, позовавайки се на секретен доклад на руското правителство, прогнозира дълга и сериозна рецесия.

Путин не брои убитите руснаци

Преките военни загуби на Русия във войната ѝ срещу Украйна са десетки хиляди. Украинското командване говори за повече от 50 000 убити. Журналистите, които анализират броя на молбите за обезщетения за загинали военни, смятат тази цифра за правдоподобна. Но дори и загубите да са малко по-малки, трябва да се имат предвид и десетките хиляди ранени, сред които са и много инвалидизирани за цял живот.

Защо тогава руският президент гордо заявява, че страната "не е загубила нищо"? Първият му мотив е ясен - да убеди всички, че Русия е здраво стъпила на краката си. И то навярно не толкова враговете, а о-скоро малкото ѝ останали съюзници. Ненапразно изявлението бе направено във тъкмо в Далечния изток.

Нека го чуе и Китай, който явно не кипи от желание да помага на подложената на санкции Русия. А Путин заблуждава и когато казва, че е укрепил суверенитета на Русия. От 24 февруари насам тя не е станала по-независима, а тъкмо обратно - увеличила е критичната си зависимост от Китай в много аспекти.

Паралелният свят на Путин

Но Путин очевидно си вярва. Това е човек, лишен от всякаква емпатия. Той живее в някакво паралелно измерение – твърде различно от това на обикновените хора. За него страната явно е някаква територия, ненаселена пустош, където неизвестно от кого се добиват полезни изкопаеми. А от негова гледна точка има дори и прогрес – поне една и половина области вече са откъснати от Украйна и придадени към Русия.

Фактът, че десетки хиляди са загинали, а милиони други са обеднели или са загубили работата и средствата си за препитание, не могат да развълнуват руския президент. Освен ако това наистина не спъне наполеоновските му планове. Човешкото измерение на живота не е в състояние да проникне във вселената на Путин - тя е изцяло пронизана от желанието му да властва. А властта си той далеч не е загубил, независимо от всички грешки и военни престъпления.

Автор: Иван Преображенский


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8888

    41 27 Отговор
    Dw е черна станция на Сорос!

    Коментиран от #29

  • 2 ДойчЗеле

    28 32 Отговор
    С поредната безсмислена пропаганда. Така и не се отказват от виртуалните лъжи, докато в реални живот и на терен урките мрат безсмислено и вече им се губи бройката. Другата седмица пак ше ревете, че нечестно урките са изгубили поредните позиции...от февруари ви гледаме този филм. Циркаджии.
  • 3 КОТарАК

    32 26 Отговор
    никога не съм и педполагал, че джуджака ще излезе толкова т ъп , да нападне / съгласен съм със зелето

    Коментиран от #6

  • 4 Битълз

    9 23 Отговор
    Путин ще спечели джакпота от тото 6 от 49 с малко помощ от своите таваришчи.

    Коментиран от #12

  • 5 ЧЕБУРАШКА 🇧🇬

    24 23 Отговор
    Путанита спечели една велика анадолска любов и най важнота е, че я консумират страстно, жужа винаги си е мечтала да е булка Ердо му угажда, има ревност заради големия харем на феса, но жужа винаги е с предимство да надува султана и да вири късите крачета, а пияната пасмшна в обора си е все така пияна и прочие, тжва е велакя могучая пр00сия!
  • 6 Не знам в паралелния свят на Путин

    34 19 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    как е ама в истинския от 8 години стрелят посънародницте му а американците направиха 46 биолаборатории за борба с колорадксия бръмбар.

    Коментиран от #14, #44

  • 7 Бойко Борисов

    27 11 Отговор
    Статиите освен противоречиви са и абсолютно глуповати.Понеже ви чета всеки ден по няколко пъти ми праеи впечатление,че пишете тотално проъивоположни глупости в рамките на 4 часа.
  • 8 На бас, че сега неудобните

    20 14 Отговор
    Ще бъдат изтрити. Първи и втори номер чао! :D тук, ако не си поклонник на урките и соросоидните дебили си трит.
    Жлъчките им пораснаха на ДойчЗеле, ДжамбазовПомакаНещастенДебилски и СтайковДолнатаКурва, който беше любовница на покойния Денди
  • 9 География

    27 21 Отговор
    Русия е 19 милиона кв км имат си всичко дори в повече 70% от залежите не са разработени. Руснаците казаха НАТО далеч от границите на Русия. Окраинци си го изпросиха боя!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Загуби всичко

    14 10 Отговор
    Спечели един голям венест.
  • 12 Ще спечели

    19 9 Отговор

    До коментар #4 от "Битълз":

    песен от Кобзон на уше

    Коментиран от #21

  • 13 Вук Караджич

    5 9 Отговор
    Тръмп Сръбския Момак ако беше президент ,но ако пак бъде отново тоя Ху....о Пи...ин Пу...ин ,ще отиде на к..ац Тръмп нямаше да позволи такава световен оксиморон какъвто Байдънакис Византакис го забърка в момента
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 сифу Си

    9 5 Отговор
    ха ха ако джуджан беше дал 1/3 от парите дотук да пресели руzzките от Украйна в мордор щеше да спечели.морално,икономически,демографски.но така освобождава улуса за китайците и таджиките 👍
  • 16 Иванушка 🇷🇺

    15 12 Отговор
    Джуджето ще увисне на въжето много скоро, най после да се избави от тоя страх, не могат да смогнат да му сменяват памперса, а от как са приятели с Ердоган хълкатя му е бая разбачкана и хвърля чак по тавяна като види зор, азиатска работа!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Верно ли

    18 10 Отговор
    Хахахаха, ама разбира се, трябва да се занимаваме с какво спечелил или изгубил Путин, а нас бълха ни ухапала, а? И хайде - ние всъщност вече няма какво толкова да губим, ама германците, водещата икономика в Европа, те какво ще изгубят? Няма да смачкате Русия с нещастната си пропаганда, но Европа ще стане едно западнало гето на Краварника!
  • 19 Россиянка

    10 16 Отговор
    Путин велик! Поставил раком всю европу и смотрит сверху как европейские мравучки бегают,суетятся.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Химлер

    16 7 Отговор

    До коментар #12 от "Ще спечели":

    ще спечели колкото Адолф Хитлер спечели! То добре,че бяха американците!
  • 22 Ами верно

    13 15 Отговор

    До коментар #20 от "Верно ли":

    Къде са тия биолаборатории, в Азовстал нали имаше . В нея създаваха зомбита ,таласъми ,вампири .какво стана защо не я показаха путлерягите тази лаборатория хахаха

    Коментиран от #37

  • 23 от гремълския елит, никой не е отбил

    7 7 Отговор
    военна служба! - дори Шойгу! - единствен Медведа - не се е скатал от 6 седмичен военен курс във ВУЗа, в който е учил, и ако приемем, че е така, надолу по пирамидата на властта, връзкарщина, и псевдопатриотизъм, да предположим, каква ли е мотивацията на обикновените войници на първа линия....... и колко ще издържи лъжата... - скоро колхоза ще се разпадне, въпреки силното си корумпирано лоби на запад! - тъпо е.....
  • 24 Явно недостатъчно

    15 8 Отговор
    защото много неща не знаеш. След Майдана в Украйна управляваха американците. Купуваха каквото им е изгодно, кадруваха властитет както им е изгодно и междувременно захраниха национализма.
    Имат го Бандера на пощенска марка, имат и един куп паметници.
    На всичкото отгоре лека-полека започнаха да забраняват руския.
    А за лабораториите тя Нюланд призна че ги има.
    Ама ти май си наивен и вярваш че са за борба с колорадксия бръмбар.
  • 25 Химлер

    12 12 Отговор
    Ако не бяха САЩ,гусин Путин и досега щеше да кличи с празна паничка пред Райхстага да проси милостиня!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Всяка минита Русия печели и надгражда

    19 19 Отговор
    Русия спечели по много направления.Първо спечели симпатиите на 82% от света и показа кое е най голямото зло за планетата-САЩ.Англия и папагалите от ЕС.За съжаление и ние сме на страната на злото(поне за момента).Колониална Европа е пред разпад а България ще даде пример на изборите на 2.10.2022,как да се отървем от американските подлоги като гласуваме за Възраждане.Същото ще се случи и в останалата част на Европа.Лакеите от Брюксел заедно с колониалните правителства,ще се крият в миша дупка.Русия направи долара и еврото на пух и прах а печалбите и от газ и петрол в сравнение с миналата година са два пъти повече.Създаде се БРИКС ,който направи за смях клоуните от Г-7,а долърът се превръща в зелена тоалетна хартия.Еднополюсния модел е в калта и в момента има нов световен ред,в който англосаксонците и клоуните от ЕС са АУТ.И всичко това за 7 месеца а какво ще стъане,когато Украйна изчезне от картата на света а Европа ще е на тъмнои студено."Купувайте дърва и свещи братя"или започвайте да ловите американските марионетки за да си върнем държавите и свободата.

    Коментиран от #30, #50, #52, #53

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кажи честно

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "8888":

    А вие сте жълто-кафява вувузела на кондукторката митрофОнова. :)
  • 30 Копейка - Она утонула !

    13 7 Отговор

    До коментар #27 от "Всяка минита Русия печели и надгражда":

    Копейката е събрал само неграмотни ! :)))

    Коментиран от #51

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 АМДЖИК ага КЪСИЯТ БЕЙ ОТ МОРДОР

    8 4 Отговор
    пРоссии спечели много врагове и презрение,но пък аз станах первой просийски халиф и успях да порасна с 4мм без токчета !!!!
  • 33 SDEЧЕВ

    13 6 Отговор
    Русия не печата долари ,а бълва KWH. Без хартиени долари може но без Kwh не може. Тя и за това е войната между САЩ И Русия. Украинците са едни фигуранти в тази война на Байдън и синът му Хънтър Байдън срещу нас хората.. Каквито ще да са руснаците ,те са ни съседи и имат от KWH в изобилие,а на нас дори от псевдо доларите не ни дават англосаксите.
  • 34 фбр

    7 6 Отговор
    Поредната тъпотия та Дойче зеле. Аман от пропаганда тип Гьобелс !
  • 35 SDEЧЕВ

    9 6 Отговор
    Някой вярвал ли е,че 75години след началото на 2СВ ГЕРМАНСКИ СНАРЯДИ ЩЕ УБИВАТ ОТНОВО СЛАВЯНСКИ ДУШИ В СЪРЦЕТО НА ПОБЕДИТЕЛЯ ОТ 2СВ . НА ТЕА МУ СЕ ВИКА 3СВ
  • 36 "Към пропаст" - от Иван Вазов

    10 8 Отговор
    Безпощадно точен анализ, браво!
    Кремълският дъртак води Московията към пропастта, а тамошните пияници тичат след него в несвяст, опиянени от лъжливата московска пропаганда...
    Щеше да е смешно, ако не бе жалко!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Путин

    8 8 Отговор
    Ние нищо не губим, какво тук значат някакви 50 000 загинали руснаци....
  • 39 го шо

    4 4 Отговор
    мдам... ще бъде забавен денят, в който прокисналото зеле ще публикува хвалебствена статия за ввп... а такъв ден вероятно ще дойде. ;)
  • 40 Час по история

    13 2 Отговор
    Няма диктатор убиец в световен мащаб, който да е завършил живота си щастливо .
  • 41 Не ме интересува

    11 3 Отговор
    как са руснаците. Важното е да ги върнем всички в тяхната родина на топло и хубаво
    и да не ги пускаме обратно в държавите си.
  • 42 Зеленскки

    5 2 Отговор
    Господин Путин,суверенитетът ти е в бункера със 1 туба 20 литра бензин! Успакой ся.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ЧЕБУРАШКА 🇧🇬

    1 1 Отговор
    По прости са нещата много, новичока започва да действа, влиза в леки дрямки, чесане, ровене в носа, загуба на внимание и до края седмицата са му окапали зъбите и ноктите, понеделник- сряда, моло! Лошото е, че ние не е ясно кога ще разберем, между другото какво стана с Герасимов, остана ли нещо от него!? Били го събирали по асфалта с детска лопатка в една кофичка, оцелелите редници!
  • 50 Рико

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Всяка минита Русия печели и надгражда":

    Момче, Русия никога не е имала толкова нисък престиж, колкото сега; никога не е била толкова мръсна дума ,колкото сега; никога не е била санкционирана от толкова държави, колкото сега. Като изключим 1917 (тагава е извън всякакви норми), това което "Русия" наричате никога не била в такава репутационна пропаст. РФ заминава, не го ли виждате?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Далновиден

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Всяка минита Русия печели и надгражда":

    Кой съдава толкова злобни и неуки хора?
  • 53 Точно

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Всяка минита Русия печели и надгражда":

    Руската армия е разгромена. Русия е на колене пред Зеленски. Чака за милост!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания