Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Септември, 2022 17:45 1 367 8

МААЕ: Има позитивни признаци за създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ

  • украйна-
  • запорожка аец-
  • международна агенция за атомна енергия

Ситуацията събуди опасения на голяма ядрена катастрофа, подобна на тази в Чернобил през 1986 г.

МААЕ: Има позитивни признаци за създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която води консултации с Киев и Москва за установяването на зона за безопасност около украинската Запорожка АЕЦ, съобщи днес за положителни сигнали.

"Видях признаци, че те се интересуват от такова споразумение", заяви генералният директор Рафаел Гроси на пресконференция във Виена. "Обсъждаме различните технически характеристики", като периметъра на тази зона или работата на присъстващите на място двама експерти от МААЕ. "И това, което наблюдавам, е, че и двете страни ни сътрудничат и задават въпроси, много въпроси", отбеляза Гроси, цитиран от Франс прес.

Още новини от Украйна

В доклад, публикуван миналата седмица малко след мисията си на терен, МААЕ препоръча създаването на защитна зона на обекта. Разположена в Южна Украйна и окупирана от 4 март от руските сили, атомната централа, най-голямата в Европа, беше бомбардирана на няколко пъти през последните седмици, като Москва и Киев се обвиняваха взаимно за тези удари.

Тази ситуация събуди опасения на голяма ядрена катастрофа, подобна на тази в Чернобил през 1986 г.

Киев от своя страна иска създаването на демилитаризирана зона, но Гроси призова "нещата да бъдат прости".

"Украйна и Русия трябва да се споразумеят за много простия принцип да не атакуват или бомбардират централата (...), трябва да има ангажимент, че никакви военни действия няма да бъдат насочени срещу централата и околностите ѝ", обясни той, като подчерта, че теми като по-широкия процес на демилитаризация и движението на войски не са част от неговия мандат.

Управителният съвет на МААЕ, ядреният наблюдател на ООН, се среща тази седмица във Виена с програмата за възможното гласуване на резолюция, осъждаща Москва. Според няколко дипломатически източника различните държави-членки са планирали да разгледат в средата на седмицата текст, "призоваващ Русия незабавно да прекрати всичките си действия" срещу Запорожката АЕЦ, така че компетентните органи, а именно Киев, "да си възвърнат пълния контрол", припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    7 16 Отговор
    има позитивни признаци ,че руснаците бягат
  • 2 На руснак

    7 14 Отговор
    не можеш да имаш вяра. Нищо няма да има
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да бе

    9 3 Отговор
    Мисията на МААЕ е прикривала план на САЩ за втори Чернобил!?
  • 7 Коки

    10 1 Отговор
    Министерството на отбраната на САЩ предоставя на Киевския режим данни за местоположението на критичните съоръжения на Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ). В комисията на МААЕ посетила ЗАЕЦ е имало внедрен украински агент. Още с пристигането на територията на цантралата е задържан от руските служби за сигурност!!!!
  • 8 Отговор

    1 0 Отговор
    Факти вече достигнаха дъното.
    Пишат откровенни фейкове ,след кото техни ботове пишат против Русия.
    От нормална медия се превърнахте в lainqna
Новини по държави: