Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Септември, 2022 20:28 5 704 85

"Зашеметяващо число": колко ще струва възстановяването на Украйна

  • киев-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски

Разходите за възстановяването на Украйна и на нейната икономика вече са достигнали 349 милиарда щатски долара, се казва в нов доклад, изготвен от Световната банка, Европейската комисия и украинското правителство

"Зашеметяващо число": колко ще струва възстановяването на Украйна - 1
Снимка: Unian

"Цели поколения ще живеят с последиците от инвазията": драматично нараства сумата, необходима за възстановяването на Украйна. В нова оценка се говори за "потресаващи числа". Колко ще струва възстановяването на страната?

Разходите за възстановяването на Украйна и на нейната икономика вече са достигнали 349 милиарда щатски долара, се казва в нов доклад, изготвен от Световната банка, Европейската комисия и украинското правителство. "Цели поколения ще живеят с последиците от инвазията, довела до изселването и раздялата на семейства, до нарушено човешко развитие, унищожено културно наследство и преобръщане на положителния тренд по отношение на икономиката и бедността", се казва в доклада, който обхваща времето до 1 юни - тоест, не включва щетите и разрушенията в Украйна през последните три месеца от войната.

Според доклада преките щети възлизат на 97 милиарда долара, като най-засегнати са жилищната инфраструктура, транспортът, търговията и промишлеността. А загубите от прекъсването на икономическите потоци и производството се оценяват на 252 милиарда долара.

"Това са потресаващи числа", казва вицепрезидентката на Световната банка за Европа и Централна Азия Ана Биерде. "Трябва да признаем, че тази война се отразява опустошително на Украйна."

Оценката за щетите идва на фона на последните данни за икономиката на Украйна, според които през второто тримесечие БВП е спаднал с 37% на годишна база.

Възстановяването трябва да започне още сега

В доклада се подчертава, че в краткосрочен план са необходими около 105 милиарда долара за възстановяване на социална инфраструктура като училища и болници, за ремонт на транспортни връзки и за подготовка за очаквания енергиен дефицит през зимата.

"Много е важно Украйна да продължи да получава помощ от международната общност, за да покрива ежедневните си разходи", казва в тази връзка Биерде. Жизненоважно е също така процесът на възстановяване да започне още сега - независимо, че войната не е приключила.

Огромен ръст на бедността

В доклада се казва още, че се очаква бедността в Украйна да се увеличи десетократно, като до края на 2022 година всеки пети човек в Украйна ще живее в бедност. Според Световната банка основен двигател на процеса на обедняване са растящите цени на храните и разселването на милиони хора заради разрушените им домове. Посочва се също така, че ако правителствата и институциите по света не успеят да осигурят необходимото финансиране за попълването на огромния невоенен бюджетен дефицит на страната, бедността ще бъде още по-голяма.

Шокът от войната изцяло е заличил напредъка в украинската икономика, постигнат през последните години, когато страната е успяла да се възстанови до нивата отпреди анексирането на Крим от Русия през 2014 година, казва Илона Сологуб от Vox Ukraine. Войната се е отразила драматично и на заетостта в страната: последните проучвания показват, че около 40% от хората, които са работили преди войната, междувременно са загубили работата си, а на половината от тези, които все още работят, са били намалени заплатите.

Тези дни украинската Централна банка прогнозира, че ако боевете спрат или поне спадне тяхната интензивност, през 2023 година отново може да бъде постигнат икономически растеж. Въпреки огромното свиване на БВП през второто тримесечие, някои данни за август дават повод за известен оптимизъм - например показателите, свързани със селското стопанство. Загриженост буди обаче изявлението на руския президент Владимир Путин, че постигнатата с турско посредничество сделка за износ на украинско зърно може да бъде преразгледана, тъй като изнасяната продукция не била достатъчна за най-нуждаещите се бедни държави.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Путин пе%дала

    12 35 Отговор
    Бъ гъ е марша шааа

    Коментиран от #31, #64

  • 3 ъъъ

    26 9 Отговор
    мойто заплата дадена щот про100киро рече..влиза ли в таз сума
  • 4 Ленин

    25 43 Отговор
    Агресорът Путин ще плати сумата

    Коментиран от #5, #60

  • 5 Владимир Путин

    6 34 Отговор

    До коментар #4 от "Ленин":

    Плащам и лапам

    Коментиран от #11, #14, #17

  • 6 Майна

    61 18 Отговор
    Светът ще се възстанови след пълния упадък на краварите, трудно след всичко ,което причиниха в световен мащаб..
    Съединените щати са свалили или са се опитали да свалят повече от 50 правителства, предимно демократични. Тя се е намесила в демократични избори в 30 държави. Тя е хвърлила бомби върху хората от 30 страни, повечето от които бедни и беззащитни. Тя се е опитала да убие лидерите на 50 държави. Бори се за потушаване на освободителните движения в 20 страни.

    Степента и мащабът на тази касапница до голяма степен не се съобщава, не се признава, а отговорните продължават да доминират в англо-американския политически живот.,,
  • 7 Слънчев вятър

    50 18 Отговор
    Безполезни мечти. Русия повече няма да позволи на Запада да дойде в Украйна.

    Коментиран от #16

  • 8 Русия

    6 16 Отговор
    пусна фалшив документ за изтегляне, без Крим и репарации, които бе отхвърлен.
  • 9 Пич

    37 6 Отговор
    Ако не разбирате , казват , че вече Украйна е купена !!!
  • 10 дет мароз

    16 31 Отговор
    Раша ще плаща, който чупи- купи!
  • 11 Козяк

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "Владимир Путин":

    нема дотации за този ник
  • 12 Все още няма коментари

    8 3 Отговор
    1000 милиарда евро
  • 13 Зарево над Ростов

    14 19 Отговор
    УВС са обстреляли успешно населени места в Ростовска област!
    Получило се е изключително красиво зарево!
    Снимките могат да бъдат използвани в холивудски продукции. Съгласно договора с Холивуд, ВСУ следва да обстрелят и Москва и Санкт Петербург , а филмовата студия да заснеме и използва кадрите във филма "Непобедимая и легендарная"

    Коментиран от #20

  • 14 Алфа

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Владимир Путин":

    Скоро
  • 15 ЦК на КПСС

    15 3 Отговор
    сега сака и ток да им пущат от международната общност
  • 16 Русия иска

    3 18 Отговор

    До коментар #7 от "Слънчев вятър":

    изтегляне без Крим и без репарации. НАТО може. Ще клекне на всичко.
  • 17 Ленин

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Владимир Путин":

    Да се заплакна ли или може и така?
  • 18 Мумията

    6 3 Отговор
    Това са ми джобните за една седмица.
  • 19 Линкълн

    14 24 Отговор
    Разрушена Германия която изплаща още репарации като поклоничество на Вашингтон, никаква армия, имиграция от Турция и четвърто разрядна сила, тези разрушения в Украйна означават че са твърде малко щетите защото , рано или късно сметката ще я плаща руския народ, който рано или късно ще плаща заради сигурната загуба на Русия в Украйна, сега войната се доиграва като мач с много продължително удължено време и още разрушения
  • 20 Красата

    12 15 Отговор

    До коментар #13 от "Зарево над Ростов":

    с новите 300км ракети. Да се готвят Воронеж и Волгоград.

    Коментиран от #45

  • 21 Майна

    30 8 Отговор
    Харолд Пинтър,,Приемайки Нобеловата награда за литература, Пинтър каза следното:

    „Престъпленията на Съединените щати са систематични, постоянни, жестоки, безмилостни, но много малко хора всъщност са говорили за тях. Трябва да го предадеш на Америка. Той упражнява доста клинична манипулация на властта в световен мащаб, докато се маскира като сила за всеобщо благо. Това е брилянтен, дори остроумен, изключително успешен акт на хипноза.,,
    Човечеството ще ВСТАНЕМ , не му оставят избор
  • 22 НИЕ СМЕ НАТО И ЕС.....

    7 11 Отговор
    Това са нищо пари за НАТО и запада....
  • 23 УКРАЙНА В НАТО

    8 20 Отговор
    И всичко си идва на мястото....
  • 24 Анализатор

    15 33 Отговор
    Ето какво следва за Русия:
    1.Пълна загуба на "Специалната военна операция"
    2.Военен трибунал и присъда за Путин и компания;
    3.Сключване на договор с Украйна при който ще отпадне Минския протокол. Загуба на контрола върху Крим. Разрушаване на моста свързващ Крим с Русия.
    4.Финансови репарации за Русия, при които ще им бъдат отнети всички активи в чужбина;
    5. Украйна ще стане член на НАТО безусловно!
    6.На територия на Украйна и в непосредствена близост до границата с Русия ще бъдат разположени големи бази на НАТО с ядрено оръжие.
    И всичко това благодарение на Володимир Володимирович...

    Коментиран от #40, #69, #80

  • 25 Майна

    33 6 Отговор
    Днес най-печелившите войни имат собствена марка. Те се наричат ​​"вечни войни" - Афганистан, Палестина, Ирак, Либия, Йемен и сега Украйна. Всички се основават на пакет от лъжи.

    Ирак е най-скандалният, със своите оръжия за масово унищожение, които не съществуват. Унищожаването на Либия от НАТО през 2011 г. беше оправдано с клането в Бенгази, което не се случи. Афганистан беше удобна война за отмъщение за 11 септември, която нямаше нищо общо с народа на Афганистан.

    Днес новините от Афганистан са колко зли са талибаните, а не че кражбата на американския президент Джо Байдън на 7 милиарда долара от банковите резерви на страната причинява широко разпространено страдание. Наскоро Националното обществено радио във Вашингтон посвети два часа на Афганистан - и 30 секунди на гладуващите хора.

    На срещата на върха в Мадрид през юни НАТО, която се контролира от Съединените щати, прие стратегически документ, който милитаризира европейския континент и ескалира перспективата за война с Русия и Китай. Той предлага „многообластна война срещу въоръжени конкуренти с ядрено оръжие“. С други думи ядрена война.

    Коментиран от #47

  • 26 Акъл море, глава шамандура

    25 11 Отговор
    А колко лесно беше да признаеш двете републики за независими, защото те ненавиждат Украйна. И да не ги тормозиш. Лесно беше да спазиш подписаните Минск 2. Но ....Порошенко и Зеленски напълниха чекмеджетата. Големите европейци. М@. @

    Коментиран от #34, #36

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Путя

    17 9 Отговор
    Укрите колко губят аз толкова печеля въпреки санкциите..Да напомня че все още не съм наложил контрасанкции за неприятелските държави като сащисаните свободно си търгуват с нас.Европейците слушат глупостите краварите и все още не са осъзнали капана в който сами влезнаха благодарение на САЩ.
  • 29 Култура миянко

    9 3 Отговор
    Ще питате след време руснаците,след като се върне при мадъ Раша и я възстановят.
  • 30 Еми

    5 1 Отговор
    Нищо, те ще я разтроят и нема да я има
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Някой

    22 6 Отговор
    С толкова пошла пропаганда не знам каво се цели. Всичко е холивудски постановки като в Буча Краматорск и други долнопробни продукции. На соросоидите ще препоръчам да не бързат да се радват. Те така се радваха, когато обявиха санкциите. Само че стана "С нашите камъни по нашите глави".
  • 33 Перо

    12 2 Отговор
    Парите ще ги платят ционистките превратаджии и спонсорите на режима!

    Коментиран от #44

  • 34 Анализатор

    7 24 Отговор

    До коментар #26 от "Акъл море, глава шамандура":

    Никога не трябва да се отстъпва пред агресор, особено ако имаш подкрепата на цивилизования свят!
    Русия ще бъде навряна... в ъгъла, ще бъде смазана и ще се подпишат справедливи споразумения, защото тя просто няма да има възможност да избира, Русия ще е победена държава!!!

    Коментиран от #39, #41, #53, #71

  • 35 Наркоманските истории

    17 4 Отговор
    винаги излизат скъпичко на бедните орица!
  • 36 Анонимен

    14 2 Отговор

    До коментар #26 от "Акъл море, глава шамандура":

    Послушаха краварите да не им дадат автономия Иначе сега най богатите територии в Окрайна щяха да снасят купища пари на централната власт от данъци.
  • 37 Слънчев вятър

    15 1 Отговор
    Западът няма да похарчи нито цент за възраждането на Русия.
  • 38 Свети Путлер, Царвул на всички руснацита

    3 19 Отговор
    Путлер ще плати с живота си, а голямата сметка ще я плащат алчните ненаядени нагли подли руснацита. Ще плащат 100 години.
  • 39 ДИД

    9 2 Отговор

    До коментар #34 от "Анализатор":

    Смивни си ник-а. Анализите не ти се удават.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Да да

    15 5 Отговор

    До коментар #34 от "Анализатор":

    Агресора беше първоначално Украйна, която тероризираше своето население. Вярно, че не бива да се преговаря с нея. Тя по принцип е използвана за инструмент, разходен материал Никой не мисли за нея, просто я използват да отслабят Русия. Тя вече е продадена и разпределена.
  • 42 Споко,

    5 11 Отговор
    Руските фашисти- нацики, Z, V, ще платят сметката за възстановяването на Украйна с контрибуции и репарации, след погрома си, ще плащат със суровини нефт, газ, злато и т.н.

    Коментиран от #57

  • 43 Госあ

    10 2 Отговор
    Това колко кораба със зърно са ? А оръжията, които получиха, колко кораба със зърно са ? А за наркомана и цялата му свита, колко кораба със зърно ? А Путина ще пуска ли кораби занапред ? Защото този конфликт няма да приключи в близките години.
  • 44 Така е

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "Перо":

    Зеленото ще плаща !
  • 45 Вече ще спят

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Красата":

    спокойно в тези градове, защитени от руското ПВО - ооо няма го - пратено и
    унищожено в Украйна. Ами сега?
  • 46 Говедарски въпрос

    3 1 Отговор
    Абе защо и кои ги смята тия цифри в долари?
    Защо не ги изписвате сметките в евро, че долара е тръгнал надолу и така сумата се вижда голяма
  • 47 Госあ

    8 5 Отговор

    До коментар #25 от "Майна":

    Като гледах Русия и Китай с какъв арсенал разполагат, Индия изобщо не е нужно да се включва. Флота на нато ще бъде размазан, а дислоцирането на китайска пехота, танкове и артилерия в Европа заедно с руските предвещава пълен погром в Европа. Отново.

    Коментиран от #50

  • 48 Урсула акушерката

    7 2 Отговор
    Голяма работа. Ще държат Европа без ток и отопление една зима и ще спестят тези пари.
  • 49 Милен

    4 3 Отговор
    Мисля, че е уникално съвпадението на запорираните руски активи със сумата която ще е нужна за възстановяването на Украйна. Това и нострадамус не би могъл да го предвиди 😂

    Коментиран от #66

  • 50 Линкълн

    1 4 Отговор

    До коментар #47 от "Госあ":

    И какъв е арсенала от двумилионната армия на Китай се очакват да загуби 5 млнв при война с Тайван, а Русия остана само с 50 000 за Восток

    Коментиран от #52, #54, #72

  • 51 Престанете

    8 4 Отговор
    Престанете да се тръшкате за възстановяването на окупираните територии. Русия сама ще ги си възстановява.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Култура миянко

    11 3 Отговор

    До коментар #34 от "Анализатор":

    Драги ми Господине,извинявам се за недоразбирането,но кое наричате цивилизован свят?Тези от обединения въздух под налягане ли?Същите тези,които последните 50-60 г разпространяват " демокрация по света ,та да ограбят богатствата на африканци,азиатци,близък изток,латинска америка, тъй като са аму джи и не знаят какво да ги правят.Ами скоро някъде в коментарите по Ю Т европейка,англоговоряща ,попита един от коментиращите( момчето беше някакъв аджамия от ист Европа) какво е това европейски ценности,тъй като тя не чувала и не знае за подобни неща.

    Коментиран от #65

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Руснаците

    7 4 Отговор
    Да ги плащат до последния цент барабар с лихвите и репарации за избитите граждани.
  • 56 щерев

    6 4 Отговор
    Това е само една малка част. Тук не влизат репарациите за убитите, осакатените, прокудените, за моралните и психически вреди.
  • 57 Путин-унищожителя на Русия !

    4 5 Отговор

    До коментар #42 от "Споко,":

    ДА и ще трябва да "продават" гори и земя и да отстъпват заграбени територии от Далечния изток и китайски Сибир до Иран и турското Задкавказие , за да могат да изплащат контрибуции и репарации...!!!
  • 58 Смешници

    6 3 Отговор
    Всичко ще платят западна Европа ,как? ,много лесно .Голяма част от Украйна ще стане Русия и ще бъде възстановена от Европа под голямата сума която ще плаща за газ и петрол,уран,царевица,пшеница ,неон и други неща които купува от Русия и не може без тях .Останала част от Украйна ще стане по бедна и корумпирана и от Сомалия,но ще остане като буфер държава между Европа и Русия които никога няма да възстановят вече нормални отношения.
  • 59 Байдън пед%ла

    3 2 Отговор
    Тъй ли казвате
  • 60 Смешник

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ленин":

    Ще я плати когато агресора Байдън плати щетите на Ирак ,Либия Сирия и Югославия

    Коментиран от #63, #70

  • 61 Байдън

    1 1 Отговор
    Плащам и лапам

    Коментиран от #73

  • 62 Пламен

    2 4 Отговор
    Нещата стоят така, границите от 1991, репарации и предаване на военнопрестъпниците. Алтернативата е, разпад на русия с гражданска война или без гражданска война като ссср
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Анализатор

    4 4 Отговор

    До коментар #53 от "Култура миянко":

    Драги ми господине, цивилизованият свят е всичко, което не прилича на варварска Русия, Северна Корея, Беларус и още няколко диктаторски държави, за които стойността на човешкия живот и достойнство са статистически величини и където националното богатство е съсредоточено в тесен олигархичен кръг и зависи от един човек!
    Това са мафиотски тип държави, а специално Русия се управлява и от престъпници с ментални проблеми...

    Коментиран от #75

  • 66 Верно ли

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Милен":

    Нали? На това му се вика пладнешки обир. :))))) Така е с нео-либерастите - сложиш си пари в тяхна банка и после ходи си ги търси :)))
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 аууууууууууууу

    2 0 Отговор
    педал и
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 За Съжеление

    2 6 Отговор

    До коментар #60 от "Смешник":

    Байдън няма никаква вина и не може да плати щетите на Ирак ,Либия и Сирия защото това бяха диктаторски държави подлагащи населението си на терор и геноцид и финансираха тероризма по Света и след като ТЕРОРИСТИТЕ преди 21 години извършиха най големия терористичен акт срещу страната на Байдън, Клинтън, Обама и Буш, като едно от най-мащабните и трагични събития от началото на XXI век, в отговор САЩ трябваше и бяха принудени да започнат действия на война срещу тероризма и да свалят от власт диктаторите Саддам Хюсеин в Ирак, Муамар Кадафи в Либия и Хосни Мубарак в Египет, а Сирия започна да се разкъсва от гражданска война, от подкрепяните от Русия проправителствени военни формирования ...!!!

    Коментиран от #77, #78, #79

  • 71 Агресора е

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Анализатор":

    кочината смръдлива отвъд големия гьол, а тъпите украинци са просто разходния матрял. Няма да си жив за да видиш Русия в ъгъла, при все, че по-голямата част от света е с Русия, да не говорим, че най-мтоголюдните държави са с тях в търговско-икономически отношения. А, едната е и най-силната икономика в света. С такива приятелски страни ще си на върха не в ъгъла. Отново ти подчертавам, че не си анализатор, а дървен философ и имаш пожелателно мислене не реално. А, това е типично за малко грамотните и невежи те.
  • 72 А, бе ти

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Линкълн":

    можеш ли да мислиш реално, а не да ръсиш простотии и небивалици. Китай ги спира спец операцията на руснаците в Украйна, за да свелят за нула време Тайван, който е остров и една блокада ще го ликвидира за месец, и никой няма да е в състояние да му дава оръжия и боеприпаси, защото рискува болезнено то и смъртоносно китайско кунг фу.
  • 73 Той само

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Байдън":

    това последното може да прави, но да се перефрадира на падам и лапам, защото напоследък често му се случва.
  • 74 Кольо,

    2 0 Отговор
    Гърчулята и техните популистки правителства за 20 години опапкаха 350 милиарда евро и им ги опростиха....
    А бат Бойко ни плашеше че ако вдигат доходите и пенсиите ще станем като тях....
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ежко Бежко

    0 1 Отговор
    Можеха да изпълнят Минските споразумения, ама не, плюха си на подписите. Запада иска нова булка, да плаща.
  • 77 Ежко Бежко

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "За Съжеление":

    Тероризма се поддържа от Саудитска Арабия, никога от Сирия или Ирак. Не очаквах да има дезинформирани хора като теб.
  • 78 Малко им бе

    0 1 Отговор

    До коментар #70 от "За Съжеление":

    на краварите, трябваше повече да ги ударят за да разберат, че не са недосегаеми и защитени. Горе долу така ще изглежда но в доста по разрушителна картина ако се за играят твърдо с Русия, 11 септември ще им се стори малък празник. Между другото аз въобще не ги съжалявам, а напротив се радвам, че и малко съжалявам, че не се повтори и портрети този 11 септември, защото си го заслужават.
  • 79 Не се ли

    2 1 Отговор

    До коментар #70 от "За Съжеление":

    усещаш, че нещо доста си се оплел в периодите на американските агресии и този 11 септември. Я, вземи първо се оправи с годините и вековете па тогава ръси простотиите си.
  • 80 Искаш ли

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Анализатор":

    след месец да напишеш, какво от това се е сбъднало или има и минималистични шанс да се получи, защото усещам че си дървен философ с пожелателно, а не реално мислене. Укрите губят по цялата дължина на фронта и във всички направления. Кошмар им от Херсон се повтаря за пореден път. Даже показаха един шведски наемник, който каза че за ден от групата от 22 наемника са останали само 3 и така е навсякъде. Така и не разбрахте, че с Русия шега не се прави,че шамарите са смъртоносни.Вземи да мислиш реално не пожелателно
  • 81 Зоопарк на изиграни

    3 1 Отговор
    Така вече имаме на каква представа колко ще необходимо но забравихме и парите за оръжие зами още 100 мил.,а стойността на човешкия живот.ТАКА ЧЕ УКРАЙНА ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРЯТ НА ТЯХНОТО ПРЕСТЪПНО ПРАВИТЕЛСТВО.Докараха Украйна до пълен фалит.Виновните са тези които искат слаба Европа и разпадаща се Русия Зеленски има два варианта .На майдана както Чаушевко или да бяга с кървавите милиони в страната която разпалва конфликти по целия свят и там да живее в охолство ,забравил престъпленията извършени от него и неговите спонсори
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 хехехе

    2 1 Отговор
    е врътката беше да я сринат тая държава и да я заборчат и после 30-50 години да я доят то си е като в България-съсипваме всичко и после на петорна цена ще го правим наново само че в Украйна е още по страшно - жалко че и хора умряха
  • 84 Ицо Боксьора

    0 0 Отговор
    Сумата ще нараства главоломно,за да може да се отпускат заеми на Украйна. Или поне това ,което е останало от нея като територия след войната. Първо се създава война,после се реагира и накрая се намира "решение" . Колко демократично...
  • 85 Иван

    1 0 Отговор
    Ние имаме една поговорка "Който чупи, купи". Руснаците ще трябва да плащат сметката към 3трл. долара.
Новини по държави: