Last news in Fakti

15 Септември, 2022 16:05, обновена 15 Септември, 2022 17:17 2 587 31

Путин заклейми пред Си Цзинпин усилията на Запада за създаване на еднополюсен свят

  • узбекистан-
  • самит-
  • владимир путин-
  • си цзинпин-
  • самарканд

Руският президент Владимир Путин осъди днес опитите на Запада да създаде "еднополюсен свят" и приветства "балансираната позиция" на Пекин по отношение на войната в Украйна по време на разговор с китайския си колега Си Цзинпин в Самарканд

Путин заклейми пред Си Цзинпин усилията на Запада за създаване на еднополюсен свят  - 1
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин осъди днес опитите на Запада да създаде "еднополюсен свят" и приветства "балансираната позиция" на Пекин по отношение на войната в Украйна. Това стана по време на разговори с китайския му колега Си Цзинпин в Самарканд, Узбекистан, предаде Франс прес.

"Опитите да се създаде еднополюсен свят в последно време придобиха една изключително грозна форма и са напълно неприемливи", каза Путин на Си. "Високо оценяваме балансираната позиция на китайските ни приятели по отношение на украинската криза", добави руският лидер по време на първата среща на двамата президенти от началото на руската инвазия в Украйна. „Разбираме вашите въпроси и безпокойства. Ще обясним подробно нашата позиция по този въпрос“, добави Путин, без да дава повече подробности.

Пекин нито подкрепи, нито критикува руската инвазия, като същевременно многократно изрази подкрепата си за Москва по въпроса за западните санкции.

По време на разговорите Путин повтори подкрепата на Москва за Пекин по отношение на Тайван, след като посещенията през последните седмици на американски официални лица на острова предизвикаха гнева на Китай. „Осъждаме провокациите на САЩ“, каза Путин, подчертавайки, че Москва се придържа към принципа „един Китай“, според който Тайван е неразделна част от китайската територия. „Убеден съм, че днешната ни среща ще даде допълнителен тласък за укрепване на стратегическото партньорство между Русия и Китай“, добави Путин.

Си увери своя руски колега, че Китай иска да поеме ролята си на "световна сила" заедно с Русия. "Китай възнамерява да работи с Русия, за да поеме отговорността си на световна сила, да играе първостепенна роля и да внесе стабилност и положителна енергия в един свят, обзет от хаос", каза Си в кулоарите на срещата на върха на ШОС.

Това е не само първата среща на двамата лидери след началото на руската инвазия в Украйна, но и първото задгранично пътуване на президента Си от началото на пандемията от коронавирус. ШОС, изградена като противотежест на западното влияние, обединява Китай, Русия, четири централноазиатски държави - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, както и Индия и Пакистан.

Отношенията между Пекин и Москва бяха напрегнати по време на Студената война, но двете страни се сближиха много повече през последните десетилетия, за да сформират единен фронт срещу влиянието на САЩ. Китай отказва да използва думата "инвазия", за да опише военната операция, започната от Москва в Украйна. Китайските власти нито веднъж не е осъдила руската инвазия и обвиняват за конфликта САЩ и НАТО.

Три седмици преди началото на войната китайският президент прие Владимир Путин в Пекин, където руският президент отиде за Зимните олимпийски игри през 2022 година. Тогава те обявиха "приятелство без граници" между Китай и Русия и подписаха много споразумения, особено в областта на доставките на газ. Китай е основният икономически партньор на Русия.

Срещата между Си и Путин идват в момент, когато двете страни са изправени пред силно дипломатическо напрежение със САЩ. В този контекст Москва и Пекин многократно демонстрираха сътрудничеството си през последните седмици, като например участваха в съвместни военни учения.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    30 19 Отговор
    Картите са на масата, щатите са на дузпада. Много ще боли.

    Коментиран от #4

  • 2 Факт

    23 39 Отговор
    Путин вече е зависим от Китай.Каквото кажат китайците това ще е.Сега започват да изсмукват руските богатства на безценица.Китайхне го интересуват пазари,борси цени.Паднал ли с в прахта ще те доунищожат.А Путин прати Русия по очи.

    Коментиран от #6, #29

  • 3 Страхотна журналистика!

    27 4 Отговор
    В едно изречение две грешки. Путин не осъжда ,а обсъжда със Си Дзинпин.

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Тоя път

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    щатите са на вратата, загърнати с хиляди санкции, на които разчитат да ги спаси.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    21 11 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    "Китай възнамерява да работи с Русия, за да поеме отговорността си на световна сила, да играе първостепенна роля и да внесе стабилност и положителна енергия в един свят, обзет от хаос" това казват от Китай. Еднозначно и показателно.
  • 7 !!!?

    18 24 Отговор
    Кремълското джудже има магнитна буря в главата и обърка полюсите...май бърка вече и половете !!!?

    Коментиран от #22

  • 8 Важното е

    28 13 Отговор
    Китаеца каза-заедно ще направим този свят многоплюсен-въпреки старанието на САЩ.....утекохте евро-атлантици-досега Китай никога така открито не е говорил

    Коментиран от #11

  • 9 Факти

    15 22 Отговор
    Спомням си на игрите в Пекин.Си Дзипин горе в ложата а Лилипутин долу в ниското.В Азия тия неща значат много.Същото беше и в Иран дето го сложиха под климатика в някаква долнопробна стая.Унижение пълно за Русия.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госあ

    23 6 Отговор

    До коментар #8 от "Важното е":

    Кажат ли нещо еднозначно, изпълняват го. Това е характерно за китайците. Шикалкавят по време на преговори, но вземе ли се решение, не се отмятат.
  • 12 депутинизация с пълна сила

    12 17 Отговор
    Явно Си го е извикал да му каже, кои републики ще минанат в китайския протекторат. Пълно унижение за властелина на глупостта. С креманьонски примитивизъм и оръжия да си мислиш, че може да победиш света!
  • 13 Няма такова животно

    11 18 Отговор
    Другарю Си!.Или СИ СВЕТОВНА СИЛА САМ,или си налягай парцалите.А за да си световна сила се иска огромен ресурс,не само финансов,а за момента Китай го няма.Съмнявам се,че и с Путинска Русия няма да го има.Или както много точно го е казал великия Николай Хайтов в "Мъжки времена"...."ЕДНО Е ДА ИСКАШ,ДРУГО Е ДА МОЖЕШ,А ТРЕТО И ЧЕТВЪРТО ДА ГО НАПРАВИШ.........

    Коментиран от #25

  • 14 оня с коня

    14 15 Отговор
    МНОГО ОТДАВНА русофилите тук обявиха категорично,че Светът вече е Многополюсен..Изведнъж Путин разтревожено се оплаква,че Америка работела активно Светът да стане Еднополюсен?Ама защо бе товариш Путин искаш да даваш Наклон на Америка относно Полюсите- просто стани и ти световен Полюс?!Всъщност Русия и сега се мисли за Полюс,само дето в тоя Полюс ...няма ток.
  • 15 Вие сте бунаци

    8 14 Отговор
    "Китай възнамерява да работи с Русия, за да поеме отговорността си на световна сила, да играе първостепенна роля и да внесе стабилност "

    Май ще се сбутат с Русия кой да е първостепенен.
  • 16 Българин

    19 6 Отговор
    Еднополюсен свят, много полове, еднополови бракове и всевъзможни такива глупости, това е политиката на съвременните ни евроджендър пишман политици в Брюксел.Неща -чужди на обикновения българин.
  • 17 Китайците станаха спасението на Путин

    16 3 Отговор
    Руснаците купуват всичко от Китай и никакви санкции не работят.
  • 18 Евроатлантик

    8 11 Отговор
    Жалък опит да се изтъкне на фона на огромните загуби на руската армия. Светът си остава еднополюсен и големите началници са отвъд океана.
  • 19 УКРАЙНА🇺🇦

    12 15 Отговор
    Путин терорист номер едно в света
  • 20 12345

    8 4 Отговор
    Мдаа. Китаеца го е кацал точно и ясво: иска Китай да е световно сила с Русия. Янсине и евлопейските им пудели ще гледат и ще лаят, во това ще е бъдещета.

    Коментиран от #23, #28

  • 21 НЯКОЙ

    5 3 Отговор
    За тези хора животът на отделния човек няма никакво значение! И в този смисъл това са престъпни античовешки режими и поведението на българските лидери, които управляват в момента е на късогледи хора, без политически усет и с нисък морал!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ком

    8 2 Отговор
    "Демократичния запад" до сега разчиташе за своята експанзия в света на разграбване на безценица ресурсите на Азия, Южна Америка и Африка. Но това свърши. Днес ШОС, БРИКС, ОПЕК и др. затвориха шлюзовете. Ограничаването употребата долара вече влудява западните лидери.
  • 25 Индийски БИВОЛАР

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Няма такова животно":

    ГРЕШКА СИ ---ИМА ТАКОВА ЖИВОТНО -ПИСАВО КОМЕНТИРАМЕ ПИСАТЕЛЯ НА ТЬПОТИИ-ЗА ВАША МИЛОСТ ИДЕ РЕЧ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бамбука

    0 2 Отговор
    В икономическо и финансово измерение света е четири полюсен - САЩ, ЕС, Китай и Русия. Погледнете търговския баланс на САЩ и ЕС с Китай ? Без първите две държави Китай ще загуби мястото си, защото няма нито кой да му поръчва стоки, нито кой да ги купува. Русия ще продължи да развива успешно търговските си взаимоотношения с Китай основно на базата на снабдяване с петрол и газ. Толкова.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.